Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.
Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.
Akmerkez, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Kültür Mahallesinde yer alan bir alışveriş merkezidir.
Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.
Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.
Taşkışla, İstanbul'un Şişli ilçesinde Taşkışla Caddesi üzerinde yer alan, günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan yeni rönesans üslubunda Osmanlı kışlasıdır.
İTÜ Mimarlık Fakültesi, İTÜ'nün Taşkışla yerleşkesinde yer alır. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir. Tarihi 1847 yılına kadar dayanır.
Rüknettin Güney, Türk mimar.
Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.
Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.
Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.
Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.
Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.
Tekin Aydın Türk mimar ve öğretim görevlisidir.
Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.
Yalçın Emiroğlu, Türk mimar.
M. Altay Erol Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin 1960'lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli'ni tasarımcılarındandır.
Tabanlıoğlu Mimarlık 1956 yılında kurulmuş, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alan bir mimarlık firması. Kurucusu Hayati Tabanlıoğlu'dur.
Swissôtel Büyük Efes, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan beş yıldızlı bir oteldir. Konak ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı'nın hemen arkasındadır. 1964'te hizmete giren otel, merkezi İsviçre'nin Zürih şehrinde olan Swissôtel otel zincirinin bir parçasıdır.
The Marmara Taksim Oteli, Taksim meydanının güneyinde, Tak-ı Zafer Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Turizm ve Otelcilik Şirketi tarafından inşa ettirilen, Fatin Uran'ın tasarladığı bir yapıdır. Yapı yapılmadan önce arazisinde eski İstanbul Kulübü, Osmanlı Bankası Taksim Şubesi, Ankara Pazarı bulunuyordu. Otelin ilk 2 katı geniş bir blok halinde yayılmakta ve 10 metre kotuna çıkmaktadır. Odaların bulunduğu katlar bu geniş hantal bloğun ortasından yükselmekte ve 83 metreye ulaşmaktadır. 28 ana katı olan otelin katlarından 5'i bodrum katıdır ve eksi 17 metreye inmektedir. The Marmara Oteli Türkiye'de tamamının topraklanması yapılmış ilk oteldir.