Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.
1910'larda faaliyete geçen şube, 1936'da Behzat Baydar ve Harun Ülman ile Star (sailboat) sınıfında Berlin Olimpiyatları'nda ilk kez Türkiye'yi temsil etti. II. Dünya Savaşı sırasında tüm ülkede olduğu gibi duraklayan faaliyetler 1952'de Denizcilik Bankası'nın kulüplere modern tekneler sağlamasıyla canlandı. Fenerbahçe, 1960'lardan 1980'lerin sonuna kadar en çok İstanbul ve Türkiye Şampiyonluğu kazanan ve millî takıma en çok sporcu gönderen takım oldu.
1990'lı yıllardan itibaren yurt içinde kazanılan şampiyonluklara ilaveten yurt dışında kazanılan başarılar da gurur kaynağı olmuştur. 2002'de Tuğçe Subaşı Laser 4.7 sınıfında Dünya, 2006'da Yonca Yıldıral ve Özde Özdemir Portekiz Tavira'da, 470 sınıfında Avrupa 3.sü olmuşlardır. 1993'te Arda Baykal Optimist sınıfında Akdeniz Oyunları, 1993'te Haluk Babacan Finn sınıfında, 1995'te Akif Muslubaş yine Finn sınıfında, 2002'de Utku Ören Laser Radial sınıfında, 2006'da Yonca Yıldıral ve İrem Özdemir 470 sınıfında ve Zeynep Yentür Optimist sınıfında Balkan şampiyonu olmuşlardır.
Bu şampiyonluklara ilaveten Aydın Yurdum 1997'de Laser Masterlar dalında Dünya ikincisi, Azat Baykal, Levent Özgen ve Erdil Uzaltan'ın 1997'de Dragon dalında Avrupa dördüncüsü, Azat Baykal, Arda Baykal ve Erdil Uzaltan'ın 2004'te yine Dragon dalında bu defa Dünya dördüncüsü oldular. Fenerbahçe Yelken Takımı dünyaca ünlü Bosphorus Cup'ta 2014 yılında şampiyonluğa ulaşmıştır.[1]
Şubenin tarihi
Kuruluş yılları ve ilk başarılar (1914-1952)
Türkiye'de modern anlamda İkinci Meşrutiyet (1908-1922) ile tatbik edilmeye başlayan yelken sporu ilk olarak Moda burnu ve Fenerbahçe burnu arasındaki ve Kurbağalıdere'nin tatlısu taşıdığı koyda faaliyetlere ve yarışlara sahne oldu.[2] Fenerbahçeli sporcular doğal olarak ilk yelkenciler arasında yeralırken, 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf Devletleri vatandaşlarının teknelerinin (mütekabiliyet uyarınca) Osmanlı Devleti'nce müsadere edilmesinin ardından, Fenerler Genel Müdürü Fransız Mr. Baudry'ye ait 45 tonluk "Belkıs" kotrası Bahriye Nezâreti (Denizcilik Bakanlığı) tarafından Fenerbahçe Spor Kulübü'ne bağışlandı. Serdümenliğini Sait Selahattin Cihanoğlu'nun yaptığı kotra Fenerbahçeli yelkenciler için adeta okul gemisi görevi yaptığı gibi, değişik yerlerdeki müsabakalara gidiş-dönüşte, izci ve tenezzüh kamplarında da Fenerbahçe Kulübü tarafından kullanıldı. Türk sporcular arasında ilk yelken yarışını teşkil eden Donanma Cemiyeti'nin Sultan Mehmed Reşad himayesindeki Heybeliada Yarışları'nda (24 Temmuz 1917) Fenerbahçeli yelkenciler Belkıs kotrasıyla şampiyon oldular.[3][4]
Türkiye'deki yelken faaliyetlerinin Kurtuluş Savaşı sırasında ve sonrasında 1930'lara kadar duraklamaya uğraması Fenerbahçe'nin faaliyetlerini de etkiledi. 1932 yılında ise ilk kez resmî olarak düzenlenen İstanbul Yelken Şampiyonasıyla canlanan bu spor dalında Fenerbahçe kaydadeğer varlık göstermeye devam ederken Behzat Baydar-Harun Ülman ekibi yole sınıfında şampiyon oldu. Müteakip yıl ise şarpi sınıfında İstanbul ikincisi olan Selim Benar-İzzet Çintav ekibi Türkiye Yelken Şampiyonası'nda (5-6 Eylül) Fenerbahçe'yi temsil eden ilk sporcular oldular. 1934 yılında Karayel adlı şarpisiyle İstanbul ikincisi olan Hayrettin Kunter, 24-28 Ağustos'ta Moda'da düzenlenen Türkiye Şampiyonasında üçüncülüğe ulaşarak ulusal düzeyde derece alan ilk Fenerbahçeli yelkenci oldu. Fenerbahçeli yelkenciler bu başarılarıyla yeni kurulan Millî Takım'da da Türkiye'yi temsil etmeye başladılar. Nitekim; 1936 Berlin OlimpiyatlarınaMarmara adlı tekneleriyle [5] starboat sınıfında iştirak ederek 12 yarışmacı arasında 8. sırayı alan Behzat Baydar-Harun Ülman ekibi Olimpiyatlara katılan ilk Türk yelkenciler oldular[6] (bu başarı 2000 yılına kadar Türk yelkencilerce egale edilemedi). Aynı ekip 1937 yılında Romen yelkencilerin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen Balkan Yelken Şampiyonası'nda ikinci olarak uluslararası bir yarışta madalya kazanan ilk Fenerbahçeli yelkenciler de oldular (bu müstesna ekip 1952'de İstanbul Yelken Kulübü'nün dört kurucusundan biri oldu[7]). 1937 yılında Denizcilik Bankası'nın Fenerbahçe Yelken Şubesine hibe ettiği üç adet şarpi sınıfı tekneyle sarı-lâcivertli filo daha da genişledi.
Bununla birlikte; İkinci Dünya Savaşı yılları dış temasları olanaksız hale getirdiği gibi, ortaya çıkardığı malî sıkıntılar da kulüplerin yelken faaliyetlerini bir hayli daraltmasına neden oldu. İstanbul'daki faaliyetler Fenerbahçe, Galatasaray ve İstanbul Demirspor'un kısıtlı mücadelesine gerilerken, sarı-lâcivertli yelkenler 1941'de yole, 1942'de şarpi sınıflarında şampiyonluklara ulaştı. Buna mukabil, teknelerin eskimesi ve eski yelkencilerin spora veda etmesi 1950'lerin başında Fenerbahçe yelken şubesini atalete sürükledi.
Denizbank atılımı (1952-1962)
1952 yılında Denizbank'ın yelken sporunun gelişmesi için kulüplere hibe ettiği teknelerden Fenerbahçe'nin payına dört pirat ve bir dragon teknesi (Galip Bey adı verildi) düşünce Sarı-lâcivertli kulüpte yelken branşı yeniden canlandı. Aynı yıl İstanbul Yelken Kulübü'nün de kurulmasıyla[8]Fenerbahçe burnundaki faaliyetler hızlandı. Fenerbahçeli yelkencilerin bu dönemde ulaştıkları ilk başarı 1953'te pirat sınıfında Vural Suveren-Baha Tümdoğan ekibinin kazandığı Ahmet Reis Kupası oldu. 1954 yılında Zekai Tüker-Hilmi Tüker-Metin Ekmekçioğlu ekibi dragon sınıfında İstanbul şampiyonluğu ve Türkiye üçüncülüğü kazandı (20 yıl sonra Türkiye şampiyonalarında ilk derece). Fenerbahçe Spor Kulübü 9 Temmuz 1955'te ilk kez Fenerbahçe Kupası düzenlerken, 1956 yılında da yukarıda kayıtlı dragon ekipli ilk kez düzenlenen Piri Reis Kupası'nda (günümüzde hala devam etmektedir) şampiyon oldu. 1957 yılında ise Türkiye Şampiyonası'nda (Kalamış, 16-18 Ağustos) Bozkurt Suveren Celal Ülken'le birlikte pirat sınıfında birinci olurken bu sporda Türkiye şampiyonluğuna ulaşan ilk Fenerbahçeli yelkenci oldu.
Keza 1957 Türkiye Yelken Federasyonu Su Sporları Federasyonu'ndan ayrılarak müstakil hale gelirken, başkanlığına da Fenerbahçe'nin simge isimlerinden Sait Selahattin Cihanoğlu atandı. Aynı doğrultuda Fenerbahçe yelken şubesi de daha modern bir şekilde yapılandırılırken Dr. Nurettin Otmar Savcı Şube Kaptanlığına getirildi. Bununla birlikte; yeni Federasyonun il temsilciliklerinin bazı icraatları kulüplerin tepkisini çekti.
Türkiye'de ve uluslararası yarışlarda başarılar (1962-1990)
Yeni sınıflara uyum ve Dünya şampiyonlukları (1991-2024)
Mevcut kadro
Teknik ekip
İsim
Ülke
Görev
Selma Altay Rodopman
Direktör
Deniz Çınar
Branş Kaptan
Ateş Çınar
Baş Antrenör
Dünya Cengiz
Eğitim Şefi
Yaşar Kabakçıoğlu
Laser Antrenörü
Uluslararası düzeyde başarı kazanan Fenerbahçeli yelkenciler
Yelken sporunda Türkiye şampiyonaları öncelikle 1930'lu yılların ortalarında Şarpi adı verilen ve Melbourne 1956 Olimpiyat Oyunları'nda olimpik sınıf olarak yarışmalara dahil edilen teknelerle İstanbullu ve İzmirli sporcular arasında yapılmıştır.
İlk Türkiye Şampiyonası 30 Ağustos-2 Eylül 1933 tarihlerinde İzmir'de yapılmış, yarışlara İstanbul adına katılan Şeref Bey (Anadolu Kulübü) birinci, Demir Turgut (İstanbul Su Kulübü) ikinci ve İzmir'den Tayyar Bey üçüncü olmuştur.[9] Fenerbahçeli sporculardan İstanbul Şarpi ikincisi Selim Zeki Benar ve flokçusu İzzet Çintav Türkiye Şampiyonası'na katılan ilk Fenerbahçeliler oldular.[10]
Fenerbahçeli sporcular Türkiye Şampiyonası'nda ilk kez 1934 yılında dereceye girdiler. 1934 İstanbul Şampiyonası'nda (4-6 Ağustos) Fenerbahçeli sporculardan Hayrettin Kunter ikinci, yine sarı-lacivertli yelkencilerden Osman Oğuz ve Enver Oğuz üçüncü olmuşlardır.[11] Adıgeçenler, bir önceki yılın Türkiye ve 1934 yılının İstanbul şampiyonu Şeref Birgen (Anadolu Kulübü) ile birlikte İzmir'den iki şarpi ekibinin de katılımıyla 24-28 Ağustos 1934 tarihlerinde Moda'da düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda boy göstermişlerdir. Yarışlar sonunda Hayrettin Kunter Karayel isimli teknesiyle Türkiye üçüncüsü olmuştur.[12]
II. Dünya Savaşının yarattığı ekonomik koşulların büyük çaplı spor organizasyonlarına olanak tanımaması nedeniyle 1937'den 1949'a kadar Türkiye Şampiyonaları düzenlenememiştir. 1952 yılında Denizcilik Bankası'nın kulüplere yeni tekneler hibe etmesiyle kulüplerin filoları genişlemiş, 1955 yılından itibaren dragon, snipe ve pirat, 1956 yılından itibaren finn ve daha ziyade asker sporcuların tercih ettikleri Starboat sınıflarında yarışlar da Türkiye Şampiyonalarının programında yer almaya başlamış, 1957 yılında Türkiye Yelken Federasyonu'nun müstakil bir federasyon olarak kurulmasıyla şampiyonalar daha düzenli bir hal almıştır.[13]
1943 yılından sonra bu spor dalında kaybolan Fenerbahçe Spor Kulübü ise Denizcilik Bankası'nın keza 1952 yılında hibe ettiği 1 adet dragon ve 4 adet pirat teknesiyle bu sınıflardaki yarışlara katılmaya başlamış, snipe ve şarpi teknelerinin olmaması nedeniyle bu sınıflarda düzenlenen yarışların haricinde kalmıştır. Geçen zaman içinde tekne sayısının artmasına da paralel olarak başarılı sonuçlar almış, 1960'larda optimist, 1970'lerde 470, 1980'lerde windsurf, 1990'larda 420 ve 2000'lerde match race, RSX, funboard ve techno sınıflarında en erken tekne sahibi olan kulüplerden biri olarak öncü bir yer tutmuş, doğal olarak Türkiye şampiyonalarında derece alınan sınıflar yıllar geçtikçe giderek çeşitlenmiştir.
1980'li yıllara kadar maddi olanaksızlıklar, ülke içi ulaşımın zorluğu ve yüksek maliyeti ile zaman zaman yarışların aynı zamanda öğrenci olan sporcuların sınavlarıyla çakışması nedenleriyle, İstanbul takımlarının başka vilayetlerdeki (çoğunlukla İzmir) Şampiyonalara katılamadıkları da görülmüş, bu da muhakkak ki bazı derecelerin hatta şampiyonlukların feda edilmesine neden olmuştur. Bunların yanı sıra, örneğin 1992 yılına kadar olimpik sınıf olan flying dutchman) ve snipe sınıflarının Türkiye Şampiyonaları programından sırasıyla 1982 ve 1983 yıllarında çıkarılması bu sınıflarda üstünlüğü bulunan Fenerbahçe'nin dezavantajına olmuştur.
Fenerbahçe Yelken Şubesi 1934 yılından sonra ikinci kez 1957 yılındaki Türkiye Şampiyonasına katılmıştır. Sarı-lacivertli sporcular İstanbul karması altında ilk kez dereceye girdikleri Türkiye Şampiyonası'ndan sonra istisnasız her yıl Türkiye Şampiyonalarında boy göstermiş, 1960 yılından 2024'e dek 1991 yılı müstesna olmak üzere her yıl en az bir Türkiye Şampiyonluğuna ulaşma başarısı göstermiştir. Sarı-lacivertli sporcular 1934-2024 arasında toplamda 223 birincilik, 176 ikincilik ve 117 üçüncülük kazanarak İstanbul'da İstanbul Yelken Kulübü ve İzmir'de Karşıyaka ile birlikte Türkiye'de en önemli yelken kulübü olma mertebesine erişmiştir.
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Türkiye Şampiyonalarında aldığı dereceler aşağıda sunulmuştur.[14][15]
1934
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
3 Bronz
Hayrettin Kunter
Şarpi
Moda, 24-28 Ağustos 1934
1954
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
3 Bronz
Zekai Tüker, Hilmi Tüker, Metin Ekmekçioğlu
Dragon
İstanbul, 24-26 Eylül 1954
1957
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Bozkurt Suveren(FB)-Celal Ülken(KYK)
Pirat
Kalamış, 16-18 Ağustos 1957
2 Gümüş
Vural Suveren(FB)-Lütfullah Metin(İYK)
Pirat
Kalamış, 16-18 Ağustos 1957
3 Bronz
Sümer Demir(FB)-Cahit Nasman(İYK)*
Pirat
Kalamış, 16-18 Ağustos 1957
1950'li yıllarda yeni yeni düzenlenmeye başlayan Türkiye Şampiyonalarında il karmaları yarıştığından, örneğin "İstanbul Karması" altında iki farklı kulüpten sporcunun aynı ekipte yarışması olağan karşılanmalıdır. Kulüp ve sporcu sayısının artması ve tekne sınıfı yelpazesinin genişlemesi ile sonraki yıllarda sporcular kendi kulüpleri adına yarışmaya başlamışlardır.
1958
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
2 Gümüş
Zekai Tüker
Finn
İstanbul, 18-19 Eylül 1958
1961
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Zekai Tüker
Finn
Kalamış, 6-7 Ekim 1961
3 Bronz
Bozkurt Suveren-Zafer Atçı
Pirat Serbest
İzmir, 22-26 Ekim 1961
1962
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Vural-Suveren-Erol Ferah
Pirat Serbest
Kalamış, 12-15 Ekim 1962
1963
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Can Aktel ekibi
A Klas Yat
1963
2 Gümüş
Bozkurt Suveren-Mehmet Genceli
Snipe Serbest
Hereke, 13-20 Ağustos 1963
1964
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
B Klas Yat
1964
2 Gümüş
Zekai Tüker-Hilmi Tüker-Gürhan Tüker
Dragon
Pendik, 30 Temmuz-2 Ağustos 1964
1965
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
B Klas Yat
1965
1 Altın
Zekai Tüker-Mehmet Tüker-Ayhan Atmaca
Dragon
İstanbul, 2-3 Ekim 1965
3 Bronz
Emre Arda-Elfi Çetinkaya
Snipe serbest, Gençler
Kalamış, 1965
3 Bronz
Sümer Demir-Güven Sun
Snipe yerli, Gençler
Kalamış, 1965
1966
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
C Klas Yat
1966
3 Bronz
Oktay Ereş-Ziya Ergün-Muzaffer Ermeç
Dragon
1966
1967
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Yılmaz Yıldıran ekibi
C Klas Yat
1967
1 Altın
Ahmet Baydar-Azat Baykal
Snipe
Kalamış, 13-14 Ağustos 1967
1968
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Erdim Öztokat-Orhan Tüker
Snipe, Gençler
İzmir, 12-15 Eylül 1968
2 Gümüş
Ersin Öztokat
Finn
Kalamış, 29 Temmuz-1 Ağustos 1968
3 Bronz
Ahmet Baydar-Zafer Sezer
Snipe
İzmir, 12-15 Eylül 1968
3 Bronz
Gürhan Tüker-Haluk Arıcan
Flying Dutchman
Kalamış, 29 Temmuz-1 Ağustos 1968
1969
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Orhan Tüker-Hakan Bilgiseven
Snipe, Gençler
Caddebostan, 3-5 Ağustos 1969
3 Bronz
Ahmet Baydar-Zafer Sezer
Snipe
Kalamış, 24-27 Temmuz 1969
1970
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Neylan Günay
Optimist, Küçükler
Kalamış, 14-16 Ağustos 1970
1 Altın
Cem Suveren
Optimist, Minikler
Kalamış, 14-16 Ağustos 1970
2 Gümüş
Orhan Tüker-Hakan Bilgisever
Snipe, Gençler
1970
2 Gümüş
Güven Sun
Finn
1970
1971
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Tuğrul Kaçalay
Optimist, Minikler
Mogan, 21-25 Temmuz 1971
1 Altın
Orhan Tüker
Finn, Gençler
1971
1 Altın
Orhan Tüker-Hakan Bilgisever
Snipe, Gençler
1971
2 Gümüş
Güven Sun
Finn
1971
1972
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Zekai Tüker-Haluk Tüker-Hilmi Tüker
Dragon
Fenerbahçe, 22-27 Ekim 1972
2 Gümüş
Gürhan Tüker-Haluk Arıcan
Flying Dutchman
Fenerbahçe, 22-27 Ekim 1972
3 Bronz
Ahmet Baydar-Ayhan Kırbaç
Snipe
İzmir, 25-27 Haziran 1972
1973
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Ahmet Baydar-Bülent Yümer
Snipe
İzmir, 12-14 Eylül 1973
1 Altın
Ziya Günay-Murat Savut
Snipe, Gençler
İzmir, 12-14 Eylül 1973
1 Altın
Neylan Günay
Optimist, Kızlar
1973
2 Gümüş
Dragon
Kalamış, 25-28 Ekim 1973
2 Gümüş
Gürhan Tüker ekibi
Flying Dutchman
Kalamış, 25-28 Ekim 1973
3 Bronz
Flying Dutchman
Kalamış, 25-28 Ekim 1973
1974
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat B Klas
İstanbul, 3 Ağustos 1974
1 Altın
Mehmet Peynirci-Mehmet Bilgin
Snipe
İstanbul, 3 Ağustos 1974
1 Altın
Gürhan Tüker-Ahmet Uysal
Flying Dutchman
İstanbul, 3 Ağustos 1974
2 Gümüş
Levent Özonur
Optimist B
İstanbul, 3 Ağustos 1974
2 Gümüş
Orhan Tüker
Finn
İstanbul, 3 Ağustos 1974
3 Bronz
Zekai Tüker-Haluk Tüker-Hilmi Tüker
Dragon
İstanbul, 3 Ağustos 1974
1975
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat B Klas
M. Ereğli-İstanbul, 29-30 Ağustos 1975
1 Altın
Orhan Tüker-Ahmet Uysal
Flying Dutchman
Caddebostan 1-4 Ağustos 1975
1 Altın
Zekai Tüker-Haluk Tüker-Hilmi Tüker
Dragon
İstanbul, 17 Ağustos 1975
1 Altın
Timur Gökmeral
Optimist
İstanbul, 17 Ağustos 1975
2 Gümüş
Nicola Serez
Finn, Gençler
Caddebostan 1-4 Ağustos 1975
3 Bronz
Uğur Peynirci
Finn
Caddebostan 1-4 Ağustos 1975
3 Bronz
Mehmet Peynirci-Uğur Kıntaş
Snipe
İstanbul, 17 Ağustos 1975
1976
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat B Klas
M. Ereğli-İstanbul, 4-5 Eylül 1976
1 Altın
Levent Karabeyoğlu-Selçuk Arıcan
Snipe
Suadiye, 27-30 Ağustos 1976
1 Altın
Nicola Serez
Finn, Gençler
Suadiye, 27-30 Ağustos 1976
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat A Klas
İstanbul, Ağustos 1976
2 Gümüş
Zekai Tüker-Hilmi Tüker-Bülent Görgün
Dragon
Suadiye, 27-30 Ağustos 1976
2 Gümüş
Gabriel Serez
Finn
Suadiye, 27-30 Ağustos 1976
3 Bronz
Mehmet Peynirci-Attila Soner
Snipe
Suadiye, 27-30 Ağustos 1976
1977
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Orhan Tüker-Cem Dökümcü
470
Pendik, 2-5 Eylül 1977
1 Altın
Tuluğ Edige-Ferda Süer
Snipe
Pendik, 2-5 Eylül 1977
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat A Klas
İstanbul, Ağustos 1977
1978
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat B Klas
İstanbul-İzmir, 5-12 Eylül 1978
1 Altın
Levent Özgen
Finn
Pendik, 3-6 Ağustos 1978
1 Altın
Zekai Tüker-Hilmi Tüker-Haluk Tüker
Dragon
İstanbul, 12 Ağustos 1978
1 Altın
Tüker-Hakan Bilgisever
470
12 Ağustos 1978
2 Gümüş
Uğur Peynirci
Finn
Pendik, 3-6 Ağustos 1978
3 Bronz
Flying Dutchman
İstanbul, 12 Ağustos 1978
1979
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Mehmet Karabeyoğlu ekibi
Yat B Klas 3
Dragos-Kuşadası, 6-11 Eylül 1979
1 Altın
Hikmet Günay ekibi
Yat B Klas 1
Dragos-Kuşadası, 6-11 Eylül 1979
1 Altın
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 21-22 Temmuz 1979
1 Altın
Orhan Tüker-Hakan Bilgisever
470
İstanbul, 25-27 Temmuz 1979
1 Altın
Tuğrul Kaçalay-Bülent Arıkan
Snipe
İstanbul, 25-27 Temmuz 1979
2 Gümüş
Uğur Peynirci
Finn
İstanbul, 21-22 Temmuz 1979
2 Gümüş
Uğur Peynirci-Mehmet Peynirci
470
İstanbul, 25-27 Temmuz 1979
3 Bronz
Zekai Tüker-Haluk Tüker-Hakan Bilgiseven
Dragon
İstanbul, 21-22 Temmuz 1979
3 Bronz
Bülent Turan ekibi
Yat B Klas 2
Dragos-Kuşadası, 6-11 Eylül 1979
1980
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Ahmet Baydar-Azat Baykal-Ayhan Kırbaç
Dragon
Yeşilyurt, 27 Eylül-2 Ekim 1980
1 Altın
Orhan Tüker-Aydın Yurdum
470
Yeşilyurt, 27 Eylül-2 Ekim 1980
2 Gümüş
Zekai Tüker-Doğan Kırbaç-Erdil Uzaltan
Dragon
Yeşilyurt, 27 Eylül-2 Ekim 1980
1981
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Levent Özgen
Finn
Çeşme, 17-21 Ağustos 1981
1 Altın
Orhan Tüker-Bora Özgenç
470
Çeşme, 17-21 Ağustos 1981
2 Gümüş
Serdar Ünsel-Bahri Güner
Snipe
Çeşme, 17-21 Ağustos 1981
3 Bronz
Murat Etler
Finn
Çeşme, 17-21 Ağustos 1981
1982
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Serdar Ünsel-Haluk Arıcan
Snipe
Çeşme, 10-14 Ağustos 1982
1 Altın
Ahmet Baydar-Azat Baykal-Ayhan Kırbaç
Dragon
Çeşme, 10-14 Ağustos 1982
2 Gümüş
Uğur-Peynirci-Erdil Uzaltan
Flying Dutchman
Çeşme, 10-14 Ağustos 1982
3 Bronz
Kamil Ankut-Hasan Çınarsoy
Flying Dutchman
Çeşme, 10-14 Ağustos 1982
1983
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Serdar Ünsel-Fahri Güner
Snipe
İstanbul, 22-26 Eylül 1983
1 Altın
Bülent Arıkan
Finn
İstanbul, 27 Eylül 1983
2 Gümüş
Ahmet Baydar-Azat Baykal-Ayhan Kırbaç
Dragon
İstanbul, 22-26 Eylül 1983
1984
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 22-26 Ağustos 1984
2 Gümüş
Ahmet Baydar-Azat Baykal-Ayhan Kırbaç
Dragon
İstanbul, 22-26 Ağustos 1984
2 Gümüş
Uğur Peynirci
Finn
İstanbul, 22-26 Ağustos 1984
2 Gümüş
Yılmaz Canözer
Finn, Gençler
İstanbul, 22-26 Ağustos 1984
3 Bronz
Cem Birden
Windsurf Ağır
İstanbul, 22-26 Ağustos 1984
1985
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Ahmet Baydar-Azat Baykal-Ayhan Kırbaç
Dragon
İstanbul, 20-29 Ağustos 1985
1 Altın
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 20-29 Ağustos 1985
1 Altın
Yılmaz Canözer
Finn, Gençler
İstanbul, 20-29 Ağustos 1985
2 Gümüş
Uğur Peynirci
Finn
İstanbul, 20-29 Ağustos 1985
2 Gümüş
Cengiz Baysal
Windsurf
Çeşme, 22-29 Temmuz 1985
1986
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Aydın Yurdum-Mertol Yıldıran
470
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
1 Altın
Azat Baykal-Ayhan Kırbaç-Bora Özbek
Dragon
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
1 Altın
Haluk Babacan
Finn, Gençler
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
1 Altın
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
2 Gümüş
Ahmet Baydar-Turgut Demiroğlu
470
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
2 Gümüş
Cengiz Baysal
Windsurf
Çeşme, 22-29 Temmuz 1986
3 Bronz
Uğur Peynirci
Finn
İstanbul, 7-10 Ağustos 1986
1987
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Azat Baykal-Ayhan Kırbaç-Bora Özbek
Dragon
İstanbul, 13-16 Ağustos 1987
1 Altın
Cem Birder
Windsurf Hafif
Çeşme, 13-17 Temmuz 1987
2 Gümüş
Levent Özonur-Kenan Küçükkutlu
470
İstanbul, 13-16 Ağustos 1987
2 Gümüş
Cengiz Baysal
Windsurf Ağır
Çeşme, 13-17 Temmuz 1987
1988
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Azat Baykal-Bora Özberk-Erdil Uzaltan
Dragon
Kalamış, 4-7 Ağustos 1988
1 Altın
Levent Özonur-Kenan Küçükkutlu
470
Kalamış, 4-7 Ağustos 1988
2 Gümüş
Haluk Babacan
Finn
Kalamış, 4-7 Ağustos 1988
2 Gümüş
Cem Birder
Windsurf, Gençler
Çeşme, 21-24 Temmuz 1988
3 Bronz
Levent Özgen
Finn
Kalamış, 4-7 Ağustos 1988
3 Bronz
Cengiz Baysal
Windsurf, Gençler
Çeşme, 21-24 Temmuz 1988
1989
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Haluk Babacan
Finn
İstanbul, 3-6 Ağustos 1989
2 Gümüş
Levent Özonur-Ali Gülergin
470
İstanbul, 3-6 Ağustos 1989
3 Bronz
Saim Akyol
Windsurf Sailboard
İzmir, 24-30 Temmuz 1989
1990
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Levent Özonur-Kenan Küçükkutlu
470
İstanbul, 19-22 Temmuz 1990
2 Gümüş
Haluk Babacan
Finn
İstanbul, 19-22 Temmuz 1990
1991
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
2 Gümüş
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 28-30 Ağustos 1991
1992
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Haluk Babacan
Finn
İstanbul, 9-13 Eylül 1992
1 Altın
Uğur Peynirci-Ayhan Kırbaç-Yılmaz Canözer
Dragon
İstanbul, 9-13 Eylül 1992
2 Gümüş
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 9-13 Eylül 1992
3 Bronz
Nur Ökten-Kaya Dinar-Engin Domaniç
Dragon
İstanbul, 9-13 Eylül 1992
3 Bronz
Kemal Muslubaş
Optimist
İstanbul, 9-13 Eylül 1992
1993
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Yılmaz Canözer
Finn
İstanbul, 27-31 Temmuz 1993
1 Altın
Ergun Yıldıral-Kaya Dinar-Şükrü Sanus
Dragon
İstanbul, 27-31 Temmuz 1993
2 Gümüş
Arda Baykal
Optimist
İstanbul, 1-5 Eylül 1993
2 Gümüş
Haluk Babacan
Finn
İstanbul, 27-31 Temmuz 1993
1994
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Şükrü Sanus-Burak Zengin
470
İstanbul, 26-29 Ağustos 1994
3 Bronz
Yılmaz Canözer
Finn
İstanbul, 26-29 Ağustos 1994
3 Bronz
Akif Muslubaş
Finn, Gençler
İstanbul, 26-29 Ağustos 1994
1995
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Arda Baykal
Optimist
Çeşme, 29 Haziran-2 Temmuz 1995
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Burak Zengin
470
İstanbul, 13-16 Temmuz 1995
3 Bronz
Zeynep Yıldıral
Optimist, Kızlar
Çeşme, 29 Haziran-2 Temmuz 1995
1996
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Levent Peynirci
Optimist
Çeşme, 29 Haziran-2 Temmuz 1996
2 Gümüş
Zeynep Yıldıral
Optimist, Kızlar
Çeşme, 29 Haziran-2 Temmuz 1996
2 Gümüş
Kemal Muslubaş-Burak Zengin
470
İstanbul, 12-14 Temmuz 1996
2 Gümüş
Akif Muslubaş
Finn
İstanbul, 12-14 Temmuz 1996
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Burak Zengin-Cemil Ökten
Dragon
İstanbul, 20-22 Eylül 1996
3 Bronz
Zeynep Yıldıral
Optimist, Kızlar
Çeşme, 29 Haziran-2 Temmuz 1995
1997
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Hakan Yılmaz
Laser 4.7
İskenderun, 3-6 Temmuz 1997
1 Altın
Levent Peynirci
Optimist
Çeşme, 17-20 Temmuz 1997
1 Altın
Serdar Ünsel-Murat Günem
Pirat
İzmit, 14-17 Ağustos 1997
1 Altın
Haluk Babacan-Yılmaz Canözer-Ege Ermeç
Dragon
İstanbul, 17-19 Ekim 1997
2 Gümüş
Zeynep Yıldıral
Optimist, Kızlar
Çeşme, 17-20 Temmuz 1997
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Kerem Bilge Özkan
470
İstanbul, 3-6 Temmuz 1997
2 Gümüş
Yılmaz Canözer
Finn
İstanbul, 10-12 Ekim 1997
2 Gümüş
İlknur Akdoğan
Windsurf Mistral, Kadınlar
Alaçatı, 17-20 Temmuz 1997
3 Bronz
Kemal Muslubaş
Laser Standart
İskenderun, 3-6 Temmuz 1997
3 Bronz
Şükrü Sanus-Burak Zengin-Cemil Ökten
Dragon
İstanbul, 17-19 Ekim 1997
1998
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Levent Peynirci
Laser 4.7
İstanbul, 17-20 Eylül 1998
1 Altın
Yonca Yıldıral
Optimist, Kızlar
Çeşme, 20-24 Haziran 1998
1 Altın
Levent Özgen-Azat Baykal-Erdil Uzaltan
Dragon
İstanbul, 12-15 Kasım 1998
1 Altın
Arda Baykal-Ertaç Sunman
Pirat
İstanbul, 21 Temmuz 1998
2 Gümüş
Mehmet Sevinç
Laser Radial
İstanbul, 17-20 Eylül 1998
2 Gümüş
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 15-18 Ekim 1998
3 Bronz
Hakan Yılmaz
Laser Radial
İstanbul, 17-20 Eylül 1998
3 Bronz
Aydın Yurdum
Laser Standart
İstanbul, 17-20 Eylül 1998
3 Bronz
Tuğçe Subaşı
Laser Standart
Çeşme, 20-24 Haziran 1998
3 Bronz
Arkun Demircan-Engin Demircan-Tolga Sevinç
Dragon
İstanbul, 12-15 Kasım 1998
3 Bronz
Serdar Ünsel-Murat Günem
Pirat
21 Temmuz 1998
3 Bronz
Akif Muslubaş
Finn
İstanbul, 15-18 Ekim 1998
1999
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Tuğçe Subaşı
Laser 4.7, Kadınlar
Çeşme, 16-20 Temmuz 1999
1 Altın
Begüm Güngör-Pınar Yılmazer
420
İstanbul, 28-31 Ekim 1999
1 Altın
Begüm Güngör-Pınar Yılmazer
420, Kadınlar
İstanbul, 28-31 Ekim 1999
1 Altın
Azat Baykal-Erdil Uzaltan-Yılmaz Canözer
Dragon
İstanbul, 22-24 Ekim 1999
2 Gümüş
Levent Özgen
Laser Standart
Çeşme, 16-20 Temmuz 1999
2 Gümüş
Yonca Yıldıral-Zeynep Yıldıral
420
İstanbul, 28-31 Ekim 1999
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Kaya Dinar-Kaan Özgen
Dragon
İstanbul, 22-24 Ekim 1999
3 Bronz
Yonca Yıldıral-Zeynep Yıldıral
420
İstanbul, 28-31 Ekim 1999
3 Bronz
Damla Subaşı
Optimist, Kızlar
Çeşme, 13-16 Temmuz 1999
2000
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Tuğçe Subaşı
Laser 4.7, Kadınlar
Çeşme, 22-24 Haziran 2000
1 Altın
Burak Tahmaz-Evren Yantaç
420
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
1 Altın
Begüm Güngör-Pınar Yılmaz
420, Kadınlar
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
1 Altın
Levent Özonur ekibi
Match Race
Boğaziçi, Eylül 2000
1 Altın
Deniz Eroca
Windsurf Mistral, Kadınlar
İstanbul, 13-16 Temmuz 2000
2 Gümüş
Levent Peynirci
Europe
İstanbul, 24-27 Ağustos 2000
2 Gümüş
Begüm Güngör-Pınar Yılmaz
420
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
2 Gümüş
Akif Muslubaş
Finn
İstanbul, 24-27 Ağustos 2000
2 Gümüş
Zeynep Yıldıral-Yonca Yıldıral
420, Kadınlar
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
2 Gümüş
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf Mistral, Kadınlar
İstanbul, 13-16 Temmuz 2000
2 Gümüş
Arda Baykal-Oğuz Ayan
470
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
3 Bronz
Damla Subaşı
Optimist, Kızlar
Çeşme, 18-21 Haziran 2000
3 Bronz
Mehmet Dinçay
Finn
İstanbul, 24-27 Ağustos 2000
3 Bronz
Zeynep Yıldıral-Yonca Yıldıral
420
İstanbul, 3-6 Ağustos 2000
3 Bronz
Çağla Kubat
Windsurf Mistral, Kadınlar
İstanbul, 13-16 Temmuz 2000
3 Bronz
İlker Conk
Windsurf Mistral
İstanbul, 13-16 Temmuz 2000
2001
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Tuğçe Subaşı
Laser 4.7, Kadınlar
Sinop, 5-8 Eylül 2001
1 Altın
Levent Özgen-Yavuz Dinar-Kaya Dinar
Dragon
İstanbul, 23-25 Kasım 2001
1 Altın
Şükrü Sanus-Kerem Gürkan
Match Race
İstanbul, 17-25 Şubat 2001
1 Altın
Zeynep Yıldıral-Yonca Yıldıral
420
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
1 Altın
Onur Tok-Sami Uslu
470, Gençler
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
1 Altın
Zeynep Yıldıral-Yonca Yıldıral
420, Kadınlar
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
1 Altın
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf Mistral, Kadınlar
Alaçatı, 18-20 Temmuz 2001
2 Gümüş
Kayhan Öğretir
Laser Radial
Sinop, 5-8 Eylül 2001
2 Gümüş
Orhan Tüker-Yılmaz Canözer-Azat Baykal
Dragon
İstanbul, 23-25 Kasım 2001
2 Gümüş
Levent Peynirci-Oğuz Akdağ
470, Gençler
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
2 Gümüş
Mehmet Dinçay-Oğuz Ayan
Pirat
İstanbul, 26-29 Ekim 2001
2 Gümüş
Onur Tok-Sami Uslu
470
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
2 Gümüş
Çağla Kubat
Windsurf Mistral, Kadınlar
Alaçatı, 18-20 Temmuz 2001
3 Bronz
Haluk Babacan-Orhan Gorbon-Burak Baran
Dragon
İstanbul, 23-25 Kasım 2001
3 Bronz
Levent Peynirci-Oğuz Akdağ
470
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
3 Bronz
Arda Baykal-Evren Yantaç
470, Gençler
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
3 Bronz
Gizem Elçi-Damla Subaşı
420, Kadınlar
İstanbul, 9-12 Ağustos 2001
2002
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Tuğçe Subaşı
Laser 4.7, Kadınlar
Samsun, 26-30 Haziran 2002
1 Altın
Kayhan Öğretir
Laser Radial
Samsun, 26-30 Haziran 2002
1 Altın
Utku Ören
Laser Radial, Gençler
Samsun, 26-30 Haziran 2002
1 Altın
Azat Baykal-Bora Özbek-Uğur Peynirci
Dragon
İstanbul, 4-6 Ekim 2002
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Mistral
Alaçatı, 9-11 Ağustos 2002
1 Altın
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf Mistral, Kadınlar
Alaçatı, 9-11 Ağustos 2002
2 Gümüş
Tuğçe Subaşı
Laser 4.7
Samsun, 26-30 Haziran 2002
2 Gümüş
Utku Ören
Laser Radial
Samsun, 26-30 Haziran 2002
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Erol Subaşı-Cemil Ökten
Dragon
İstanbul, 4-6 Ekim 2002
2 Gümüş
Ertuğrul İçingir
Windsurf Formula
Alaçatı, 9-11 Ağustos 2002
2 Gümüş
Gizem Elçi-Damla Subaşı
420
İstanbul, 7-10 Kasım 2002
2 Gümüş
Yılmaz Canözer
Finn
Fenerbahçe, 7-10 Kasım 2002
2 Gümüş
Levent Peynirci-Oğuz Ayan
470, Gençler
Fenerbahçe, 7-10 Kasım 2002
3 Bronz
Levent Özgen-Kaya Dinar-Ali Kemal Tüfekçi
Dragon
İstanbul, 4-6 Ekim 2002
3 Bronz
Levent Peynirci-Oğuz Ayan
470
Fenerbahçe, 7-10 Kasım 2002
2003
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Mehmet Sevinç
Laser Radial
Çeşme, 21-29 Haziran 2003
1 Altın
Serdar Şengül
Laser Radial, Gençler
Çeşme, 21-29 Haziran 2003
1 Altın
Levent Özgen-Kaya Dinar-Yavuz Dinar
Dragon
İstanbul, 3-5 Ekim 2003
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Mistral
Bitez, 5-10 Ağustos 2003
1 Altın
Levent Özonur ekibi
Match Race
İstanbul, Ağustos 2003
2 Gümüş
Alican Kaynar
Laser 4.7, Juniorlar
Çeşme, 21-29 Haziran 2003
2 Gümüş
Kıvanç Sevinç-Burcu Balaban
420
Ataköy, 16-20 Ekim
2 Gümüş
Begüm Güngör-Pınar Yılmazer
470, Gençler
Ataköy, 16-20 Ekim
3 Bronz
Şükrü Sanus-Erol Subaşı-Cemil Ökten
Dragon
İstanbul, 3-5 Ekim 2003
2004
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Mistral
Bitez, 16-20 Haziran 2004
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Funboard
Bitez, 16-20 Haziran 2004
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Formula
Bitez, 16-20 Haziran 2004
1 Altın
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf, Kadınlar
Bitez, 16-20 Haziran 2004
1 Altın
Levent Özgen-Levent Peynirci-Yavuz Dinar
Dragon
İstanbul, 3-5 Eylül 2004
1 Altın
Yonca Yıldıral-İrem Özdemir
420
Fenerbahçe, 14-17 Ekim 2004
1 Altın
Yonca Yıldıral-İrem Özdemir
420, Kadınlar
Fenerbahçe, 14-17 Ekim 2004
1 Altın
Levent Özgen-Ahmet Büyükünal
Pirat
Çeşme, 29 Eylül-3 Ekim 2004
1 Altın
Alican Kaynar
Laser Radial, Juniorlar
Karşıyaka, 23-27 Haziran 2004
1 Altın
Levent Özgen
Finn
İstanbul, 14-17 Ekim 2004
2 Gümüş
Yetkin Duman
Windsurf Mistral
Bitez, 16-20 Haziran 2004
2 Gümüş
Melih Apaydın
Windsurf Funboard
Bitez, 16-20 Haziran 2004
2 Gümüş
Şükrü Sanus-Erol Subaşı-Cemil Ökten
Dragon
İstanbul, 3-5 Eylül 2004
2 Gümüş
Gizem Elçi-Damla Subaşı
420, Kadınlar
Fenerbahçe, 14-17 Ekim 2004
2 Gümüş
Begüm Güngör-Pınar Yılmazer
470
Fenerbahçe, 14-17 Ekim 2004
2 Gümüş
Mehmet Sevinç
Laser Radial
Karşıyaka, 23-27 Haziran 2004
2 Gümüş
Alican Kaynar
Laser Radial, Gençler
Karşıyaka, 23-27 Haziran 2004
3 Bronz
Yılmaz Canözer
Finn
İstanbul, 14-17 Ekim 2004
3 Bronz
Melih Apaydın
Windsurf Mistral
Bitez, 16-20 Haziran 2004
3 Bronz
Didem Taşar-Burcu Balaban
420, Kadınlar
Fenerbahçe, 14-17 Ekim 2004
2005
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Azat Baykal-Kaya Dinar-Oğuz Ayan
Dragon
İstanbul, 2-4 Eylül 2005
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Funboard
İzmir, 15-19 Haziran 2005
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf RSX
Alaçatı, 14-18 Eylül 2005
1 Altın
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf RSX, Kadınlar
Alaçatı, 14-18 Eylül 2005
2 Gümüş
Arkun Demircan-Aydın Yurdum-Yığın Güneç
Dragon
İstanbul, 2-4 Eylül 2005
2 Gümüş
Alican Kaynar
Finn
İstanbul, 20-23 Ekim 2005
2 Gümüş
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf Funboard, Kadınlar
İzmir, 15-19 Haziran 2005
3 Bronz
Levent Özgen-Uğur Şişmanyazıcı
Pirat
Çeşme, 19-23 Eylül 2005
3 Bronz
Alican Kaynar
Laser Standart
Çeşme, 22-26 Haziran 2005
3 Bronz
Melih Apaydın
Windsurf Funboard
İzmir, 15-19 Haziran 2005
2006
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Alican Özden-Aras Çobanoğulları
420
Çeşme, 19-23 Eylül 2006
1 Altın
Yavuz Dinar-Haluk Babacan-Burak Zengin
Dragon
İstanbul, 11-13 Ağustos 2006
2 Gümüş
Alican Kaynar
Laser Standart
Samsun, 26-30 Temmuz 2006
2 Gümüş
Ertuğrul İçingir
Windsurf Funboard
Alaçatı, 14-16 Temmuz 2006
2 Gümüş
Canberk Karahan
Laser 4.7
Samsun, 26-30 Temmuz 2006
3 Bronz
İlknur Akdoğan İçingir
Windsurf Funboard, Kadınlar
Alaçatı, 14-16 Temmuz 2006
2007
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Çağla Kubat
Windsurf Funboard, Kadınlar
Datça/Alaçatı/Mimarsinan, 2007
1 Altın
Canberk-Karahanoğlu-Aras Çobanoğulları
420
İstanbul, 3-7 Ekim 2007
1 Altın
Kaya Dinar-Arda Baykal-Oğuz Ayan
Dragon
İstanbul, 3-4 Kasım 2007
1 Altın
Güray Zünbül
Laser Standart
İzmit, 4-8 Temmuz 2007
1 Altın
Celal Tümşen
Laser Radial, Gençler
İzmit, 4-8 Temmuz 2007
2 Gümüş
Koray Gömeç
Windsurf Funboard
Datça/Alaçatı/Mimarsinan, 2007
2 Gümüş
Cansın Durak-Özde Özdemir
420
İstanbul, 3-7 Ekim 2007
2 Gümüş
Levent Özgen-Yavuz Dinar-Burak Zengin
Dragon
İstanbul, 3-4 Kasım 2007
2 Gümüş
Berkcan Birer
Laser Radial, Gençler
İzmit, 4-8 Temmuz 2007
3 Bronz
Canberk Karahan
Laser 4.7
İzmit, 4-8 Temmuz 2007
3 Bronz
Celal Tümşen
Laser Radial
İzmit, 4-8 Temmuz 2007
3 Bronz
Zeynep Yentür
Optimist, Kızlar
Çeşme 27 Haziran-1 Temmuz 2007
2008
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Çağla Kubat
Windsurf, Kadınlar
Datça/Alaçatı, 20-22 Haziran/8-10 Ağustos 2008
1 Altın
Çağla Dönertaş
Laser 4.7, Kadınlar
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
1 Altın
Alp Rodopman
Laser 4.7, Juniorlar
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
2 Gümüş
Aras Çobanoğlu-Alican Özden
420
İstanbul, 17-22 Eylül 2008
2 Gümüş
Oğuz Ayan-Pınar Yılmazer
470
İstanbul, 17-22 Eylül 2008
2 Gümüş
Nazlıhilal Karadel
Laser 4.7
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
2 Gümüş
Celal Tümşen
Laser Standart, Gençler
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
3 Bronz
Özde Özdemir-Cansın Durak
420
İstanbul, 17-22 Eylül 2008
3 Bronz
Utku Gönener
Laser Radial, Gençler
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
3 Bronz
Alican Kaynar
Laser Standart, Gençler
Çayırova, 9-13 Eylül 2008
3 Bronz
Sina Kural
Windsurf, Gençler
Datça/Alaçatı, 20-22 Haziran/8-10 Ağustos 2008
2009
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Zeynep Yentür
Optimist, Kızlar
Bodrum, 27 Ekim-1 Kasım 2009
1 Altın
Tolga Kağan Özbenli
Techno 293, Juniorlar
Seferihisar, 16-20 Eylül 2009
1 Altın
Cemre Paksoy
Techno 293, Kadınlar
Seferihisar, 16-20 Eylül 2009
2 Gümüş
Ertuğrul İçingir
Windsurf
Çanakkale 28-30 Ağustos 2009
2 Gümüş
Çağla Kubat
Windsurf, Kadınlar
Çanakkale 28-30 Ağustos 2009
2 Gümüş
Cemre Paksoy
Windsurf, Genç kadınlar
Çanakkale 28-30 Ağustos 2009
2 Gümüş
Zeynep Yentür, İrem Saner, Ceren Saner, Uğur Esen, Erkan Köksal
Optimist, Takım
Çeşme, 27-29 Kasım 2009
2 Gümüş
Sina Can Kural
Techno 293
Seferihisar, 16-20 Eylül 2009
3 Bronz
Alican Yentür-Aras Çobanoğulları
420
Karşıyaka, 28 Ekim-1 Kasım 2009
3 Bronz
Burcu Vardarlı
Windsurf, Kadınlar
Çanakkale 28-30 Ağustos 2009
2010
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Çağla Kubat
Windsurf, Kadınlar
29 Eylül 2010
1 Altın
Gaye Can Göv
Windsurf, Genç erkekler
29 Eylül 2010
1 Altın
Nazlı Hilal Karadeli
Laser 4.7, Kadınlar
Bodrum, 16-21 Ekim 2010
1 Altın
Tolga Kaan Özbenli
Techno, U-17
Urla, 15-19 Eylül 2010
1 Altın
Nazlı Çağla Dönertaş
Laser Radial, Kadınlar
Bodrum, 16-21 Ekim 2010
2 Gümüş
Burçe Vardarlı
Windsurf, Kadınlar
29 Eylül 2010
2 Gümüş
Hazal Şişman-Ece Soysal
420, Kadınlar
Urla, 15-19 Eylül 2010
2 Gümüş
Maria Dolynska-Burak Zengin
470
Urla, 15-19 Eylül 2010
2 Gümüş
Poyraz Akay
Techno, U-15
Urla, 15-19 Eylül 2010
2 Gümüş
Cemre Paksoy
Techno, U-17
Urla, 15-19 Eylül 2010
2 Gümüş
Alp Rona Rodopman
Laser Radial
Bodrum, 16-21 Ekim 2010
2 Gümüş
Alp Rona Rodopman
Laser Radial, Gençler
Bodrum, 16-21 Ekim 2010
2 Gümüş
Utku Gönener
Laser Standart, Gençler
Bodrum, 16-21 Ekim 2010
2011
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Celal Tümşen ekibi
Match Race
23-24 Nisan 2011
1 Altın
Poyraz Akay
Techno293 U-17
Foça, 23-27 Ağustos 2011
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf Masterlar
Kdz. Ereğlisi, 9-11 Eylül 2011
1 Altın
Çağla Kubat
Windsurf Kadınlar
Kdz. Ereğlisi, 9-11 Eylül 2011
1 Altın
Can Göv
Windsurf Genç Erkekler
Kdz. Ereğlisi, 9-11 Eylül 2011
1 Altın
Zeynep Yentür
Laser 4.7 Kadınlar
Didim, 25-30 Ekim 2011
1 Altın
Nazlı Çağla Dönertaş
Laser Radial Genel
Didim, 25-30 Ekim 2011
1 Altın
Alp Rona Rodopman
Laser Radial Gençler
Didim, 25-30 Ekim 2011
1 Altın
Nazlı Çağla Dönertaş
Laser Radial Kadınlar
Didim, 25-30 Ekim 2011
2 Gümüş
Arda Baykal ekibi
Match Race
23-24 Nisan 2011
2 Gümüş
Tolga Kağan Özbenli
Techno293 U-17
Foça, 23-27 Ağustos 2011
2 Gümüş
Tolga Coşkun
RSX sınıfı U-19
Foça, 23-27 Ağustos 2011
2 Gümüş
Ertuğrul İçingir
Windsurf
Kdz. Ereğlisi, 9-11 Eylül 2011
2 Gümüş
Alp Rona Rodopman
Laser Radial Genel
Didim, 25-30 Ekim 2011
3 Bronz
Selin Başeğmez
Laser 4.7 Kadınlar
Didim, 25-30 Ekim 2011
2012
Madalya
İsim
Sınıf
Yer ve Tarih
1 Altın
Ertuğrul İçingir
Windsurf
Datça/Gömeç/Büyükçekmece, 13 Temmuz-12 Ağustos 2012
1 Altın
Poyraz Akay
Windsurf, Genç erkekler
Datça/Gömeç/Büyükçekmece, 13 Temmuz-12 Ağustos 2012
^9 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20240709064423/https://www.istanbulyelken.org.tr/kurumsal/tarihce/ arşivlendi. İstanbul Yelken Kulübü resmî sitesi, İstanbul Yelken Kulübü Tarihçesi
Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.
Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.
Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.
Fenerbahçe erkek masa tenisi takımı Fenerbahçe Spor Kulübü'nün erkek sporcularından oluşan masa tenisi branşıdır. Takım, kulübün diğer branşlarına da ev sahipliğinde bulunan Dereağzı Tesisleri'nde çalışmalarını yapmaktadır.
Fenerbahçe erkek yüzme takımı Fenerbahçe'nin yüzücülerinden oluşmaktadır. Branş yüzmenin yanı sıra, 2009 yılından beri senkronize yüzme dalında da faaliyet göstermektedir. Olimpik bir spor olan kule ve tramplen atlama faaliyetleri ise 1970'lerin ilk yarısında durmuştur. Şube merkezi Fenerbahçe Adası'ndadır.
Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de erkek ve kadın yelken takımlarını kuran ilk kulüplerden biridir. Kuruluş mazisi 1912 yılına rastlar.
Türkiye Kürek Şampiyonası, her yıl düzenlenen ve Türkiye'deki kürek takımlarının yarıştığı yarışmadır.
Behzat Baydar, Türk yelkenci.
Harun Ülman, Türk yelkenci ve gemi inşa mühendisi.
Orhan Tüker, Türk yelkenci ve voleybolcu.
Levent Peynirci, Türk yelkenci.
Nazlı Çağla Dönertaş, Türk yelkenci.
Hakan Bilgiseven, Türk yelkenci. Fenerbahçe'de spor yaptı.
Azat Baykal, Türk yelkenci ve spor yöneticisi.
İstanbul Kürek Şampiyonası, 1917'den 2003'e kadar her yıl düzenlenen ve İstanbul'da kürek sporundaki muhtelif kategorilerde kulüp ve sporcu şampiyonlarının belirlendiği yarışmadır.
Fenerbahçe Boks Şubesi 2007-08 sezonunda büyük başarıla ulaştı. Bir sezon önce formsuz bir dönem geçiren erkek takımı İstanbul Şampiyonası, Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası ve Türkiye Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda şampiyon olurken, rekor sayıda madalyalara ulaştı. Kadın takımı da bir sezon önce eline geçirdiği Türkiye şampiyonluğunu korumayı başardı.
İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.
Fenerbahçe kadın kürek takımı Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kadın sporcularından oluşan kürek branşıdır. Takım çalışmalarını Dereağzı tesislerinde yapmaktadır.
Fenerbahçe kadın masa tenisi takımı Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kadın sporcularından oluşan masa tenisi şubesidir. Takım çalışmalarını Dereağzı tesislerinde yapmaktadır.
Fenerbahçe Masa Tenisi Şubesi erkek takımı 1966-67 sezonunda Beyoğluspor'un gerisinde kalarak İstanbul ikincisi oldu. Kadın takımı üçüncü kez üst üste İstanbul şampiyonu oldu. Fenerbahçeli sporcular Türkiye Masatenisi Şampiyonası'nda da başarılı sonuçlara imza attılar.
Bu sayfa, bu Vikipedi makalesine dayanmaktadır. Metin, CC BY-SA 4.0 lisansı altında mevcuttur; ek koşullar uygulanabilir. Görseller, videolar ve sesler kendi lisansları altında mevcuttur.