İçeriğe atla

Ferdi Tayfur (dublaj sanatçısı)

Ferdi Tayfur
Ferdi Tayfur
Doğum1904
Çanakkale, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm21 Mart 1958 (54 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekYönetmen, seslendirme sanatçısı
EvlilikMelek Kobra

Ferdi Tayfur (1904, Çanakkale - 21 Mart 1958, İstanbul), Türk sinema yönetmeni, seslendirmen.[1]

Hayatı

Miralay boğaz komutanı Hüseyin Tayfur bey ile Alman asıllı Aliye hanım'ın oğlu olarak Çanakkale'de doğdu. Kardeşi Adalet Cimcoz'dur. 12 yaşındayken Almanya'ya göç ettiler. 1924 yılında Berlin'den eğitimini yarım bırakarak Türkiye'ye döndü. Şark demiryollarında evrak memuru oldu. Ancak görevinden istifa etti. Muhsin Ertuğrul'un keşfetmesiyle filmlerde dublaj yapmaya başladı. Zamanın önemli sayılabilecek filmlerinde birçok dublaj yaptı. Tiyatro, sinema ve operet oyuncusu Melek Kobra ile bir evlilik yaptı. Bir süre sonra ses tellerinde meydana gelen sorunlardan dolayı dublajı ve sinema sanatçılığını bıraktı. Kardeşi Adalet Cimcoz'a göre kullandığı uyuşturucu maddeler yüzünden vücudu bitap düşmüştü. Bir süre tiyatrolarda şovmenlik yaptı. 1958 yılında tedavi gördüğü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde öldü. Hulusi Kentmen'i ve Cevat Kurtuluş'u sinemaya kazandırıp filmlerde oynatan ilk kişidir.

Sami Şekeroğlu, Ferdi Tayfur'u şöyle anlatır: "Çok lisan biliyor. Entelektüel, aydın bir kişi." "Birçok filmi tercüme ediyor, seslendiriyor ve dublaj yönetmenliği yapıyor. Laurel ve Hardy (filmi) gelince bakıyor, bunu nasıl yapayım, ne yapayım da biraz şey yapsın." "İngiliz konsolosu Ferdi beyi görmeye gelmiş. 'Ferdi bey buralar da mıdır?' Hah buldum diyor ve Lorel Hardi'nin konuşmasını, onun (konsolosun) konuşmasından, bu tavrından dolayı buluyor. Hem mahalli bir hava veriyor, yerlileştiriyor, hem de anlaşılır vaziyete getiriyor."[2]

Filmografisi

Yıl Film Görevi Notlar Kaynak
OyuncuYönetmen
1932 Bir Millet Uyanıyor Evet
1933 Cici Berber Evet
1934 Leblebici Horhor Ağa Evet
1937 Güneşe Doğru Evet
1940 Şehvet KurbanıEvet
1943 Nasreddin Hoca DüğündeEvet
1944 Deniz Kızı Evet
1946 Senede Bir Gün Evet Evet
1947 Kerim'in ÇilesiEvet Evet
1948 İstiklal Madalyası Evet Evet
1948 Öldüren Sır Evet

Kaynakça

  1. ^ Maraşlı, Gülşah Nezaket. Şen, Abdurrahman (Ed.). Türk Sinemasında Yerli Arayışlar (2010 bas.). Ankara, Türkiye: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. ss. 107, 108, 503. ISBN 978-975-17-3516-4. 
  2. ^ "Sami Şekeroğlu söyleşi". MSGSÜ Prof.Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi & SenaristBir. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Necla Nazır, Türk oyuncu ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Tayfur</span> Türk müzisyen

Ferdi Tayfur, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, sinema yönetmeni ve oyuncusu.

Adalet Cimcoz,, Türk dublaj ustası, mütercim, sanat eleştirmeni, dedikodu yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Merter</span> Türk oyuncu

Ferdi Merter Fosforoğlu, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar, yönetmen, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Melek Kobra</span> Türk oyuncu

Melek Kobra, Türk tiyatro, sinema ve opera oyuncusudur.

Esen Günay, Türk sinemasının önemli bir seslendirme sanatçısıdır. Uzun yıllar Kadir İnanır ve Faruk Peker'i çoğu film ve dizilerinde seslendirmekle birlikte, dört filminin dışında Ferdi Tayfur'u bütün filmlerinde seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Film</span> Türk film yapım şirketi

Kemal Film, 1922'de kurulmuş Türkiye'nin ilk özel film şirketidir. Kemal Seden ve Şakir Seden tarafından kurulmuştur.

<i>Çeşme</i> (film) film

Çeşme, Temel Gürsu'nun yönettiği 1976 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Hulki Saner'in yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Hulki Saner üstlenmiştir.

<i>Benim Gibi Sevenler</i>

Benim Gibi Sevenler, Temel Gürsu'nun yönettiği 1977 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Temel Gürsu, Muharrem Gürses, Hulki Saner ve Ferdi Tayfur'un birlikte yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ve Itır Esen oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Hulki Saner üstlenmiştir.

<i>Batan Güneş</i> (film, 1978) 1978 film

Batan Güneş, Temel Gürsu'nun yönettiği 1978 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Hulki Saner'in yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ve Necla Nazır oynamaktadır. Sevdiği kızla evlenebilmek için işçi olarak Almanya'ya giden köylü bir gencin hikâyesinin anlatıldığı filmin yapımcılığını Hulki Saner üstlenmiştir.

<i>Affet Allahım</i>

Affet Allah'ım, Ferdi Tayfur'un senaryosunu Melih Gülgen ile beraber yazdığı, yönettiği ve baş rolünde oynadığı 1986 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ile birlikte Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Melih Gülgen üstlenmiştir.

<i>İçimde Bir His Var</i>

İçimde Bir His Var, Ferdi Tayfur'un senaryosunu yazdığı, yönettiği ve baş rolünde oynadığı 1986 yapımı Türk filmidir. Filmin baş rollerinde Ferdi Tayfur ile birlikte Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Aziz Sarıkaya üstlenmiştir.

<i>Ya Benimsin ya Toprağın</i>

Ya Benimsin Ya Toprağın, Ferdi Tayfur'un yönettiği ve baş rolünde oynadığı 1987 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Mehmet Aydın'ın yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ile birlikte Leyla Somer oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Nazmi Özer üstlenmiştir.

<i>Sevgiler Çiçek Gibi</i>

Sevgiler Çiçek Gibi, Ferdi Tayfur'un yönettiği ve baş rolünde oynadığı 1988 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ile birlikte Nalan Türkoğlu oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Nazmi Özer üstlenmiştir.

<i>Bu Talihimin Canına Okuyacağım</i>

Bu Talihimin Canına Okuyacağım, Ferdi Tayfur'un senaryosunu yazdığı, yönettiği ve baş rolünde oynadığı 1988 yapımı Türk filmidir. Filmin baş rollerinde Ferdi Tayfur ile birlikte Çiğdem Akarsu oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Aziz Sarıkaya üstlenmiştir.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sami Şekeroğlu</span>

Sami Şekeroğlu, Türk sinema profesörü ve yönetmendir. Türkiye'nin ilk sinema profesörlerinden biri olan Şekeroğlu, aynı zamanda Türkiye'nin ilk sinema kulübü olan Kulüp Sinema 7'nin ve Türk Film Arşivi'nin de kurucusudur.

<i>Bir Millet Uyanıyor</i> (film, 1932)

Bir Millet Uyanıyor, Nizamettin Nazif Tepedelenlioglu'nun aynı adlı eserinden senaryolaştırılan ve Muhsin Ertuğrul'un yönettiği 1932 yapımı Türk filmi. İsta Türkçe sesli ilk yapımdır. Atatürk'ün sağlığında çekilmiştir ve onun Ordu Foto Film Merkezi'nden alınma bazı görüntülerine filmde yer verilmiştir. Türkiye'nin 1932 yılındaki koşullarının yetersizliklerine rağmen Batılı benzerlerinden pek de geri kalmama çabasıyla yapılmış bir milli mücadele filmidir. O güne dek, Darülbedayi oyuncularının dışında pek eleman kullanılmayan Türk sinemasında, tiyatro çevresinin dışından gelen oyunculara ilk kez önemli roller teslim edilmiştir. Filmin bir özelliği de Nâzım Hikmet'in asistan olarak görev yapmış olmasıdır.

<i>Milyon Avcıları</i>

Milyon Avcıları; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1934 yapımı Türk filmidir.

Cilveli Kız, 1969 çıkışlı bir Türk sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Türker İnanoğlu yapmıştır. Senaryosunu Fuat Özlüer yazmıştır. Filmin başrollerinde Kartal Tibet ve Filiz Akın oynamıştır.