İçeriğe atla

Felecü'l-Mualla

Koordinatlar: 25°21′11″K 55°51′12″D / 25.35306°K 55.85333°D / 25.35306; 55.85333
Felecü'l-Mualla
فلج المعلا
Felecü'l-Mualla belediyesi
Felecü'l-Mualla Kalesi
Felecü'l-Mualla Kalesi
Felecü'l-Mualla'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki konumu
Felecü'l-Mualla'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki konumu
Felecü'l-Mualla
Felecü'l-Mualla'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki konumu
Koordinatlar: 25°21′11″K 55°51′12″D / 25.35306°K 55.85333°D / 25.35306; 55.85333
Ülke Birleşik Arap Emirlikleri
Emirlik Ümmü'l-Kayveyn
Zaman dilimiUTC+04.00 (GST)
Resmî site
fmd.uaq.ae

Felecü'l-Mualla (Arapçaفلج المعلا), Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ümmü'l-Kayveyn Emirliği'nde bulunan bir vaha kasabası ve belediyedir. Kasaba, Ümmü'l-Kayveyn kentinin 30 km güneybatısında yer almaktadır.[1]

Kasaba, aslen Ümmü'l-Kayveyn'e yerleşen El Ali aşiretinin adını alan Felecü'l-Ali adıyla bilinmekteydi. El Ali'nin Siniye Adası'ndaki su kaynakları tükendikten sonra anakaraya taşınmasıyla yaklaşık olarak aynı zamanda yerleşmiştir.[2]

Felecü'l-Mualla, kalesi ve ayrıca bereketli vadiyi koruyan üç gözetleme kulesi (doğu, batı ve kuzey) ile dikkat çekicidir. Aynı zamanda 19. yüzyılın başlarında Ümmü'l-Kayveyn emiri Abdullah bin Raşid El-Mualla tarafından inşa edilmiş bir hamama ev sahipliği yapmaktadır. Kale ise 1825 yılında inşa edilmiştir.[3]

Hacer Dağları'ndan akan akiferlerle sulanan verimli bir alan olan Felecü'l-Mualla, uzun süredir çiftçilikle ilişkilendirilmekte ve geleneksel olarak vahadaki 5.000 hurma ağacından yaklaşık 60 aile geçimini sağlamaktadır.[4] 1955'te kurulan Digdaga'daki tarımsal deneme istasyonu, bölgede beş dönümlük deney merasını sürdürdü[5] ve Felecü'l-Mualla, ülkedeki ilk kümes hayvanı çiftliğinin yeriydi.[6]

Kaynakça

  1. ^ Heard-Bey, Frauke (2005). From Trucial States to United Arab Emirates : a society in transition (İngilizce). Londra: Motivate. ISBN 1860631673. OCLC 64689681. 
  2. ^ "In UAQ Old Town, past and present collide". The National (İngilizce). 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  3. ^ "Historic UAQ fort reopens for National Day". The National (İngilizce). 10 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  4. ^ Heard-Bey, Frauke (2005). From Trucial States to United Arab Emirates : a society in transition (İngilizce). Londra: Motivate. s. 225. ISBN 1860631673. OCLC 64689681. 
  5. ^ Heard-Bey, Frauke (2005). From Trucial States to United Arab Emirates : a society in transition (İngilizce). Londra: Motivate. s. 326. ISBN 1860631673. OCLC 64689681. 
  6. ^ "Umm Al Quwain - The Official Portal of the UAE Government". government.ae (İngilizce). 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri</span> Orta Doğuda bir ülke

Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ülke. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai</span> Birleşik Arap Emirliklerinin en kalabalık şehri

Dubai veya Dübey, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirlik'in yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

Mutlak monarşi, yasama ve yürütme kuvvetlerinin hükümdarda toplandığı bir hükûmet sistemidir. Bu sistemde, devlet içinde tek ve en büyük otorite sahibi hükümdardır. Yasama, yürütme ve hatta yargı yetkisinin sahibi 'hükümdar'dır. Mutlak monarşiyi meşruti monarşi ile karıştırmamak gerekir. Meşruti monarşi bir kuvvetler ayrılığı sistemidir. Mutlak monarşi ise kuvvetler birliğini esas alır. Yani mutlak monarşi, devletin tek bir kişi tarafından hiçbir sınırlamaya bağımlı olmayarak yönetildiği rejim türüdür. Merkezi krallık anlamına ya da padişahın tek elden kendi kararlarıyla yönetimine denir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Yahudilerin tarihi</span>

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Yahudilerin tarihi. Dünyadaki birçok ülke gibi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin modern tarihi şu anki Yahudi nüfusunu ifşa etmemektedir. Bin yıl süresince Orta Doğu'daki Yahudi tarihi ve Arap Yarımadası'ndaki Yahudi tarihinde Yahudi cemaatlerinin bugün BAE topraklarında toplandıkları kayıtlarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şârika</span> BAEde bir şehir

Şarika, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezidir. Basra Körfezi'nde Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında kuzey yönünden Basra Körfezi'ne bakan bir ek küçük yarımada görünümü içinde uzanır. Şehir, sınırları içerisinde yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla (2019) BAE içerisinde, Dubai ve Abu Dabi'den sonra 3. sırada yer alır ve 5,6 milyonu aşkın nüfus sahip Dubai-Şarika-Acman Metropoliten Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Kayveyn (emirlik)</span>

Ümmü'l-Kayveyn Birleşik Arap Emirlikleri' nin kuzeyinde ve Basra Körfezi kıyısında bulunan yedi bağımsız emirliğinden birisidir. Emirlik 1981' deki ölümüne kadar Üst Kurul üyesi Rashid bin Ahmad Al Mu'alla tarafından yönetildi. 2003 yılı itibarıyla BAE' nin en düşük nüfusunu barındıran Emirlik olarak 62.000 kişi yaşamakta ve 750 km2 alan üzerinde bulunmaktadır. Ümm el-Kivveyn, Ümm el-Keveyn, Ümm el-Kayveyn gibi farklı telaffuza sahip isimlendirmeleri bulunmaktadır.

Bu listede, tarihte Kürtler tarafından kurulmuş devletler, hanedanlıklar ve otonomiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye ilişkileri</span> Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan diplomatik, kültürel, askerî ve ve ekonomik ilişkiler

Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan diplomatik, kültürel, askerî ve ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

Hasankeyf Emirliği, Eyyubiler'in 1260'de dağılmasıyla birlikte bağımsız olan bir emirliktir. Eyyubi Hanedanının Soyundan Gelmektedir Eyyubiler'in dağılmasından sonra kurulan emirlikler arasında en uzun süre varlığını koruyabilenidir. 1462'de Akkoyunlular'ın işgaline uğramıştır ve 1482'de Salih II. Halil'in bölgeyi almasıyla birlikte Akkoyunlu işgalinden kurtulmuştur. 1511'de ise Şah ismail' tarafından kuşatılmış fakat bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun üzerine Salih II. Halil tuzağa çekilmiş, bölgeyi Ustacalı Mehmet'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması veya İbrahim Anlaşması, 13 Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmadır. Birleşik Arap Emirlikleri bu anlaşmayla birlikte İsrail'in Mısır'dan ve Ürdün'den sonra anlaşma yaptığı üçüncü Arap ülkesi olmuştur ve Körfez ülkeleri arasında İsrail'le anlaşan ilk ülke konumundadır. İbrahim Anlaşması'nın açıklanmasından saatler sonra Birleşik Arap Emirlikleri medyası İsrail'in anlaşma karşılığında Filistin'deki ilhak politikasını kalıcı şekilde durdurduğunu yazmıştır, buna karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ilhak politikasının kalıcı şekilde durdurulmadığını, bir süre askıya alındığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Hafit</span> Birleşik Arap Emirlikleri ile Umman arasında bulunan bir dağ

Cebel Hafit veya Hafit Dağı, Birleşik Arap Emirlikleri ile Umman arasında bulunan bir dağdır. Dağ, Hacer Dağları'nın bir parçası olup Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek dağlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri Mars Görevi</span> Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansının Marsta insansız uzay araştırması projesi

Birleşik Arap Emirlikleri Mars Görevi Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı'nın Mars'ta insansız uzay araştırması projesidir. Hope uydusu 19 Temmuz 2020'de uzaya gönderildi ve 9 Şubat 2021'de Mars'a ulaştı. Uzay aracı Japonya'da bulunan Tanegashima Uzay Merkezi'nden gönderildi ve Japon üretimi olan Mitsubishi Heavy Industries H-IIA fırlatma aracı kullanıldı.

Ulusal Partisi 1947'de kurulan ve 1963'te Suriye Baas Partisinin bir darbeyle tek parti yönetimi kurmasının ardından kapatılan bir Suriye siyasi partisidir. Suriye'de önce Osmanlılara karşı çıkan ve daha sonra Fransız mandasından bağımsızlık talep eden Ulusal Blok'un devamıdır. Parti, en büyük desteği Şamlı eski muhafızlar ve sanayiciler arasında gördü. Başta Haşimi yönetimindeki Irak ve Ürdün'ü desteklemesine rağmen; artan halk desteğinin ardından 1949'dan itibaren başta Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan ve Filistin Mandası olmak üzere Suriye'nin güneyindeki Arap ülkeleri ve bölgeleriyle daha yakın ilişkileri destekledi. 1940'larda ve 1950'lerin başında hakim parti iken, yerini Haşimi yanlısı rakibi Halk Partisi aldı. Halk Partisine benzer şekilde, Ulusal Parti de toprak sahipleri tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde muhafazakârlık, sınırlı hükûmet ve eyalet hakları olarak adlandırılan, Amerikan geleneklerini, cumhuriyetçiliği ve eyaletlerle ilgili olarak sınırlı federal hükûmet gücünü karakteristik olarak öncelik hâline getiren politik ve sosyal bir felsefedir. Tipik olarak Hristiyan değerlerini, ahlaki evrenselciliği, Amerikan istisnacılığını ve bireyciliği destekler. Genellikle güçlü bir ulusal savunmayı, silah haklarını, serbest ticareti ve Batı kültürünü komünizm, sosyalizm ve ahlaki göreciliğin oluşturduğu tehditlere karşı korumayı savunur.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Kayveyn</span>

Ümmü'l-Kayveyn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ümmü'l-Kayveyn Emirliği'nin başkenti olan şehir ve belediyedir. Şehir, Şârika ve Resü'l-Hayme kentlerinin arasında Hurü'l-Bidiye Yarımadası'nda yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 44.411'dir.

Yejong, Kore'de Koryo Hanedanı'nın 16. kralıdır. Saltanatı 1105'ten 1122 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">El-Hamriye</span>

El-Hamriye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şârika Emirliği'nde bulunan bir belediyedir. Belediye, Acman ve Ummü'l-Kayveyn arasında Basra Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Belediyenin nüfusu 1 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile 3.297'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyd, Birleşik Arap Emirlikleri</span>

Zeyd, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şârika Emirliği'nde bulunan bir belediyedir. Belediye, Şârika'nın güneydoğusunda El-Batayih'in doğusunda yer almaktadır. Belediyenin nüfusu 1 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile 20.165'tir.