İçeriğe atla

Fena Yol

Fena Yol
Film afişi
YönetmenMuhsin Ertuğrul
SenaristNâzım Hikmet
Hikâye (eser)Grigorios Ksenopulos
MüzikSotiri Yotridi
Görüntü yönetmeniTheodorides
Stüdyoİpek Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-Beyaz
Yapım yılı1933, Türkiye
ÜlkeTürkiye TürkiyeYunanistan Yunanistan
DilTürkçe
Diğer adlarıO Kakos Dromos

Fena Yol; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1933 yapımı Türk-Yunan ortak yapımı bir filmidir.

Filmin senaryosu Yunan yazar Grigorios Ksenopulos eserinden uyarlanmıştır.[1]

Konusu

Fuhuş batağının içine düşmüş olan bir kız ve onu öldürerek aile şerefinin kurtarmak isteyen bir abinin hikâyesi anlatılıyor.

Oyuncular

  • Necdet Mahfi Ayral
  • Marika Kotopouli
  • Kyveli
  • Miranta Myrat
  • Giorgos Pappas
  • Vasilis Logothetidis
  • Hristos Tsaganeas
  • Nitsa Tsaganea
  • Periklis Gavrilidis
  • Dimitris Myrat
  • Antonis Giannidis
  • Giorgos Gavriilidis
  • Sotiria Iatridou
  • Nana Papadopoulou
  • M. Konstadinou

Kaynakça

  1. ^ Gonca, Nermin. "Devletçilik Döneminde Yayımlanmış Sinema Dergileri (1932/1939)." Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

20 Eylül, Miladi takvime göre yılın 263. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 102 gün vardır.

2 Kasım, Miladi takvime göre yılın 306. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 59 gün vardır.

Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

Yılmaz Güney filmografisi, Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı Yılmaz Güney'in filmlerinin listesidir. Güney, sinema kariyeri boyunca çok sayıda filmde oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak görev yaptı. Sanatçı; 114 filmde oyuncu, 27 filmde yönetmen, 17 filmde yapımcı, 64 filmde de senaristlik yapmıştır. 1981 yapımı Yol filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştır.

Laiko ya da Laika müziği, Yunan halk müziği ile pop müziğinin sentezi olan bir müzik tarzı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Özşener</span> Türk oyuncu

Yiğit Özşener, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Aşka Ruhunu Kat</i>

Aşka Ruhunu Kat ya da özgün adıyla Soul Kitchen, Türk-Alman sinemacılar arasında yer alan Fatih Akın'ın yönettiği 2009 yapımı Almanca filmdir. Senaryosunu Türk asıllı Fatih Akın ve Yunan asıllı Adam Bousdoukos'un yazdığı film, Almanya'da 25 Aralık 2009 günü, Türkiye ise 1 Ocak 2010 günü gösterime girmiştir.Film 66. Venedik Film Festivalinde jüri özel ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgos Karagunis</span>

Yorgos Karagunis, orta saha mevkiinde görev yapmış eski Yunan futbolcudur.

AEP Paphos FC, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin en üst düzey futbol ligi olan A' Katigorias'ta yer alan bir futbol kulübüydü.

<i>Düşman Yolları Kesti</i>

Düşman Yolları Kesti, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir. Filmin senaryosu Tarık Dursun Kakınç'a aittir.

Giorgos Vasilou ,Yunan tanınmış aktördür. Oyunculuğu dışında Yunan Yeni Demokratlar partisi üyesi olarak 2004-2007 arası parlamentoda görev almış, Larnaka, Kıbrıs'ta üst düzey siyasi yöneticilik yapmıştır.

<i>Evdokia</i> (film)

Evdokia 1971 yapımı film. Yunanistan sinemasının en önemli eserlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Minus One, 1999'da ortaya çıkan ve hem Yunanistan hem de Kıbrıs'ın ilk erkek grubu olarak tanınan bir erkek grubuydu. Grup, önde gelen Kıbrıslı Rum besteci Giorgos Theofanous ve Minos EMI A & R Müdürü Vangelis Yannopoulos tarafından kuruldu. Konstantin Hristoforu ve Phiippos Constantinos, Giorgos Theofanous tarafından seçilen oldukça erken bir takımdaydıla. Sonraki üç üye, efsanevi Athenian Sierra Studio'da gerçekleşen seçici bir seçmeden sonra alındı. Seçim komitesi Natalia Germanou, Posidonas Yannopoulos, Andreas Kouris, Themis Georgandas, Theofanous ve Yannopoulos'dan oluşuyordu. 179 aday arasında Demetres Koutsavlakis, Argyris Nastopoulos ve Panos Tserpes tutuldu. Christoforou 2003 yılında solo kariyeri izledi ve yerini başka bir Kıbrıslı şarkıcı olan Demos Beke aldı. 2005 yılında grup resmen dağıtıldı. 6 yıllık varoluşlarında çok başarılı ticari başarılar elde ettiler ve platin sertifikaları aldılar, ayrıca başarılı Yunan şarkıcıları ile müzik salonlarında ve konserlerde unutulmaz performanslar sergilediler.

"İme antropos ki ego", Evridiki tarafından seslendirilen 1994 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil eden şarkı. Şarkı Yunanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Giorgos Theophanous tarafından yazılmıştır.

"Teriazume, Evridiki tarafından seslendirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil eden şarkı. Şarkı Yunanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Giorgos Theophanous ve Leonidas Malenis tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Çuha</span>

Küçük Çuha veya Sıkliye, Yunanistan'ın Attika bölgesine bağlı Çuha belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir. Ada, Ege Denizi'nde Mora Yarımadası ile Girit arasında yer almakta olup İyon Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 20.43 km² olan adanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 68'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kibele Andrianu</span>

Kibele ünlü Yunan aktris Kibele Andrianu'nun sahne adıdır.