İçeriğe atla

Fejér

Koordinatlar: 47°10′K 18°35′D / 47.167°K 18.583°D / 47.167; 18.583
Fejér County
Hava Foto: İstolni Belgrad
Fejér konumu
Fejér konumu
ÜlkeMacaristan Macaristan
BölgeOrta Transdanubia
Yüzölçümü
 • Toplam4359 km²
Nüfus
 • Toplam426.541
 • Yoğunlukauto/km²

Fejér. Orta Macaristan'da bir ildir. Merkezi İstolni Belgrad'dır. Yüzölçümü 4359 km², nüfusu 426,000'dir.

Bölge 20.000 yıl önce iskan edildi. Birçok Roma eyaleti bu bölgede kuruldu. Orta Çağ'da Hunlar ve Avarlar bölgeye geldi. Macarlar'ın bu bölgeye yerleşmesi 895 ve 900 yılları arasında oldu.

Fejér, 1543 ve 1688 yılları arasında Osmanlı yönetimine girdi. Osmanlı'dan sonra yerel yönetim 1692 yılında yeniden düzenlenmiştir.

Kasabaları

Mór (14,731)

Sárbogárd (13,461)

Bicske (11,103)

Ercsi (8406)

Gárdony (8127)

Enying (7191)

Polgárdi (6582)

Martonvásár (5180)

Velence (4845)

Adony (3823)

Köyleri

Aba Felcsút Mezőkomárom Seregélyes
Alap Füle Mezőszentgyörgy Soponya
Alcsútdoboz Gánt Mezőszilas Söréd
Alsószentiván Gyúró Moha Sukoró
Bakonycsernye Hantos Nadap Szabadbattyán
Bakonykúti Igar Nagykarácsony Szabadegyháza
Balinka Iszkaszentgyörgy Nagylók Szabadhídvég
Baracs Isztimér Nagyveleg Szár
Baracska Iváncsa Nagyvenyim
Beloiannisz Jenő Nádasdladány Tabajd
Besnyő Kajászó Óbarok Tác
Bodajk Káloz Pákozd Tordas
Bodmér Kápolnásnyék Pátka Újbarok
Cece Kincsesbánya Pázmánd Úrhida
Csabdi Kisapostag Perkáta Vajta
Csákberény Kisláng Pusztaszabolcs Vál
Csákvár Kőszárhegy Pusztavám Vereb
Csókakő Kulcs Rácalmás Vértesacsa
Csór Lajoskomárom Ráckeresztúr Vértesboglár
Csősz Lepsény Sáregres Zámoly
Daruszentmiklós Lovasberény Sárkeresztúr Zichyújfalu
Dég Magyaralmás Sárkeszi
Előszállás Mány Sárosd
Etyek Mátyásdomb Sárszentágota
Fehérvárcsurgó Mezőfalva Sárszentmihály

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika</span> Afrika kıtasının Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudanı içeren kuzey bölgesi

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk askerî tarihi</span>

Türk askerî tarihi yaklaşık 2200 yıl öncesinden günümüze kadar süren dönem içinde ilk Türklerden günümüzdeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kadarki askerî yapılanmayı ve savaşları içine alır. Türklerdeki askerî düzen siyasi düzen ile iç içe geçmiş ve tarih boyunca birlikte gelişmiştir. Orta Asya'da başlayan bu tarih tüm anakaralara yayılarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tolna (il)</span> Macaristanda il

Orta Macaristan'da Güney Transdanubia bölgesinin topraklarında yer alan bir ildir. Yüzölçümü 3.703 km², nüfusu 250.000 kadardır. Tolna Somogy, Fejér, Bács-Kiskun ve Baranya şehirleri ile komşudur. Şehrin yüzölçümü 3,703 km²'dir. Toplam nüfusu 238,400 kişidir. İlçe merkezi Szekszárd şehridir.

<span class="mw-page-title-main">İmereti</span> Gürcistanda tarihsel bir bölge

İmereti Gürcistan’ın tarihsel bölgelerinden biridir. Rioni ırmağının yukarı ve orta bölgelerini kapsar. Bölgenin yönetsel merkezi Kutaisi kentidir. Diğer önemli kentler, Samtredia, Çiatura, Tkibuli, Zestafoni, Honi ve Saçhere'dir. Bölgede, yaklaşık 536 bin kişi yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Székesfehérvár</span>

Székesfehérvár, Osmanlı Türkçesi: İstolni Belgrad, Almanca: Stuhlweißenburg, Latince: Alba Regia, Sırpça: Stolni Beograd, Slovakça: Stolicný Belehrad, Çekçe: Stolicný Belehrad, Hırvatça: Stolni Biograd, Lehçe: Białogród Królewski. İstolni Belgrad), Macaristan'daki Fejér ilinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Transdanubia</span>

Orta Transdanubia Macaristan'ın bölgelerinden biridir. Transdanubia bölgesinin bir parçasıdır. Orta Transdanubia'nın vilayetleri Fejér, Komárom-Esztergom ve Veszprém'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tâceddinoğulları Beyliği</span>

Tâceddinoğulları Beyliği, 14. ve 15. yüzyıllarda günümüz Samsun ve Ordu yörelerinde hüküm süren Türk beyliği. Anadolu beyliklerinden biri olarak sınıflandırılmakta olup Orduköy ve Erbaa merkezli olarak yönetilmiştir. Taceddinoğulları Beyliği yine sınırdaş bir beylik olan Haciemiroğulları gibi Çepni boyuna mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Dunaújváros</span> Macaristannın Fejér Eyaletindeki bir şehri

Dunaújváros Tuna Nehri boyunca, Merkezi Transdanubia’da bir şehirdir. Şehir Fejér eyaleti içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Orbán</span> Macaristan başbakanı (1998–2002, 2010–görevde)

Viktor Mihály Orbán, Macar siyasetçi ve 2010 yılından beri Macaristan Başbakanı. Aynı zamanda 2003 yılından beri Fidesz partisinin genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun birinci düzey idari bölümü

Şam Vilayeti ya da Suriye Vilayeti 1864-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Doğu'daki idari birimlerinden biriydi. Ondan önce bir Eyalet idi. Bugünkü batı Suriye ile batı Ürdün'de bulunmaktaydı. 21 Eylül 1918'de Megiddo Muharebesi'yle Türk Kuvvetleri'nin bölgeden çekilmesiyle birlikte yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Žitište</span>

Zitiste, Sırbistan'ın Voyvodina bölgesinde yer alan Orta Banat İlçesinde yer alan bir kasabadır. Şehrin nüfusu 2,898'tir.

Peçuy kuşatması, 14-22 Ekim 1686 tarihleri arasında Macaristan'ın güneybatısındaki Peçuy (Pécs) şehrinde, Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu orduları arasında yapıldı.