İçeriğe atla

Fenilendiamin

Fenilendiamin, C₆Hy (NHy) 8 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Bu anilin türevi beyaz bir katıdır, ancak numuneler hava oksidasyonu nedeniyle koyulaşabilir. Esas olarak kevlar gibi mühendislik polimerleri ve kompozitlerinin bir bileşeni olarak kullanılır.

Açıklama

Fenilendiamin, C₆Hy (NHy) 8 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Bu anilin türevi beyaz bir katıdır, ancak numuneler hava oksidasyonu nedeniyle koyulaşabilir. Esas olarak kevlar gibi mühendislik polimerleri ve kompozitlerinin bir bileşeni olarak kullanılır.

Fenilendiamin şunları ifade edebilir:

  • o-fenilendiamin veya OPD, kimyasal bir bileşik C6H4(NH2)2
  • m- fenilendiamin veya MPD, kimyasal bir bileşik C6H4(NH2)2
  • p- fenilendiamin veya PPD, kimyasal bir bileşik C6H4(NH2)2
  • N,N-dimetil-p- fenilendiamin veya DMPD
  • N,N,N′,N′-tetrametil-p- fenilendiamin veya TMPD, mikrobiyolojide kullanılır

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hidrokarbon</span> tamamen hidrojen ve karbondan oluşan organik bileşik

Hidrokarbon, sadece karbon ve hidrojen atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Tiyoüre</span>

Tiyoüre, ürenin oksijen atomu yerine kükürt atomunun geçmesiyle oluşmuş üreye benzeyen organik bileşik. Sülfokarbamit, sülfoüre veya tiyokarbamit olarak da bilinir. Kimyasal formülü CS(NH2)2dir. 172 °C'de eriyen bir katıdır. Suda ve alkolde çözünür. Ticari önemi pek fazla olmamakla beraber başlıca fotoğrafçılıkta, termoset reçinelerin üretiminde, böcek öldürücülerde, dokumacılıkta, bazı boya ve ilaçlarda kullanılır. Zehirli bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Üre</span> Organik bileşik

Üre (Latince Urea Pura), organik bir bileşik. Formülü H2N-CO-NH2'dir. Karbonik asidin diamidi olan üre aynı zamanda karbamik asidin de amidi olduğundan karbamid adı ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Adenozin trifosfat</span> organik bileşi

'Adenozin trifosfat, hücre içinde bulunan çok işlevli bir nükleotittir. İngilizce Adenosine Triphosphateden ATP olarak kısaltılır. En önemli işlevi hücre içi biyokimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjiyi taşımaktır. Fotosentez ve hücre solunumu sırasında oluşur. ATP bunun yanı sıra RNA sentezinde gereken dört monomerden biridir. Ayrıca ATP, hücre içi sinyal iletiminde protein kinaz reaksiyonu için gereken fosfatın kaynağıdır. 3 tane fosfattan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Molekül kütlesi</span>

Bir kimyasal bileşiğin molekül kütlesi, bu bileşiğin bir molekülünün birleşik atom kütle birimi u cinsinden kütlesidir. Bağıl bir değer olduğundan bir maddenin molekül kütlesine yaygın olarak bağıl moleküler kütle denir ve Mr. diye de kısaltılır.

Kimyasal formül, bir kimyasal birleşiği oluşturan atomlar hakkında detaylı ve açık bilgi veren bir yöntemdir. Moleküler bileşikler için, içindeki elementleri kimyasal sembolleriyle, o elementlerin sayısını da o atomun yanındaki sayılarla belirtirler. Eğer bir molekül, birden çok atom içeriyorsa, bu atomların nicelikleri, yanlarında altyazı olarak belirtilir. İyonik bileşikler ve moleküler olmayan maddeler içinse, atomların girdiği oranlar, bu altyazılarla belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Şelatlama</span>

Şelasyon iki veya çok dişli bir kimyasal ligandın iyonik bir substrata bağlanması veya komplekslenmesidir. Bu ligandlar ki genelde organik bileşiklerdir, şelatör veya şelat ajanı olarak adlandırılır. Şelatörler, ASTM-A-380 standardına göre, "belli metal iyonları ile suda çözünür kompleksler oluşturan kimyasallardır, bu sayede iyonu etkinsizleştirerek onun başka elementler veya iyonlarla tepkitmeyerek, çökelek veya tortu oluşmamasını sağlar". Ligand, substrat ile birleşip bir şelat kompleksi meydana getirir. Bu terim, metal iyonunu şelatördeki iki veya daha çok atomla bağlandığı kompleksler için kullanılır. Literatürde metal iyonu tutan bağların sayısına değinmek için dişlilik terimi kullanılır, örneğin yandaki resimde görülen EDTA altı dişli bir şelatördür.

<span class="mw-page-title-main">Hidrokinon</span>

Hidrokinon, benzen-1,4-diol ya da kuinol kimyasal formülü C6H4(OH)2 olan, fenol tipinde aromatik organik bileşiktir. Kimyasal yapısı bir benzen halkasına para konumda bağlı iki hidroksil grubundan oluşur. Beyaz granüler bir katıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum azotür</span> kimyasal bileşik

Sodyum azotür, NaN3 formüllü inorganik bileşiktir. Bu renksiz tuz çoğu araba hava yastığı sisteminde kullanılan gaz oluşturucusudur. Diğer azotür bileşiklerinin hazırlanabilmesi için de kullanılır. İyonik bir maddede olan sodyum azotür, suda oldukça iyi çözünür ve güçlü bir toksiktir.

<span class="mw-page-title-main">İyot monobromür</span>

İyot monobromür, IBr kimyasal formülü ile gösterilen bir interhalojen bileşiktir. Oda sıcaklığına yakın eriyen koyu kırmızı bir katıdır. İyot monoklorür gibi, IBr de bazı iyodometri türlerinde kullanılır. I + kaynağı olarak işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Nitroksil</span>

Nitroksil veya azanon, HNO kimyasal bileşiğidir. Gaz fazında iyi bilinmektedir. NO İndirgenmiş nitrik oksit formudur (NO) ve dioksijen ile izoelektroniktir. Nitroksil, bir reaksiyon ara maddesi olarak oluşturulabilir.

Asetamid, CH3CONH2 kimyasal formüllü bir organik bileşiktir. Asetik asitten türemiş en küçük amiddir. Plastikleştirici ve endüstriyel solvent olarak kullanımları bulunur. İlişiği olan N,N-Dimetilasetamid bileşiği daha fazla kullanılır, lakin asetamidden üretilmez. Asetamid, aseton ve üre arasında görülebilir; asetonda karbonilin iki tarafında metil (CH3) varken ürede iki adet amid grubu bulunur.

Mononitrotoluen veya metilnitrobenzen ya da nitrotoluen (MNT veya NT) üç organik bileşikten oluşan bir gruptur. Toluenin bir nitro türevi (veya alternatif olarak nitrobenzenin bir metil türevidir). Kimyasal formülü C6H4(CH3)(NO2).

4-Nitrobenzoik asit C6H4(NO2)CO2H formül üne sahip bir organik bileşiktir. Soluk sarı renkli bir katıdır. Anestezik prokain ve folik asitin öncül maddesi olan 4-nitrobenzoil klorür kimyasal bileşiğinin öncül maddesidir. Aynı zamanda, 4-aminobenzoik asit kimyasal bileşiğinin öncül maddesidir.

<span class="mw-page-title-main">1,3-Dinitrobenzen</span>

1,3-Dinitrobenzen C6H4(NO2)2 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Dinitrobenzenin üç izomerinden biridir. Bileşik, organik çözücüler içinde çözülebilen sarı bir katıdır.

<span class="mw-page-title-main">2-Nitroanilin</span>

2-Nitroanilin H2NC6H4NO2 formülüne sahip bir organik bileşiktir. 2. pozisyonda bir nitro fonksiyonel grup taşıyan bir anilin türevidir. Esas olarak o-fenilendiaminin öncül maddesi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Buz çözme</span>

Buz çözme, yani diğer adıyla anti Icıng yüzeydeki kar, buz veya donu temizleme işlemidir. Buzlanmayı önleme, sadece buzdan arınmakla kalmayan, aynı zamanda yüzeyde kalan ve belirli bir süre boyunca buzun yeniden oluşmasını geciktiren veya mekanik olarak çıkarmayı kolaylaştırmak için buzun yüzeye yapışmasını önleyen kimyasal maddelerin uygulanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">4-Nitroanilin</span>

4-Nitroanilin, p-nitroanilin veya 1-amino-4-nitrobenzen C6H6N2O2 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Bir amino grubunun bir nitro grubuna tam karşısında para konumunda olduğu, bir benzen halkasından oluşan organik kimyasal bileşiktir. Bu kimyasal madde genellikle boyaların, antioksidanların, ilaçların, benzinin, yakıt artığı önleyicilerinin, kümes hayvanı ilaçlarının sentezinde bir ara madde olarak ve bir korozyon önleyici olarak kullanılır.

Selenoüre, kimyasal formülü SeC(NH2)2 olan bir organoselenyum bileşiğidir. Sıcaklık ve basınç için standart koşullarda beyaz renkli bir katıdır. İlk olarak 1884'te, hidrojen selenit ile sinamitin reaksiyona sokulması sonrasında Auguste Verneuil tarafından sentezlenmiştir:

H2Se + NCNH2 → SeC(NH2)2

Antranilik asit, C6H4 (NH2)(CO2H) formülüne sahip aromatik bir asittir ve tatlımsı bir tada sahiptir. Molekül, bir karboksilik asit ve bir amin ile orto-sübstitüe edilmiş bir benzen halkasından oluşur. Hem asidik hem de bazik fonksiyonel grupları içermesi sonucunda bileşik amfoteriktir. Antranilik asit, saf olduğunda beyaz bir katıdır, ancak ticari numuneler sarı görünebilir. Antranilik asidin bir zamanlar bir vitamin olduğu düşünülmekteydi ancak artık insan beslenmesinde gerekli olmadığı bilinmektedir.