Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Alman filozof.
Porfiryus (Furfûriyûs), Yeni- Platoncu düşünür. Plotinos'un öğrencisi olan ve eserlerine yorumlar yazmış olan Porfiryus'un en önemli eseri, Aristo'nun Organon'una bir giriş olarak tasarlanmış ve içerisinde tümeller konusunu ele aldığı İsagoci'dir. Porfiryus, bu eserinde, beş tümel konusunu, cins, tür, ayrım (fasıl), türsel ayrım (hâssa) ve ilinek (araz) kavramlarını sistematik bir tarzda incelemiş ve bu yolla Orta Çağ'ın ünlü tümeller kavgasına giden yolu açmıştır. Porfiryus, pratik ve dini öğelere, Plotinos'a kıyasla çok daha önem vermiş olan bir düşünürdür. Felsefenin nihai ve en yüksek gayesinin ruhun kurtuluşu olduğunu söyleyen filozofa göre, ruh, dikkatini aşağı olandan daha yüksek olana doğru çevirmek suretiyle arınmanın yollarını aramalıdır. Bu çerçeve içinde, arınmanın yolu, çilecilik ve Tanrı'ya ilişkin bilgidir. Eserleri arasında Contra Christianos da vardır ve bu eser imparator Konstantin tarafından yasaklanmıştır.
Sünbülzade Vehbî, 18. yüzyılın dîvan şairlerindendir. Asıl adı Mehmet olup, Maraş'ta 'Sünbülzadeler' olarak anılan ailenin bireylerindendir.
Alman felsefesi, 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başlarından itibaren belirgin bir ağırlık kazanan, bir bakıma felsefenin yurdu hâline gelen Alman felsefe geleneğini ya da başka bir açıdan farklı felsefi eğilimlere sahip olan Alman felsefecilerinin bütünlüğünü ifade etmektedir.
Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.
Akıl ya da Us, felsefede kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir. Bugün Batı'da bu kavramı, büyük ölçüde ussal anlayışla yüzleştiren, ancak algılamadan ayıran Alman filozofu Immanuel Kant'ın etkisindedir.
Rudolf Christoph Eucken Alman felsefeci. Eserlerinde insan ve tin ilişkisi üzerinde yoğunlaştı. 1908'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserleri özellikle ABD ve İngiltere'de çok dikkat çekmiştir.
Cahit Koytak, Türk şair, çevirmen.
Ferdinand Tönnies, Alman sosyologdur. En bilinen eseri Gemeinschaft und Gesellschaft'tır. Toplumcu bakış açısına sahiptir. Toplumu hastalıklardan korumanın önemini vurgular.
Grundrisse der Kritik der Politischen Ökonomie, Alman filozof Karl Marx'ın 1858'de uzun el yazmalarını topladığı çalışmadır. Kısaca Grundrisse olarak bilinir. Bu eser 1939 yılına kadar basılmadan kalmıştır. Farklı farklı konuları işleyen çalışma altı başlıktan oluşur, bunlardan sadece bir tanesi son biçimi verilmiş haliyle Kapital'in tüm ilk cildini oluşturur.
Niklas Luhmann, Alman sosyolog. Yönetim uzmanlığı ve sosyolojik sistem kuramının önde gelen düşünürü. 70 kitap ve 400'e yakın makale yazan Luhmann, hukuk, ekonomi, politika, sanat, din, ekoloji, kitle iletişim araçları ve aşk gibi çok çeşitli konuları incelemiştir. Önceleri Talcott Parsons'tan etkilenen Luhmann kısa zamanda kendi sosyal sistem teorisini geliştirmeye başlamıştır.
Ahmet Rona Serozan, Türk medeni hukuk profesörü, hukukçu ve avukat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 42 yıl Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görev yaptı.
Bülent İplikçioğlu, Türk akademisyen, eski çağ tarihi profesörü ve yazıt bilimci.
Tarih felsefesi, tarihin kavramsal bir bakış açısıyla yorumlanması. Eleştirel tarih felsefesi ve kurgusal tarih felsefesi olarak iki başlık altında incelenir. Bunlardan ilki, akademik tarih dalını "kuram" özelinde incelemekte; tarihsel belgelerin doğası, nesnelliğin ne derece olası olduğu gibi konularla uğraşmaktadır. Kurgusal tarih felsefesi ise insanlık tarihi başta olmak üzere olayların önem derecesini konu almaktadır.
Alfred Schmidt Alman düşünür ve toplumbilimcidir. Frankfurt okulunun kurucuları Max Horkheimer ve Theodor W. Adorno'nun öğrencisidir.
Din Felsefesi Üzerine Dersler Hegel'in Hristiyanlık hakkındaki düşüncelerini bir öz bilinçlilik biçimi olarak ortaya koyar. Bunlar onun felsefi sisteminin nihai ve bir açıdan en belirleyici öğesini temsil eder. Onun ayırımcı felsefi yaklaşımının ışığında, diyalektik ve tarihselci bir yöntem kullanarak, Hegel, Hristiyanlığın ve onun özgün doktrinlerinin köktenci bir yeniden okumasını önermektedir. Bu derslerde işlenen yaklaşım Hegel'in ilk basılan kitabı Tinin Görüngübilimi'nde bir noktaya kadar dile getirilmiştir.
Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi 1843 yılında Alman, siyaset felsefecisi Karl Marx tarafından yazılmış; basılmamış bir el yazmasıdır. Giriş kısmı hariç bu eser, Marx hayatta iken basılmamıştır. Bu çalışmasında Marx, Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in 1820 yılında yayınlanmış olan Hukuk Felsefesinin Öğeleri isimli kitabını paragraf paragraf yorumlamıştır. Bu eserde Marx'ın önemli eleştirilerinden biri Hegel'in diyalektik argümanlarının soyutlama ile başlamasıdır.
Karl Ludwig Michelet Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.
Ullmanns Enzyklopädie der Technischen Chemie, ilk olarak Fritz Ullmann'ın 1914'te yayımladığı, kimya endüstrisiyle ilgili içerik barındıran bir ansiklopedidir. 2011-2014 yılları arasında yayımlanan 7. ve son baskısı, 40 ciltten oluşur.
Caput mortuum Orta Çağ'da Simyacıların demir sulfatlarının kızgın ateşte eritilmesi sonucunda çıkartıldıktan sonra imbikte kalan buharlaşmaz tortuyu belirtmek için kullandıkları Latince terim. Bu işlemin sonucunda kırmızı bir renk alır. C., boya maddesi olarak cam ve madenlerin paratılmasında da kullanılır. Terim, günümüzde değersiz bir şeyi belirtmek için de kullanılmaktadır.