İçeriğe atla

Fehd (zırhlı personel taşıyıcı)

Fehd

Fehd 240
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Mısır
Hizmet geçmişi
Hizmet 1986-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Üretim tarihi
Tasarımcı Thyssen Henschel
Üretici Arab Organization for Industrialization
Üretildiği tarih 1985-günümüze
Üretim adedi 1,907
Özellikler
Ağırlık 10,900 - 12,500 kg
Uzunluk 6 m
Genişlik 2.45 m
Yükseklik 2.25 m
Mürettebat 2+10 (Fahd-240)
3+7 (Fahd-280-30)


ZırhıKaynaklı çelik
Ana silahı 30 mm 2A42 otomatik top
9M113 Konkurs veya 9K111 Fagot tanksavar füzesi (Fahd-280-30)
Diğer silahları 1-3 7.62 mm Makineli tüfek
Motor Mercedes-Benz OM 366 turbodizel
275 bg
Süspansiyon donanımı 4 x 4
Depo kapasitesi 280 litre
Harekat menzili 700 km
Azami hızı 100 km/h

Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.[1]

Aracın esnek tasarımı, yüksek hızlı, manevra kabiliyeti ve uzun menzilli yol ve arazi yolları, çeşitli askeri ve güvenlik amaçlarını karşılamak için çeşitli versiyonların üretilmesini mümkün kılmaktadır. Fehd'in, Fehd 240/280 ZPT, Fehd 280-30 IFV, komuta aracı, ambulans, hafif zırhlı kurtarma aracı, isyan kontrolü aracı, mayın döşeme ve mayın imha aracı gibi modelleri bulunmaktadır.

Kullanıcılar

Fehd kullanıcıları
Eski kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Kader Fahd armoured personnel carrier". Jane's Information Group. 23 Ekim 2008. 22 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Fahd 280 Armoured Personnel Carrier". Bangladesh Military Forces. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. []
  3. ^ "Algeria" (pdf). INSS. s. 7. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  4. ^ a b c "Fahd-240". Military. U.S. Cavalry, Global security. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  5. ^ "Trade Registers". Armstrade.sipri.org. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Oman" (pdf). INSS. s. 7. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  7. ^ "Sudan" (pdf). INSS. s. 6. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  8. ^ "Iraqi equipment & vehicles". Bjoern Clausen. 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  9. ^ "Iraq" (pdf). INSS. s. 6. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 5. Suudi Arabistan kralı

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud, 13 Haziran 1982'den 2005'teki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanıydı. Bu görevlerinden önce 1975–1982 yılları arasında Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yaptı. Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el-Suud'un sekizinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Kangaroo</span> 2.Dünya Savaşında kullanılan zırhlı personel taşıyıcı

Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

APC veya Apc, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Otokar Akrep</span> Zırhlı Personel Taşıyıcı

Akrep Zırhlı Personel Taşıtı Land Rover Defender 110 alt sistemi kullanılarak üretilen araçlardan biridir. Akrep ismi verilen aracın diğer çeşitleri :

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

El-Fehd, Suudi Arabistan yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Aracın AF-40-8-1 zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracı ile AF-40-8-2 zırhlı savaş ve kurtarma aracı olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boxer (zırhlı savaş aracı)</span>

Boxer, Almanya ve Hollanda ortak yapımı bir zırhlı savaş aracıdır. Araç, gelecek nesil zırhlı araç üretmeyi amaçlayan, işbirliğine dayalı bir Avrupa tasarım projesi olup Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann GmbH ve Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ile Hollanda merkezli Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. ortaklığındaki ARTEC GmbH şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patria AMV</span>

Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Universal Carrier</span>

Universal Carrier, Vickers-Armstrong ve diğer şirketler tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı paletli zırhlı personel taşıyıcılar için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">MT-LB</span>

MT-LB, bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, PT-76 hafif tankı temelli olup 1960'larda geliştirilmiştir ve aracın altyapısı 2S1 Gvozdika topu ve BTR-50 zırhlı personel taşıyıcısında da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-152</span>

BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BTR-3</span>

BTR-3, Ukrayna yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2000'lerin başında Harkov Morozov Makine İnşa Tasarım Bürosu tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Sovyet tasarımlarına benzese de BTR-80'in bir güncellemesi olmayıp tamamen yeni bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-40</span>

BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">9K31 Strela-1</span> Sovyet yapımı taşınabilir uçaksavar sistemi

9K31 Strela-1, bir Sovyet taşınabilir uçaksavar sistemidır. Sistem iki havadan havaya 9M31 füzesi monte edilmiş bir BRDM-2 amfibi aracından oluşmaktadır.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurganets-25</span>

Kurganets-25, Kurganmaşzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2010'larda tasarlanmış olup kademeli olarak BMP-3, BMD-1, MT-LB ve diğer paletli Sovyet zırhlı platform türlerinin yerini alarak çeşitli modellere dönüşmesi planlanmaktadır. Kurganets-25, belirli tehditler için yükseltilebilen modüler zırha sahip olacaktır.