İçeriğe atla

Fazilet Vardar Sukan

Fazilet Vardar Sukan, Türk Bilim insanı ve mühendis. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü kurucu başkanıdır.

1974 yılında İzmir Amerikan Kız Koleji'nden ve 1978 yılında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra 1978 -1981 yılları arasında İngiltere University College London'da Biyokimya Mühendisliği alanında Doktora derecesini tamamlamıştır.

1982 yılında Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'ne Yardımcı Doçent olarak göreve başlamış ve sırası ile aynı bölümde 1985'te Biyomühendislik Doçenti, 1992'de Profesör olmuştur. 2000 yılında kuruluşunda öncülük ettiği Biyomühendislik Bölümü Başkanlığına atanmıştır.

Bilimsel çalışmalarının yanı sıra 1998 yılında bu yana, Ege Üniversitesi'nin Ar-Ge çalışmalarını ve üniversite-sanayi ilişkilerini koordine eden birim olan Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Müdürlüğünü yürütmektedir. Ayrıca üniversite-sanayi ilişkileri, AB destekli projeler ve inovasyon politikaları bağlamında farklı komite ve organizasyonlarda görevlerini sürdürmektedir. NATO, National Science Foundation, British Council Academic Links Scheme, Avrupa Birliği MED-CAMPUS Programı ve Avrupa Birliği 5., 6. ve 7. Çerçeve Programları gibi uluslararası ve DPT, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve TUBİTAK gibi ulusal desteklerden yararlanarak Tamamlanmış veya devam eden toplam 31 bilimsel ve 19 Bilimsel Politika Projesi mevcuttur.

Kazandığı ödüller ve burslar

TÜBİTAK Lise Proje yarışması 1972 yılı üçüncülüğü

•IASTE Yurt Dışı Staj Bursu, İsveç 1976

British Council Fees Support Scheme, 1979-1981

•Jackson Lewis Scholarship (UCL), 1979-1981

•Benson Bequest (UCL), 1980

•TÜBİTAK Yurt Dışı Bilimsel Faaliyetler Bursu, 1985

•TÜBİTAK Teşvik Ödülü (1989). "Biyomühendislik Alanında"

•TUSMES 6 ÇP En iyi Proje Başvurusu – Sosyal Sorumluluk Ödülü, 2005

•TUSMES 6 ÇP En iyi Proje Başvurusu – Bilim Kadını Ödülü, 2005

Yayınları

100'ün üzerinde bilimsel yayını, 2 kitabı ve 4 kitap bölümü, çok sayıda bilimsel bildirisi, bilimsel raporu ve güncel basında makaleleri mevcuttur. Yayınlarına 24'ü uluslararası ders kitaplarında olmak üzere 200 kadar SCI atıfı bulunmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Vardar</span>

Prof. Dr. Yusuf Vardar Türk botanikçi.

Nüket Yetiş, Türk akademisyen.

Prof.Dr.Cuma Bayat,, Türk akademisyen.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türk akademisyen ve kimya mühendisi, çevre mühendisliği uzmanıdır. Adıyaman Üniversitesi eski rektörü

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

Nalan Kabay, Türk kimya mühendisi ve profesördür.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.