İçeriğe atla

Fatma Emetullah Sultan

Fatma Emetullah Sultan
Doğum1675'ten sonra
Ölüm1700
Eş(ler)iTırnakçı Çerkes Paşa
Topal Yusuf Paşa
Çocuk(lar)ıSafiye Hanımsultan
Rukiye Hanımsultan
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıIV. Mehmed
AnnesiEmetullah Râbia Gülnûş Sultan
Diniİslam

Fatma Emetullah Sultan (d.1675'ten sonra - ö.1700), Osmanlı padişahı IV. Mehmed ile eşi Emetullah Râbia Gülnûş Sultan'ın kızı ve II.Mustafa ve III. Ahmed'in kız kardeşi.[1]

Yaşamı

Sultan IV. Mehmed Han ile eşi Emetullah Râbia Gülnûş Sultan'ın Hatice Sultan'dan sonra olan ikinci kızlarıdır. Doğum tarihi net değil tahminidir. 1675 yılındakı elçi raporlarında IV. Mehmed'in çocukları arasında ismi geçmez, bu yüzden 1675'ten sonra doğduğu düşünülür. Bu halde yalnızca öz kardeşi olan II. Mustafa'nın saltanatını görebilmiş ve 1700'de ölmüştür.[1][2]

Evlilikleri

İlk kocası Eylül 1695'te evlendiği Tırnakçı Çerkes Paşa'dır. İlk çocukları Rukiye Hanımsultan 1696'da doğmuştur. 1720(?) ölmüştür. Rukiye Hanımsultan 1708'de Bosna'dan çağrılan Sirke Osman Paşa (ö. 1724) ile evlenmiştir. Sirke Osman Paşa, Rukiye Hanımsultan öldükten sonra II. Mustafa'nın kızlarından Emetullah Sultan ile evlendi.

Fatma Emetullah'ın ilk kocası 1697'de idam edildi ve ardından dul kalan sultan 1698'de Topal Yusuf Paşa ile yeniden evlendi. Bu evlilikten kızları Safiye Hanımsultan doğdu ve 1711'de öldü.

Ölümü

Fatma Emetullah Sultan, Safiye Hanımsultan'ın doğumu nedeniyle Aralık 1700'de doğum komplikasyonlarından öldüğü sanılıyor.

Kaynakça

  1. ^ a b Majer, Hans Georg (1992). The Journal of Ottoman Studies XII: The Harem of Mustafa II (1695-1703). s. 441. 
  2. ^ Uluçay, Mustafa Çağatay (2011). Padişahların kadınları ve kızları. Ankara, Ötüken. s. 110. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Mustafa</span> 22. Osmanlı padişahı (1664-1703)

II. Mustafa veya Mustafa Gazi, lâkabı Gazi, Divan edebiyatındaki adı İkbâlî; 22. Osmanlı padişahı ve 101'inci İslâm halifesidir. Babası Sultan IV. Mehmed, annesi Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan'dır. Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Osmanlı padişahları arasında sefere çıkan son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mehmed</span> 19. Osmanlı padişahı (1648–1687)

IV. Mehmed veya Avcı Mehmed, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Sultan İbrahim'in Hatice Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu. Ava düşkünlüğünden dolayı "avcı" lakabıyla anılmıştır. 39 yıllık saltanatıyla Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra en uzun süre hükümdarlık yapan Osmanlı padişahıdır. Saltanatında Batı'da en geniş sınırlara ulaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emetullah Râbia Gülnûş Sultan</span> IV. Mehmedin tek hasekisi iki oğlunun döneminde Valide Sultanlık yaptı. Haseki Sultan ünvanını kullanan son kadındır.

Emetullah Râbia Gülnûş Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ı, İki ayrı padişahın annesi ve Sultan IV. Mehmed'in tek hasekisi. Osmanlı İmparatorluğunda Haseki Sultan unvanını kullanan son kadın sultan.

Esmehan Sultan, II. Selim'in Nurbanu Sultan'dan doğma kızlarıdır. Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa'nın eşidir ve III. Murad'ın kız kardeşidir. İsmi bazı kaynaklarda İsmihan Sultan olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surnâme</span> Divan edebiyatında padişah çocuklarının doğum, sünnet ve düğün törenlerini anlatan eserlerin genel adı

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Valide Camii</span>

Yeni Valide Camii, diğer bilinen adıyla Valide-i Cedid Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Uncular Caddesi ve Hâkimiyet-i Milliye Caddesi üzerinde II. Mustafa ve III. Ahmed'in annesi Emetullah Râbia Gülnûş Sultan tarafından yaptırılmış olan camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlar saltanatı</span>

Kadınlar saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda haseki sultanların veya valide sultanların veya hanım sultanların devlet yönetimine müdahale etmeleri, zaman zaman bizzat devleti yönettikleri döneme verilmiş olan bir addır. Kanuni Sultan Süleyman, döneminde başlamış olup 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuna kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tevfik Efendi</span> Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecidin tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendinin oğlu (1874–1931)

İbrahim Tevfik Efendi, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğludur.

Gevherhan Sultan Osmanlı padişahı I. Ahmed ve Kösem Sultan'ın kızıdır, II. Osman'ın kız kardeşi, IV. Murad ile İbrahim'ın ablası ve 2 ayrı Sadrazamın eşi.

Atike Sultan ya da Burnaz Atike Sultan Osmanlı padişahı I. Ahmed'in kızı; IV. Murad, I. İbrahim ve Şehzade Kasım'ın kız kardeşidir.

Fatma Sultan III. Ahmed ile Emetullah Kadın'ın kızı. Nevşehirli Ibrahim Paşa'nın eşi.

Hatice Sultan IV. Mehmed'ın ve Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'ın kızıdır. II. Süleyman ile II. Ahmed'ın yeğenı, II. Mustafa ile III. Ahmet'ın ablası ve I. Mahmut'ın halasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan (Abdülmecid'in kızı)</span> Osmanlı prensesi (1840-1882/4), 1. Abdülmecidin kızı

Fatma Sultan, Sultan Abdülmecid'in ve Gülcemal Kadınefendi'nin kızı, V. Mehmed kız kardeşi.

Emetullah Sultan, Sultan II. Mustafa'nın ve Şehsuvar Sultan'ın kızı, III. Osman'ın öz kardeşi.

Safiye Sultan, Osmanlı padişahı II. Mustafa'nın kızı.

Rabia, erkeklerde ربيعة ("bahar") ve kadınlarda رابعة şeklinde yazılan Arapça insan ismi.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan (III. Murad'ın kızı)</span> Hanedan üyesi

Fatma Sultan, III. Murad ile Safiye Sultan'ın kızı, III. Mehmed'in kardeşi.

Ayşe Sultan Osmanlı prensesi, Sultan III. Ahmed kızı.

Şah Sultan, Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın kızı, III. Selim'in üvey kız kardeşiydi.