İçeriğe atla

Fehriye Erdal

Fehriye Erdal
Doğum25 Şubat 1977 (47 yaşında)
Adana, Türkiye
KaybolmaBrüksel, Belçika
DurumuKaçak
OrganizasyonDevrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C)
Tanınma nedeniSabancı Suikastı

Fehriye Erdal (d. 25 Şubat 1977), Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi militanı. Sabancı Suikastı'nın faili üç saldırgandan biridir.

Sabancı Suikastı

Fehriye Erdal, Hüseyin Kocadağ'ın aracılığıyla Sabancı Center'da temizlik işçisi olarak işe alınmıştı.[] İşe başladıktan 5 ay sonra suikastı birlikte gerçekleştirdiği Mustafa Duyar ile İsmail Akkol'un binaya izinsiz olarak girebilmelerini sağladı. Aslında Sakıp Sabancı'yı öldürmeyi hedefleyen grup, Özdemir Sabancı'yı ve beraber toplantı yapmakta olduğu Sabancı Holdinge bağlı bir şirket olan ToyotaSA'nın genel müdürü Haluk Görgün ile sekreteri Nilgün Hasefe'yi öldürdü.

İddialara göre cinayet sonrasında bir TIR'ın kasasında Türkiye'yi terk eden Fehriye Erdal, önce Yunanistan'a, daha sonra da Belçika'ya kaçtı. Burada Knokke kentinde kaldığı apartman dairesinde 1999 senesinde yangın çıkması sonucunda sahte pasaportla yakalandı. Yargılanmasının sonunda 1 yıla yakın ceza evinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

2000 yazında hapishaneden çıkıp ev hapsinde tutulmuş ancak Mart 2006 itibarıyla tekrar kayıplara karışmıştır. Eylül 2007'de Belçika'da sonuçlanan mahkeme kararı ile Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması kararı verildi. Ancak tutuklu kaldığı evden kaçmayı başarmış ve bir sonraki mahkemede beraatine karar verilmiş ve €1250 ağır para cezasına çarptırılmıştır. 5 Aralık 2016 tarihinde de Belçika mahkemesi tarafından 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

20 Şubat 2017 günü Belçika Brügge Ağır Ceza Mahkemesi, gıyabında yargılanan Sabancı suikastı faillerinden olan Fehriye Erdal'a, Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı 15 yıl hapis cezası ve 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezası vermiştir.[1]

Terör örgütü üyesi olarak aranması

Fehriye Erdal, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Şubat 2018'de güncellenen "en çok aranan teröristler listesi" mavi kategorisinde ilk kez yer aldı. Listede Erdal'ın 1977 Adana doğumlu olduğu ve DHKP-C üyesi olduğu bilgileri bulunmaktadır. Bakanlık bu kategoride yer alan Erdal için 3 milyon liraya kadar para ödülü verileceğini açıkladı.[2] 9 Mayıs 2019'da Belçika Federal Polisi, "en çok arananlar" listesini yenileyerek Fehriye Erdal'ın adını da ekledi. Listede, Erdal'ın yerini bilenlerin arayabilmesi için yurt içi ve yurt dışında ücretsiz telefon numaraları ile elektronik posta adresleri yer aldı ve firari suçlu Erdal hakkında ihbarda bulunacak kişiler için gizlilik garantisi de verildi.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Fehriye Erdal'ın cezası belli oldu! Fehriye Erdal kimdir?". Habertürk. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  2. ^ "İçişleri Bakanlığı terör listesi güncellendi... Fehriye Erdal ilk kez listeye eklendi". Hürriyet. 12 Şubat 2018. Erişim tarihi: 21 Şubat 2018. 
  3. ^ "Belgium's Most Wanted by Fast: Murder Fehriye Erdal". Belçika Federal Polisi. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Politie geeft speurtocht naar Fehriye Erdal niet op". Metro Time. 11 Mayıs 2019. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Suikastı</span> Atatürkün hedeflendiği 1926 tarihli suikast planı

İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özdemir Sabancı</span> Türk iş insanı

Özdemir Sabancı, Türk iş insanı.

Said Vakkas Gözlügöl, Türk bürokrat.

İbrahim Özçimen, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Pervin Buldan</span> Türk siyasetçi

Pervin Buldan, Türk siyasetçidir. Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanıydı. TBMM'de 23., 24. dönem Iğdır; 25, 26 ve 27. dönem İstanbul milletvekilidir. Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

Yusuf Yavaşçan,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hampig Sasunyan</span>

Hampig Sasunyan veya Harry M. Sassounian, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı 28 Ocak 1982 tarihinde öldüren Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi suikastçı. Saldırı sonucunda ABD polisi tarafından tutuklandı ve 1984'te Kaliforniya mahkemesi tarafından "milliyetine göre kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Noriega</span> Eski Panama askeri devlet başı (1934-2017)

Manuel Antonio Noriega Moreno, Panamalı siyasetçi, Panamalı uyuşturucu baronu, asker ve Panama'nın devrik devlet başkanı.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

1981 Cenevre saldırısı, Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri Mehmet Savaş Yergüz'ün, evine gitmek üzere başkonsolosluktan ayrıldıktan hemen sonra uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı.

Kemal Arıkan suikastı, 28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından uğradığı suikast sonucu öldürülmesi.

Edip Gümüş, Hizbullah'ın kurucu lideri Hüseyin Velioğlu'nun iki yardımcısından biriydi. 17 Ocak 2000'de Beykoz'da, polisin bir villaya düzenlediği ve Velioğlu'nun ölümüyle sonuçlanan operasyonda yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Perinçek-İsviçre Davası, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre Federal Hükûmeti adına İsviçre arasında Ermeni Soykırımı'nın inkârı üzerine 2007-2015 yılları arasında süren yargı süreci. 15 Ekim 2015 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi tarafından açıklanan kesin karar ile Doğu Perinçek'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi ve İsviçre Devleti mahkûm edildi.

Bilge köyü katliamı ya da Mardin nişan töreni katliamı, köy korucusu Mehmet Çelebi tarafından 4 Mayıs 2009'da Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde en az kırk dört kişinin öldüğü bir nişan töreninde yapılmış bir katliamdır. Saldırı, en az iki maskeli saldırgan tarafından el bombaları ve otomatik silahlar kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Suikastı</span> Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Ayşe Nilgün Hasefenin öldürülmesi

Sabancı Suikastı, 9 Ocak 1996 tarihinde Sabancı Center'a sızan 3 DHKP-C militanının Sakıp Sabancı'yı bulamamaları üzerine Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Ayşe Nilgün Hasefe'yi öldürmesidir.

Özgür Duran, 5 Şubat 2020'de Konya'da bıçaklanarak öldürüldü. Olayın faili Kadir Şeker, parkta Duran'ın şiddet uyguladığı sevgilisi Ayşe Dırla'yı kurtarmak için aralarına girdiğini ve bu nedenden ötürü bıçaklanmanın yaşandığını öne sürdü. Şeker 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fatma Şengül cinayeti, İstanbul'da çaycılık yapan Fatma Şengül'ün 30 Mart 2019'da kendisi ile aynı işyerinde çalışan Zeynel Akbaş adlı erkek tarafından evinin önünde öldürülmesidir.

Umut Davası, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan “Umut Operasyonu”na ilişkin davanın adıdır.