İçeriğe atla

Ferahlık Adaları

Ferahlık Adaları
Ferahlık Adaları bayrağı
Bayrak
Ferahlık Adaları haritadaki konumu
Resmî dil(ler)İngilizce
Örgütsel yapıMonarşi
• Lider
Jonathan Lambert
Tarihçe
• Kuruluş
4 Şubat 1811
Yüzölçümü iddiası
• Toplam
207 km2
Nüfus
• Tahminî
4 (1811)
Sözde para birimiİspanyol Doları

Ferahlık Adaları, 1811 yılında Tristan da Cunha'da kendini hükûmdar olarak ilan eden Jonathan Lambert tarafından kuruldu. 19. yüzyıl başlarında Amerikan balina avcıları tarafından açık denizler sık sık ziyaret edilmekteydi. 27 Aralık 1810 tarihinde Boston Baltık gemisinden Amerikalı Jonathan Lambert, Lambert'ın istihdamında çalışan Thomas Currie (veya Tomasso Corri) ve Williams isminde üçüncü bir kişi karaya çıktılar. Bunlar, Tristan de Cunha adasında kalıcı olarak ikâmet eden ilk üç kişidir. Sonraları, Andrew Millet isminde dördüncü birisi daha onlara katıldı.

Jonathan Lambert

Jonathan Lambert, kendini ada grubunun egemen ve tek sahibi olarak ilan etti.[1] Tristan da Cunha adasını; "Ferahlık Adası", Erişilemez Ada "Pintard Adası" ve Nightingale Adası "Lovel Adası" olarak yeniden adlandırdı. Adaya yerleştikten yaklaşık beş ay sonra Jonathan Lambert, Williams ve Andrew Millet, 17 Mayıs 1812'de balık tutarken boğuldular. Ancak Thomas Currie'ye ileri ki zamanlarda iki kişi daha katıldı ve ada sakini bu üç kişi sebze, buğday, yulaf ve damızlık domuz yetiştirdiler.[2]

1812 Savaşı sırasında adalar, İngiliz ticaret gemilerini avlamak için gönderilen Amerikan kruvazörleri tarafından bir üs olarak kullanıldı.

Güney Afrika'da yer alan Cape Kolonisi valisi olan Lord Charles Henry Somerset tarafından öne sürülen hususlar gereği, İngiliz hükûmetinin bu adaları Cape Kolonisi'ne bağlanarak, hâkimiyeti altına katmasına yol açtı. Resmî bağlılık ilanı 14 Ağustos 1816'da adaların, görevinden alınan Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'ın Saint Helena'daki hapisaneden kurtarılmasına karşı bir üs olarak kullanılmasını engellemek için yapıldı.

Kaynakça

  1. ^ Boston Gazette, July 18, 1811
  2. ^ "Tristan d'Acunha, etc.: Jonathan Lambert, late Sovereign thereof". Blackwood's Edinburgh Magazine. 4 (21): 280-285. Dec 1818. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius</span> Afrika kıtasına bağlı ada ülke

Mauritius, Morityus, resmî adıyla Mauritius Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda Afrika anakarasının yaklaşık 2000 km açığında bir ada ülkesidir. Afrika'nın güneydoğusunda, Madagaskar'ın doğusunda yer almaktadır. Ülke ana ada olan Mauritius ile Rodrigues, Agaléga ve Cargados Carajos adalarından oluşur. Mauritius ve Rodrigues adaları, Fransa'nın bir denizaşırı ili olan Réunion ile Mascarene Adaları'nı oluşturur. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan Mauritius, insanlarca nesli tüketilmeden önce dodo kuşlarının bilinen tek yaşam alanıydı. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Mauritius adası üzerindeki Port Louis'dir. Mauritius yalnızca 2040 km² yüz ölçümüne karşın 2,3 milyon km² büyüklüğünde bir münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kaledonya</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Yeni Kaledonya, Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan, Fransa'ya bağlı bir bölge olarak özel bir statü ile kendine özgü bölge konumunda olan Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge. Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Massachusetts, ABD'nin kuzeydoğu kıyısında, New England bölgesinde yer alan bir eyalettir. En büyük şehri ve başkenti Boston şehridir. Eyaletin adı bir Amerikan yerli kabilesi olan Massachusett kabilesinden gelmektedir ve bu kabilenin dilinde massachusett "büyük tepeler bölgesi" anlamına gelmektedir. Tarihsel olarak Massachusetts ülkenin en liberal ve günümüzde sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş eyaletlerindendir. Kişi başı gelir Connecticut, Maryland gibi benzer özellikteki eyaletlerle birlikte devamlı olarak ülke genelinde ilk 5 içerisinde yer alır. 6 milyonun üzerindeki nüfusu ve nispeten küçük yüz ölçümüyle ülkenin en yoğun nüfus bölgelerinden bazılarını barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Leyte Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının Pasifik Cephesinde bir muharebe

Leyte Muharebesi, Filipinler'de bulunan Leyte Adası üzerinde 20 Ekim 1944 ile 31 Aralık 1944 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Tobago</span>

Tobago, Trinidad ve Tobago'yu oluşturan ada topluluğundan ana iki adasından biridir ve ülkenin Trinidad'dan sonra ikinci büyük adasıdır. Güney Karayipler'de bulunan ada, Trinidad'ın kuzeydoğusunda ve Grenada'nın ise güneydoğusundadır. Ada "kasırga şeridi" olarak adlandırılan Atlas Okyanusu'ndaki bölgenin dışında yer alır. Eski İngilizce kaynakları arasında yer alan Oxford Sözlüğüne göre, Tobago ismini İngilizce tütün anlamına gelen tobaccodan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan Flint</span>

Kaptan J. Flint, Define Adası romanındaki imgesel korsan. Black Sails dizisi, onun maceraları hakkındadır. Bu dizide Kaptan Flint'i, aktör Toby Stephens canlandırmıştır. Başka filmlerde de onu, Donald Sutherland gibi oyuncular oynamıştır. 1971'de Japon animasyon (anime) yapımcısı Hayao Miyazaki, kendi çektiği Define Adası uyarlaması olan Doubutsu Takarajima 'da hikâyeye, yeni bir karakter olan Kaptan Flint'in torunu Kathy Flint adlı küçük bir kız korsan eklemiştir. Define Adası romanında hikâye başlamadan ölmüş olsa da başka karakterlerin onunla ilgili anlattıklarıyla okurun karşısına çıkar. Bazı Define Adası devam filmlerinde, aslında gerçekte ölmemiş olarak gösterilir. Bazı Define Adası filmlerindeyse hayalet olarak ortaya çıkar. Disney'in Define Gezegeni filminde de hazinenin bulunduğu mağarada cesedi bulunur. Başka korsan hikâyelerinde de gibi sık sık anılır. Walrus adındaki bir geminin kaptanıdır. Billy Bones yardımcısı, Long John Silver baş subayı, Israel Hands nişancısı ve topçusu, Kör Pew da dümenicisidir. Diğer tayfalarından bazıları George Merry, Job Anderson, Kara Köpek, Bill Jukes, Dirk Jones, Ben Gunn, Johnny, Tom Morgan, William O'Brien, Allardyce ve Darby M'Graw'dır. Bir gemiye yaptıkları bir saldırıda Silver sol bacağını, Pew ise gözlerini kaybetmiştir. Hazinesini, kendi keşfettiği ticaret yolları üzerinde bulunan, ileride Define Adası olarak bilinecek adaya gömmüştür. Altı adamıyla karaya çıkan Flint, hazinesini gömdükten sonra yardım eden altı adamını öldürmüş, bunlardan Allardyce'ın cesedini hazinenin yerini gösterecek bir işaret olarak bırakmıştır. Squire Trelawney, binmiş olduğu bir geminin Walrus tarafından takip edildiklerini, korkak kaptanlarının da ancak bir İspanyol limanına sığınarak kurtulabilmelerini sağladığını anlatır. Adamlarından vücudu dövmeyle kaplı Bill Jukes'ün elinden, ona vermediği bir kese Portekiz altınını, ona ancak altı düzine kırbaç attıktan sonra almıştır. Flint'in mürettebatındaki herkes kendisinden korksa da, kendisi Barbekü lakaplı baş subayı Long John Silver'dan korkmuştur. Adamlarından bazıları başka kaptanların mürettebatlarına katılır. Örneğin Kara Sakal'ın eskiden marinelbaşılığını yapmış olan Kaptan James Hook'un gemisi Jolly Roger'a katılan Bill Jukes gibi. Black Sails'ın önermesine göre Nassau'daki Korsan Cumhuriyeti'ni sık sık ziyaret etmiştir. Yaşlanan Flint Amerika'nın doğu sahilinde Georgia'nın Savannah Bölgesi'ne sığınır. Aşırı rom içmekten hastalanıp yüzü mosmor olmuştur.1754'te ölüm döşeğinde tayfası Darby M'Graw'dan son kez rom ister ve yardımcısı Billy Bones'u başucuna çağırır. Bones'a hazinesinin yerini gösteren haritayı bırakır ve ölür. Dobutsu Takarajima'ya göre ardında Kathy adlı bir kız torun bırakmıştır. Flint'in ölümünden sonra hazinenin paylaşımı hakkında korsan mürettebatı arasında anlaşmazlık çıkar ve bu Define Adası romanının ana konusunu oluşturur. Televizyon dizisi Define Adasına Dönüş gibi bazı devam hikâyelerinde aslında ölmemiş olduğu ortaya çıkar. Sinema, tiyatro ve televizyonda Donald Sutherland, David J.Nicholls, Toby Stephens, Valery Chiglyayev, Peter Cullen ve Yuri Nevgamonny gibi oyuncular tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan Nemo</span>

Kaptan Nemo, Jules Verne tarafından yaratılan ve ilk kez Denizler Altında Yirmi Bin Fersah romanında görünen karakterdir. Nemo ismi Latince "Hiç kimse" anlamına gelmektedir. Popüler kültürde yerleşmiş olan çok meşhur bir karakterdir. Su altında Denizaltı gemisi Nautilus'ta yaşamaktadır. Zengin ve kültürlü bir adamdır. Sinema, tiyatro ve televizyon'a defalarca Allen Hollubar, Lionel Barrymore, Leonard Penn, Thomas Mitchell, James Mason, Herbert Lom, Robert Ryan, Len Carlson, Jose Ferrer, Bernard Cowan, Tim Elliot, Omar Shariff, Vladislav Dvorzhetsky, Colin Borganon, Héctor Cantolla, Akio Otsuka,Richard Newman John Bach, Michael Caine, Ben Cross, John Michael Lee, Naseruddin Shah, Patrick Stewart, Sean Lawlor, Mark Sheppard, Faran Tahir gibi meşhur oyuncular canlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tazmanya gagalı balinası</span>

Tazmanya gagalı balinası ya da Tazmanya balinası, ziphiidae familyasının üyesi olan bir balina türü. Bu balinalar geniş bir şekilde araştırılmamışlardır. Denizlerde görülen yalnızca dört birey ve 42 tane de kendi doğal yaşam alanlarından ayrı kalmış birey kayıt edilmiştir. İlk defa 1937 yılında görülmüşlerdir, W. R. B. Oliver tarafından George Shepherd'a itham edilerek isimleri verilmiştir, Whanganui Bölge Müzesinin görevlisi 1933 yılında Yeni Zelanda'daki Kuzey Adası'nda bulunan Ōhawe yakınlarındaki güney Taranaki sahilinde numuneler toplamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadakat Adaları</span> Yeni Kaledonyaya bağlı, adanın üç idarî bölgesinden biri

Sadakat Adaları, Büyük Okyanus'ta Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan Yeni Kaledonya'nın üç ilinden biri.

Avrupalılar, Avustralya'yı keşfetmeden önce bu adada Aborjinler yaşamaktaydı. Avustralya’yı ilk keşfeden Avrupalı, Hollandalı Willem Janszoon olmuştur. Şubat 1606'da ise Cape York Yarımadası'na iniş yaptı. Aynı yılın Ekim ayında İspanyol bir kâşif olan Luis Vaz de Torres, Torres Straits Adaları'na gemi yolculuğu yapmıştı. 17. yüzyılda 29 farklı Hollandalı navigatör, adanın batı ve güney tarafını keşfetmiş ve buldukları bu kıtaya “New Holland” ismini vermişlerdi. Diğer Avrupalı kâşifler, 1770’e kadar keşif yapmaya çalışmışlar, ta ki James Cook’a kadar. James Cook, Avustralya’nın doğu kısmını keşfetmiş ve o bölgeyi Büyük Britanya’nın kolonisi haline getirmekte önemli bir rol oynamıştır. Günümüzde Sydney olarak bilinen Botany Bay, koloniyi başlattığı yerdir. İlk İngiliz gemileri 1778 yılının Ocak ayında Botany Bay (Sydney)'e gelmiştir. Bu da Avustralya’nın üzerindeki ilk koloni bölgesidir. Bu yüzyılda Büyük Britanya, bölgede başka koloniler kurmak istiyordu ve diğer Avrupalılar da bu konuda hevesliydi. Karşılarında olan Avustralya yerlileri yani Aborjinler, kolonicilere karşı çok güçsüzlerdi ve kolayca yenilgiye uğruyorlardı. Avrupalıların, Avustralya'yı keşfi sonrasında asıl adayı ekolojik ve coğrafi açıdan keşfettiler. Çoğu hayvanı ve ormanı yok ettiler. Bu durumdan en çok yerli olan Aborjinler zarar gördü. Ormanlar yok edildiğinde onların barınağı ve yemek kaynakları da yok oldu. Adada 1778 yılından 1920 yılına kadar küçük çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda en az 20.000 Aborjin ve 2.000-2.500 arası Avrupalı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Essex (balina avlama gemisi)</span>

Essex, Nantucket, Massachusetts, ABD'ye kayıtlı 1799 yılında suya indirilen balina avlama gemisiydi. 1820 yılında Pasifik Okyanusu'nun güney bölgesinde Kaptan George Pollard Jr. komutasında avlanırken bir İspermeçet balinasının saldırısına uğrar ve batar. 20 kişilik mürettebat, Güney Amerika sahillerinden binlerce km uzakta çok az miktarda su ve yiyecekle okyanusun ortasında kalır. Açık denizde aç ve susuz kalan denizciler, ölen arkadaşlarını yemek zorunda kalırlar. Bu da yeterli olmayınca aralarında kura çekip, diğerlerinin hayatta kalması için kimin öldürüleceğine karar verirler. Toplamda mürettebattan yedi kişi bu şekilde yenmiştir. Geminin batmasından yaklaşık üç ay sonra kalan sekiz denizci kurtulmuştur. İkinci kaptan Owen Chase ve miço Thomas Nickerson başlarından geçenleri daha sonra kaleme almıştır. Yaşanan trajedinin uluslararası yankıları olmuştur. Herman Melville 1851 yılında yayınladığı ünlü romanı Moby Dick için ilham kaynağını bu olaydan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Körfez Kolonisi</span> İngiliz kolonisi

Massachusetts Körfezi Kolonisi (1628-1691), Massachusetts Körfezi çevresinde bir İngiliz yerleşimiydi. Yerleşimin toprakları güney New England'daydı ve ilk yerleşimler iki doğal limanda ve çevredeki arazide yaklaşık 154 mil (247,8 km) ayrı—önceden kurulmuş Plymouth Kolonisi'nin kuzeyindeki Salem ve Boston çevresindeki alanlardı. Sözde Massachusetts Körfezi Kolonisi tarafından yönetilen bölge, Massachusetts, Maine, New Hampshire ve Connecticut'ın bölümleri de dahil olmak üzere New England'ın merkezinin çoğunu kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">William Smith (denizci)</span>

William Smith Blyth, Northumberland'da doğan ve Antarktika'daki Graham Toprakları açıklarında bir takımada olan Güney Shetland Adaları'nı keşfeden İngiliz bir kaptandır. Onun yaptığı keşif, mevcut Antarktika Antlaşmasını bağlayan bölgedeki, 60° güney enleminin güneyinde yapılan ilk keşifti.

Edmund Fanning, "Pasifik'in Yol Bulucusu" olarak bilinen Amerikalı bir kaşif ve deniz kaptanıydı.