İçeriğe atla

Fatih Karahan

Dr.
Fatih Karahan
27. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
Görevde
Makama geliş
3 Şubat 2024
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiğiHafize Gaye Erkan
Kişisel bilgiler
Doğum 1982 (41-42 yaşında)
Eskişehir, Türkiye
Milliyeti Türk
Uzmanlık alanı Ekonomi
Akraba(lar) Murat Mercan (dayısı)
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Boğaziçi Üniversitesi
Pensilvanya Üniversitesi
Mesleği Ekonomist, akademisyen

Yaşar Fatih Karahan (d. 1982, Eskişehir), Türk ekonomist, akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı.[1] Hafize Gaye Erkan'ın istifa etmesinin ardından 3 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla bu göreve atandı.[2]

İlk yılları ve eğitimi

Yaşar Fatih Karahan 1982'de Eskişehir'de doğdu.[3] Devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavında Türkiye ikincisi olarak İstanbul Erkek Lisesi'ni kazandı.[4] 2006'da Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin endüstri mühendisliği ve Fen-Edebiyat Fakültesinin Matematik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun oldu.[5] Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Pensilvanya Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisans derecesi aldı ve aynı okulda doktora programını Mayıs 2012'de tamamladı.[6]

Kariyeri

Kariyerine Temmuz 2012'de New York Merkez Bankası'nın Mikroekonomik Çalışmalar Bölümünde ekonomist olarak başladı.[6][7] 2022 yılına kadar bankada işgücü ve ürün piyasası çalışmaları başkanı ve para politikası danışmanı olarak çalıştı. Columbia ve New York Üniversitelerinde part time öğretim üyesi olarak derslere katıldı. Aynı yıl ABD merkezli Amazon şirketinde uzman ekonomist olarak görev almaya başladı ve Kasım 2022'de şirkette kıdemli uzman ekonomist pozisyonuna getirildi.[8] Karahan'ın başlıca çalışma alanları arasında işgücü piyasası politikaları, konut piyasasının ve firma dinamiklerinin gelir riskinin makroekonomik etkileri yer almaktadır.[9] Ayrıca araştırmalarında 2008-2012 Küresel Ekonomik Krizi sırasında coğrafi uyumsuzluğun işsizlikteki rolü, kazanç şoklarının yaşam döngüsü boyunca devam etmesi ve beceri getirilerinin üniversite primi üzerindeki etkisine odaklandı.[6]

28 Temmuz 2023'te Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkan yardımcılığına getirildi.[10][11] 2 Şubat 2024'te Hafize Gaye Erkan'ın görevinden affını istemesi sonrası bir gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Merkez Bankası Başkanlığına atandı.[12]

Özel yaşamı

Fatih Karahan evli ve 2 kız çocuğu babasıdır.[13] Karahan, Türkiye'nin son Washington büyükelçisi ve 22. ve 23. dönem Ak Parti Eskişehir milletvekili Hasan Murat Mercan'ın yeğenidir.[14]

Kaynakça

  1. ^ "TCMB - Dr. Fatih Karahan". www.tcmb.gov.tr. TCMB. 2 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  2. ^ "Atama Kararı" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 2 Şubat 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  3. ^ "Fatih Karahan Merkez Bankası Başkanlığı'na Atandı | Ekva Group". www.ekvagroup.com. 3 Şubat 2024. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 
  4. ^ "Amazon'dan Merkez'e: Paranın başındaki isim Fatih Karahan!". CNN Türk. 4 Şubat 2024. 4 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  5. ^ "Alanında Değişim Yaratan Bazı Mezunlarımız | Tanıtım". Boğaziçi Üniversitesi. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  6. ^ a b c Ceccardi, Tine (11 Mart 2021). "Fatih Karahan, Federal Reserve Bank of New York". Kopenhag Üniversitesi (İngilizce). 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  7. ^ "Fatih Karahan | Federal Reserve Bank of Minneapolis". www.minneapolisfed.org (İngilizce). 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  8. ^ Beril Akman - Kerim Karakaya (3 Şubat 2024). "Fed, Amazon Were Training Grounds for Turkey Central Bank Chief". www.bloomberg.com. Bloomberg. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  9. ^ "Fatih Karahan". Ekonomi Politikası Araştırma Merkezi (CEPR) (İngilizce). 6 Nisan 2022. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  10. ^ "Atama Kararı" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 28 Temmuz 2023. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  11. ^ "Fatih Karahan, who received his Ph.D. in Economics from Penn in 2012, was appointed Deputy Governor of the Central Bank of the Republic of Türkiye | Department of Economics". Pensilvanya Üniversitesi. 5 Ekim 2023. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  12. ^ Uğur Aslanhan (3 Şubat 2024). "TCMB Başkanlığı'na Fatih Karahan atandı". Anadolu Ajansı. 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  13. ^ "Merkez Bankası'nın yeni başkanı Dr. Fatih Karahan kimdir? İşte hayatı ve kariyeri". Habertürk. 2 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  14. ^ "Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan, son ABD Büyükelçisi Murat Mercan'ın yeğeni". BirGün. 3 Şubat 2024. 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

Hükûmet görevi
Önce gelen:
Hafize Gaye Erkan
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
3 Şubat 2024 - günümüz
Sonra gelen:
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Halkbank</span> kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Halk Bankası A.Ş., kısaca Halkbank, Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kapsamında küçük ve orta büyüklükteki esnaf ve sanayiciye kolay ve ucuz kredi vermek amacıyla kurulan ve 23 Mayıs 1938'de faaliyete geçen bir kamu bankasıdır. ₺128.480 milyon aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sermaye Piyasası Kurulu</span>

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur. 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulunun amacı; Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1. maddesinde açıkça belirtilmiş olup; tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla; sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını, düzenlemek ve denetlemektir.

Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Durmuş Yılmaz</span> Türk ekonomist ve politikacı

Durmuş Yılmaz Türk ekonomist, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlarının listesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Bankaları Sistemi</span> ABD Merkez Bankası sistemi

Merkez Bankaları Sistemi, 23 Aralık 1913'te kurulan ABD'nin merkez bankasıdır. Zamanla Federal Rezerv Sistemi'nin rolleri ve sorumlulukları genişletilmiş ve yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Jerome Powell'dir. Banka, talimatı üzerine Bureau of Engraving and Printing tarafından basılan Amerikan dolarının dağıtımı yetkisini elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Başçı</span> Türk ekonomist

Erdem Başçı, Türk mühendis, ekonomist, akademisyen, bürokrat.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye ekonomik krizi (2018-günümüz)</span> Türkiyenin son dönem büyük ekonomik krizi

Türkiye ekonomik krizi, Türkiye'de devam eden ve finansal bulaşma etkisiyle uluslararası yansımaları olan bir ekonomik krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sınai Kalkınma Bankası</span>

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, TCMB desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır. TSKB dönemin ileri gelen ekonomist, sanayici ve iş insanlarının ortaklığı ile kurulmuş bir yatırım bankasıdır.

Murat Uysal, Türk ekonomist ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">128 milyar dolar tartışması</span>

128 milyar dolar tartışması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmak adına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde 128 milyar dolar harcadığı iddiası ve bunun çerçevesinde gelişen tepki ve olaylardır. Kasım 2020'de ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın tahminlerine göre merkez bankası Türkiye'de faizlerin düşük tutulması için 100 milyar dolardan fazla rezerv harcadı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Rezerv Bankası</span> Avustralyanın Merkez Bankası

Avustralya Rezerv Bankası, Avustralya'nın merkez bankasıdır. Banka, 14 Ocak 1960 tarihinde 1959 Merkez Bankası yasası gereği Commonwealth Bank'ın merkez bankası işlevlerinin kaldırılması sonucu kurulmuş olup Avustralya'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Sidney'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Rezerv Bankası</span>

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, Yeni Zelanda'nın merkez bankasıdır. Banka, 1 Ağustos 1934 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Wellington'da yer almaktadır.

Hafize Gaye Erkan, Türk ekonomist, bankacı ve mühendistir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının eski başkanlarındandır. Boğaziçi Üniversitesinden mezun olmasının ardından eğitimine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam etti ve orada finans alanında çalışmaya başladı. Çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ve bir bankada üst düzey yöneticilik yaptı. Bazı ekonomi dergileri tarafından dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterildi. Haziran 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirildi ve bu göreve atanan ilk kadın oldu. 2 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı ve yerine Fatih Karahan getirildi.