İçeriğe atla

Feodosi Çernışov

Feodosi Çernışov
F. N. Çernışov
DoğumФеодо́сий Никола́евич Чернышёв
12 Eylül 1856(1856-09-12)
Kiev
Ölüm2 Ocak 1914 (57 yaşında)
Sankt-Peterburg
Defin yeriSmolensk Ortodoks Mezarlığı
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
EğitimSaint Petersburg Madencilik Enstitüsü
Ödüller
  • Constantin Madalyası
  • Aziz Vladimir Nişanı, 4. sınıf
  • Aziz Vladimir Nişanı, 3. sınıf
  • Aziz Stanislaus Nişanı, 1. sınıf
  • Saint Anna Nişanı, 1. sınıf
  • Aziz Anna Nişanı, 2. sınıf
Kariyeri
DalıJeoloji, paleontoloji, coğrafya
Çalıştığı kurumRus Jeoloji Komitesi
Önemli öğrencileriP. I. Stepanov
Yazar alıntısı (botanik)Nikolayevich

Feodosi Nikolayeviç Çernışov (RusçaФеодо́сий Никола́евич Чернышёв; 24 Eylül [E.U. 12 Eylül] 1856 - 15 Ocak [E.U. 2 Ocak] 1914) bir jeolog ve bir paleontologdu. Devoniyen katmanlarını keşfettiği Urallar bölgesinin yüksek çözünürlüklü jeolojik haritalarını ilk üretenler arasındaydı. Çernışov, Rus ve Yabancı seçkin Toplulukların Onursal Üyesiydi.

Erken dönem

Çernışov, ailesinin öğretmen olduğu Kiev'de doğdu. Adını Aziz Theodosius'tan almıştır. Evde okuduktan sonra dil, matematik ve fizik eğitimi aldığı Kiev gimnazyumuna katıldı. Deniz yolculuğu öyküleri getiren bir aile tanıdığıyla tanıştıktan sonra yolculuklara ilgi duymaya başladı. Daha sonra 1872'de donanma okuluna katıldı, ancak 1875'te babası okul müdüründen sağlığının kötü olması (olasılıkla görme yeteneğinin zayıf olması) nedeniyle oğlunu okuldan göndermesini istedi ve bu kabul edildi. Daha sonra 1875'te maden enstitüsüne girdi ve 1880'de St. Petersburg Madencilik Enstitüsünden mezun oldu. Burada öğretmenleri arasında P. V. Yeremeyev ve V. I. Möller, A. P. Karpinski, İ. V. Muşketov ve G. D. Romanovski vardı. Ayrıca Catherine Bursu aldı. Daha sonra maden mühendisi olarak kamu hizmetine katıldı ve Urallarda V. I. Möller altında çalıştı. Saha araştırmaları onun Ural Dağları'ndaki paleozoyik çökellerin stratigrafisini çalışmasına yol açtı. 1882'de, 10 Verst'ten 1 inç ölçeğe kadar bir jeolojik haritayı derlemekle görevlendirildi.[1][2]

1892'de Donbas bölgesinin haritalanmasını ve güney Urallar ile Timan Sırtı'nın jeolojik haritalarını yönetti. Daha sonra 1900'de Jeoloji Müzesi'nin müdürü oldu.

1914'te aniden öldü ve St. Petersburg'daki Smolensk Mezarlığı'na gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ Petrov, Oleg V. (2020). "From the Geological Committee of Russia to the Russian Geological Research Institute: solving problems of state geological mapping". Geological Society, London, Special Publications (İngilizce). 499 (1): 241-256. Bibcode:2020GSLSP.499..241P. doi:10.1144/SP499-2019-123. ISSN 0305-8719. 
  2. ^ Brovina, A A (2020). "The study of the North of Russia by the scientific community of the late 19 th – early 20 th century". IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 539: 012007. doi:10.1088/1755-1315/539/1/012007Özgürce erişilebilir. ISSN 1755-1315. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">James Cook</span> 18. yy.da yaşamış İngiliz denizci, kaşif.

James Cook İngiliz denizci ve kâşif. Özellikle Büyük Okyanus'ta yaptığı seyirleri ve bu seyirlerde yaptığı ada keşifleri ile ünlüdür. Yeğeni Tahora, Osmanlılı din alimi Ebubekir Efendi ile evliydi.

Paleozoyik Zaman, Fanerozoyik Üst Zaman'ın üç jeolojik zamanından en eskisidir. Paleozoyik adı İngiliz jeolog Adam Sedgwick tarafından 1838'de Yunanca palaiós (παλαιός), "eski" ve zōḗ (ζωή), "yaşam" anlamına gelen sözcükleri birleştirilerek oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Permiyen</span> Paleozoyik Zamannın altıncı ve son dönemi

Permiyen, jeolojik zaman cetvelinde, yaklaşık 298,9 milyon yıl öncesinden 251,9 milyon yıl öncesine kadar süren ve kayda değer çevresel değişikliklere sahne olan bir jeolojik dönemdir. Bu dönemde kara yaşamında bir dönüşüm görülmesine ek olarak hayvanlar ve bitkilerin evrimsel tarihinde dikkate değer olaylara sahne oldu. Permiyen Dönemi'nin adı, Rusya'da Ural Dağları çevresindeki çalışmalar sırasında, İngiliz jeolog Roderick Impey Murchison tarafından 1841 yılında tarihe kazandırıldı. Permiyen Dönemi, Karbonifer Dönemi ile Triyas Dönemi arasında yer alır ve bu dönemde gerçekleşen çeşitli birçok olaydan dolayı karada yaşayan canlı türlerinin evriminde ve çeşitliliğinde bir dönüm noktası olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Leonhard Euler</span> Matematikçi ve Fizikçi

Leonhard Euler, çizge teorisi çalışmasını kuran bir İsviçreli matematikçi, fizikçi, astronom, coğrafyacı, mantıkçı ve mühendisti. Topoloji ve analitik sayı teorisi, karmaşık analiz ve sonsuz küçük hesap gibi matematiğin diğer birçok dalında öncü ve etkili keşifler yaptı. Bir matematiksel fonksiyon kavramı da dahil olmak üzere, modern matematiksel terminolojinin ve gösterim'in çoğunu tanıttı. Ayrıca mekanik, akışkan dinamiği, optik, astronomi ve müzik teorisi alanındaki çalışmalarıyla da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandr (Rusya)</span> Rus hükümdar (1777-1825; çar 1801-1825)

I. Aleksandr, , Rusya imparatoru. Ayrıca ilk Romanov mensubu Polonya kralı, Litvanya ve Finlandiya grandüküydü.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) I. Kongresi Rus İmparatorluğu'nun Minsk şehrinde 1-3 Mart 1898 tarihinde, Rumyantsev isimli bir demiryolu işçisinin evinde, büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Öncelikle, Kongrenin yapılmasına yol açan tarihsel gelişimelere kısaca göz atmak faydalı olacaktır.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Konferansı veya Dördüncü Tüm-Rusya Konferansı, 21-27 Aralık 1908 tarihleri arasında Londra'ya bağlı Paris şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) beşinci konferansı.

Rusya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacağını açıklamıştı. Rus yayıncı Pervıy Kanal (CR1) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 2017 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek kişi seçilmişti hatta Rusya'nın yarışmada ikinci yarı finalde yer alacağı açıklanmıştı fakat 13 Nisan'da Rusya 2017 yarışması'ndan çekilme kararı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Patruşev</span> Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı  Başdanışmanı

Nikolay Platonoviç Patruşev, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak görev yapan Rus subay ve siyasetçi. Patruşev, 1999-2008 yılları arasında Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Middendorff</span>

Alexander Theodor von Middendorff Baltık Almanı kökenli Rus zoolog ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kibalçiç</span>

Nikolay İvanoviç Kibalçiç, Narodnaya Volya'nın ana patlayıcı uzmanı olan Kibalçiç Çar II. Aleksandr suikastına katılan ve Ukraynalı-Sırp kökenli bir Rus devrimciydi.Devrimci Victor Serge'in uzaktan bir akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Soylu Kızlar Enstitüsü</span>

Soylu Kızlar Enstitüsü Rus İmparatorluğunun son dönemlerinde bir tür eğitim kurumu idi. Ivan Betskoy tarafından aristokrat kökenli kızlar için sadece kadınlara yönelik bir kurum olarak tasarlandı. Bunlardan ilk ve en ünlüsü Petersburg'da Smolny Asil Kızlar Enstitüsü idi.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Jaczewski</span>

Leonard Jaczewski (1858–1916) Polonyalı bir jeolog, coğrafyacı, mühendis ve Sibirya kaşifiydi. Permafrost çalışmasında öncülerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Mariia Vetrova</span>

Mariia Fedosiivna Vetrova ;(d. 3 Ocak 1870 - ö. 24 Şubat 1897) Ukraynalı öğretmen ve devrimci. Ukrayna'nın farklı yerlerinde öğretmenlik yaptı. Kısa bir süre bir tiyatro grubuna katıldıktan sonra Azak'ta sosyalist çevrelere girdi. Burada Leo Tolstoy'un eserlerinin tutkunu oldu. Çalışmalarına Saint Petersburg'da devam etti. Tolstoy'la tanıştıktan sonra devrimci olmaya yönlendirildi. Çarlık karşıtı yayıncılık faaliyetleri nedeniyle tutuklandı ve Peter ve Paul Kalesi'nde kendini yakarak öldü. Onun ölümü, Çarlık karşıtı bir öğrenci hareketinin yükselişi için bir çağrıya dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Betz</span>

Vladimir Alekseyeviç Betz, ayrıca Volodymyr Oleksiyovych Betz Rus ve Ukraynalı anatomist ve histolog. Kiev'deki Saint Vladimir Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı.