İçeriğe atla

Fenersiler

Fenersiler
Antennarius commersonii
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Üst takım:Paracanthopterygii
Takım:Lophiiformes
Garman, 1899

Fenersiler (Lophiiformes) ışınsal yüzgeçliler sınıfından balıkların bir takımıdır. Kemikli balıklardan olup karakteristik özellikleri, büyük kafaları ve geniş göğüs yüzgeçleridir. Acı ve tatlı sularda yaşayan Antennarius biocellatus[1] gibi bir istisna dışında, deniz sularında, çoğunlukla da derin denizlerde yaşarlar.

Sınıflandırma

FishBase,[2] Nelson,[3] ve Pietsch[4] 18 familya sayarken, Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi[5] sadece 16 familya sayar. Aşağıdaki taxanomy evrimsel ilişkileri gösterir şekilde düzenlenmiştir.[4] Fishbase, Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi'ne göre

Kaynakça

  1. ^ Fishbase.orgda Antennarius biocellatus 3 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. maddesi
  2. ^ Fishbase.org'da Lophiiformes 12 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. maddesi
  3. ^ Joseph S. Nelson. Fishes of the World. John Wiley & Sons. ISBN 0-471-54713-1. 
  4. ^ a b Theodore W. Pietsch (2009). Oceanic Anglerfishes: Extraordinary Diversity in the Deep Sea. University of California Press. ISBN 978-0-520-25542-5. 
  5. ^ "Lophiiformes". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2006. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

<span class="mw-page-title-main">Characiformes</span>

Characiformes, Işınsal yüzgeçliler sınıfından Ostariophysi üst takımına ait bir balık takımı. Örneğin piranalar, tetra balıkları ve neon balıkları gibi birkaç bin balık türünü kapsayan en büyük takımlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beloniformes</span>

Beloniformes, 5 familyaya ve 38 cinse ayrılan 200 balık türünü kapsayan takım. Bu türlerin dörtde biri tatlısuda, diğerleri ise denizde yaşamaktadır. Bu takıma ait balıklar daima suyun üst kısımlarında yaşarlar. En tanınmışı Zargana balığı ve en ilginç türleri uçan balıklardır (Exocoetidae).

<i>Thunnus maccoyii</i>

Thunnus maccoyii, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<i>Astyanax mexicanus</i>

Meksika tetrası veya kör mağara balığı, Characiformes familyasına ait tatlı su balığıdır. Erkeklerinde toplam uzunluk 12 cm'e ulaşabilir. Balık sub tropikal iklimlerde yaşamaktadır.

<i>Notothenia rossii</i> Balık türü

Notothenia rossii Nototheniidae ailesinden Notothenia cinsinde bir deniz balığıdır. Yayılma alanı güney Yeni Zelanda'dan alt Antarktik denizine kadar olan alandaki kayalık resiflerdir. Uzunlukları 92 cm'ye, ağırlıkları ise 10 kg'a kadar ulaşır. 16 yıla kadar yaşayabilirler.

Protomyctophum normani ışıldakgiller familyasından Güney Okyanusunda yaşayan Protomyctophum cinsi bir balıktır. Erişkinlerin boyu 5.6 cm.ye kadar ulaşır. Derin sularda yaşar, gece 104 metre derinlikte görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Derinsuzurnasılar</span>

Derinsuzurnasılar (Aulopiformes) Işınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir takımdır. Çoğu hala varlığını sürdüren 15 adet familyaya sahiptir. Bu familyalarda 45 cins ve 230 balık türü yer alır. Bilimsel adında yer alan Aulopi Antik Yunancadaki aulós (αὐλός) sözcüğünden gelir ki, birçok türün ince uzun biçiminden dolayı bu isim verilmiştir.

Tatlı su akvaryumlarında birçok türden çok sayıda balık başarıyla yetiştirilir. Bu listede tatlı su akvaryumlarında en sıklıkla bulunan türlerden kimileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sıçansılar (balık)</span>

Sıçansılar (Chimaeriformes) Kıkırdaklı balıklar sınıfından bir balık takımıdır. Çeşitli dillerde deniz kedileri (Seekatzen), hayalet balık (spookfish), hayalet köpekbalığı gibi farklı şekillerde de nitelenirler. Köpekbalıkları ve vatozlarla birlikte kıkırdaklı balıklar sınıfının üçüncü büyük taksonunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Kayışsılar</span>

Kayışsılar ışınsal yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Bu takım çeşitli derin deniz balık türlerini içerir. En derinde yaşayan tür, Abyssobrotula galatheae, Porto Riko Çukurunda 8.370 metrede görülmüştür. Buna karşın birçok türü daha sığ sularda, özellikle mercan resiflerinin yakınlarında, bazı türleri ise tatlı sularda yaşar. Birçok türü tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yaşamasına karşın, Grönland sahilleri kadar kuzey bölgelerden Weddell Denizine kadar güney bölgelerde yaşayan türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nil levreği</span>

Nil levreği, Perciformes takımından Latidae familyasına ait bir tatlı su balık türü. Afrotropikal biyocoğrafik bölgesinde çok yaygındır ve Kongo, Nil, Senegal, Niger ırmaklarında ve Çad, Volta ile Turkana göllerinde yerlidir. Ayrıca Mısır'daki Maryut Irmağı'nın acı suyunda da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Percoidei</span>

Percoidei, Perciformes takımına bağlı bir balık alttakımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin morinası</span>

Mersin morinası, Avrupa morinası, Beluga balığı olarak da bilinmektedir. Hazar Denizi, Marmara Denizi, Karadeniz ve ara sıra da Adriyatik Denizi'nde görülen bir mersin balığı türüdür. En büyük tatlı su balıklarından biri olan bu türün şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır. Mersin morinasının avlanması 6 Ekim 2005 tarihinden beri yasaklanmış ve tür, koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çim sazanı</span>

Çim sazanı, Doğu Asya'ya özgü sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait büyük bir otçul tatlı su balığı türüdür. Kuzey Vietnam'dan Sibirya-Çin sınırındaki Amur Nehri'ne kadar uzanan doğal bir alanda yaşamaktadırlar. Asya sazanı, Ctenopharyngodon cinsinin tek türüdür. Yılda beş milyon ton ile dünya genelinde en çok üretilen balık türüdür.

<i>Oreochromis niloticus</i>

Oreochromis niloticus, Cichlidae familyasına bağlı yırtıcı bir balık türüdür. Afrika'nın kuzey bölgesi ve Levant olarak tabir edilen bölge Oreochromis niloticus'un anavatanı olarak kabul edilir. Oreochromis niloticus birçok türü anavatanı ve doğal menzili dışında da popülasyon oluşturma şansı bulmuştur. 2013 yılında Türkiye'de Eskişehir iç sularında da görülmüştür ve yırtıcı bir balık olması nedeni ile diğer balık türlerinin yaşamını tehlikeye attığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süt balığı</span>

Süt balığı, Chanidae familyasında yaşayan tek türdür. Ancak, Kretasen'de en az beş soyu tükenen türü vardır.

<i>Dikence balığı</i>

Gasterosteus aculeatus, Gasterosteus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Scombroidei</span>

Scombroidei, Perciformes takımına bağlı bir balık alttakımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Syngnathiformes</span>

Syngnathiformes trompet balıklarını ve denizatlarını içeren ışın yüzgeçli balıkların bir takımıdır.