İçeriğe atla

Fatma Hanım Kemine

Fatma Hanım Kemine
Doğum1841
Şuşa, Rus İmparatorluğu
Ölüm1898
Şuşa, Rus İmparatorluğu
MeslekŞair
MilliyetAzerbaycanlə
TürGazel, rubai

Fatma Hanım Kemine (Azerice:Fatma Xanım Kəminə, Şuşa, Rus İmparatorluğu, 1841 – Şuşa, Rus İmparatorluğu, 1898) 19. yüzyılda yaşamış şairdir.[1]

Hayatı

1841 yılında Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Mirze Beybaba Fena da şair olmuştur. Eğitimini Şuşa şehrinde almış ve eğitimli bir insan olduğu için halk arasında Mirze Fatma Hanım diye tanınmıştır. O dönem Azerbaycan kültüründe eğitimli insanlar "Mirze" diye anılmaktadır. Şiirlerinin çoğu klasik şiir tarzında yazılmıştır. Şiirlerinin hepsi dönemimize kadar gelmemekle birlikte, Mir Muhsin Nevvab "Tazkireyi-Navvab" eserinde Fatma Hanımın 400 şiirinin olduğunu yazmaktadır. Şuşa şehrinde o dönem aydınlarının birleştiği ve "Məclisi-feramuşan" adlanan toplumun aktif bireylerinden biri olmuştur. Bununla beraber, Mir Muhsin Nevvab'ın rehberliğinde toplanan "Məclisi-üns"ün bireyi olmuş ve toplantılarına katılmıştır.[2]

1898 yılında Şuşa'da vefat etmiştir. Ünlü Azerbaycanlı aydın Feridun Bey Köçerli onu "tüm amanların en nadir insanlarından biri" diye tarif etmiştir.

Ailesi

Fatma Hanım Şuşa'nın ünlü Azerbaycan ailelerinden biri olan Tahirovlar soyuna aittir. O, Sovyetler dönemi Azerbaycanının Dışişleri Bakanı olan Tahire Tahirova'nın ve Çarlık Rusyası dönemi Kafkasların Şeyhülislamı olan Mirze Hasan Tahirzade'nin akrabasıdır.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Aziza, Jafarzade (1971). Fatma Xanım Kəminə. Baku: Gənclik. s. 12. 
  2. ^ Jafarzade, Aziza (1991). Azərbaycanın Aşıq və Şair Qadınları. Kiril. ss. 76-79. 
  3. ^ Galina Mikeladze (8 Mart 2008). "Женщины Азербайджана: Ханум-министр Таира Таирова" [Women of Azerbaijan: The Minister Tahira Tahirova]. News.az. 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  4. ^ Anvar Chingizoglu, Tahirovs, "Soy" magazine, 2007, №1, pp.18-25, Baku

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Hurşidbanu Natevan</span>

Hurşidbanu Natevan, Azerbaycanlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Bey Mehmandarov</span> Azeri cerrah ve siyasetçi

Kerim Bey Mustafa Bey oğlu Mehmandarov veya Abdül Kerim bey Mehmandarov, Azeri kökenli bir Rus İmparatorluk ve Sovyet cerrahı. Sankt-Petersburg'daki Tıp-Cerrahi Akademisinden mezun olan ilk etnik Azerilerden biri olan Mehmandarov, Şuşa eğitim topluluğu Naşr Maarif'in liderlerinden biri ve Şuşa'daki ilk Rus-Azeri kız okulunun kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Peri</span>

Aşık Peri - Azerbaycanlı aşık, şair.

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

Karabağnameler Karabağ Hanlığı'nın tarihinden bahs eden ve genellikle XIX. yüzyıl'da yazılmış tarihî eserler türüdür.

İbrahim Bey Azer, Azerbaycanlı şairdir. “Azər” takma adıyla şiirler yazmıştır.

Abdulla Bey Asi Azerbaycanlı şairdir. Asi takma adıyla şiirler yazmıştır.

Memo bey Memayi, Azerbaycanlı şairdi. Memayi mahlasıyla yazmıştır. Abdurrahim bey Hagverdiyev'in akrabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Könçebeyim Nahçıvanski</span>

Könçebeyim Nahçıvanski Azerbaycanlı şaireydi. Son Nahçıvan Han'ı İhsan Han Nahçıvanski'nin kızı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali bey Mekhfi</span>

Muhammed Ali bey Meşedi Asadulla bey oğlu Valiyev Azerbaycanlı şair, meclisi-ünsün üyesi. Ehvalati-Karabağ eserin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Celal Yusufzade</span>

Mirza Celal Yusufzade Azerbaycanlı şair, yazar, editördür. "Ferhat ve Şirin" operasının yazarlarından biri, Tacik dilinde yayınlanan ilk gazetenin yayıncısı ve editörü, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Millî Şûrası ve "Difai" partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Behram Bey Vezirov</span>

Behram Bey Esat bey oğlu Vezirov — Azerbaycanlı devlet adamı, siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamentosunun üyesi ve şair.

Abdül İbn Hüseyn Ali İbn Meşedi Murat veya Meşedi Abdül Muratlı Azerbaycanlı bir şair ve Meclis-Faramuşan'ın üyesiydi.

Zeynal bey Vezirov Azerbaycanlı bir siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti parlamentosu üyesiydi.

Dirili Surhay ve ya Aşık Surhay Beyalı oğlu — Azerbaycanın 20. yüzyılda yaşamış ünlü aşıklarından ve şairlerinden biri.

Mirze İsmail Cevanşir 19. yüzyılda yaşamış olan şair, hattat, "Meclisi-Faramuşan" edebiyat topluluğunun bir üyesi olan Azerbaycanlı.

<span class="mw-page-title-main">Bahış Bey Vezirov</span>

Bahış Bey Vezirov — 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk yarısında faaliyet göstermiş Kuzey Azerbaycanlı şair, Meclisi-Feramuşan isimli edebi cemiyyetin üyesi. Bahış Bey Karabağ'ın ünlü asilzadelerinden olan Vezirovlar ailesinde yetişmişti.