İçeriğe atla

Fatma Ekenoğlu

Fatma Ekenoğlu
insan
cinsiyetikadın Değiştir
vatandaşlığıKuzey Kıbrıs Değiştir
ön adıFatma Değiştir
doğum tarihi1956 Değiştir
doğum yeriBaf Değiştir
mesleğisiyasetçi Değiştir
öğrenim gördüğü okulİstanbul Üniversitesi Değiştir
siyasi parti üyeliğiCumhuriyetçi Türk Partisi Değiştir

Fatma Ekenoğlu (d. 1956, Baf), Kıbrıs Türkü politikacı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi eski başkanıdır.

1956 yılında, Baf'ın Altıncık Köyü'nde doğan Ekenoğlu, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İhtisasını 1988 senesinde aynı fakültenin İç Hastalıkları bölümünde yapan Ekenoğlu, 1994'e kadar kendi muayenehanesinde, o tarihten sonrasında ise Cengiz Topel Hastanesi'nde çalıştı.

1993 yılında politikaya atılmaya karar veren Fatma Ekenoğlu, 1993 erken genel seçimlerinde CTP Lefkoşa bölgesinin son sırasından aday oldu ama meclise giremedi. 6 Aralık 1998 genel seçimlerine yine Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden bu kez yeni açılan Güzelyurt bölgesinden seçime girdi ve milletvekili seçilmeyi başardı. Başarısını 14 Aralık 2003 genel seçimlerinde de tekrarlayan Ekenoğlu, 14 Ocak 2004 tarihinden 6 Mayıs 2009 tarihine kadar Cumhuriyet Meclisi Başkanı olarak görev yaptı.[1]

Evli ve iki çocuk annesidir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Yeni Başkan Bozer 15 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kıbrıs Postası, Erişim: 6 Mayıs 2009.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Vehbi Zeki Serter
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı
14 Ocak 2004 - 6 Mayıs 2009
Sonra gelen:
Hasan Bozer

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Ferdi Sabit Soyer, eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel başkanı ve Cumhuriyet Meclisi Gazimağusa milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki eski bir siyasi partidir. 18 Mart 1976 tarihinde, Halkçı Parti'den üyeler tarafından kurulan ve 3 Haziran 2007'de kendini feshederek Toplumcu Demokrasi Partisi'ne katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti siyasi partisi.

Ahmet Kaşif, Kıbrıs Türkü siyasetçi. 11 Şubat 2008 - 6 Mayıs 2009 tarihleri arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan yardımcısı. Küçük Hükûmeti'nde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">2. Soyer Hükûmeti</span>

15. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 2. Soyer Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 6. dönem milletvekillerinin güvenoyunu alarak 25 Eylül 2006 - 4 Mayıs 2009 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.

Hasan Bozer, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özgürgün</span> 11. KKTC başbakanı

Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türkü politikacı, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 21. Hükûmetinde Başbakanı.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Yorgancıoğlu</span> 9. KKTC başbakanı

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, eski Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı ve 9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Üstel</span> 16. KKTC başbakanı

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Fellahoğlu</span>

Kadri Fellahoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Özdil Nami</span>

Özdil Nami,, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Kıbrıs müzakereleri Başmüzakerecisi.

Ömer Soyer Kalyoncu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne milletvekili ve eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span> Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin parlamentosu

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı</span> Kuzey Kıbrısın devlet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, 1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi makamıdır. Şu ana kadar 5 farklı cumhurbaşkanı görev yaptı. Ülkenin şu anki cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dır. Cumhurbaşkanı Kuzey Lefkoşa'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikamet etmektedir. 23 Ekim 2020 tarihinden beri Ersin Tatar görevdedir.