İçeriğe atla

Ferda Keskin

Ferda Keskin (d. 1962)[1] Türk akademisyen ve kitap çevirmenidir.

Akademik hayatı

Ferda Keskin Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden 1982 yılında mezun oldu. Akademik eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden 1986 yılında lisans diploması, Columbia University Felsefe bölümünden 1989 yılında yüksek lisans ve 2002 yılında doktora diplomalarını alarak tamamladı. Columbia Üniversitesi'nde akademisyen olarak Felsefe ve Beşeri Bilimler (Humanities) bölümlerinde ders verdi.[2][3][4]

1994-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi felsefe bölümünde akademisyen olarak görev yaptı. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne geçti ve 2003-2006 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans programının direktörlüğünü yaptı. 2007 yılında Bilgi Üniversitesi bünyesinde Ekonomi Politik ve Toplumsal Felsefe Lisans Programı ile Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans programlarını kurdu. 2008-2010 yılları süresince Uluslararası Kültürel İncelemeler Birliği (Association for Cultural Studies'in) yönetim kurulu başkanlığı görevini yaptı. Günümüzde aktif olarak Bilgi Üniversitesinde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde doçent doktor unvanı ile akademisyenliğe devam etmektedir.[3]

Ferda Keskin'in araştırma ve ilgi alanları arasında Foucault, sosyal ve siyaset felsefesi, etik, sosyal bilimler felsefesi, felsefe ve edebiyat bulunmaktadır.[3]

Edebi katkıları

Keskin, Michel Foucault'un felsefi kişiliği ile ilgili bilgisini, yaptığı söyleşiler ve çevirileri paylaşarak Foucault'un Türkiye'de tanınmasında öncülük etmiştir. Foucault'un Büyük Kapatılma, Entelektüelin Siyasi İşlevi, Öznenin Yorumbilgisi, Hakikat Cesareti: Kendinin ve Başkalarının Yönetimi 2 kitaplarının yanında Raymond Geuss'un Eleştirel Teori, Habermas ve Frankfurt Okulu ve Jean Baudrillard'ın Tüketim Toplumu Söylenceleri Yapıları kitaplarının çevrilmesine katkı sağlamıştır.[5][6]

2007 yılında Türk Felsefe Kurumunun yayınladığı Dünya Felsefe Kongresi Bildirileri'nin 12. Cildi olan Philosophical Trends in the XXth Century (Proceedings of the Twenty-first World Congress of Philosophy Volume 12) isimli cildin editörlüğünü yapmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "FERDA KESKİN: Özgeçmiş". birgun.net. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Felsefe Seminerleri Dizisi - Ferda Keskin - "Foucault ve Öznellik"". 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Ferda Keskin | Istanbul Bilgi University - Academia.edu". bilgi.academia.edu. 24 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  4. ^ webteam. "Ferda Keskin - Akademik Kadro | İstanbul Bilgi Üniversitesi". www.bilgi.edu.tr. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Ferda Keskin Eserleri | idefix". www.idefix.com. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  6. ^ a b "Pandora - Philosophical Trends in the XXth Century - Ferda Keskin - Kitap - ISBN 9789757748458". www.pandora.com.tr. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arda Denkel</span> Türk filozof

Arda Denkel, Türk filozoftur.

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Michel Foucault</span> Fransız filozof (1926 – 1984)

Michel Foucault, Fransız filozof, sosyal teorist, tarihçi, edebiyat eleştirmeni, antropolog, psikolog ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Aruoba</span> Türk yazar, şair ve felsefeci

Oruç Aruoba, Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci.

Yücel Kayıran, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Macit Gökberk</span> Türk feylesof

Macit Gökberk, felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan tanınmış Türk felsefecidir.

<span class="mw-page-title-main">Judith Butler</span> Amerikalı filozof

Judith Butler, feminist felsefe, kuir (queer) kuram, siyaset felsefesi ve etik dallarına katkı sağlamış Amerikalı postyapısalcı filozof. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde profesör olmanın yanı sıra European Graduate School'da Hannah Arendt Felsefe Profesörü'dür. Butler 1984'te Yale Üniversitesi'nden, akabinde Arzu Özneleri: Yirminci Yüzyıl Fransa'sında Hegelci Yansımalar adıyla basılan felsefe dalında doktora derecesi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">Uluğ Nutku</span> Türk akademisyen ve felsefeci

Prof. Dr. Uluğ Nutku, Türk felsefeci ve akademisyen.

Jorge J. E. Gracia New York Eyalet Üniversitesi'nin Felsefe ve Karşılaştırmalı Yazın bölümlerinde görevli SUNY profesörüdür. Gracia; Küba, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenim görmüş ve Orta Çağ felsefesi alanındaki doktorasını Toronto Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İstanbul, Türkiye'de 2010 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Altunizade ve Ümraniye Yerleşkelerinde, 3 fakülte çatısı altında 13 bölümden oluşmaktadır. Hukuk, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), Mütercim-Tercümanlık (Arapça), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce), Ekonomi (İngilizce), Sosyal Hizmet, İslam ve Din Bilimleri ve Uluslararası İlahiyat bölümleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

Ömer Zülfe, Türk akademisyen ve Türkolog.

Ahu Antmen Akiska, Türk yazar, çevirmen, akademisyen ve köşe yazarı. Lisansını 1989-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yaptı. 1994-1995 yıllarında Londra Üniversitesi Goldsmiths Koleji Kültürel Araştırmalar Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. Doktorasını ise 2002-2005 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde profesör olarak görev yapan Antmen; 20. Yüzyıl Sanatı, Sanat Eleştirisi ve Kuramı, Çağdaş Sanat Pratiği ve Çağdaş Türk Sanatı konularında dersler vermektedir. Aynı zamanda Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde de profesör olarak görev yapmaktadır. Antmen; kültürel geçişlerin, dönüşümlerin ve çevirilerin temsilleri; bedenin performansta sosyopsikolojik bir araç olarak kullanılması; sanat tarihinde cinsiyet eşitsizliği; modern ve çağdaş sanatta benlik, kimlik ve cinsiyet sorunları gibi konularda araştırma yapar ve bu konularla ilgili sergiler düzenlemiştir.

Mehmet Naci İnci,, Türk akademisyen, fizik profesörü ve mevcut Boğaziçi Üniversitesi rektörü.