İçeriğe atla

Fehmi Demir

Fehmi Demir
Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı
Görev süresi
26 Ekim 2014 - 25 Ekim 2015
Yerine geldiğiKemal Burkay
Yerine gelenRefik Karakoç
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Ocak 1957(1957-01-02)
Yeniceoba, Cihanbeyli, Konya, Türkiye
Ölüm 25 Ekim 2015 (58 yaşında)
Tarsus, Mersin, Türkiye
Partisi Halkın Emek Partisi 1990-93)
Demokrasi Partisi (1993-94)
Demokrasi ve Değişim Partisi (1994-95)
Demokrasi ve Barış Partisi (1996-2002)
Hak ve Özgürlükler Partisi (2002-15)
Bitirdiği okul Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

Fehmi Demir (2 Ocak 1957; Yeniceoba, Konya - 25 Ekim 2015; Tarsus, Mersin), Kürt asıllı Türk siyasetçi. Ölümüne kadar Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Genel Başkanlığını yaptı.

Hayatı

Fehmi Demir, 2 Ocak 1957 tarihinde Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba (Încow) mahallesinde dünyaya geldi. 6 kardeşin en büyüğüdür. Babası çiftçilik ve şoförlük yapıyordu. İlk okulu Yeniceoba Merkez ilkokulu'nda okudu. Ortaokul ve lise öğrenimini Cihanbeyli Lisesi'nde yaptı. Eskişehir Ticari İlimler Akademisi İktisat Fakültesini bitirdi. Siyasete gençlik yıllarında atıldı. Özgürlük Yolu çevresi ile birlikte Kürt Hareketi içinde yer aldı. Üniversite yılların üniversite derneklerinde görevler aldı. Eskişehir Halkevi'nde aktif görevler aldı. Halkevi Bülteni'nin çıkarılmasında görev yaptı.

90'lı yıllarda legal zeminde çalışan Kürt kimlikli partilerde aktif görevler yaptı. Halkın Emek Partisinin (HEP) kurucuları arasındaydı. Parti Meclisinde görev yaptı. Demokrasi Partisinin (DEP) kurucusu oldu. Bu partide Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. Demokrasi ve Değişim Partisinin (DDP) kuruluşunda yer aldı. Parti kapatılıncaya kadar Genel Sekreterlik görevini yürüttü. DDP'nin kapatılmasından sonra kurulan Demokrasi ve Barış Partisi (DBP) kurucuları arasında yer aldı. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) kuruluşuna kadar DBP Genel Sekreterliği görevini yürüttü. HAK-PAR'ın kuruluşundan 26 Ekim 2014 tarihine kadar Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

26 Ekim 2014 tarihinde HAK-PAR'ın 6. Kongresinde yapılan seçim sonucunda Genel Başkan seçildi ve ölümüne kadar olan sürede partisinin genel başkanlığını yaptı.

Ölümü

Genel başkanlığı döneminde, partisinin de katılacağı 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerine günler kala bir trafik kazasında öldü. Kaza, Fehmi Demir'in kaygan zeminde aracının kontrolünü kaybetmesi sebebiyle, Mersin ilinin Tarsus ilçesi otoyolunda Damlama mevkiinde yol kenarında arıza yapan Hacı Murat Doğu'ya ait araca çarpması sonucu meydana geldi.[1] Cenazesi Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba mahallesinde defnedildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Hak-Par Genel Başkanı Fehmi Demir trafik kazasında hayatını kaybetti". 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  2. ^ "HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir için cenaze töreni düzenlendi". 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2002–2015)

Sosyalist Demokrasi Partisi 2002 yılında çoğunluğunu ÖDP'den ayrılanların kurduğu bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye'de 11 Şubat 2002'de Abdülmelik Fırat tarafından kurulan bir siyasi partidir. Parti Kürt kimliğiyle ön plana çıkmaktadır. Partinin başlıca kuruluş amacı, Türkiye'de yaşayan Kürt vatandaşların sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve Kürt dilinin konuşulabilmesi başta olmak üzere birçok hak ve özgürlüğün teminat altına alınmasını sağlamak olarak gösterilmektedir. Siyasi olarak Türkiye'nin federal bir yapıya bürünmesini savunan HAK-PAR, bu yönüyle Demokratik Toplum Hareketi partilerinden ayrılmaktadır.

Akın Birdal Türk siyasetçi. Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM'ye girdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23. dönem milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Barış Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1996–2002)

Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrasi ve Değişim Partisi (DDP) için 6 Haziran 1995'te Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılması nedeniyle DDP yöneticileri tarafından 11 Mart 1996 tarihinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halkevleri</span> sivil toplum kuruluşu

Halkevleri veya Halkevleri Derneği, Türkiye genelinde barınma, sağlık, eğitim, çevre, kadın ve engelli haklarının savunulması ve genişletilmesi için faaliyet gösteren ve "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünde olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Eşitlik ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2010–2012)

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), soldan birçok siyasal hareketin solda yeni parti arayışları içerisinde bir araya gelmesi sonucu 13 Mart 2010'da kurulmuştur. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 12 Haziran 2011 Seçimleri'ne girebilmeye hak kazanmış 27 partiden biriydi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi başta olmak üzere bir grup siyasi partinin oluşturduğu bağımsız aday platformudur. Bu oluşum çerçevesinde 41 ilde 65 kişi bağımsız milletvekili adayı oldu. BDP, bağımsız adayları desteklerken "Demokratik Cumhuriyet", "Demokratik Özerklik için Özgürlük ve Demokrasi" sloganlarını kullandı. Blokun desteklediği adaylar toplam % 5,67 oy aldılar ve 36 milletvekili çıkardıkları açıklandı. Ne var ki, 21 Haziran'da Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesiyle onun yerine AK Parti Diyarbakır 6. sıra adayı olan Oya Eronat milletvekili oldu. Böylece blokun çıkardığı milletvekili sayısı 35 olarak gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Kongresi</span> Türkiyede bir siyasi ittifak

Halkların Demokratik Kongresi, kısa adıyla HDK 15 Ekim 2011 yılında Ankara'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Bölgeler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Bölgeler Partisi, 11 Temmuz 2014 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DBP" şeklindedir. Simgesi başağı elinde tutan insan silüeti ve sekiz yıldızdır. Eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'dır. TBMM'de iki vekil ile temsil edilmektedir.

Mustafa Kahya, Türk siyasetçi. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi'nin kurucusu. Hayatının büyük bir çoğunluğunu Türkiye Sosyalist Hareketi içerisindeki Kurtuluş Hareketi'nde ve hareketin içerisinde yer aldığı örgütlenmelerde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Özgürlük Partisi (Türkiye)</span>

Kürdistan Özgürlük Partisi, 11 Aralık 2014 tarihinde kurulan Genel Başkanlığını Mustafa Özçelik'in yaptığı Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamuran Yüksek</span> Türk eski siyasetçi

Kamuran Yüksek Kürt siyasetçi ve Demokratik Bölgeler Partisi eski eş genel başkanı.

Refik Karakoç, Kürt kökenli Türk siyasetçi ve 2016-2019 yılları arasında görev yapmış Hak ve Özgürlükler Partisi'nin eski genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Emek ve Özgürlük İttifakı</span> Türkiyede bir seçim ittifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı, Türkiye'de 2023 genel seçimleri için 25 Ağustos 2022 tarihinde kurulmuş bir siyasi ittifaktır. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ittifakta yer almaktadır.