İçeriğe atla

Felekoğlu

Felekoğlu
DoğumMahmut Seyit Ali
1929
Telafer, Irak,
MilliyetIrak Türkmenleri
VatandaşlıkIrak
Edebî akımŞiir

Felekoğlu (Arapça: فلك اوغلو ‎)[1] (1929, Telafer / Musul / Irak – 19 Eylül 2002, Telafer / Musul / Irak). Asıl adı Mahmut Seyit Ali olan Iraklı Türkmen şair.

Hayatı

[2] Felekoğlu Irak'ın Musul'a bağlı en büyük ilçesi olan Telefar'ın yetiştirdiği şair Felekoğlu 1929 yılında Telefar ilçesinde doğmuştur. Şair -henüz küçük denilecek yaşta- 1943'te aşka tutularak şiir yazmaya başlamıştır. Felekoğlu ismini ilginç bir rüya sonucunda kendi kendisine veriyor. Rüyasında evinin kapısı önünde bir ağaca konan Kumruya taş atmak isterken görüyor. Kuş dönüp ona “Ay Felek oğlu Felek! Neden bana taş atıyorsun?” diyor. Ve bundan sonraki süreçte kendine Felekoğlu adını veriyor. Şair çiftçilikle uğraşırken boşta kalan zamanlarını şiir yazarak kullanmıştır. 1961' de Telefar devlet hastanesinde Sağlık Memuru olarak çalışmaya başlamıştır. Şairimiz halk dilini kendine özgü bir tarz ile ifade edip halkın beğenisini ve sevgisini kazanmıştır. Şiirlerinde bir tek kalıba bağlı kalmayıp Aruz ölçüsünün yanında ve Türk Şiirinin milli ölçüsü olan hece ölçüsünü de kullanmıştır. Seslendirdiği parçalar ile birlikte de kendisine halk tarafından “Yepyeni bir Halk Ozanı” unvanı verilmiştir. Türkmen edebiyatının kilometre taşlarından olan birisi Felekoğlu şiirlerinde kullandığı bazı sözcükler ile halkın dikkatini çekmiş ve bu sözcüklerin daha önce hiçbir şair tarafından kullanılmadığı fark edilmiştir. Edebi ürünlerinden klasik öykü türünde ve şiirimizde görülen şaşırtıcı hikmetler, ibretler ve atasözleri konularını ele alarak halk arasında şiirleri ve öyküleri yeni bir ivme kazanmıştır. Özgürlüğün sembolü olan Felekoğlu şiirlerinde görülen aşk, sevda, yiğitlik, fedakârlık onun kişisel bir tutkusuyla birlikte yurda ve milletine olan sevgisini anlatır. Felekoğlu 19 Eylül 2002 tarihinde son yolculuğuna uğurlanmıştır. Ölümünden sonra, onun adına birçok şair tarafından ağıtlar, kasideler yazılmıştır. Bu da Felekoğlu' nun Edebiyat dünyasında ne kadar sevilen ve kendisine hayranlık duyulan bir Edebi kişilik olduğunun göstergesidir.

Eserleri

Felekoğlu'nun şiirlerini Ahmet Kuşçuoğlu “Gerçekçilik Şairi” adı altında bir kitap haline getirip 1983 yılında Bağdat Türkmen Kardeşlik Ocağı tarafından basılmıştır.

İkinci kitabı Abdüllatif Benderoğlu tarafından 1997 yılında “Açıl Dilim” adıyla basılmıştır.

Üçüncü kitabı Hüsem Hasret tarafından 2011 yılında “Haktan Dilek” adıyla basılmıştır.

En sevilen şiirleri;

Aşklara Aşktan Haber, Nasıl Yaşar Millet, Hekim Olan Yara Sağlar, Telefar Kalası, Altını Sarrafa Ver, Bizim İlde Bahar Oldu…

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">James Joyce</span> İrlandalı yazar ve şair (1882-1941)

James Augustine Aloysius Joyce İrlandalı yazar, şair, öğretmen ve edebiyat eleştirmeni. Modernist avangart akıma katkıda bulunduğu için 20. yüzyılın en etkili ve önemli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Joyce'un Ulysses (1922) adlı romanı, Homeros'un Odisseia'indeki bölümlerinin, özellikle bilinç akışı olmak üzere çeşitli edebi tarzlarda paralelleştirildiği bir dönüm noktasıdır. Diğer bilinen eserleri kısa öykü derlemesi Dublinliler (1914) ile Sanatçının Gençlik Portresi (1916) ve Finneganın Vahı (1939) romanlarıdır. Diğer yazıları arasında üç şiir kitabı, bir oyun, mektuplar ve zaman zaman gazetecilik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ ile Mecnun</span> Arap efsanesine dayanan aşk hikâyesi

Leylâ ile Mecnun, Arap efsanesine dayanan klasik bir aşk hikâyesidir.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Şarap anlamına gelen Bâde özellikle tasavvuf edebiyatında "Aşk" manasında kullanılır.

Mersiye, şiirin temel konularından biridir. Ölülerin ardından, onların kaybı nedeniyle duyulan derin üzüntüyü ifade etmek için yazılan ağıt şiirlerini adlandırmak için kullanılan edebî bir terimdir.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Yücel</span>

Şevket Yücel, şair, öykücü, deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gabriela Mistral</span> Şilili şair, eğitimci, diplomat

Gabriela Mistral,, Şilili şair, eğitimci, diplomat.

Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.

Âşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür. Türkçe "Ozan" kavramı ile de ifade edilir.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

Kürt edebiyatı, Kürtçe ile yaratılmış sözlü ve yazılı edebi eserleri kapsayan edebiyat. İslam öncesi Kürt edebiyatına dair hiçbir bilimsel bulgu ve bilgi yoktur. Kürt anlatılarının büyük bir kısmı sözlü şekilde yayılmış ve bu sözlü edebiyat bugün de sürmektedir. 20. yüzyılın başına kadar olan yazılı edebiyat ise şiir şeklindedir. Nesrin gelişmesi ise daha çok politik ve sosyal gelişmeler sayesinde olmuştur. Avrupa ülkelerine göçün artmasıyla birlikte yüzü kendi topraklarındaki gelişmelere dönük olan yeni bir tür sürgün edebiyatının da geliştiği görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Firaki</span>

Mahtumkulu Firaki veya sadece Mahtumkulu, Türkmen mutasavvıf şair. Asıl adı Mahtumkulu olan şair, şiirlerinde kullandığı Firaki mahlası sebebiyle Mahtumkulu Firaki olarak bilinmektedir. Türkmenler hakkında sosyal ve politik şiirler yazmıştır. Türkmen şairlerin önde gelenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Narmanlı Sümmani veya Aşık Sümmani, Türk aşık asıl adı Hüseyin. Samikale köyünden Hasan Ağa'nın oğludur. Çobanlık yapmıştır, koşmaları ve hayali sevgilisi Gülperi'yi bulmak için yaşadığı maceraları anlattığı Sümmani ile Gülperi hikâyesiyle ünlüdür. Kendi adıyla anılan türkü ağzının sahibidir. 11 yaşında gördüğü rüya ile aşk ateşine düşmüş, ömrü boyunca rüyasında gördüğü sevgilisi Gülperi'yi aramıştır. 11 Yaşında yine dönemin büyük şairlerinden olan Âşık Erbabi ile karşılaşmış kendisini ustası olarak kabul etmiş, ilk eğitimini Âşık Erbabi'den almıştır. Şiirlerinde daha çok aşk, sevgi, tasavvuf ve nasihat konularını işlemiş olan şair, genellikle şiirlerini hece ölçüsüyle yazmıştır. Aruz vezni ile yazdığı çokça şiiri mevcuttur. Ancak 11'lik hece ölçüsü ile yazdığı şiirleri hafızalarda daha çok yer etmiştir. Birçok halk şairi ile karşılaşmıştır. Ancak Aşık Şenlik ile yaptığı karşılaşmalar Erzurum ve Kars'ta dillere pelesenk olmuş dizelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 5 Şubat 1915 yılında vefat eden Sümmâni, Samikale köyündeki mütevazı türbesinde ebedi istirahatine devam etmektedir.

Kâmil Özay, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.