İçeriğe atla

Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonu

Fenerbahçe
1913-14 sezonu
BaşkanTürkiye Hamit Hüsnü Kayacan
Teknik direktörTürkiye Fahri Ayad
StadyumKuşdili Lokali
Fenerbahçe'nin başkanlığını da (1962-66) yapacak olan unutulmaz futbolcu ve boksörü Dr. İsmet Uluğ

Fenerbahçe Boks Şubesi 1913-14 sezonunda bireysel çabalarla faaliyete geçti.

Fenerbahçe'de boks sporunun doğuşu

İlk çalışmalar

1907 yılında kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü, futbol takımının 1911-12 İstanbul Futbol Ligi'nde kazandığı ilk şampiyonluğun ardından üye sayısının da giderek genişlemesiyle, 1913 yılından itibaren diğer spor branşlarındaki faaliyetlere de bünyesinde yer vermeye başladı. Tıbbiyeli Ali Sami Bey bireysel mahiyette başlayan boks çalışmalarının öncülüğünü yaptı.[1][2]

Kuşdili Lokali ve gelişme

Fenerbahçe Kulübü 20 Mart 1914 tarihinde görkemli bir törenle Altıyol'daki küçük lokalden Kuşdili Deresi kenarındaki geniş bahçeli ve iki katlı büyük köşke geçti. 5-6 Haziran 1932 tarihindeki büyük yangına kadar Fenerbahçe Kulübü'nün binası olan bu lokal, etrafındaki geniş alan ve dereye kıyıdaş olmasıyla kürek ve yelken dahil muhtelif sporların gelişmesine de olanak sağladı.

Kaynakça

  1. ^ Dağlaroğlu, Rüştü; "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987", İstanbul (1988), s.703
  2. ^ "Fenerbahçe SK resmi sitesi, "Boks şubesi"". 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1958-59 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1961-62 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1962-63 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda dört sezon aradan sonra şampiyon oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1963-64 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda üçüncülüğe düştü.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1965-66 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası ve İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyon oldu. İlk kez katıldığı Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda Türkiye üçüncülüğüne ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1968-69 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinciliğe, İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda ise üçüncülüğe düştü.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1970-71 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası ve İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda çifte şampiyonluk yaşadı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1971-72 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1976-77 sezonunda faaliyetlerini kısıtlı bir şekilde sürdürmeye devam etti. Faaliyetler gençler düzeyinde oldu. Büyükler şampiyonalarına Fenerbahçe katılmadı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1977-78 sezonunda hafif bir canlanma gösterdi. Genç sporculara yatığı yatırımı yavaş yavaş almaya başlayan Fenerbahçe Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda üç sezon aradan sonra madalya kazanmayı başardı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1979-80 sezonunda gençler düzeyinde başarılı oldu. Dört yıl aradan sonra katıldığı İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda dördüncü oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1980-81 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda dördüncü oldu.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1983-84 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda üçüncü olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda 5 madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1984-85 sezonunda İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası'nda bir yıl aradan sonra tekrar şampiyon olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda da başarısını bir üst seviyeye çıkararak 3 altın ve 6 bronz madalya ile tarihinde ilk kez takımlar şampiyonluğuna ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1986-87 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda en büyük rakibi Tekel'i açık farkla geride bırakarak tarihinde 15. kez İstanbul şampiyonu olurken, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda 1984-85 sezonunda eline geçirdiği üstünlüğü sürdürdü ve takımlar şampiyonluğuna ulaştı.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1987-88 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası, İstanbul Ferdi Boks Şampiyonası, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası ve altı sezon aradan sonra gerçekleştirilen Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaşarak çok başarılı bir sezonu geride bıraktı.

Basketbolda ilk kulüp faaliyetini 1913 yılında başlatan Fenerbahçe I. Dünya Savaşı nedeniyle sürdüremediği bu faaliyetlerini canlandırmak üzere 1919 yılı yaz başında yeni bir girişimde bulundu.

İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1913-14 sezonu</span>

Fenerbahçe 1913-14 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren geçen 8. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul Ligi'nde mücadele etti ve namağlup şekilde ikinci kez şampiyon oldu. Aynı sezon Fenerbahçe ilk kez, kurucularından olduğu Cuma Ligi'nde de az sayıda A takım oyuncularından takviye edilmiş B takımıyla mücadele etti ve üçüncü oldu. Ayrıca Rus İmparatorluğu futbol takımları (Sheremetyevskiy KS, Odessa British Athletic Club ve Nikolayev KS) tarafından 3 Haziran 1914’te yapılması planlanan turnuva için Odessa eyaletine davet edilen Fenerbahçe, böylelikle bu sezonda kulüp tarihinin ilk yurt dışı müsabakasına çıkmıştır.