İçeriğe atla

Federico Mayor Zaragoza

Federico Mayor Zaragoza
UNESCO Genel Direktörü
Görev süresi
1987-1999
Yerine geldiğiAmadou Mahtar M'Bow
Yerine gelenKoichiro Matsuura
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Ocak 1934
Milliyeti İspanya

Federico Mayor Zaragoza (27 Ocak 1934, Barselona) UNESCO eski Genel Direktörü, eski bakan ve eczacıdır.

Kariyeri

Eczacılık alanında doktora sahibidir. Yeni doğan bebeklerde serebral metabolizma ve moleküler patoloji uzmanıdır. Madrid'teki Severo Ochoa Moleküler Biyoloji Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı. 1991-1982 yılları arasında İspanya'da Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nda vekillik yapmıştır. 1987 yılında UNESCO Genel Direktörlüğü olarak seçilerek görevini 1999 yılına kadar sürdürdü.

Direktörlüğü sırasında, "UNESCO Barış Kültürü" programını geliştirdi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2000 yılının "Barış Kültürü Uluslararası Yılı" ilan edilmesini sağladı.[1] 10 Kasım 1998'de, 2001-2010 yıllarını "Dünya Çocukları Yararına Şiddetsizlik ve Barış Kültürünün Geliştirilmesi Uluslararası On Yılı" ilan etmesine varan inisiyatifi destekledi. "Şiddetsizlik ve Barış Kültürünün On Yılı İçin Uluslararası Koordinasyonu"nun destek komitesi üyesidir. Granada Üniversitesi ve Madrid özerk üniversitesinde biyokimya profesörlüğü yaptı. Zihinsel geriliği önleme yönünde İspanya'da önderlik etti. Aynı zamanda dört şiir derlemesi ve birçok deneme yazdı. Unesco'da iki dönem başkanlık yaptı. 2000'de "Barış Kültürü Vakfı"nı kurdu. Halen buranın başkanlığını yürütmektedir.[2][3][4]

Ayrıca bakınız

  • UNESCO

Kaynakça

  1. ^ "WORLD LEADERS ADOPT "UNITED NATIONS MILLENNIUM DECLARATION" AT CONCLUSION OF EXTRAORDINARY THREE-DAY SUMMIT | Meetings Coverage and Press Releases". www.un.org. 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  2. ^ Barloewen, Constantin Von. (2008). Bilgiler kitabı : Çağımızın önemli düşünce insanlarıyla söyleşiler. Ergüden, Işık. İstanbul: Versus. s. 185. ISBN 978-9944-989-77-0. OCLC 949546090. 
  3. ^ https://plus.google.com/+UNESCO (14 Kasım 2017). "UNESCO's former Directors-General". UNESCO (İngilizce). 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  4. ^ www.fund-culturadepaz.org. "Fundacion Cultura de Paz". www.fund-culturadepaz.org (İspanyolca). 31 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Hagi</span> Rumen futbolcu ve teknik direktör

Gheorghe Hagi, Rumen profesyonel futbol menajeri ve eski futbolcudur. Liga I kulübü Farul Constanța'nın sahibi ve yöneticisidir. Hücum orta saha oyuncusu olarak görev yapan Hagi, 1980'ler ve 90'larda dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyordu ve birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi Rumen futbolcusu olarak kabul ediliyor. Hagi'nin kariyerini sonlandırdığı Galatasaray kulübünün taraftarları ona "Komutan" lakabını takarken, Rumen taraftarları ise Hagi'yi "Kral" olarak tanıyordu. "Karpatların Maradonası" lakaplı, top sürme, teknik, vizyon, pas ve şutlarıyla tanınan yaratıcı, ileri seviye bir oyun kurucuydu.

<span class="mw-page-title-main">Madrid</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Madrid, İspanya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır. Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB'nin en büyük ikinci alanıdır. Şehir 604,3 kilometrekarelik coğrafi alanı kapsamaktadır. Madrid, İber Yarımadası'nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya'nın hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu'nun başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid'in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

<span class="mw-page-title-main">Real Madrid CF</span> İspanyol futbol kulübü

Real Madrid Club de Fútbol, İspanya'nın Madrid şehrinde kurulmuş olan ve futbol şubesi ile tanınan profesyonel spor kulübüdür. İsminde bulunan "Club de Fútbol" ibaresine rağmen futbolun yanı sıra basketbol takımı da mevcuttur. FIFA tarafından 20. yüzyılın en iyi futbol takımı olarak nitelendirilen Real Madrid tarihi boyunca 36 La Liga, 20 Copa del Rey, 12 Supercopa de España, 15 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Kupası, 6 UEFA Süper Kupası, 3 Kıtalararası Kupa ve 5 FIFA Kulüpler Dünya Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyelerinden biri olan Real Madrid, eski G-14 oluşumunun da kurucu üyelerinden birisidir. Kulübün isminde bulunan "Real" kelimesi İspanyolcada "kraliyet" anlamına gelmektedir ve bu unvan logosunda bulunan kraliyet tacı ile birlikte 1920 yılında XIII. Alfonso tarafından kulübe verilmiştir. Real Madrid; Real Sociedad, Real Unión, Real Betis ve Real Zaragoza ile birlikte isminde "Real" unvanını kullanma ve logosunda kraliyet tacını taşıma yetkisini direkt olarak kraldan alan ender kulüplerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Valencia CF</span>

Valencia Club de Fútbol İspanyol profesyonel futbol kulübü. İspanya'nın en yüksek konumlu ligi olan La Liga'da yer almaktadır. Maçlarını 48.600 koltuk kapasiteli Mestalla Stadyumunda oynar. Valencia, altı kez La Liga şampiyonluğu, yedi kez Copa del Rey'i, üç kez UEFA Kupasını; ikisi eski adı Fuar Şehirleri Kupası olarak, bir kez UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı, iki kez UEFA Süper Kupası'nı ve iki kez Supercopa de España'yı kazandı. Arka arkaya olmak üzere iki yıl; 2000'de La Liga'daki en büyük rakiplerinden Real Madrid'e ve daha sonra 2001'de Alman kulübü Bayern München'e kaybettikleri iki UEFA Şampiyonlar Ligi finali oynadı. Valencia aynı zamanda Avrupanın lider futbol kulüplerinin oluşturduğu G-14 grubunun da kurucusudur. Toplamda Valencia yedi büyük Avrupa finaline çıkmış ve dördünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luís Figo</span> Portekizli eski futbolcu

Luís Figo, Portekizli eski futbolcudur. 2000 yılında Ballon d'Or, 2001 yılında ise FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diego Simeone</span> Arjantinli futbolcu ve antrenör

Diego Pablo Simeone González ya da lakabıyla "El Cholo", Arjantinli teknik direktör ve orta saha oyuncusu olarak oynamış eski millî futbolcudur. Aralık 2011'den beri Atlético Madrid'in teknik direktörlüğünü yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raúl González</span> İspanyol futbolcu

Raúl Gonzalez Blanco veya genel deyişle Raúl, forvet bölgesinde oynamış, solak İspanyol eski futbolcudur. Real Madrid ile geçirdiği 2010 yılına kadar kulübün tüm zamanlarda en golcüsü oldu. Ayrıca üç kez UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı ve Şampiyonlar Ligi'nde 144 maçta 71 gol atarak 2014 yılı Kasım ayına kadar en golcüsü konumundaydı. Bu rekoru daha sonra Ronaldo tarafından kırıldı. Raúl, 2010 yılında Real Madrid'den ayrılırken 741 maç yaptı ve 323 gol attı.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

2020 (MMXX) Çarşamba günü başlayan yıl.

Salih Ragıp Üner Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Martti Ahtisaari</span> 10. Finlandiya cumhurbaşkanı

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Fin siyasetçi. Yakın tarihte başta Kosova olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümü sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevinden ötürü 2008 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı</span> uluslararası kültürel örgüt

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası uluslararası kültür örgütüdür. Eski adı "Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi"'dir.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Complutense Üniversitesi</span>

Madrid Complutense Üniversitesi İspanya, Madrid'de bulunan ve dünyanın en eski üniversiteleri arasında yer alan bir devlet üniversitesidir. Üniversite her yıl 86.000'in üzerinde öğrenci kabul edip, İspanya'nın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Madrid'in Ciudad Universitaria semtinin tümünü kapsayan geniş bir kampüsü bulunan üniversitenin, Pozuelo de Alarcón yörekentinin Somosaguas semtinde de yerleşkesi bulunmaktadır.

Uluslararası Jandarmalar ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP), üye ülkelerdeki jandarma teşkilatlarının işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">İrina Bokova</span> Bulgar siyasetçi ve diplomat

Irina Georgieva Bokova, Bulgar politikacı ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü.

<span class="mw-page-title-main">Luther Evans</span> Amerikalı siyasetbilimci (1902 – 1981)

Luther Harris Evans, ABD Kongre Kütüphanesi'nin 10. Kütüphanecisi ve UNESCO'nun Genel Direktörü olarak görev yapan Amerikalı bir siyaset bilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Vittorino Veronese</span> İtalyan siyasetçi (1910-1986)

Vittorino Veronese, UNESCO'nun eski Genel Direktörü, İtalyan avukat

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.