Gotlar, Güney İskandinavya'nın Gotland bölgesinde oturan eski bir Cermen kavmi. Gotlar 2. yüzyıldan itibaren İskitya, Dacia ve Pannonia'da yaşamışlar 3. ve 4. yüzyıllarda Bizans'ı yağma etmişler ve Aryanizmi benimsemişlerdir. 5. ve 6. yüzyıllarda Vizigotlar ve Ostrogotlar şeklinde ikiye bölünmüşler ve İberya ile İtalya'yı istila etmişlerdir.
'Mons Lactarius Muharebesi', 552 yılının sonbaharında meydana gelen Doğu Roma İmparatorluğu generali Narses İmparator I. Justinianus namına Ostrogotlar Krallığı'nın son kralı Teya'yı mağlup etmiştir. Bu, Gotlar Savaşı (535-554)'nın son büyük muharebesiydi.
Teya veya Teja, Theia, Thila, Thela, Teias, Ostrogotlar Krallığı son kralı.
Ostrogotlar (Ostrogoth), Roma İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ortaya çıkmış bir Cermen kabilesiydi. Ostrogotlar, Gotların doğu koluydu. Gotların batı koluna ise Vizigotlar deniyordu.
Kırım Gotları, Karadeniz çevresindeki topraklarda, özellikle de Kırım'da, yaşamış olan Got kabilesi. Dilleri olan Kırım Gotçası 17/18. yüzyılda tükenmiştir.
Gotlar Savaşı, 535'ten 554'e kadar Bizans İmparatorluğu ile Ostrogot Krallığı arasında yapılan ve İtalya ve Dalmaçya'da yer alan savaştır. Tarihçiler bu savaşı iki safhada incelerler: Birinci safha 535-540 dönemindedir; bu safhada Bizanslı General Belisarius komutasındaki Bizanslılar, İtalya'yı tekrar Bizans hakimiyeti altına almayı başarmışlardır ve en sonunda Batı Roma İmparatorluğu son döneminde başkent olan Ravenna şehrinin ellerine geçmesi ile bu safha sona ermiştir. İkinci safhada yeni Ostrogot kralı Totila, yeni bir Ostrogot ordusu toplayıp, İtalyan şehirlerini tekrar işgal etmiştir. Ostrogotlar'ın direnişi uzun ve zorlu çabalar sonucunda Bizans generali Narses tarafından bastırılmıştır. Narses, bu safhada Frank ve Alaman kavimlerinin 554'te Kuzey İtalya'ya yaptıkları hücumları da geri püskürtmeyi başarmıştır. Aynı yıl, 554'te, Bizans İmparatoru I. Justinianus, "Pragmatik Sanction" adı verilen bir İmparatorluk buyruğu ile İtalya'nın Bizans yönetimi altında nasıl organize olacağını açıklamıştır. Bu galibiyetlere rağmen, Kuzey İtalya'da bulunan bazı şehirler Bizanslılar'a teslim olmayıp, 560'lı yılların ortalarına kadar bu direnişlere devam etmişlerdir.
Ostrogot Krallığı, Germen asıllı Ostrogotlar kavmininin kralları Büyük Teoderik yönetimi altına İtalya'ya göçüp yerleşip kurduğu ve 493-553 döneminde İtalya'da ve Kuzeybatı Balkanlarda hüküm süren krallık.
Taginae Muharebesi veya Busta Gallorum Muharebesi, Temmuz 552 meydana gelen Doğu Roma İmparatorluğu generali Narses İmparator I. Justinianus namına Ostrogotlar Krallığı'nın kralı Totila'yı mağlup etmiştir. Bu muharebede Ostrogotlar Krallığı Kralı Totila öldürülmüştür. Bu muharebe Gotlar Savaşı (535-554)'nın en sondan bir önceki büyük muharebesiydi.
Bessas, Bizanslı general. Trakyalı olup aslen Got (Cermen) kökenlidir. I. Justinianus dönemi savaşlarında oynadığı aktif rolle tanınır. Sasani Devleti ile yapılan İberya Savaşı'nda ve Belisarius'un komutası altında katıldığı Gotlar Savaşı'yla ünlenmiştir. Ancak Belisarius'un İtalya'dan çekilmesinin ardından tekrar toplanan Gotlar ile giriştiği mücadeleyi kaybedince 546 yılında Roma düşmüş, Bessas da bu başarısızlığın en büyük sorumlusu olarak görülmüştür. Mahçubiyet içinde Doğu'ya dönen General, ilerleyen yaşına rağmen Lazika Savaşı'nda, komutan olarak görevlendirilmiştir. Petra şehrinin geri almasıyla itibarını kurtarsa da, devamında sergilediği başıboş tavırlar yüzünden Justinianus tarafından görevden alınmış ve Abaskya'ya sürgüne gönderilmiştir.
Roma'nın Yağmalanması, Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar Krallığı arasında 535 ile 554 arası Gotlar Savaşı sırasında Got Kralı Totila tarafından 546 yılında gerçekleşmiştir. Gotlar tarafından ele geçirilmeden önce Roma şehri kuşatmaya yaklaşık bir yıl dayanmıştır.
Sena Gallica Muharebesi, İtalyanın Adriyatik sahillerinde Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar Krallığı filosu arasında 535 ile 554 arası Gotlar Savaşı sırasında 551 yılının sonbaharında gerçekleşen Deniz Muharebesidir. Bu savaş, Gotların Romalılara kaşı denizde kısa süren öne geçişinin sonu, Narses liderliğinde gerçekleşen savaşta Bizans'ın yeniden dirilişinin başlangıcı kabul edilir.
Napoli Kuşatması, Gotlar Savaşı sırasında Belisarius komutasındaki Bizans İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen ve başarı ile sonuçlanan Napoli şehrinin kuşatmasıdır. Belisarius'un altındaki Bizans ordusu, Sicilya'yı kolaylıkla ele geçirdi, İtalya'nın anakarasına 536 baharının sonunda çıktılar ve sahil boyunca Napoli'ye doğru ilerlediler. İki hatip tarafından yönlendirilen Napoli vatandaşları direnmeye karar verdi. Kuşatma yirmi gün boyunca sayısız Bizans zayiatıyla devam etti ve Belisarius, paralı askerleri şehre girişi olan kullanılmayan bir su kemeri bulduğunda kuşatmayı terk etmeye hazırlanıyordu. Belisarius, su kemerindeki boşluğu genişletmek için mühendisler gönderdi, bazı askerler kalkanlarını birbirine vurarak çalışan mühendislerin gürültüsünü bastırdılar. Şehre son bir teslim olma şansını verdikten sonra Belisarius, askerlerini acımasız şekilde saldırı emri verdi. 800 askerlik Ostrogot garnizonu esir alındı ve onlara iyi davranıldı ancak vatandaşlar, özellikle Hun paralı askerleri olmak üzere Bizans birliklerinin elinde büyük zulüm gördü. Napoli'den sonra Bizanslılar Aralık başlarında ele geçirecekleri Roma'ya yürüdüler.
Treviso Muharebesi Gotlar Savaşı sırasında Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar arasında 541 yılında Treviso yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir.
Verona Kuşatması, Gotlar Savaşı sırasında 541 kışında gerçekleşmiş muharebedir. Totila komutasındaki Ostrogotlar, sayıca üstün Bizans İmparatorluğu ordusuna karşı şehri başarıyla savunmuştur.
Mucellium Muharebesi, Gotlar Savaşı sırasında Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar arasında 542 yılında Mugello yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir. Floransa kuşatmasını kaldıran Totila liderliğindeki Ostrogotlar sayıca üstün Bizans güçlerini takip edip, yendiler.
Napoli Kuşatması, 542-543'te Ostrogot lideri Totila tarafından başarı ile sonuçlanan bir Napoli kuşatmasıdır. Faventia ve Mucellium'da Bizans ordusunu yendikten sonra Totila, General Conon tarafından 1,000 askerle korunan Napoli'ye doğru güneye yürüdü. Sicilya'ya yeni atanan magister militum Demetrius'un büyük ölçekli destek çabası, Got savaş gemileri tarafından engellendi ve neredeyse tamamen tahrip edildi. Yine Demetrius'un ikinci çabası, kuvvetli rüzgarlar filonun gemilerini sahile zorladığında, orada Got ordusunun saldırısına uğradı ve benzer şekilde başarısız oldu. Şehri savunanların zor durumunu bilen Totila, teslim olmaları durumunda garnizonun güvenli geçişine söz verdi. Kıtlık bastırması ve yardım çalışmalarının başarısızlığı nedeniyle, Conon teklifi kabul etti ve Mart ayının sonlarında veya 543 yılının başlarında, Napoli teslim oldu. Teslim olanlar Totila tarafından iyi karşılandı ve Bizans garnizonunun güvenli bir şekilde hareket etmesine izin verildi, ancak şehir surları kısmen yıkıldı.
Panormus Kuşatması, Gotik Savaşı (535-554) sırasında 535'in sonlarında Ostrogothic müstahkem Panormus kentinin Bizans kuşatmasıydı. 7.500–9.000 kişilik bir Bizans ordusu ve general Belisarius'un komutası altındaki bir filo, Sicilya'da Ostrogotlar tarafından tutulan diğer şehirlerin aksine teslim olmayı reddeden şehri kuşattı. Belisarius, filosuna limana girmesini ve duvarın yanında demirlemesini emretti. Okçularla dolu küçük tekneler, duvarların yüksekliğini aşan gemi direklerinin üzerine çekildi. Okçuların ateşi altında, Ostrogotlar teslim olmaya karar verdi ve Sicilya'nın fethi tamamlandı.
Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi
Ariminum Kuşatması, Gotlar Savaşı sırasında Belisarius ve İoannes komutasındaki Bizans kuvvetleri ile Ostrogot kuvvetleri arasında 538 yılında gerçekleşen çatışmadır.