İçeriğe atla

Faustin Twagiramungu

Faustin Twagiramungu
6. Ruanda Başbakanı
Görev süresi
19 Temmuz 1994 - 31 Ağustos 1995
Yerine geldiğiJean Kambanda
Yerine gelenPierre-Célestin Rwigema
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Ağustos 1945(1945-08-14)
Cyangugu, Ruanda-Urundi
Ölüm 2 Aralık 2023 (78 yaşında)
Brüksel, Belçika
Partisi Rwandan Dream Initiative
Evlilik(ler) Maria Assumpta Taigga

Faustin Twagiramungu (14 Ağustos 1945 - 2 Aralık 2023), Ruandalı siyasetçi. Twagiramungu, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 ile 1995 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Ruanda soykırımı'nın yaşandığı bir süreçte Ruanda Yurtsever Cephesi'nin başkent Kigali'yi ele geçirmesinden sonra başbakanlık makamına gelen ilk kişi olan Twagiramungu, bu görevi 19 Temmuz 1994'te üstlenmiştir. 31 Ağustos 1995 tarihinde görevden alınana dek bu makamda kalan Twagiramungu, bu sürecin ardından Belçika'ya sürgüne giderek uzun bir süre bu ülkede yaşamıştır.

2003 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak katılan Twagiramungu, %3,6 oy almış, başkan seçilen Paul Kagame'nin arkasında kalarak ikinci olmuştur.[1]

Twagiramungu 2013 yılında yaptığı bir açıklamada 2017 seçimlerinde de başkanlığa adaylığını koyabileceğini bunun önünde herhangi bir engel bulunmadığını ama tam olarak karar vermediğini ifade etmiştir.[2]

Twagiramungu, on sekiz yıl Belçika'da sürgün hayatı yaşadıktan sonra 2013 yılında ülkesine dönmüştür.[2]

2 Aralık 2023 tarihinde 78 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ruanda 2003 devlet başkanlığı seçimleri". 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2016. 
  2. ^ a b "2017 seçimlerinde aday olabileceğini açıkladı". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2016. 
  3. ^ Twagiramungu wigeze kuba Minisitiri w’Intebe w’u Rwanda yapfuye 2 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Svahilice)

Dış bağlantılar

Aimable Twagilimana, « Faustin Twagiramungu », in Historical dictionary of Rwanda, Scarecrow Press, Lanham, Md., 2007, Sayfa 161-162


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uganda</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Meral Akşener</span> Türk siyasetçi

Meral Akşener, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçidir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur, yüksek lisans, ardından doktora yaparak "tarih doktoru" unvanını almıştır.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda İç Savaşı</span>

Ruanda İç Savaşı, 1990-1994 yılları arasında Ruanda'da meydana gelen bir iç savaştır. Savaş Ruanda hükûmet güçleri ile Ruanda Vatansever Cephesi güçleri arasında gerçekleşmiştir. Savaş iki aşamada gerçekleşti. İlk olarak 1 Ekim 1990'da RPF'nin tarihinde Uganda'dan ülkenin kuzeydoğusunu ele geçirmesiyle başladı ve 4 Ağustos 1993 tarihinde Arusha Anlaşması imzalanmasıyla sona erdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Juvénal Habyarimana'nın 6 Nisan 1994 tarihinde suikaste uğraması ve Ruanda Soykırımı'nın başlamasıyla gerçekleşti. RPF, 7 Nisan'da savaşa geri döndü ve iç savaş 18 Temmuz 1994'te RPF'nin zaferi ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Dehaene</span>

Jean Luc Joseph Marie Dehaene, Belçika Krallığı'nın 46. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andry Rajoelina</span> Madagaskar devlet başkanı (2009-2014;2019-günümüz)

Andry Nirina Rajoelina, Madagaskarlı iş insanı ve siyasetçi. Rajoelina, Afrika ada ülkesi Madagaskar'da 2009 ile 2014 yılları arasında geçici görev olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Rajoelina 19 Ocak 2019 tarihinden bu yana yeniden devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

Théodore Sindikubwabo, Ruandalı siyasetçi. Sindikubwabo, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mary Robinson</span>

Mary Robinson, İrlandalı hukukçu, siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Domitien Ndayizeye</span>

Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Célestin Rwigema</span>

Pierre-Célestin Rwigema, Ruandalı siyasetçi. Rwigema, Afrika ülkesi Ruanda'da 1995 ile 2000 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Jean Kambanda, Ruandalı siyasetçi. Kambanda, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında soykırımın yaşandığı bir dönemde çok kısa bir süre başbakan olarak görev almıştır.

Agathe Uwilingiyimana ya da bilindiği adı ile Madame Agathe, Ruandalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Uwilingiyimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1993 ile 1994 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kumba Ialá</span>

Kumba Ialá ya da Kumba Yalá, Gine-Bissaulu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Ialá, Afrika ülkesi Gine-Bissau'da 2000 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nana Addo Dankwa Akufo-Addo</span> Gana devlet başkanı

Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, Ganalı iş insanı, avukat ve siyasetçi. Akufo-Addo, Afrika ülkesi Gana'da çeşitli dönemlerde Adalet Bakanı ve Dışişleri Bakanı görevlerinde bulunmuştur. Akufo-Addo 2008, 2012 ve 2016 devlet başkanlığı seçimlerinde aday olarak katılmış, 2016 yılında gerçekleştirilen seçimlerden galip ayrılarak Ocak 2017 itibarıyla devlet başkanlığı makamına çıkmaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ange-Félix Patassé</span>

Ange-Félix Patassé Orta Afrikalı siyasetçi. Patassé, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 1993 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda-Türkiye ilişkileri</span>

Ruanda-Türkiye ilişkileri, Ruanda ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Aralık 2014'ten bu yana Kigali'de bir büyükelçiliği vardır. Ruanda'nın ise Ankara Büyükelçiliği Ağustos 2013'te açılmıştır.