İçeriğe atla

Fecunditas

Roma mitolojisinde Fecunditas (Latince: "doğurganlık, bereket") doğurganlığın tanrıçasıydı. Bazen bir bereket veya hasta (mızrak) pura tutan, kucağında çocuklarla veya çocukların yanında duran bir başhemşire olarak tasvir edildi.[1]

Nero, MS 63'te kızının doğumu vesilesiyle Roma'daki bir tapınağı Fecunditas'a adadı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Madden, F. Smith, C. R., Stevenson, S. W. A Dictionary of Roman coins. London, 1889. - p. 377, under Fecunditas". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  2. ^ Tacitus, Annals, 15. 23

İlgili Araştırma Makaleleri

Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker.

Anumati, Hint mitolojisinde, bir ay tanrıçasıdır. Anumati'nin kelime olarak manası "İlahi Lütûf"tur. Birçok diğer Hint tanrıçası gibi, kendi içinde doğurganlık, bereket, bolluk gibi özellikler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Demeter</span> tarım ve bereket tanrıçası

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

Kibele veya Kybele, Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır. Ana tanrıça inancı, birçok kültürde farklı isimlerle yer alır. Yunan anakarasında Rhea, özellikle Roma dönemi Mısır kültüründe İsis ve Yunan adaşı gibi bekaretle değil, doğurganlık ve bereketle ilişkilendirilen Efes Artemis'i, belli başlı ana tanrıça figürleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sevgililer Günü</span> Her yıl 14 Şubatta kutlanan özel bir gün

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamı için ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Umay</span> Türk mitolojisinde doğum ve bereketin sembolü olan tanrıça

Umay, Türk mitolojisinde ve Tengrizimde doğurganlık tanrıçasıdır ve bu nedenle kadınlar, anneler ve çocuklar ile ilgilidir. Umay, diğer çeşitli dinlerinde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Mars (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde savaş Tanrısı

Mars, Roma mitolojisindeki savaş tanrısıdır. Juno ile Jüpiter'in oğludur. Mars sözcüğünün herhangi bir Hint-Avrupalı türevi olmadığına göre, büyük ihtimalle Etrüsk ziraat tanrısı Maris'in Latinize edilmiş bir biçimidir. Başlarda Romalı bereket ve bitki tanrısı, çiftlik hayvanlarının, ekin alanlarının koruyucusuyken daha sonraları savaşla özdeşleştirilmiştir; sonunda Yunan mitolojisindeki Ares'in Roma mitolojisindeki dengi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bereket, Doğubayazıt</span>

Bereket, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bona Dea</span>

Bona Dea, Roma mitolojisinde Tanrı Faunusun kızı olan ve doğurganlık, iyileştirme, bekaret ve kadınların koruyucu tanrıçası. Zaman zaman Fauna adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Eli belinde</span>

Eli belinde ya da elibelinde, kilim ve halılarda kullanılan dişi figürdür. Annelik, doğurganlık ve verimlilik sembolüdür. Gelin kız ve Çocuklu kız, Ana kız gibi isimlerle de anılır. Pek çok yörede kullanılır. Anadolu halı ve düz dokuma yaygılarında insan figürü pek görünmez. Daha çok elibelinde diye anılan süslemeler insan figürüne benzetilir. Bu motif, kadını, doğurganlığı ve bereketi sembolize ettiği için kaba çuvallar üzerine sıralar halinde dokunması halinde Allah'ın bereketi arttıracağına işaret edilmiştir. Ayrıca kadının sinirli halini de gösterebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin demografisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin demografisi

Çin, 1.425.671.352 kişilik nüfusuyla Asya'nın en kalabalık ikinci ülkesi olmasının yanı sıra dünyanın da en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Efes Müzesi</span> İzmir, Selçuktaki bir müze

Efes Müzesi, Türkiye'nin İzmir iline bağlı Selçuk'ta bulunan bir müze. Yakınlarında bulunan Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. En bilinen eser, Efes'teki Artemis Tapınağı'nda bulunan Artemis heykelidir. Müze, arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abundantia</span>

Antik Roma dininde, Abundantia ayrıca Abundita olarak da adlandırılır bolluk ve refahın ilahi bir kişileşmesiydi. Abundantia adı bolluk veya zenginlik anlamına gelir. Bu isim, Abundantia bolluk, para akışı, refah, servet, değerli eşyalar ve başarı tanrıçası olduğu için uygundur. Tasarruflarınızı ve yatırımlarınızı korumanıza yardımcı olur. İmparatoru "Altın Çağ" koşullarının teminatçısı yapan dini propagandadaki erdemlerin somutlaşmışları arasındaydı. Dolayısıyla bolluk ile sanatta ve edebiyatta şekillenir, ancak çok az mitolojiye sahiptir. Roma Galya'sında ve Orta Çağ Fransa'sında bir şekilde hayatta kalmış olabilir. Bolluk, tahıl ve madeni paralarla dolu bir bereket taşırdı. Ara sıra bir hediye olarak tahılının veya parasının bir kısmını birinin evine bırakırdı.

Yunan mitolojisinde Priapos ya da Priapus olarak da bilinmektedir. Yerel bir Anadolu tanrısı olan Bereket Tanrısı, Lampsakos doğumludur. Dionysos ve Afrodit 'in oğlu olduğu tahmin edilmektedir. Bereket Tanrısı figürlerinde küçük fakat çirkin bir adam olarak ifade edilir. Genital organının kendi kadar uzun olarak betimlenmiştir. Cinsellik, erkeklik, üreme ve doğurganlığın tanrısı olarak kabul edilmiştir. Yunan ve Roma döneminde insanların tanrıdan maddi bolluk, fiziksel güç ve bereket beklentileri ile yayılmıştır. Roma dönemindeki insanlar boyunlarına Bereket Tanrısının genital organını ifade eden minyatür fascinum objeleri kullanarak kötü şansa, kötü gözlere ve diğer tüm kötülük olgularına karşı koruyucu tılsım görevini üstlenmeleri için kullanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa tanrıları listesi</span>

Doğa ibadetinde bir doğa tanrısı, su tanrısı, bitki tanrısı, gök tanrısı, güneş tanrısı, ateş tanrısı veya dağlar, ağaçlar veya yanardağlar gibi doğal olarak meydana gelen diğer olaylar gibi doğa güçlerinden sorumlu bir tanrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aşk ve şehvet tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşk tanrısı, mitolojide romantizm, seks, şehvet veya cinsellikle ilişkilendirilen tanrıdır. Aşk tanrıları mitolojilerde oldukça yaygındır ve birçok çok tanrılı dinde bulunabilir. Kadın aşk tanrıçaları genellikle güzellik ve diğer geleneksel dişil niteliklerle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ops</span> Antik Roma dininde bereket ve toprak tanrıçası

Ops veya Ops Consivia, Antik Roma dininde bereket ve toprak tanrıçasıydı.

Doğurganlık tanrısı, doğurganlık, cinsellik, hamilelik, doğum ve ekinlerle ilişkili bir tanrı veya tanrıçadır. Bazı durumlarda bu tanrılar bu deneyimlerle doğrudan ilişkilidir, diğerlerinde ise daha soyut sembollerdir. Doğurganlık ayinleri ibadetlerine eşlik edebilir. Aşağıdaki, doğurganlık tanrılarının bir listesidir.