İçeriğe atla

Federal Anayasa Mahkemesi

Federal Anayasa Mahkemesi
Bundesverfassungsgericht
Federal Anayasa Mahkemesi binası
Federal Anayasa Mahkemesi binası
Harita
Kuruluş28 Eylül 1951 (73 yıl önce) (1951-09-28)
YargıAnayasal yargı
YerKarlsruhe, Baden-WürttembergAlmanya
Koordinatlar49°00′45″K 8°24′06″D / 49.01250°K 8.40167°D / 49.01250; 8.40167
Oluşum türüYüksek mahkeme
Hakim süresi12 yıl (68 yaşında zorunlu emeklilik)
Pozisyon sayısı16
DilAlmanca
Websitebundesverfassungsgericht.de
Başkan
MevcutProf. Dr. Stephan Harbarth
Görev başıHaziran 2020
Başkan Yardımcısı
MevcutStephan Harbarth
Görev başı30 Kasım 2018

Federal Anayasa Mahkemesi (Bundesverfassungsgericht -BVerfG-) Karlsruhe'de, Grundgesetz'e göre 7 Eylül 1951'de kurulmuş en yüksek dereceli Almanya Federal Mahkemesi'dir. Mahkeme, kasten başkent Berlin, eski başkent Bonn ve Almanya Federal Haber Alma Servisi'nin (Bundesnachrichtendienst) bulunduğu Münih'ten ayrı bir yere Federal Adalet Mahkemesi'nin de bulunduğu Karlsruhe'de kurulmuştur.[1]

Organizasyon [2]

Mahkemede 16 yargıca sahiptir. Bunlar, başkanın ve başkan yardımcısının ayrı ayrı bulunduğu 2 gruba ayrılır. Çoğu kararlar mahkeme üyelerinin üçerli gruplara ayrılıp beş senato oluşturmasıyla alınır. Her senato karar verir ve karar kabul edilecekse bu beş senato adına çoğunluk aranır.Çalışan sayısı yaklaşık 260 Bütçe hacmi 37,17 milyon avrodur. (2021)

Federal Anayasa Mahkemesi (BVerfG) Yetki ve görevleri

Federal Almanya Cumhuriyeti'nde Federal Anayasa Mahkemesi (BVerfG) [3] hem yargının bağımsız bir anayasal organıdır ve diğer yüksek federal organlarla eşit düzeyde yer alır hem de federal düzeyde en yüksek mahkemedir. Bu nedenle ikili bir konumu ve işlevi vardır.

Federal Anayasa Mahkemesi bir yandan anayasal olarak belirlenmiş siyasi yaşamın kontrolünden sorumludur ve bunu vatandaşların bireysel temel haklarını özellikle dikkate alarak Anayasa'ya uygun olarak yorumlar. Bu bağlamda, Alman anayasasının koruyucusu sıfatıyla mahkemeye toplumsal değişimde anayasayı düzenleme temel yetkisi verilmiştir.

Öte yandan, merkezi Karlsruhe'de bulunan mahkeme, en yüksek yargı organıdır. Bu işleviyle, mahkeme kararlarını bozma yetkisine sahip olduğu için diğer tüm mahkemelere kıyasla özel bir statüye sahiptir. Federal Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararlar yasal olarak bağlayıcıdır

Bu federal mahkeme diğer mahkemelerin kararlarını incelese de, yargı sürecinin bir parçası değildir. Herhangi bir teknik denetim yapmaz, daha ziyade ihtisas mahkemeleri tarafından verilen kararların Anayasa'ya uygun olup olmadığını inceler. Anayasanın ihlal edildiği sonucuna varırsa, bu kararları - ve alt mahkemelerin kararlarını - iptal eder ve konuyu yeniden incelenmek üzere ihtisas mahkemelerine geri gönderir.

Federal Anayasa Mahkemesi en yüksek Alman mahkemesidir, çünkü tüm idari kademelerin işlemlerini iptal edebilir ya da ihmaller söz konusu olduğunda işlem yapmalarını emredebilir. Mahkemenin kararlarına devlet organları veya başkaları tarafından itiraz edilemez.

Kaynakça

  1. ^ Donald P. Kommers & Russell A. Miller, The Constitutional Jurisprudence of the Federal Republic of Germany (3d ed.: Duke University Press, 2012), s. 40.
  2. ^ "Bundesverfassungsgericht - Organisation". www.bundesverfassungsgericht.de. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2023. 
  3. ^ "Bundesverfassungsgericht - Aufgaben". www.bundesverfassungsgericht.de. 27 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anayasa</span> devleti yöneten temel ilkeler bütünü

Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen'in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahkeme</span>

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır. Hem ortak hukuk, hem de medeni hukuk sistemlerinde mahkemeler, uyuşmazlıkların çözümü için merkezi araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Anayasa hukuku</span>

Anayasa hukuku, ulus devletlerin ve diğer siyasi organizasyonların kurucu ve temel yasaları hakkındaki çalışmaları içermektedir. Anayasalar hükûmetler için bir çatı oluşturur, otorite, yeni yasa ve düzenlemelerin yapılmasında siyasi yapıların işlevlerini sınırlandırabilir veya tanımlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Adalet Mahkemesi</span>

Federal Adalet Mahkemesi,, Almanya'daki olağan yargı sistemi içerisindeki en yüksek mahkemedir. Sadece ceza hukuku ve özel hukukla ilgili konuları karara bağlar. BGH tarafından verilen bir karar, ender olarak Almanya Federal Anayasa Mahkemesinin anayasaya aykırılığa hükmettiği durumlarda geri alınabilir. Federal Anayasa Mahkemesi'nin de bulunduğu Karlsruhe'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Anayasa Mahkemesi</span>

Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi,, Mısır'ın bağımsız yargı organıdır. 1979 yılında kurulmuştur. Başkent Kahire'nin Maadi bölgesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

Almanya Federal Mahkemeleri, Almanya Anayasası'nın 92. maddesi 8 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gereğince kurulmuş Almanya yargı sistemindeki en yüksek dereceli mahkemelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Anayasa Mahkemesi</span>

Sırbistan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Sırbistan'da adli inceleme yapmaya yetkili en üst mahkemedir. Sırp makamları tarafından çıkarılan kanunların, kararnamelerin veya diğer kanunların Anayasaya uygun olup olmadığına karar verir. Mahkeme yargı organının bir parçası olmaktan ziyade sui generis olarak kabul edilir. Anayasa Mahkemesi, Sırbistan Anayasası ve Anayasa Mahkemesi Yasası tarafından yetkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye yargı sistemi</span> Suriyenin yargı sistemi

Suriye'nin yargı sistemi Osmanlı, Fransız ve İslam hukukunun bir sentezidir. Medeni, ticari ve ceza kanunları öncelikle Fransız hukuk uygulamalarına dayanmaktadır. 1949'da ilan edilen bu kanunlar, bedeviler ve dini azınlıklar arasında örf ve adet hukukunun uygulanmasını sınırlamak için onaylanmış özel hükümlere sahiptir. İslam dini mahkemeleri ülkenin bazı bölgelerinde işlemeye devam ediyor, ancak yargı yetkisi evlilik, boşanma, babalık, çocukların velayeti ve miras gibi kişisel statü meseleleriyle sınırlı. Bununla birlikte, 1955'te kişisel statünün birçok yönüne ilişkin bir kişisel kod geliştirildi. Bu kanun, kadının statüsünü iyileştirerek ve miras kanunlarını netleştirerek şeriatı değiştirdi ve modernize etti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

Yunanistan'ın yargı sistemi, ülkenin anayasal olarak kurulmuş mahkeme sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da siyaset</span>

Kosova'da siyaset, Devleti oluşturan üç temel unsur olan yasama, yürütme ve yargı erklerine sahiptir. Kosova'da yasama Kosova meclisi, Yargı ülkedeki mahkemelerce ve yürütme ise Cumhrurbaşkanı, başbakan ve kabine tarafından oluşmaktadır.