İçeriğe atla

Faysal bin Hüseyin bin Talal

Faysal bin Hüseyin bin Talal 2014 yılında Ürdün'ün kuzeyinde bir askeri üste yapılan tatbikatı izlerken

Emir Faysal bin Hüseyin bin Talal  eski Ürdün kralı Hüseyin bin Talal 'ın ve Prenses Muna el-Hüseyin 'in oğlu, Kral 2. Abdullah 'ın erkek kardeşi ve Ürdün Olimpiyat Komitesi başkanı.

Hayatı 

İlkokul eğitimini Amman'daki İslami İlimler Külliyesi 'nde aldı. 1970 yılında İngiltere 'deki Saint Edmond okuluna, 1971 yılında kardeşi 2 . Abdullah ile birlikte Amerika'nın Massachusetts eyaletindeki Beymont okuluna gitti. Burada 2 ay kaldıktan sonra lfilburg okuluna nakloldu. 1978 yılında Washington 'daki Saint Alprin okuluna gitti ve burada liseyi 1981 yılında bitirdi. Sonra Brown Üniversitesi'ne elektrik mühendisliği alanında girdi ve 1985  yılında mezun oldu. 1982 yılında üniversitede öğrenim görürken aynı anda pilotluk alıştırmalarına başladı ve aynı sene içerisinde pilotluk ruhsatını aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra kraliyet hava kuvvetlerinde profesyonel çalışmalara başladı. Bu aşamadan sonra rütbesi 1985 yılında teğmenliğe yükseltildi. Kraliyet hava kuvvetlerinde temel eğitimini aldıktan sonra 1987 yılının haziran ayında Faculty Cra okuluna geçti. 1988 yılında başladığı görevinde büyük başarılara imza attı. 2001 yılında general oldu. 2002 yılında kraliyet hava kuvvetlerine komutan olarak atandı. Bu görevini 2004 yılına kadar sürdürdü. Ürdün Olimpiyat Komitesine başkan olarak atandı. 2010 yılının Şubat ayında ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliğine seçildi. Ürdün araç sporları başkanlığına atandı. FIA 'da araç sporları ihtiyar heyeti üyesidir. 

Özel hayatı

1987 yılında Alya Tevfik Tiba ile evlendi. Evlilikten sonra adı Prenses Aliya Faysal oldu.2008 yılında boşandı.20 temmuz 2010 yılında Sera Rasim Kabbani ile nişanlandı. 24 Mayıs 2010 yılında evlendiler. Evlendikten sonra ismi Sera el-Faysal oldu. 5 ocak 2014 Faris Libas adlı bir çocuk dünyaya getirdiler ve 18 Şubat 2016 'da da oğulları Abdullah dünyaya geldi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Hâşimoğulları (Hicaz)</span> Arap kraliyet ailesi

Hâşimoğulları veya Hâşimîler, Hüseyin bin Ali tarafından kurulan Arap ailesi. İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Benî Haşim ailesine bağlı bir Kureyş boyu olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Ayaklanması</span> Arapların, 1916-1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

Arap Ayaklanması, Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik bir Arap devleti kurmak amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılan silahlı isyandır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Faysal</span>

II. Faysal, son Irak kralı. Babası Gazi bin Faysal'ın trafik kazası geçirdiği 4 Nisan 1939 tarihinden, 14 Temmuz Darbesinde infazına kadar 19 sene hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">I. Faysal</span> 1921den 1933e kadar Haşimi Irakın ilk kralı

I. Faysal, 1920 yılında kurulan kısa ömürlü Suriye Krallığı ve ardından Irak Krallığı kralı. Taç giydiği 23 Ağustos 1921 tarihinden, kalp krizi geçirerek öldüğü 1933 yılına kadar 12 sene hüküm sürmüştür. Kendisini Hicaz Kralı ilan ederek Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arap İsyanını başlatan Şerif Hüseyin'in üçüncü oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi bin Faysal</span>

I. Gazi, Irak'ın ikinci kralı. I. Faysal'ın tek oğlu olarak, tahta geçtiği 8 Eylül 1933 tarihinden, trafik kazası geçirerek öldüğü 4 Nisan 1939'a kadar 5 sene hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin (Ürdün kralı)</span> Kral Hüseyin (Ürdün)

Hüseyin bin Talal, 1952-1999 arasında Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah</span> Ürdün kralı

II. Abdullah el-Hüseyin, 1999'dan beri Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Felipe</span> İspanya kralı (2014–günümüz)

VI. Felipe veya tam adıyla Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, mevcut İspanya kralı. Babası I. Juan Carlos'un 2 Haziran 2014 yılında tahttan feragat etmesiyle 19 Haziran 2014 yılında taç giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdullah</span> Haşimi Krallığı kralı

Talal bin Abdullah d. 26 Şubat 1909 - ö. 7 Temmuz 1972) Haşimi Krallığı'nın 2. kralı ve I. Abdullah'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span>

Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud Kızıl Prens olarak da anılan bir kraliyet ailesi üyesi, aynı zamanda Kral Abdullah'ın üvey kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Willem-Alexander</span> Hollanda kralı (2013–günümüz)

Willem-Alexander, Hollanda kralı olup, 2013 yılında annesinin feragatını takiben tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (2013–günümüz)

Philippe, Kral II. Albert ve Kraliçe Paola'nın en büyük oğlu. 7. Belçika kralı.

<span class="mw-page-title-main">Muna el-Hüseyin</span>

Muna el Hüseyin evlilik öncesi adıyla Antoinette Gardener, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın annesi ve eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'in ikinci eşi. Talal bin Hüseyin ile evlendikten sonra Prenses Muna el Hüseyin ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin bin Abdullah</span>

Hüseyin bin Abdullah, Ürdün Haşimi Krallığı'nın veliahdı, Ürdün kralı II. Abdullah ve kraliçe Rania el Abdullah'ın en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Arap Federasyonu</span> 1958 yılında kısa ömürlü Irak ve Ürdün konfederasyonu

Haşimi Arap Federasyonu, 1958'de Irak ve Ürdün Haşimi Krallıkları arasındaki birlikten kurulan kısa ömürlü bir ülkeydi. Adı federal bir yapıyı ima etse de, fiilen bir konfederasyondu.

<span class="mw-page-title-main">Abdülilah</span>

Abdülilah, Irak Kralı Gazi bin Faysal'ın kuzeni ve kayınbiraderi. Son Irak Kralı II. Faysal'ın Kral Naipliğini üstlenmiştir. Kral Faysal'ın küçük yaşta tahta geçtiği 4 Nisan 1939 tarihinden 14 Temmuz Darbesinde öldürülmesine kadar Kral Naibi ve Irak Veliahtı olarak görevde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Rimavi</span> Ürdünlü siyasetçi

Abdullah Rimawi 1950'lerde Ürdün'deki Baas Partisi'nin başkanıydı. 1957'de Süleyman Nabulsi hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Sadık bir pan-Arabist olan Rimawi, Ürdün'deki Haşimi yönetici ailesinin en sesli muhaliflerinden biri haline geldi ve Suriye ile birleşmeyi tercih etti. 1957'de sol hükûmet ile kraliyet ailesi arasındaki kriz nedeniyle Ürdün'den kaçtı. Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne yerleşti ve burada BAC Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a yakınlaştı. 1959'da bu yakınlık, Nasır ile anlaşmazlığı olan Baas Partisi'nden ihraç edilmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi adında ayrı bir parti kurdu. Sürgünü sırasında, Ürdün monarşisine saldırmak veya monarşiyi baltalamak için bir dizi girişimde bulunduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rikabi</span> Ürdünlü siyasetçi (1864-1942)

Ali Rıza Paşa Rikabi modern Suriye'nin ilk başbakanı ve aynı zamanda Ürdün başbakanıydı.