İçeriğe atla

Feminist Gece Yürüyüşü

Feminist Gece Yürüyüşü Türkiye'de, her 8 Mart'ta, çeşitli kadın örgütlerinden, çevrelerden, forumlardan katılan kadınların; patriyarkaya, cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, heteroseksizme, erkek şiddetine karşı yaptığı yürüyüş.

Yürüyüş Tarihçesi

  • 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü ilk kez 2003 yılında Taksim Meydanı'ndan başlayarak Mis Sokak'a  doğru gerçekleştirildi. Yürüyüşün teması "Savaş ve İşgal"di. Yürüyüşte 'Hitler, Mussolini, Şaron, Miloseviç, Bush, Saddam… Hepsi erkek, tesadüf mü?' yazan bir pankart taşındı.[1]
  • 2004 yılında kadınlar yine aynı yerde toplandı. Bu yürüyüşün teması ise kadına karşı uygulanan şiddetti. 'Erkek vuruyor devlet koruyor, mezar değil sığınak istiyoruz' yazan pankartlarla yürüdüler.
  • 2005 yılındaki yürüyüş ise Galatasaray’dan Taksim Meydanı'na doğru yapıldı ve 'Erkek düzenine itaat etmiyoruz' pankartı taşındı.[2]
  • 2006 yılında 'feminist başkaldırı' pankartı ile yüründü.
  • 2007 yılında ise ‘Patriyarkaya, kapitalizme, militarizme ve milliyetçiliğe karşı feminist mücadele' pankartları ile yüründü.
  • 2008 ve 2009 yıllarında yapılan yürüyüşlerin ana sloganı ise ‘Militarizme, kapitalizme, milliyetçiliğe, patriyarkaya karşı feminist mücadele’ idi.
  • 2010 yılında ise kadınlar 'Feminist isyan, kadın cinayetlerine isyandayız' ve 2011 yılında da 'Erkek egemen düzene karşı feminist mücadele' sloganlarını kullandılar.
  • 2012 yılında yürüyüşteki kadınların gündeminde aile vardı. Pankartlarda 'Aile değil kadınız, feminist isyandayız' sloganı yazıyordu.
  • 2014 yılında yapılan yürüyüşte ise, yürüyüşe katılan kadınlardan bazılarının, yine yürüyüşe katılan bir grup erkek tarafından şiddete maruz kaldığı iddia edildi. Bunun üzerine kadınlar ve Lgbti bireyler tepkilerini göstermek için tekrar Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüdüler. Feministler bu arbedeye duydukları tepkiyi, hazırladıkları bir duyuru ile gösterdiler.[3]
  • 2019 yılında polis İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşü engelledi. Yürüyüş için toplanan binlerce kişiyi göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullanarak zorla dağıttı.[4]

17. Feminist Gece Yürüyüşü

17. Feminist Gece Yürüyüşü, 8 Mart 2019 akşamı 19.30'da gerçekleştirilecekti. Bu doğrultuda, çeşitli STK'ların ve kadın örgütlerinin çağrısıyla göstericiler akşam saatlerinde İstiklal Caddesi'nin kuzey ucunda, Taksim Meydanı'nda toplanmaya başladı. Yürüyüşün bu noktadan başlayıp Tünel'e kadar devam etmesi planlanıyordu. Ancak yürüyüş öncesinde sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Ayrıca önceki gün İBB tarafından yapılan açıklamada İstiklal Caddesi'ne çıkan bazı yolların bu yürüyüş sebebiyle araçlara kapatılacağı ancak bazı alternatif yolların açık olacağı bildirildi.[5][6]

Yürüyüşün başlamasına birkaç saat kala, polisin Taksim Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'ne geçişe izin vermediği, ancak bazı yan sokaklardan geçişin açık olduğu gözlemlendi. Ayrıca, Taksim Metro İstasyonu'nun İstiklal Caddesi çıkışının kapatıldığı, yolcuların Gezi Parkı çıkışına yönlendirildiği görüldü. Ardından emniyet yetkilileri, İstiklal Caddesi'nde bu akşam herhangi bir etkinliğe müsaade edilmeyeceği, etkinlik isteyenlerin İstiklal'in bir alt sokağına yönlendirileceğini bildirdi.[7][8]

Saat 19.30 olduğunda polisin, İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm ara yolları barikatlarla kapattığı görüldü. Çevik Kuvvet ekipleri ve TOMA'lar, Gezi Parkı'nda bekletilirken bazı çatılara Özel Harekât polisleri konuşlandırıldı. Bu sırada kadınların sıkı bir aramadan geçirilerek Fransız Başkonsolosluğu önünde toplanmalarına izin verildi ancak İstiklal'e girişler kapalı tutulmaya devam edildi. Bu sırada yürüyüşe izin vermemesi nedeniyle çoğu kadınlardan oluşan kalabalık gruplar Taksim Meydanı'na doğru birikmeye başladı.

İstiklal'e girmeye çalışan bir ambulansa yol veren göstericiler, açılan bu boşluktan İstiklal'e yürümek istedi. Polis buna izin vermeyerek grubun önünü kesti. Polis, bu grubun önünü keserek gaz mermisiyle müdahalede bulundu. Böylelikle buradaki kadınların bir kısmı Sıraselviler Caddesi'ne doğru dağıldı. Uyarılara rağmen dağılmayan kadınlar göstericilere polis, plastik mermi ve biber gazıyla ara ara müdahale etmeye devam etti.[9]

Geçişlerine izin verilmeyen kadınlar polise karşı “Aç, aç, aç!” şeklindeki slogan başta olmak üzere, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Geceleri de, meydanları da, sokakları da terk etmiyoruz”, “Yürüyüş Hakkımız Engellenemez”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, Kürtçe “Jin, jiyan, azadî!” ve Türkçe karşılığı olan “Kadın, yaşam, özgürlük!” gibi pek çok slogan attılar. Yine pek çok kadın düdük, trampet veya tef gibi müzik aletleri çalarak polisin geçişe izin vermemesini protesto etti.[10][11] Öte yandan kadına yönelik şiddeti kınayan, kürtaj hakkını ve LGBT haklarını savunan, eşit işe eşit ücret talep eden siyasi sloganlar da atıldı ve yürüyüşçüler tarafından buna benzer pankartlar taşındı.[12]

Zambak Sokak önünde barikat kuran polis güçleri, biber gazı ve yere sıkılan plastik mermilerle müdahale ederek kadınları üç ayrı gruba böldü. Bir grup kadını Taksim Meydanı'na doğru sürükleyen polis, diğer grupların da ilerlemesine izin vermedi. Bir araya gelmek isteyen kadınlarla polis arasında yer yer arbede yaşandı. Saat 21.17 sularında ise İstiklal Caddesi'ndeki tüm göstericiler Taksim Meydanı'na doğru sürükledi ve cadde boşaltıldı. Ayrıca ara sokaklara dağılmış olan gruplara da müdahale edilmeye devam edildi.[13]

Cadde saat 22.30 sıralarında tekrar yaya trafiğine açıldı.[14]

Türkiye Barolar Birliği, polisin müdahalesini yazılı açıklamayla kınadı ve anayasaya atıfla silahsız bir toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmanın temel bir hak olduğunu ifade etti.[15]

Dış bağlantılar

https://web.archive.org/web/20150225010143/http://www.ecetemelkuran.com/kategori/yazilar/52519/ece-temelkuranin-10-mart-2014-tarihli-birgun-yazisi-hanimlarimizin-8-marti-kutlu-olsun

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2015. 
  4. ^ "Kadınlar Günü: 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşüne polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti". BBC Türkçe. 8 Mart 2019. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 
  5. ^ "8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bu yollar kapalı". Posta. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 
  6. ^ "İBB Ulaşım Yönetim Merkezi tweet'i". Twitter. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 
  7. ^ "Taksim'de Güvenlik Önlemleri". Milliyet. 8 Mart 2019. 
  8. ^ "İstanbul'da İstiklal'e 8 Mart bariyeri; Metro da kapatıldı!". TR Haberler. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  9. ^ "Feminist Yürüyüşü'ne polis müdahalesi". Hürriyet. 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 
  10. ^ "Polis Feminist Gece Yürüyüşü'ne Gazla Saldırdı". Bianet. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  11. ^ "İstiklal Caddesi'nde kadınlara polis müdahalesi!". Çağdaş Ses. 10 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  12. ^ "Turkey: Riot police fire tear gas at banned women's day rally". Deutsche Welle English. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  13. ^ "İstanbul'da polis İstiklal Caddesi'nde toplanan kadınlara gazla müdahale etti". BBC Türkçe. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  14. ^ "8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahalesi". Sputnik Türkiye. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2019. 
  15. ^ "Basın Açıklaması". Türkiye Barolar Birliği. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Meydanı</span> İstanbul, Türkiyede bir meydan

Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir. Cumhuriyet Döneminde bir meydan haline gelmiş olan Taksim Meydanı, pek çok siyasi ve toplumsal olaya da ev sahipliği yapmıştır. Meydandaki trafiği kısmen yer altına indiren Taksim Yayalaştırma Projesi, 2013 yılında kısmen tamamlanmıştır.

Marksist feminizm, marksizm ve feminizmin bileşimi olan bir feminist harekettir.

Radikal feminizm, 1970'lerde kadın hareketlerinin en güçlü olduğu dönemlerde en çok sözü geçen iki akımdan biridir. Kadın sorununun temeline inmeye çalışmışlar, sorunu ataerki (patriyarka) olarak tanımlamışlardır. Radikal feminizm, toplumda temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı olduğu ve düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkmakta gören feminizmin bir koludur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Pazar (1969)</span> İstanbulda sosyalistlerin Amerikan 6. Filosunu protestosu sırasında yaşanan olaylar (1969)

Kanlı Pazar, 16 Şubat 1969 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda ABD'nin 6. Filo'sunu protesto etmek için 76 gençlik örgütünün toplandığı sırada meydana gelen olaylardır. Tarihçi Feroz Ahmad ise olayı "organize bir faşist şiddet örneği" olarak nitelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yunanistan ayaklanmaları</span>

2008 Yunanistan ayaklanmaları 6 Aralık 2008'de Atina'da polis Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkan mermiyle 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos 'un ölümüyle sonuçlanmasıyla başladı. Bu olayın ardından öncelikle başkentte ardından tüm ülkede anarşistler ve hükûmet karşıtları polise karşı ayaklandı ve polisle çatışmaya başladı. Göstericiler molotofkokteylleri ile özel mülklere saldırdı. Atina'nin ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'e sıçradı.

Sharpeville Katliamı, 21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrikalı güvenlik güçlerinin siyahi protestoculardan oluşan bir gruba ateş açması sonucu 69 kişinin ölümüne neden olan olay. Katliam, bugünkü Gauteng eyaletinin sınırları içinde bulunan Sharpeville'de meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Onur Yürüyüşü</span>

İstanbul Onur Yürüyüşü, Türkiye'nin en kalabalık kenti İstanbul'da düzenlenen geleneksel LGBT Onur Yürüyüşü. İlk kez 2003'te yaklaşık otuz kişi tarafından düzenlenen yürüyüş, Haziran ayının son pazarı yapıldı. 2010'da katılımcısı beş bin kişiye ulaşan yürüyüş, 2011'de on bin kişiye ulaşmıştır: Balkanlar'da ve Türkiye'de düzenlenen en büyük onur yürüyüşüdür. Yürüyüş 2013'te, Gezi Parkı olaylarının da etkisiyle 100.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2014'teki yürüyüşte katılımcı sayısı on binlerle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması</span>

Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması 29 Ekim 2012 tarihinde Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleştirilen halk yürüyüşüdür. Cumhuriyet Mitingleri'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Bayramı</span>

1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmî tatil ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Olayları</span> 7-12 Ekim 2014 tarihinde Türkiyede çıkan eylemler

Kobani Olayları veya 6-7 Ekim Olayları, IŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen 62. Türkiye Hükûmeti'ne tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü. Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatıldı ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyüdü. Olaylar sırasında güneydoğu Anadolu'da Türk güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında meydana gelen ve can kayıplarıyla sonuçlanan çatışmalar da gerginliğin tırmanmasına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nuit debout</span>

"Nuit debout" protestoları protestoları olarak bilinen Fransa'da içerisinde "Yeni İş Yasası" adıyla yer alan kısıtlayıcı kanunlarında yer aldığı çalışma reformlarına karşı gösteri ve grevlerinde yer aldığı, 31 Mart 2016'da Fransa hükûmetine karşı başlatılan, Fransa geneline yayılan ve işçi sendikalarının da destek verdiği sivil halk ayaklanması. "Yeni İş Yasası" adıyla Fransa Hükûmeti tarafından çıkarılan kanunla günlük çalışma saatleri artırılmış, çalışan işçilerin sosyal hakları kısıtlanmış ve işverenlere, çalışanlar aleyhine ek haklar tanınmıştır.

İstanbul Onur Haftası, her yıl haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmalarının anısına gerçekleştirilen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2006 Diyarbakır olayları</span>

Mart 2006 Diyarbakır olayları, 28-31 Mart 2006 tarihleri arasında Diyarbakır'da yaşanan protestolar ve sonrasında gerçekleşen toplumsal olaylardır.

2017 Fransa ayaklanmaları 2 Şubat tarihinde medyaya yansıyan kamera kayıtlarında Paris'te bulunan "Aulnay-sous-Bois" banliyösünde kimlik kontrolü için polis tarafından durdurulan 22 yaşındaki Siyahi Théo adında gencin Fransız polisince tecavüze uğradığının görülmesinin ardından Paris banliyölerinde bir dizi ayaklanma meydana gelmiş, polis karşıtı protestolar Fransa'nın bazı bölgelerine yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil Sokak</span> Ankarada bir sokak

Karanfil Sokak; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir sokaktır. Ünlü Türk edebiyatçısı Sabahattin Ali de 11 yıl boyunca ailesiyle birlikte bu sokakta bulunan Adalar Apartmanı'nda yaşamıştır. Geçmiş yıllarda yıkılan ve yerine yeni bir bina inşa edilen apartmanın alt katında bugün şehrin ünlü ve tarihi kitapçısı Dost Kitabevi bulunmaktadır.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.