İçeriğe atla

Fenerbahçe Boks Şubesi 1914-15 sezonu

Fenerbahçe
1914-15 sezonu
BaşkanTürkiye Sabri Toprak
Teknik direktörTürkiye Fahri Ayad
StadyumKuşdili Lokali

Fenerbahçe Boks Şubesi 1914-15 sezonunda Kuşdili Lokali'ne kurulan ring sayesinde büyük atılım yaptı.

Kuşdili Lokali ve boksta atılım

Fenerbahçe başkanı Sabri Toprak

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 20 Mart 1914'te geçtiği Kuşdili Lokali'nin büyük salonuna Kulüp Başkanı Sabri Toprak'ın kurdurduğu ring 1914-15 sezonunda Sarı-lacivertlilerin boks takımının yeni katılımlarla genişlemesini ve faaliyetlerin daha sistemli bir şekilde icra edilmesini mümkün kıldı.

Bu köklü atılım sonucu, 1920'lerin sonuna kadar ringlerde büyük başarılar kazanacak Mısırlı Mazhar Bey, Eczacı Ziya Boyer, Nuri Kadıköylü, Dr. İsmet Uluğ, Sıtkı Piran, İngiliz Kemal takma adlı Esat Tomruk, Büyük Selami, Hayri, Hikmet, Orhan, Sermet, Feyzi, Remzi, İzzet, Raşit, Hafız Hüseyin ve Aleksandr Beyler bu ringde yetişti. Bu gençlerin büyük çoğunluğunun antrenörlüğünü Fenerbahçe'nin komple sporcularından Yedi Bela lakaplı Fahri Ayad yaptı.[1]

Kaynakça

  1. ^ Dağlaroğlu, Rüştü; "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987", İstanbul (1988), s.703

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Boks</span> Spor dalı

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

Fenerbahçe Müzesi, Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından açılan spor müzesi. Fenerbahçe'nin 110 yılı aşkın bir zamanda çeşitli şubelerde kazandığı kupa, şilt ve plaketin 480 tanesi bu müzede sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Toprak</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Mehmet Sabri Toprak, Türk Bürokrat, eski Tarım Bakanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 10. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Uluğ</span> Türk futbolcu

Ahmet İsmet Uluğ, askerî hekim, Türk millî futbolcu, boksör ve spor adamı.

Ahmet Necdet Erdem, Türk futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1966-67 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası ve İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyon oldu. İkinci kez katıldığı Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda Türkiye ikinciliğine ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1974-75 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci, Batı Anadolu Kupası'nda şampiyon, 5 yıl aradan sonra katıldığı Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda altıncı oldu. İlk kez düzenlenen Boks Ligi'nde boy gösterdi.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1986-87 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda en büyük rakibi Tekel'i açık farkla geride bırakarak tarihinde 15. kez İstanbul şampiyonu olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda 1984-85 sezonunda eline geçirdiği üstünlüğü sürdürdü ve takımlar şampiyonluğuna ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1987-88 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası, İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası ve altı sezon aradan sonra gerçekleştirilen Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaşarak çok başarılı bir sezonu geride bıraktı.

Basketbolda ilk kulüp faaliyetini 1913 yılında başlatan Fenerbahçe I. Dünya Savaşı nedeniyle sürdüremediği bu faaliyetlerini canlandırmak üzere 1919 yılı yaz başında yeni bir girişimde bulundu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1947-48 sezonunda 19 yıl sonra tekrar faaliyete geçti.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1948-49 sezonunda Yunan boksörlerle karşılaşmalar yaptı. Daha sonra 1949 yılında birçok önemli sporcusu diğer kulüplere geçince bir yıl önce kurulan branş tekrar durgunluğa sürüklendi.

İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın boks takımı)</span> kadın boks takımı

Fenerbahçe kadın boks takımı Fenerbahçeli kadın boksörlerden oluşmaktadır. Boks takımı idman için Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hulusi Bey</span>

Mehmet Hulusi Bey Türk bürokrat, yüksek mühendis ve Fenerbahçe'nin 9. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonu</span>

Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonunda bireysel çabalarla faaliyete geçti.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1919-20 sezonunda İstanbul'un İşgali sonrasında Türk gençleri ile İşgal Kuvvetlerine mensup sporcu kökenli askerler arası başlayan boks karşılaşmalarında mücadele verdi. Bu müzabakalar zamanla büyük ilgi gördü ve ringlerde yeni yıldızlar görülmeye başlandı.