İçeriğe atla

Fatimata M'baye

Fatimata M'baye
Doğum1957
MilliyetMoritanyalı
EğitimNuakşot Üniversitesi
MeslekAvukat
Çocuk(lar)üç

Fatimata M'baye (d. 1957), Moritanyalı bir avukattır. Ülkesinde insan hakları için kampanyalar yürütmüştür. 2016 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülünü almıştır.

Yaşamı

M'Baye 1957 yılında doğdu.[1] 12 yaşında 45 yaşındaki bir adamla zorla evlendirildi,[2] ancak okula devam edebilme şansı için ailesiyle savaştı. 1981 yılından 1985 yılına kadar Nouakchott Üniversitesinde hukuk ve ekonomi okudu ve kendi ülkesindeki ilk kadın avukat oldu.[1]

1991 yılında, Fatimata Mbaye Moritanya İnsan Hakları Derneğinin kurulmasına yardım etti ve 2006'da Dernek Başkanı oldu. 1998 yılında, Moritanya'da kıtlığın hâlâ yaygın olması üzerine bir rapor, Fransız televizyonunda yayınlandı ve o kuruluşun o zamanki başkanı Cheihh Saad Bouh Kamara, tutuksuz yargılandı.[3] O, hükûmet dışı ve onaylanmamış bir derneğe üyelik suçuyla itham edildi,[4] 13 ay hapse mahkûm edildi ve büyük bir para cezası verildi.

M'Baye, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı ve AMDH Sosyal Komisyonu'nun kurucusu ve lideridir. Çeşitli organizasyonlarda danışmanlık avukatı olarak görev yapmış ve 1994 yılında Moritanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözlemci olarak görev yapmıştır.

Moritanya'da ezilmeye ve köleliğe karşı çıkması 1987 yılında altı ay hapse mahkûm edilmesine neden oldu. 1998 yılında, on üç aylık hapis cezasına çarptırıldı, çünkü onaylanmamış bir kuruluşun üyesiydi. Uluslararası bir kampanyanın baskısıyla ülkenin cumhurbaşkanı tarafından affedildi.

Mbaye, çalışmalarının ve hayatının "Moritanya: Bir Tecavüz Sorunu" adlı bir BBC belgeseline dahil edilmesinin ardından uluslararası bir ilgi gördü. Kadın tecavüz mağdurlarının zina suçundan mahkûm edilmesine ilişkin bir belgeseldi.[5]

2013 yılında, Mbaye, Bernard Muna ve Philip Alston ile üç kişilik bir BM soruşturma komisyonuna Orta Afrika Cumhuriyetinde katıldı. soruşturma komisyonu 2 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Bu komisyon, düşmanca ve şiddetli bir atmosferde ve kısıtlı bir şekilde çalıştı ancak 2015 yılında Güvenlik Konseyi Orta Afrika Cumhuriyeti İç Savaşı'nda (2012) tüm muhalif partileri insanlık dışı suçlar ile suçlayan bir nihai rapor yayınladı.[6][7]

Ödülleri

Fatimata Mbaye, Moritanya'daki köleliğe karşı savaşı ve 1999'da ırk-etnik ayrımcılığıyla ilgili çalışmaları üzerine Nürnberg Uluslararası İnsan Hakları Ödülü'nü aldı.[8]

2012 yılında, Hillary Clinton Trafficking in Persons Report ödülünde bir Kahraman olarak Mbaye'yi onurlandırdı.[9]

28 Mart 2016'da, John Kerry, Birleşik Devletler Dışişleri Bakanı olarak, 2016 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü sırasında Fatimata Mbaye'yi Moritanya'daki insan haklarının yasal olarak korunmasına yönelik olan katkıları ve insan onuruna olan bağlılığı nedeniyle bu ödüle layık gördü, Açıklaması:

"Fatimata M’Baye, etnik gerginliklerin yaşadığı bir ülkede, uzun süredir akıl ve hoşgörünün sesi haline gelmiş durumda. Moritanya'nın ilk kadın avukatı Fatimata, bazen çok zor davalar açtı. Aktivistlerin haklarını savundu ve insan kaçakçılığının son bulması gerektiğini savundu. Köleliği suçlayan ve daha ağır cezalar veren bir yasanın hazırlanmasına yardımda bulundu. Aynı zamanda, 1980'lerin sonundaki karışıklık döneminde kocalarının öldürülmesinden dolayı hakkın yerini bulmasını isteyen "dul komisyon"unu temsil etti. Bu hayata katkısı sorulduğunda bunları söyledi, “Beyaz, sarı, Moğol veya Kürt doğabilirdim ve ben bunların her birinde kendimi tanımış olurdum. Benim için, insanın değeri her şeyin üstündedir."[10]

M'Baye'nin üç çocuğu vardır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Fatimata M'Baye 13 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., nuernberg.de, Retrieved 11 July 2016
  2. ^ "Mauritanie : Fatimata Mbaye, indestructible - JeuneAfrique.com". jeuneafrique.com. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  3. ^ "Slavery's last stronghold". cnn.com. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  4. ^ "Mauritania | Country report | Countries at the Crossroads | 2005". freedomhouse.org. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  5. ^ "Mauritania: A Question of Rape - ViewChange.org". viewchange.org. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  7. ^ "International court urged for Central African Republic - AP News 1/21/2015 9:15 PM". townhall.com. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  8. ^ "Contemporary Abolitionist of the Month: Fatimata M'Baye | Human Rights First". humanrightsfirst.org. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  9. ^ "Secretary Clinton With TIP Hero Fatimata M'Baye – Hillary Clinton News". hillaryupdates.com. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  10. ^ "Secretary Kerry Honors 14 Women of Courage". state.gov. 23 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moritanya</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Moritanya ya da resmî adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Fas tarafından ilhak edilen Batı Sahra ile aynı bölge üzerinde Polisario tarafından tek taraflı bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Cezayir, Mali ve Senegal oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuakşot'tur.

<span class="mw-page-title-main">Kölelik</span> bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması

Kölelik, bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması. Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.

<span class="mw-page-title-main">Ulucanlar Cezaevi Müzesi</span> Müze olarak yeniden düzenlenmiş eski bir cezaevi

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Türk siyasi ve edebî hayatında da önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi'nin restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmesi projesi Altındağ Belediyesine verildi. 2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Hillary Clinton</span> Amerikalı diplomat ve siyasetçi

Hillary Diane Rodham Clinton, Amerikalı siyasetçi, Amerika Birleşik Devletleri'nin 67. Dışişleri bakanıdır. ABD'nin 42. devlet başkanı Bill Clinton'la evli olan Hillary Rodham Clinton, 1993-2001 yılları arasında eşinin başkanlığı sırasında First Lady olarak görev yapmıştır. Ardından 2001-2009 arasında ABD Senatosunda New York'u temsil etmiştir. 20 Ocak 2007 tarihinde 2008 ABD başkanlık seçimlerine adaylığını koymuş ancak ön seçimleri az farkla Barack Obama'ya kaybetmiştir. 2016 ABD başkanlık seçimleri için Demokrat Parti'den başkan adayı olmuş ve ön seçimleri kazanmıştır. Fakat seçimler sonucunda, ülke genelinde daha fazla oy almış olsa da, delege üstünlüğünü Donald Trump kazanmış ve Clinton seçimlerden yenilgi ile ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barack Obama</span> 44. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2009–2017)

Barack Hussein Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı. İlk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimlerinde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012'de yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. Demokrat Parti'nin adayı olan Obama, ABD tarihindeki ilk ve tek Afroamerikalı devlet başkanıdır. Başkanlık görevinden önce; 2005'ten 2008'e kadar Illinois senatörü ve 1997'den 2004'e kadar da Illinois eyalet senatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de insan hakları</span> Türkiyede yaşam hakkı, işkence, ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, örgütlenme özgürlüğü ve benzeri konular

Türkiye'de insan hakları, çeşitli uluslararası hukuk anlaşmaları ile koruma altına alınmıştır. 1982 Anayasasının 90. maddesine göre uluslararası hukuk kurallarının iç hukuka karşı üstünlüğü kabul edilmiştir. Fakat yaşam hakkı, işkence, ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, örgütlenme özgürlüğü gibi konularda sorunlar ve tartışmalar sürmektedir. Bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde yıllardır Rusya ile birlikte en çok sayıda davası görülen ülke konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kölelik</span>

İslam'da kölelik, tarih boyunca birbirinden farklı şekillerde ve görüşlerde ele alınmış bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Power</span> İrlandalı-Amerikalı diplomat ve yazar

Samantha Jane Power, Amerikalı gazeteci, diplomat ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi olarak görev yapan bir hükûmet yetkilisidir. Daha önce 2013-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ni Yulan</span> Çin asıllı avukat, insan hakları savunucusu

Ni Yulan, insan hakları konusunda çalışmalarıyla tanınan Çinli avukat. Ni hukuk çalışmalarına 1986 senesinde başladı. Çin Tehciri, Weiquan Hareketi gibi marjinal grupları insan hakları ekseninde savunarak kendisini bu alanda ispat etti. Ni insan hakları konusundaki çalışmalarına 2001 yılında, 2008 Pekin Olimpiyatları dolayısıyla Pekin'deki bazı mahallelerin yıkılması sürecinde başladı. Ni komşularını, evlerini kurtarmaya çalışmak ya da en azından adil bir tazminat talebinde bulunmak için örgütledi. 2002 yılında Ni, komşusunun evinin yıkımını filme çekerken tutuklandı. Yargılanması sonucunda bir yıl hapis cezası aldı. 2002 yılında cezaevinde yapılan işkence sonucunda Ni sakatlandı ve bu tarihten itibaren tekerlekli sandalye kullanmaktadır. 2008 Pekin Olimpiyatları'ndan kısa süre sonra Ni mahallelerinden olmuş sakinler adına yaptığı çalışmalardan dolayı tekrar tutuklandı ve iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Serbest kaldıktan sonra artık kendi evi de yıkıldığı için bir çadırda yaşamaya başladı. 7 Nisan 2011'de, Ni ve kocası Çin Hükûmetinin muhalefete karşı ülke çapında yaptığı baskıya yönelik yaptıkları çalışmalar dolayısıyla polis tarafından gözaltına alındı. Çin yetkilileri, 29 Aralık 2011'de Yulan'ın hilekarlık davasında yargılanmasına karar verdiler. Nisan 2012'de Ni, "sorun yaratmak" ve "dolandırıcılık" nedeniyle iki buçuk yıl hapse mahkûm edildi. Kocası Dong Jiqin, benzer şekilde "sorun yaratmak" suçlamasıyla iki yıl hapse çarptırıldı. 2011 yılında Ni, Hollanda Hükûmeti tarafından verilen İnsan Hakları Lalesi Ödülü'ne layık görüldü. 2016 yılında Ni, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü</span>

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl verilen ödül. 2007 yılından bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Norma Cruz</span> Guatemalalı insan hakları aktivisti

Norma Cruz Guatemalalı insan hakları aktivisti. Özellikle kadınlara uygulanan şiddet karşıtı çalışmalarıyla bilinmektedir. 3 Temmuz 1996'daki açılışından bu yana, Guatemala merkezli kadın hakları örgütü olan Fundación Sobrevivientes 'na yön verdi. Bu vakıf şiddete maruz kalmış yüzlerce kadına duygusal, sosyal ve hukuksal destek sağlamayı amaçlamakta, bu çalışmalarını adalet ve koruma anlayışı içinde yürütmektedir." ABD Dışişleri Bakanlığına göre vakıf, yalnızca 2007 yılında tek başına 30 kadın katilinin bulunmasına, kovuşturulmasına ve cezalandırılmasına yardımcı olmuştur. Vakıf aynı zamanda bebeği çalınan annelere, yasadışı çocuk kaçakçılığına ve evlat edilinmesine karşı da mücadele vermektedir." 2009 yılında Norma Cruz, ‘’’Guatemala’da olduğu kadar Dünya üzerindeki herhangi bir yerde kadınlara umut kaynağı ve ilham sembolü olduğu’’’ belirtilerek Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür." Cruz düzenlenen törende ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD First Lady'si Michelle Obama’nın elinden almıştır. 2009 yılının mayıs ayından itibaren telefon ve kısa mesajla yoğun şekilde tecavüz ve ölüm tehditleri alan Cruz’un ailesi de aynı tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditler Guatemala Hükümetinin Cruz’a polis koruması sağlamasına rağmen devam etti. Uluslararası Af Örgütü 2011 yılında Cruz’un korunmasını ‘’öncelikli olay’' olarak nitelendirdi. 2011 Mart'ında vakfın ofisi molotov kokteylli saldırıya uğradı, yaralanan veya ölen olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Beatrice Mtetwa</span>

Beatrice Mtetwa, insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan Zimbabveli avukat. The New York Times gazetesi 2008 yılında Mtetwa'yı ‘’Zimbabve’nin en iyi insan hakları avukatı’’ olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Romanlar Günü</span> belirli gün

Dünya Romanlar Günü ya da Uluslararası Roman Günü, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür. 8 Nisan'da kutlanır.

Mauritania Airlines ; Nouakchott, Moritanya merkezli, ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak hizmet veren bir havayolu şirketidir. Şirket, Mauritania Airways'in dağılmasına karşılık olarak Aralık 2010'da kuruldu. Nisan 2018'de havayolunun isminin Mauritania Airlines International'dan Mauritania Airlines'a değiştirilerek yeniden markalaştırıldığı açıklandı. Aynı zamanda şirket, Moritanya'da faaliyet gösteren tek havayoludur.

<i>Unlocking the Cage</i>

Unlocking the Cage, İnsan Olmayanların Hakları Projesi ve avukat Steven M. Wise'ın "insan olmayan hayvanlar" için yasal haklar elde etme çabaları hakkında, yönetmenliği Donn Alan Pennebaker ve Chris Hegedus tarafından yapılan 2016 yılı ABD yapımı belgesel filmdir. D. A. Pennebaker'ın Ağustos 2019'daki ölümünden önce yönettiği son filmdi.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya mutfağı</span>

Moritanya mutfağı, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin ulusal mutfağıdır. Sahra'da yaşayan veya kervanlarla çölü geçen Afrika ve Arap halklarının mutfaklarından etkilenmiştir. Benzer kökenleri nedeniyle kuzeyde Fas, güneyde Senegal mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Modern Afrika'da kölelik</span>

Afrika kıtası, çağdaş köleliğin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Afrika'da köleliğin uzun bir tarihi vardır, Sahra-ötesi ve Hint Okyanusu'ndaki köle ticareti ve yine Atlantik-ötesi köle ticareti ile kölelere olan talep, kârlı köle ihracatını tetikleyerek, köle toplamak için sürekli bir savaşan bir dizi krallıkların oluşumuna sebep olmuştur Bu oluşumlar 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyılın başına kadar olan döneme, yani sömürge dönemine kadar devam etmiştir. 1900 yılında itibaren kölelik bastırılmaya çalışılsa da, bu çalışma pek başarılı olamadı ve dekolonizasyondan sonra bile kölelik, teknik olarak yasadışı olmasına rağmen Afrika'nın birçok yerinde hâlâ devam ediyor.