İçeriğe atla

Fayiz et-Taravine

Fayiz et-Taravine
Ürdün başbakanı
Görev süresi
2 Mayıs 2012 - 11 Ekim 2012
Hükümdar II. Abdullah
Yerine geldiğiAvn Şevket el-Hasavne
Yerine gelenAbdullah Ensur
Görev süresi
20 Ağustos 1998 - 4 Mart 1999
Hükümdar Hüseyin, II. Abdullah
Yerine geldiğiAbdüsselam Mecali
Yerine gelenAbdürrauf er-Ravabde
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Mayıs 1949 (75 yaşında)
Amman, Ürdün
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Ürdün Üniversitesi
Güney California Üniversitesi

Fayiz et-Taravine (d. 1949 - 15 Aralık 2021) Ürdünlü siyasetçi.

20 Ağustos 1998 - 4 Mart 1999 tarihleri arası Ürdün Başbakanı olarak görev yaptı. Avn Şevket el-Hasavne'nin ani istifasından sonra 26 Nisan 2012 tarihinde Başbakan olarak ikinci kez atandı. Daha sonra Riyad Ebu Karaki'ni yerine 28 Ocak 2013'te Kral II. Abdullah tarafından Kraliyet Konseyi başkanı olarak atandı.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Abdüsselam Mecali
Ürdün başbakanı
1998–1999
Sonra gelen
Abdürrauf er-Ravabde
Önce gelen
Avn Şevket el-Hasavne
Ürdün başbakanı
2012–2013
Sonra gelen
Abdullah Ensur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal</span> 8. Türkiye cumhurbaşkanı (1989–1993)

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya başbakanı</span> İtalyanın hükûmet başkanı

İtalya Başbakanı veya İtalya Bakanlar Kurulu Başkanı, İtalya cumhurbaşkanı'ndan sonra ülkedeki en yüksek 2. siyasi makamdır. Başbakan, her genel seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Bakanlar Kurulu, Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'na önerdiği isimler arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır. İtalya anayasasının 95. maddesine göre başbakan, bakanların faaliyetlerini koordine etmekle görevlidir. Yetkileri, bakanlar arasında dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şinzo Abe</span> Japon politikacı (1954–2022)

Şinzo Abe ;, Japon siyasetçi.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Panayotis Pikrammenos</span> Yunan hâkim ve siyasetçi

Panayotis Pikrammenos, Yunan yargıç ve yapılan genel seçimlerden seçimlerinden sonra 16 Mayıs 2012 - 20 Haziran 2012 tarihleri arası Yunanistan geçici hükûmetinin eski başbakanıdır. 9 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla başbakan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guy Mollet</span> Fransız siyasetçi (1905 – 1975)

Guy Mollet, 1956-1957 yıllarında görev yapan Fransa eski başbakanıdır.

Yeşil Burun Adaları başbakanı, Afrika ada ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılında sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Lesotho başbakanı, Afrika kıtası ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Basutoland ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olduğu 1965 yılında oluşturulmuştur.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1964 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1964 ile 1971 yılları arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 1971 ile 1997 yılları arasında Zaire ve 1997 yılından itibaren de tekrar Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Çuderos</span> Yunanistan başbakanı (1882-1956; hd. 1941-1944)

Emmanouil Tsouderos, Yunanistan'ın siyasi ve mali bir figürüydü. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre 1941'de Yunanistan Başbakanı olarak görev yapmış ve daha sonra Yunanistan hükûmetinde Başbakan olarak görev yapmıştır (1941-1944).

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanı</span> Azerbaycanın hükûmet başkanı

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan hükûmetinin başıdır. Günümüzdeki Başbakan Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Irak başbakanı</span> Irakın hükûmet başkanı

Irak başbakanı, Irak hükûmetinin başıdır. Irak Anayasası'nın koyduğu hükümler gereğince; Irak vatandaşı olan Şii Müslümanların arasından seçilir. Mevcut başbakan, 27 Ekim 2022 tarihinden beri Muhammed Şiya es-Sudani'dir.

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan ada devleti Yeni Zelanda'da 1856 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya başbakanı</span> Japonyanın hükûmet başkanı

Japonya başbakanı, Japonya hükûmeti başkanı ve Japon Silahlı Kuvvetleri Komutanıdır. Başbakan, Ulusal Diyet tarafından tayin edildikten sonra Japonya İmparatoru tarafından atanır ve Temsilciler Meclisi'nin görevde kalması konusunda güven duyması gerekir. Bakanlar Kurulu Başkanı ve diğer Devlet Bakanları Başbakanın rızasıyla görev yapmaktadır. Japonca ofisinin isminin gerçek çevirisi, Bakanlar Kurulu Kapsamlı İdare Başkanlığı 'dır.

Moğolistan başbakanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1912 yılından bu yana hükûmetin başında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya başbakanı</span> Polonyanın hükûmet başkanı

Polonya başbakanı veya resmî adıyla Bakanlar Kurulu Başkanı, Polonya'nın hükûmet başkanıdır. Başbakan, anayasaya göre bir bütün olarak kabinenin temsilcisi olarak hareket etmesi, gündemlerini devretmesi, bakanların çalışmalarını koordine etmesi, kabinenin benimsediği politikanın uygulanmasını sağlaması ve tüzükler çıkarması öngörülmektedir. Ek olarak, başbakan tüm memurların amiri olarak hareket eder. Başbakana ayrıca, bakanlar kurulu bünyesinde başkan yardımcısı olarak görev yapacak bir başbakan yardımcısı yardım etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanı</span> Suriyenin hükûmet başkanı

Suriye başbakanı veya resmi adıyla Bakanlar Kurulu başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan başbakanı</span> Afganistan İslam Emirliğinin hükûmet başkanı

Afganistan başbakanı, resmi adıyla Afganistan İslam Emirliği başbakanı, Afganistan'ın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya başbakanı</span> Çekyanın hükûmet başkanı

Çek Cumhuriyeti Hükûmeti'nin başkanı, Türkçede genellikle Çek Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak anılır, Çek Cumhuriyeti Hükûmetinin başkanıdır. Başbakan ve kabine, politikalarından ve eylemlerinden toplu olarak Temsilciler Meclisine karşı sorumludur. Mevcut başbakan, ODS lideri Petr Fiala, 28 Kasım 2021'de cumhurbaşkanı tarafından atandı ve makamdaki 13. kişi olarak görev yapıyor.