İçeriğe atla

Fatma Meral Horne Sever

Fatma Meral Sever (d. 1940,[1] Bebek, İstanbul), Türk sosyolog ve seyyah. Bazı kaynaklara göre ilk Türk kadın seyyahtır.[2][3] İlkokulu çeşitli nedenlerden dolayı 5 ayrı okulda tamamladı. AFS ile bir süre ABD'de bulundu. 1958 yılında 18 yaşındayken liseyi bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi sosyoloji bölümününden mezun oldu. İngiltere yıllarından bir arkadaşı ile 18 yaşında gezginliğe başladı. Gezgin olarak 12 yıl boyunca 40'tan fazla ülkeyi gezdi. Himalaya Dağları'nda haftalarca süren yürüyüşler yaptı. Hindistan'da 3. sınıf tren ile bir yıl gezdi. Ağırlıklı olarak Asya'da bulundu. Avustralya'nın Sidney şehrinde kurs açtı. Eşi Yeni Zelandalı ressam Guy Horne ile de burada tanıştı.[2] Hürriyet gazetesine seyahat yazıları gönderdi. Bu yazılar 1968-72 yılları arasında gazetede ‘‘Bir Turist Kızın Not Defteri/ Ver Elini Asya’' adı altında yayımlandı. Fotoğrafçılık konusunda iyi bir seviye yakaladı ve 1970 yılında Endonezya, Java'da bir ayda batik öğrendi.[4] Türkân Saylan'ın ricasıyla Türkiye'de kısa süreli batik dersleri verdi. İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya ve Türkiye'de 30'dan fazla sergi açtı.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Fatma Meral Horne". turkishculture.org. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  2. ^ a b "İlk Türk kadın seyyah". Hürriyet. 27 Eylül 1999. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  3. ^ "Çinli turisti Antalya'ya çekme projesi". Hürriyet. 28 Eylül 1999. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  4. ^ Çetinalp Erentay, Nilgün (Eylül 1999). "Kendimi Yolda Tanıdım" (PDF). Pazartesi. s. 10. 9 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  5. ^ "Asya dan Avrupa ya giyilen Sanat". Milli Gazete. 8 Nisan 2006. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  6. ^ "Fatma Meral HORNE". orkunozanmedya. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor</span> Güneydoğu Asyada bir devlet

Doğu Timor ya da resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Avustralya ile Endonezya arasında yer alan bir ada devleti. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor'dur. 14,874 km² yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor'un başkenti Dili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Girik</span> Türk sinema sanatçısı (1943–2022)

Fatma Girik, Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçidir. 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

Taha Akyol, Türk gazeteci ve yazardır.

Oral Çalışlar, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Altan Öymen</span> Türk siyasetçi

Mehmet Altan Öymen, Türk gazeteci, siyasetçi ve eski Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı. Genel Başkanlık görevini 1999-2000 yılları arasında sürdüren Öymen, Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı. 1977 ve 1995 Türkiye genel seçimleri'nde CHP milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Doğan</span> Türk iş insanı ve eski medya patronu

Aydın Doğan, Türk iş insanı ve eski medya patronudur. Doğan Holding Onursal Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Meral Okay</span> Türk senarist, oyuncu ve söz yazarı (1959–2012)

Meral Okay, Türk senarist, oyuncu ve söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi, Türkiye'de belirli mesleklerin ilk kadın mensuplarının listesi.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

Türkiye Türklerindir, 8 Kasım 1949'dan beri Hürriyet gazetesinin mottosu olan söz.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

Ali Gümüş, Türk millî sporcu, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Erol Simavi</span> Türk gazeteci

Erol Simavi, Türk gazeteci, yayımcı, yönetici ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Sarong</span>

Sarong, Güney Asya ve Pasifik Adaları’nda çok uzun bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca farklı isimlerde tanımlanmıştır. Güney Pasifik Adaları’ndan Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong denir. Hindistan’da benzer bir giysi sri olarak adlandırılırken, Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadası’nda ve Yemen’de de karşımıza çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.