İçeriğe atla

Felix Hoffmann

Felix Hoffmann
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıAlmanya Değiştir
ana dilindeki ismiFelix Hoffmann Değiştir
ön adıFelix Değiştir
soyadıHoffmann Değiştir
takma adschwenker Değiştir
doğum tarihi21 Ocak 1868 Değiştir
doğum yeriLudwigsburg Değiştir
ölüm tarihi8 Şubat 1946 Değiştir
ölüm yeriLozan Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerAlmanca Değiştir
mesleğikimyager, mucit, eczacı, kurgu olmayan eser yazarı Değiştir
çalışma alanıkimya, Eczacılık Değiştir
işvereniBayer AG Değiştir
öğrenim gördüğü okulMünih Ludwig Maximilian Üniversitesi Değiştir
akademik derecedoktora Değiştir
önemli eseraspirin, eroin Değiştir
ödülleriNational Inventors Hall of Fame Değiştir
açıklandığı URLhttps://www.bayer.com/en/history/felix-hoffmann Değiştir
Felix Hoffman[1]

Felix Hoffmann, (21 Ocak 1868, Ludwigsburg, Almanya – 8 Şubat 1946, İsviçre) Alman kimyager, mucit ve eczacıdır.

Yaşamı

Hoffmann Ludwigsburglu bir iş adamının oğlu olarak doğmuştur. Okul eğitiminden sonra 1882 yılının başlarında klasik eczacılık eğitimine başlamıştır ve 1889 yılına kadar gerek Almanya ve İsviçre'de çeşitli eczanelerde çalışmıştır. Yedi sene eczacılık sektöründe aktif olduktan sonra 1889 yılında Münihte bulunan Ludwig-Maximilians- üniversitesinde eczacılık bölümüne başlamış ve 1 yıl gibi kısa bir sürede bu bölümden başarılı bir şekilde mezun olmuştur.[2]

1890 yılında yine Münihte kimya bölümüne başlamıştır. 1893 yılında Eugen Bamberger ile doktorasını yapmıştır. Asitanlığı döneminde Hans von Pechman ve Adolf von Baeyer tarafından direkt olarak boya fabrikaları olan Fried.Bayer & Co. Tafsiyede bulunmuşturlar. Felix Hoffmann 1897`de asetilsalisilik asiti diğer adıyla Aspirin`i bulmuştur.[2]

1 Nisan 1894 Bilimsel araştırma laboratuvarlarında kimyager olarak işe başlamıştır. 1891 yılından itibaren Bayer kendi eczacılık bölümüne sahipti. Uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda 17 Ağustos 1897 Aspirinin etki maddesi olanAsetilsalisilik asit buldu.[2]

78 yaşında İsviçre'nin Lozan şehrinde öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Bayer İlaç firmasının resmi Sİtesi". 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2015. 
  2. ^ a b c d Bayer İlaç firmasının resmi sitesi |http://www.bayer.de/de/felix-hoffmann.aspx 30 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Söğüt</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Söğüt (Salix), söğütgiller (Salicaceae) familyasından Salix cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem yeşil kalan odunsu bitkiler. Söğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisin vücutta metabolize olarak Aspirin ilacının aktif maddesi olan salisilik asit'e dönüştürülür.

<span class="mw-page-title-main">Aspirin</span> ağrı, ateş ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan bir ilaç

Asetilsalisilik asit (ASA) olarak da bilinen aspirin, ağrı, ateş ve/veya inflamasyonu azaltmak için ve antitrombotik olarak kullanılan nonsteroid antiinflamatuar bir ilaçtır (NSAID). Aspirinin tedavi etmek için kullanıldığı spesifik inflamatuar durumlar arasında Kawasaki hastalığı, perikardit ve romatizmal ateş yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

Salisilik asit, karboksil grubunun fenoldeki OH grubuna orto pozisyonunda olduğu bir bileşiktir. C6H4 (OH)CO2H kimyasal formülüne sahiptir. Salisilik asit renksiz ve kristal yapıda olan bir beta hidroksi asittir (BHA). Bu asit "2-hidroksibenzoik asit" olarak da bilinir ve suda çok az çözünmektedir. Beyaz söğüt ve keklik üzümü yapraklarının kabuğundan elde edilir. Bir anti-enflamatuar ajan olarak doğrudan aktiviteye sahip olmakla birlikte pul pul dökülmeyi teşvik etme yeteneği nedeniyle topikal bir antibakteriyel ajan görevi görmektedir. Organik yapıdaki bu asit, organik asit sentezinde kullanılmasının yanı sıra bitkisel hormon olarak da kullanılmaktadır.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eroin</span> kimyasal bileşik; öforik etkileri nedeniyle en yaygın olarak eğlence amaçlı bir ilaç olarak kullanılan opioid

Eroin yani diasetilmorfin (diamorfin), yarı-sentetik bir afyon alkaloidi türevidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrlich</span> araştırmacı

Paul Ehrlich, Yahudi kökenli Alman bakteriyolog.

Bayer Türk, üretim tesisleri ve sahip olduğu insan gücüyle Bayer’in Ortadoğu'deki en büyük iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

Hoffmann ve Hofmann Alman isimler.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu</span>

Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF) 1949 yılında Londra’da kurulmuştur ve dünyanın en eski uluslararası, gönüllü öğrenci organizasyonlarından biridir. IPSF gelişen halk sağlığını bilgi, eğitim, sosyal ağların yanında yayınlar ve profesyonel girişimler aracılığı ile destekleyen, uluslararası faaliyet gösteren bir eczacılık öğrencileri organizasyonudur. Günümüzde federasyon 350,000’in üzerinde eczacılık öğrencisini ve yeni mezunu dünya çapında 84 ülkede temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Otto Fischer</span>

Ernst Otto Fischer Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.

Johnson & Johnson, merkezi ABD'de bulunan, tıbbi malzeme ve ilaç üreten çok uluslu bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Baytop</span> Türk bitkibilimci

Asuman Baytop, Türk botanikçi, bitki toplayıcısı ve eczacı. Türk bilim tarihinin önemli isimlerinden biridir. Türkiye florasına katkılarından dolayı 9 bitki türüne adı verildi. Bunlardan biri 1979 yılında Akseki'de kendi topladığı Crocus asumaniae’dir. Türkiye florası üzerine uzmanlaşıp bu alanda akademik çalışmalar yürüttü. 150'den fazla arazi gezisinde 23.000 bitki örneği topladı ve inceledi. Türkiye florasına bilim için yeni 8 tür ve 3 alttür kazandırdı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu (ISTE) ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'nın kurucusudur. 1989 yılından itibaren Türkiye'de botanik eğitiminin ve araştırmalarının tarihini inceledi. Akademik çalışmaları ile birçok ödüle layık görüldü. Kendisi Turhan Baytop'un eşi, bilim tarihçisi Feza Günergun'un annesidir. Ulusal ve uluslararası 260 kadar bilimsel yayını vardır. Başlıca yapıtları : Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı (1959), Tıbbi Bitkiler Atlası (1978), Farmasötik Botanik (1967), Farmasötik Botanik Uygulamaları (1993), Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları (1995), İngilizce-Türkçe Botanik Kılavuzu (1998) ve Türkiye’de Botanik Tarihi Araştırmaları'dır (2003).

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ana Aslan</span> Rumen biyolog (1897-1988)

Ana Aslan Rumen biyolog ve doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Eichengrün</span>

Arthur Eichengrün Alman Yahudi kimyager, malzeme bilimci ve mucittir. Antibiyotiklerin benimsenmesine kadar 50 yıl boyunca standart tedavi olan son derece başarılı belsoğukluğu önleyici ilaç Protargol'ü geliştirmesiyle ve plastik alanındaki öncü katkılarıyla tanımaktadır. 1903'te ilk çözünür selüloz asetat malzemelerinin birlikte geliştirilmesi. "Cellit" adı verilen bu malzemelerin üretimine yönelik proseslerin oluşturulması, plastik enjeksiyon geliştirilmesinde etkili olmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında "Cellon" adı altında pazarlanan nispeten yanıcı olmayan sentetik selüloz asetat cilaları uçak endüstrisi için önemliydi. Becker ile birlikte patentini aldığı selüloz asetat filmin üretimi ve geliştirilmesi için ilk süreci icat ederek fotokimyaya katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emil Erlenmeyer</span>

Richard August Carl Emil Erlenmeyer Kısaca Emil Erlenmeyer olarak bilinen, yapı teorisinin erken gelişimine katkıda bulunmasıyla, Erlenmeyer kuralını formüle etmesiyle ve kimya laboratuvarlarında her yerde bulunan bir tür özel şişe olan Erlenmeyer şişesini tasarlamasıyla tanınan bir Alman kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Belding Power</span>

Frederick Belding Power farmakoloji, bitki kimyasalları ve ilaç üretiminde standartlar üzerine çalışan Amerikalı bir kimyagerdi. Philadelphia College'da eczacılık profesörü ve University of Wisconsin-Madison'da eczacılık direktörü olarak görev yapmıştır. Ayrıca Londra'daki Wellcome Chemical Research Laboratories'de kimyager olarak görev yapmış ve burada Chaulmoogra yağını ve cüzzam tedavisinde kullanımını incelemiştir.