İçeriğe atla

Federal Konsey (Almanya)

Koordinatlar: 52°30′33″K 13°22′53″D / 52.50917°K 13.38139°D / 52.50917; 13.38139
Federal Konsey
Bundesrat
Tarih
Kuruluş23 Mayıs 1949
Başkanlık
Başkan
Reiner Hasseloff (CDU)
1 Kasım 2020 tarihinden beri
Birinci Başkan Yardımcısı
Dietmar Voidke (SPD)
1 Kasım 2020 tarihinden beri
İkinci Başkan Yardımcısı
Bodo Ramelow (Sol Parti)
1 Kasım 2020 tarihinden beri
Yapı
Sandalye69
Toplantı yeri
Eski Prusya Lordlar Meclisi Binası, Berlin
Website
bundesrat.de


Prusya Lordlar Meclisi, Leipziger Straße, Bundesrat binası.

Federal Konsey (AlmancaBundesrat), Almanya'nın 16 eyaletinin temsil edildiği yasama organıdır. Eyalet hükûmetlerince görevlendirilen 69 üyesi yasama sürecine katılmaktadır. Federal hükûmet nezdinde eyaletlerin çıkarlarını temsil etmektedir. Her federal yasa Federal Konsey'de de görüşülmek zorundadır. Federal yasaların oluşumuna katkıda bulunur. Federal Meclis ile eşit bir yasa koyucu kurum statüsüne sahiptir.

Federal Konsey, Berlin'deki eski Prusya Lordlar Meclisi Binası'nda toplanmaktadır. Bir önceki toplantı yeri eski Batı Alman başkenti Bonn'dadır. Federal Anayasa'da Bundestag, Federal Cumhurbaşkanı, Federal Bakanlar Kurulu ve Federal Anayasa Mahkemesi ile birlikte "temel erk" olarak adlandırılır.[1]

Bundesrath (1901 itibaren: Genel yazım reformu göre Bundesrat) Kuzey Almanya Konfederasyonu (1867) ve Alman İmparatorluğu (1871) gibi isimler aldı. Weimar Cumhuriyeti'ndeki muadili (1919-1933) Reichsrat oldu.

Federal Konseyin görünümü Almanya eyaletlerinin gücündeki değişikliklere bağlı olarak ve her durumda seçimlerde farklılık göstermektedir. Federal konseydeki her eyalet heyeti esasen eyalet hükûmetlerinin bir temsilidir ve her eyaletin yasama çoğunluğunu, iktidarını (koalisyonlar dahil) yansıtmaktadır.

Mevcut yapısı

Eyalet Nüfus Konsey temsilci sayısı Koalisyon Grup Başbakan
Baden-Württemberg armasıBaden-Württemberg10,736,000   6   █ █ █ █ █ █13Grüne ve SPD03Tarafsız Kretschmann, WinfriedWinfried Kretschmann (Grüne)
Bavyera armasıBavyera12,469,000   6   █ █ █ █ █ █05CSU Seehofer, HorstHorst Seehofer (CSU)
Berlin armasıBerlin3,395,000   4   █ █ █ █08SPD ve CDU Müller, MichaelMichael Müller (SPD)
Brandenburg armasıBrandenburg2,559,000   4   █ █ █ █16SPD ve DIE LINKE03Tarafsız Woidke, DietmarDietmar Woidke (SPD)
Bremen armasıBremen663,000   3   █ █ █12SPD ve Grüne 03Tarafsız Böhrnsen, JensJens Böhrnsen (SPD)
Hamburg armasıHamburg1,744,000   3   █ █ █09SPD Scholz, OlafOlaf Scholz (SPD)
Hessen armasıHesse 6,092,000   5   █ █ █ █ █01CDU ve Grüne 03Tarafsız Bouffier, VolkerVolker Bouffier (CDU)
Mecklenburg-Vorpommern armasıMecklenburg-Vorpommern1,707,000   3   █ █ █08SPD ve CDU Sellering, ErwinErwin Sellering (SPD)
Aşağı Saksonya armasıAşağı Saksonya7,994,000   6   █ █ █ █ █ █12SPD ve Grüne 03Tarafsız Weil, StephanStephan Weil (SPD)
Kuzey Ren-Vestfalya armasıKuzey Ren-Vestfalya18,058,000   6   █ █ █ █ █ █12SPD ve Grüne 03Tarafsız Kraft, HanneloreHannelore Kraft (SPD)
Renanya-Palatina armasıRenanya-Palatina 4,059,000   4   █ █ █ █12SPD ve Grüne 03Tarafsız Dreyer, MaluMalu Dreyer (SPD)
Saarland armasıSaarland1,050,000   3   █ █ █07CDU ve SPD Kramp-Karrenbauer, AnnegretAnnegret Kramp-Karrenbauer (CDU)
Saksonya armasıSaksonya4,274,000   4   █ █ █ █03CDU ve SPD Tillich, StanislawStanislaw Tillich (CDU)
Saksonya-Anhalt armasıSaksonya-Anhalt2,470,000   4   █ █ █ █07CDU ve SPD Haseloff, ReinerReiner Haseloff (CDU)
Schleswig-Holstein armasıSchleswig-Holstein2,833,000   4   █ █ █ █14SPD, Grüne ve SSW03Tarafsız Albig, TorstenTorsten Albig (SPD)
Türingiya armasıTüringiya 2,335,000   4   █ █ █ █07DIE LINKE, SPD ve Grüne 01Tarafsız Ramelow, BodoBodo Ramelow (DIE LINKE)
Toplam82,438,00069

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015. 

Dış bağlantılar

Bundesrat der BRD - Aussicht vom Mall of Berlin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri</span> Liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri veya Amerika Birleşik Devletleri'nin devletleri, 50 tane olup birbirleriyle politik bir birlik oluştururlar. Her bir eyalet, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahiptir ve egemenliğini federal hükûmetle paylaşır. Egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikamet esnektir ve bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek yoktur. Şartlı tahliyeyle serbest kalmış hükümlüler ve velayeti paylaşan boşanmış ebeveynlerin çocukları gibi belirli bir mahkeme kararıyla bu hakkı sınırlandırılmış kişiler, anılan kuralın istisnasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konsey (Avusturya)</span> Avusturya parlamentosunun alt kanadı

Ulusal Konsey, Avusturya'nın çift meclisli yasama organının alt kamarasıdır. Anayasaya göre, Ulusal Konsey ve Federal Konsey birbirini tamamlar. Federal konseyin üyeleri eyalet yönetimleri tarafından atanırken, 183 ulusal konsey üyesi doğrudan halk oylaması ile seçilir. Bu nedenle alt meclis olarak kabul edilse de pratikte Federal Konsey'den kesinlikle daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Federal Konsey (Avusturya)</span> Avusturya parlamentosunun üst kanadı

Federal Konsey, Avusturya'nın çift meclisli yasama organının üst kamarasıdır. Avusturya'nın dokuz eyaletinin (Bundesländer) federal düzeyde temsil edildiği meclistir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Federal Cumhuriyeti için Temel Yasa</span>

Temel Yasa, Almanya'nın mevcut anayasasıdır. Bir önceki Weimar Cumhuriyeti anayasasının nasyonal sosyalizm döneminde fiilen devre dışı kalmasından sonra Müttefik Devletler'in gözetiminde 1949 yılında Batı Almanya bölgesinde yürürlüğe girmiştir. Weimar dönemindeki kötü tecrübeler nedeniyle Cumhurbaşkanı'na sembolik haklar tanınmış ve federal bir yapı oluşturmaya özen gösterilmiştir. İlk 19 maddesi temel hak ve özgürlükleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya cumhurbaşkanı</span> Almanyanın devlet başkanı

Almanya cumhurbaşkanı ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti federal cumhurbaşkanı, Almanya Federal Cumhuriyeti devletinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Meclis (İsviçre)</span>

İsviçre Federal Meclisi, İsviçre'nin çift meclisli federal yasama organıdır. Bern'deki Federal Saray'da toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Federalizm</span> Federal bir devleti savunan siyasi kavram

Federalizm, genel bir hükûmeti bölgesel hükûmetlerle tek bir siyasi sistemde birleştiren ve yetkileri merkezi ve yerel hükûmet arasında bölen bir yönetim biçimidir. Modern dönemde federalizm, ilk olarak Eski İsviçre Konfederasyonu sırasında devlet birliklerinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya şansölyesi</span> Almanyanın hükûmet başkanı

Almanya şansölyesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin hükûmet başkanlığını temsil eden makamdır. Orta Çağdan kalma bu terim Latin terimlerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Avusturya Cumhuriyeti</span> Avusturya devlet olma dönemi (1919–1934)

Birinci Avusturya Cumhuriyeti , I. Dünya Savaşı'nın sonunda 10 Eylül 1919'da Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kuruldu ve 1934'te Engelbert Dollfuss ve Anavatan Cephesi'nin diktatörlüğüne dayanarak Austrofascist Avusturya Federal Devleti'nin kurulmasıyla sona eren devlettir. Cumhuriyetin anayasası 1 Ekim 1920'de yürürlüğe girmiş ve 7 Aralık 1929'da değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde sol ve sağ görüşlere sahip olanlar arasındaki şiddetli çekişmeler giderek daha belirgin hale geldi. Bu da 1927 Temmuz İsyanı'nı ve 1934 Avusturya İç Savaşı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Flavio Cotti</span>

Flavio Cotti, İsviçreli politikacıdır. 1986'dan 1999'a kadar Federal Konsey üyesiydi. Ticino kantonunu temsilen Hristiyan Demokrat Halk Partisi'nin üyeliğini yaptı. Ayrıca İsviçre içişleri bakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı. 1990'larda Cotti, İsviçre hükûmetinin İsviçre'nin Avrupa Birliği'ne siyasi entegrasyonunu ilerletme konusundaki başarısız girişimlerine liderlik etti. 1991 ve 1998'de İsviçre Konfederasyon Başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya hükûmeti</span>

Almanya Federal Hükûmeti veya kısaca Almanya hükûmeti, Almanya'yı yöneten kuruluştur. Hükûmet, Federal Şansölye ve bakanlarından oluşur. Kabinenin örgütlenmesinin temelleri, seçim ve atama yöntemi ile görevden alınma prosedürü Almanya Federal Cumhuriyeti için Temel Yasa'da (Grundgesetz) 62. ila 69. maddelerinde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Ulusal Meclis (Birleşik Arap Emirlikleri)</span>

Federal Ulusal Meclis, Birleşik Arap Emirlikleri'nin tek meclisli ulusal yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da siyaset</span>

Almanya'da siyaset, çok partili bir parlamenter cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir. Almanya, federal yasama yetkisinin Federal Meclis ve Federal Konsey'e verildiği demokratik ve federal bir parlamenter cumhuriyettir.