İçeriğe atla

Felix Operasyonu

Felix Operasyonu (Almanca: Unternehmen Felix), İspanyol diktatör Francisco Franco'nun işbirliğine bağlı olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Cebelitarık'ın Almanya tarafından ele geçirilmesi için önerilen bir kod adıydı.[1] Başta Franco'nun savaşa girme konusundaki isteksizliği yüzünden olmadı. Hitler, kendi elçisi ve Abwehr'in (istihbarat servisi) başı Amiral Wilhelm Canaris'in gizli bir direniş hareketi yürüttüğünden ve Hitler'in reddedeceğinden emin olduğu belirli terimleri belirterek Franco ile yakın ilişki kurduğunun farkında değildi. Bu, müzakerelerin başarısız olmasını sağladı.

Tarihçe

Haziran 1940'ta Fransa'nın Düşüşü'nün ardından Hermann Göring, Adolf Hitler'e Britanya Adaları'nı işgal etmek yerine İspanya ve Kuzey Afrika'yı işgal etmesini tavsiye etti. Haziran 1940 gibi erken bir tarihte, Fransa ile ateşkes imzalanmadan önce, General Heinz Guderian, İngiltere'nin stratejik açıdan önemli Cebelitarık deniz üssünü ele geçirmek için de savundu. Guderian, Hitler'i iki Panzer tümeniyle İspanya'dan geçip Cebelitarık'ı ele geçirmek ve ardından Fransız Kuzey Afrika'sını işgal etmek için ateşkesi ertelemeye bile çağırdı. Oberkommando der Wehrmacht (OKW) operasyonlarının Genelkurmay Başkanı General Alfred Jodl, Hitler'e İngiltere'yi işgal etmek yerine İspanya, Cebelitarık, Kuzey Afrika ve Süveyş Kanalı'nı işgal ederek İngiltere'yi doğu imparatorluğundan ayırmayı içeren resmi bir plan sundu.[2]

OKW, 12 Temmuz 1940'ta gerekli planlama için özel bir grup kurdu. 22 Temmuz'da, Abwehr'in başı ve İspanya konusunda tanınmış bir uzman olan Amiral Wilhelm Canaris, birkaç Alman subayı ile İspanya'nın Madrid kentine gitti ve burada İspanyol hükümdarı General Francisco Franco ve Savaş Bakanı General Juan Vigón ile görüşmeler yaptılar. Daha sonra Cebelitarık'a yaklaşımları yeniden tespit etmek için birkaç gün kaldıkları Algeciras'a gittiler ve Franco'nun rejiminin savaşa girmek konusunda isteksiz olduğu sonucuyla Almanya'ya döndüler. Ancak, o zamandan beri Canaris'in gizlice bir direniş hareketi yürüttüğü ve Franco'nun Mihver'e katılmaktan aktif olarak cesaretini kırdığı biliniyor. Ancak Canaris'in ekibi, Cebelitarık'ın en az iki piyade alayı, üç mühendis taburu ve 12 topçu alayı tarafından hava destekli kara saldırısıyla ele geçirilebileceğini belirledi. Canaris, mevcut olmadığını bildiği 380 mm (15 inç) ağır saldırı topu olmadan Cebelitarık'ın alınamayacağını açıkladı. Mareşal Wilhelm Keitel'e haber verdiğinde, Almanya İspanya'nın işbirliği ile Cebelitarık'ı ele geçirebilse bile İngilizlerin Fas'a ve Fransız Batı Afrika'sına çıkacağı fikrini verdi.

Ağustos ayında Canaris, İspanya'nın Dışişleri Bakanı olmak üzere olan Franco'nun kayınbiraderi Ramón Serrano Súñer ile bir araya geldi. Canaris, Serrano Súñer'i Franco'yu savaşın dışında kalmaya ikna etmek için elinden geleni yapmaya çağırdı. Kısa süre sonra Franco, Hitler'in tavrı hakkında fikir edinmek için Serrano Súñer'i Berlin'e gönderdi, çünkü Canaris ona Almanya'nın İspanya'ya zorla müdahale etmeyeceğine dair güvence vermişti. Serrano Súñer 16 Eylül'de Hitler'le tanıştığı zaman, Hitler İspanyolların savaşa dahil olması için çok baskı yapmadı, belki de çok yakında Franco'yla tanışmayı planladığı için.

Canaris de aynı zamanlarda Franco ile görüştü ve İspanya'nın Mihver'e katılması halinde İspanyol adalarının - hatta İspanya'nın kendisi - bir İngiliz saldırısı riski altında olacağı konusunda uyardı. Franco'nun işbirliği yapmayı reddetmesi halinde İspanya'nın düşmanca bir Alman işgalinden korktuğunu bilen Canaris, ona, Sovyetler Birliği'nin planlanan işgali nedeniyle Hitler'in böyle bir niyeti olmadığını bildirdi. Canaris, Franco'yu Almanya'nın savaşı kazanamayacağına ikna olduğunu kabul ederek de şaşırttı.

8 Ağustos'ta, Canaris ile yaptığı gizli görüşmelerden emin olan Franco, Almanya'nın İspanya Büyükelçisi Eberhard von Stohrer'e yaptığı işbirliği için abartılı şartlar sundu; İspanya'ya Cebelitarık ve Fransız Fas'ı söz verilirse Hitler'e katılacağını söyledi. Almanya ayrıca, İspanya'nın duraksayan ekonomisine yardımcı olmak için buğday ve petrol şeklinde askeri ve ekonomik yardım sözü vermelidir. Ek olarak, Alman kuvvetleri önce İngiliz anakarasına tam ölçekli bir işgalle çıkmalıdır.

Bu, Hitler'i, Franco'yu Mihver'e katılmaya ve "aşırı" taleplerini yumuşatmaya ikna etmek için Canaris'i tekrar İspanya'ya göndermeye kışkırttı. Aksine Canaris, Franco'ya savaşı kaybetmeye mahkûm olan tarafa katılmanın aptalca olacağını bir kez daha hatırlattı.

24 Ağustos'ta Hitler, Cebelitarık'ı ele geçirmek için genel bir planı onayladı. 23 Ekim'de Fransa'nın Hendaye kentinde Franco ile görüştü ve İspanya'nın Ocak 1941'de Mihver tarafında savaşa girmesini önerdi; Cebelitarık, özel Wehrmacht birimleri tarafından alınacak ve İspanya'ya teslim edilecek. Ancak Franco teklifi reddetti ve İspanya'nın geniş çaplı askeri ve ekonomik yardıma olan ihtiyacını vurguladı. Franco, kendi topraklarında İngiltere ile savaşmada bir Alman zaferi olasılığı hakkında şüphelerini dile getirdiğinde Hitler, gücendi. Franco ayrıca, Britanya Adaları istila edilip fethedilse bile, İngiliz hükümetinin ve İngiliz Ordusu'nun büyük bir kısmı ve çok güçlü Kraliyet Donanması'nın muhtemelen Kanada'ya geri çekileceğini ve Atlantik Savaşı'na Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri desteğiyle devam edeceğini belirtti.

Hendaye'de Franco ve Hitler tarafından anlamsız bir mutabakat zaptı imzalandı, iki taraf da istediğini almadı. Birkaç gün sonra, Hitler'in Benito Mussolini'ye şöyle söylediği bildirildi: "O adamla tekrar bir toplantı yapmaktansa kendi dişlerimden dördünün çekilmesini tercih ederim!"

Operasyon planlaması

Tüm sorunlara rağmen, Alman askeri liderleri Cebelitarık'a karşı geniş çaplı bir operasyon için hazırlık yaptı. Kod adı Felix Operasyonu planı, iki Alman ordusunun Pireneler üzerinden İspanya'ya girmesini gerektiriyordu. General Ludwig Kübler komutasındaki bir kolordu, İspanya'yı geçip Cebelitarık'a saldıracak, General Rudolf Schmidt komutasındaki diğeri ise kanatlarını emniyete alacaktı. Hava desteği bir avcı uçağına ve iki pike bombardıman uçağına ihtiyaç duyacaktı. Felix'in genel komutanlığı Mareşal Walther von Reichenau'ya atanacaktı. Plan ayrıca, Kuzey Afrika'daki İspanyol topraklarını işgal etmek için hükümler getirdi: İspanyol Fas, Río de Oro ve daha sonra limanları Alman U-botları için üs olarak kullanılabilecek Kanarya Adaları.

Önerilen Alman savaş düzeni

General Rudolf Schmidt komutasındaki Sefer Kolordusu (örtme kuvvetini oluşturur); şunlardan oluşuyordu:

General Ludwig Kübler komutasındaki 49. Gebirgsarmeekorps veya Ordu Dağ Birlikleri (saldırı kuvvetini oluşturur); şunlardan oluşuyordu:

  • Grossdeutschland Piyade Alayı
  • 1. Dağ Tümeni'nin 98. Alayı
  • 26 orta ve ağır topçu taburu
  • 3 gözlem taburu
  • 150 kadar "Goliath" uzaktan kumandalı mayın temizleme araçları kullanan 3 mühendis taburu
  • 2 Nebelwerfer taburu
  • Brandenburg Alayı (150 kişilik müfreze)

Diplomatik sorunlar

12 Kasım'da Hitler, "İspanya'nın savaşa derhal girmesini sağlamak için siyasi önlemlerin başlatıldığını" ve "İber Yarımadası'ndaki Alman müdahalesinin amacının (kod adı Felix) İngilizleri Batı Akdeniz'den çıkarmak." olacağını belirten Führer Direktifi No. 18'i yayınladı. Ayrıca, İngilizlerin bir yer edinmesi ve Madeira ve Azorlar'ın işgalinin araştırılmasını talep etmesi halinde Portekiz'in olası işgalinden de bahsetti.

5 Aralık 1940'ta Hitler, Alman Yüksek Komutanlığı ile bir araya geldi ve 10 Ocak 1941'de Alman birliklerinin İspanya sınırını geçmesi için Franco'dan izin istemeye karar verdi. General Jodl'un Cebelitarık'a yönelik saldırı hazırlıkları için Canaris, Franco'nun onayını alır almaz İspanya'ya gitmesi planlandı. Buna göre Canaris, 7 Aralık'ta Franco ile bir araya geldi ve Franco'ya İspanya'nın derhal savaşa girmesi ihtiyacını dile getirdi. Franco, İspanya'nın, gıda kıtlığı ve ülkenin son iç savaşını atlatmaya devam eden sakat altyapı ve doğası nedeniyle Alman Ordusu'nu destekleyemediğini söyledi. Ayrıca, Almanya'nın Cebelitarık'ı ele geçirmesinin İngiliz karşı işgali ile Kanarya Adaları ve İspanyol Afrikası'nın kaybına yol açacağından korktuğunu da ifade etti.

Canaris'in raporunu aldıktan sonra Hitler, Felix Operasyonu'nun iptal edilmesi gerektiğine karar verdi. Hayal kırıklığı, Mussolini'ye yazdığı bir mektupta yansıdı. Mektupta, "Franco'nun burada hayatının en büyük hatasını yapmasından korkuyorum" dedi.

1941'in açılış haftalarında, hem Berlin hem de Roma'daki büyükelçiler tarafından İspanyol hükûmetini duruşlarını değiştirmeye teşvik etmek için başarısız çabalar gösterildi. Franco, İspanya ekonomisinin ve ordusunun acımasız iç savaş nedeniyle istikrarsız durumunu bahane ederek, 6 Şubat'ta Hitler'in savaşa katılma talebine olumsuz yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop, Hitler'e, "Franco'nun savaşa asla katılma niyeti olmadığını" söyledi.

Şubat 1941'de OKW, donanma yüksek komutanlığına Felix Operasyonu'nun şimdilik söz konusu olmadığını, çünkü bunun için ayrılan askerlerin yakında başka bir yere ihtiyaç duyacağını söyledi.

İngiliz karşı hazırlıkları

İngilizler, Cebelitarık'ın stratejik değerinin ve İspanyol anakarasından saldırıya karşı savunmasızlığının farkındaydı. İtalya ile savaşın patlak vermesi üzerine, tersanedeki hayati işlerde çalışanlar veya Cebelitarık Savunma Kuvvetleri mensupları dışında, sivil nüfusun çoğu Birleşik Krallık'a ve İmparatorluğun diğer bölgelerine tahliye edildi. Garnizon ikiye katlandı ve uçaksavar savunmaları büyük ölçüde geliştirildi. Kaya'nın derinliklerinde yeni bir tünel ağı ve kara sınırını kaplayan güçlü noktalar ve mayın tarlaları sistemi dahil olmak üzere Cebelitarık'ın tahkimatlarında iyileştirme programı üzerinde çalışmalar başladı.

1941 ilkbaharında İngiliz garnizonu

  • 2. Tabur, Kral'ın Alayı
  • 2. Tabur, Somerset Hafif Piyade
  • 4. Tabur, Kara Gözcü (Temmuz 1940'tan itibaren)
  • 4. Tabur, Devonshire Alayı (Temmuz 1940'tan itibaren)
  • 3. Ağır Alay, Kraliyet Topçu, 8 x 9,2 inç, 7 x 6 inç ve 6 x ikiz 6 librelik sahil topçu toplarıyla
  • 10'uncu Uçaksavar Alayı, Kraliyet Topçu, 4 x 3 inç, 4 x 3,7 inç ve 2 x 2 librelik uçaksavar silahları ile
  • 82. Ağır Uçaksavar Alayı, Kraliyet Topçusu, (Temmuz 1940'tan itibaren), 16 x 3,7 inç toplar, 8 x 40 mm 40 mm Bofors uçaksavarlar ve radar ile
  • 3. Projektör Bataryası, Kraliyet Topçusu.
  • 1. Tünel Açma Bölüğü'nün "Özel Müfrezesi", Kanada Kraliyet Mühendisleri (Kasım 1940'tan itibaren)
  • 2. Tünel Açma Bölüğü, Kanada Kraliyet Mühendisleri (Mart 1941'den itibaren)
  • Kraliyet Mühendisleri, Kraliyet İşaretleri ve destek kolları.

Bir diğer karşı önlem, Alman Ordusu'nun İspanya'ya girmesi durumunda faaliyete geçirilecek olan 128. İrtibat Delegasyonu Grubu olarak bilinen bir grup uzman ordu ve donanma subayının oluşturulmasıydı. İki alternatif rolü vardı; ilk rolü, Almanlara direnmeye karar verirse General Franco'ya destek sağlamak ve İspanyol kuvvetlerini desteklemek için gönderilen herhangi bir İngiliz kuvvetine irtibat sağlamak olacaktır. Franco'nun Almanlarla işbirliği yapması durumunda ikinci rol, İspanyol limanlarını ve altyapısını yıkmak ve Özel Harekât İdaresi'nin katılımıyla direniş ve sabotaj örgütlemekti. Bu rol, savaşın sonlarında, grubun Ortak İstihbarat Merkezi olarak yeniden adlandırılmasıyla öne çıktı.

Felix-Heinrich

Hitler'in ısrarı üzerine OKW, Cebelitarık'ın ele geçirilmesi için gözden geçirilmiş bir plan geliştirdi; bu plan, Sovyetler Birliği'nin Alman işgali tamamlandıktan sonra uygulanmış olabilir. Kod adı Felix-Heinrich olan plan, 10 Mart 1941'de General Franz Halder'e sunuldu. Sovyetler Birliği'ndeki işgalci güçler Kiev ile Smolensk arasındaki bir hatta ulaşır ulaşmaz,15 Temmuz'a kadar 15 Ekim'de başlayabileceği düşünülen Cebelitarık operasyonuna hazırlık için birliklerin geri çekilebileceğini önerdi. Felix-Heinrich, aynı kuvvetlerle, ancak yeni destek birimleriyle orijinal planı genel olarak izleyecekti.

Kaynakça

  1. ^ Ribera, Maria Garcia (18 Eylül 2021). "Operation Felix: the Planned Nazi Invasion of Gibraltar". Grey Dynamics (İngilizce). 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  2. ^ "Operation Felix: Franco and Hitler Play Cat and Mouse". Warfare History Network (İngilizce). 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> II. Dünya Savaşının parçası

Balkan Cephesi, Almanya'nın 1941 yılında Balkanları istilasıyla başlayan bir dizi çatışmadır. 1940 yılı içinde Almanya, Polonya ve Fransa'yı askerî harekâtlarla istila etmiş, İngiltere'ye yönelik hava akınlarını başlatmıştı. Britanya Savaşı olarak bilinen bu yoğun ve sık hava akınları amacına ulaşamamış ve durdurulmuştur.

DKM <i>Deutschland</i>

Deutschland, II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında Kriegsmarine'e hizmet eden sınıfının ilk gemisidir. Gemi Almanya tarafından Panzerschiff olarak snıflandırılmış ama daha sonra 1940 yılında ağır kruvazör olarak tekrar sınıflandırılmıştır. Birleşik Krallık o sınıftaki üç gemiye cep zırhlısı ismini vermiştir.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">The Blitz</span> İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanyayı bombalaması

The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Keitel</span> Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Generalfeldmarschall

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel, Alman subay. 1938'den 1945'e kadar Alman ordusunun genelkurmay başkanlığını yaptı. 1940'tan itibaren (Generalfeldmareşal) rütbesi ile Alman ordusunun en yüksek rütbeli subayı olarak Adolf Hitler'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. II. Dünya Savaşı sonunda Nürnberg Mahkemeleri'nde "baş savaş suçlusu" olarak yargılanan 24 kişi ile birlikte hakkındaki 4 iddianın hepsinden "suçlu" bulundu ve "idam cezası"na mahkûm edildi. 16 Ekim 1946 tarihinde, 9 mahkûm ile birlikte Nürnberg'te asılarak idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Canaris</span>

Wilhelm Franz Canaris, Alman amiral, Nazi Almanyası'nda Abwehr Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Afrika Kolordusu</span> Almanyanın II. Dünya Savaşı sırasında Libyada bulunan askeri birliği

Alman Afrika Kolordusu, II. Dünya Savaşı'nda Kuzey Afrika Cephesi'ne yollanan Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı Heer ve Luftwaffe birliklerinden oluşan askerî birimlerinden birinin adı. Erwin Rommel'in komutası altında, Kuzey Afrika'da elde ettikleri başarıyla tanınmıştır. Savaşta en büyük rakipleri 8. İngiliz Ordusu komutanı Bernard Montgomery idi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Hendaye</span> Fransada komün

Hendaye, Fransa'da komün ve en güney-batıda yer alan kasabadır. Pyrénées-Atlantiques bölümünde ve Lapurdi (Labourd) ilinde Fransız İparralde de yer alır. Kasaba Atlantik kıyısında popüler bir sahil turizm beldesidir. Şu anda Pyrénées-Atlantiques bölümünün en büyük beşinci komünü ve dördüncü kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Warlimont</span>

Walter Warlimont, OKW iç daire başkan yardımcısı rolüyle bilinen bir Alman subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Franco İspanyası</span> İspanyanın 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşından 1975 yılında Francisco Franconun ölümüne kadar geçen dönemi

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

Suriye-Lübnan Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında teslim olan Fransa'nın ardından kurulan Vichy Fransası'nın sömürgelerine karşı yapılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın işgali</span> 1941 İkinci Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından Yugoslavya Krallığına Alman liderliğindeki saldırı

Yugoslavya'nın işgali veya Nisan Savaşı ve 25. Harekât, Nisan 1941 tarihinde II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletlerinin Yugoslavya'yı işgalidir. İşgal emri, Adolf Hitler'in Yugoslavya darbesinin ardından 27 Mart 1941'de yayımladığı "25. no. Führer Direktifi" ile ortaya kondu.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

II.Dünya Savaşı sırasında, İsabella Operasyonu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Büyük Britanya'nın boğulmasının devamı için İspanya ve Portekiz'deki üsleri güvence altına almak için yürürlüğe konacak bir Alman planıydı. Bu konsept, Mayıs 1941'de Hitler tarafından ortaya atıldı, ancak asla uygulanmadı.

Hendaye Toplantısı veya Hendaye röportajı, Francisco Franco ve Adolf Hitler arasında 23 Ekim 1940'ta İspanyol-Fransız sınırı yakınındaki Hendaye, Fransa'daki tren istasyonunda gerçekleşti. Toplantıya ilgili dışişleri bakanları, İspanya'dan Ramón Serrano Súñer ve Nazi Almanyası'ndan Joachim von Ribbentrop da katıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız güçler</span>

Tarafsız güçler, II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan ülkelerdi. Bu ülkelerden bazılarının yurt dışında büyük kolonileri veya büyük ekonomik gücü vardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletleri liderleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın Mihver liderleri, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin önemli siyasi ve askeri figürleriydi. Mihver, 1940'ta Tripartite Paktı'nın imzalanmasıyla kuruldu ve güçlü bir şekilde militarist ve milliyetçi bir ideoloji izledi ve anti-komünist politikalar takip etti. Savaşın ilk evrelerinde işgal altındaki ülkelerde kukla hükümetler kuruldu. Savaş bittiğinde, bu liderlerin birçoğu savaş suçlarından yargılandı. Mihver Devletleri'nin ana liderleri Nazi Almanyası'ndan Adolf Hitler, Faşist İtalya'dan Benito Mussolini ve Japon İmparatorluğu'ndan Hirohito idi. Müttefik Devletler'in aksine Mihver devletlerinin ana hükûmet başkanları hiçbir zaman ortak bir toplantı yapmasa da, Hitler ve Mussolini düzenli olarak bir araya geliyordu.