İçeriğe atla

Fatih Camii (İzmir)

Koordinatlar: 38°24′42″K 27°07′41″D / 38.41167°K 27.12806°D / 38.41167; 27.12806
Fatih Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°24′42″K 27°07′41″D / 38.41167°K 27.12806°D / 38.41167; 27.12806
İnançİslam
DurumEtkin
Mimari
Mimari türCami
İnşaat başlangıcı1988
Tamamlanma1996
Özellikler
Kubbe sayısı13
Minare sayısı1
Minare yüksekliği40 m

Fatih Camii, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde yer alan bir camidir.

Tarihçe

Birleşmiş Milletler Caddesi (Varyant) üzerinde konumlanan Fatih Camii'nin yerinde önceden ev olan bir mescit bulunmaktaydı.[1] 1987'de bu mescidi devralan Varyant Fatih Camii Koruma ve Yaşatma Derneği, mescidin onarılamayacak durumda olması nedeniyle yıktırılmasına ve yerine anıtsal özellikte yeni bir cami yaptırılmasına karar verdi.[1] İnşaatı 1988'de başlayan cami, 1996'nın Ramazan ayında ibadete açıldı.[1]

Mimari

Tek minareli olan caminin minare yüksekliği 40 m'dir.[1] Camide bir büyük, on iki küçük kubbe vardır.[1] Caminin dış cephesi mavi çinilerle kaplıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Kayın, Emel (1996). "Eski Detaylar, Geçmiş Yaşantılar, Mimarsız Yorumlar: İzmir Varyant Fatih Camii" (PDF). Ege Mimarlık, 20. ss. 38-40. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  2. ^ "Cami Tarihi Değil Ama Çinileri Cezbediyor". Haberler.com. 11 Eylül 2013. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Rüstem Paşa Camii, İstanbul, Fatih ilçesi, Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı içinde yer alan cami.

Mimar Sinan Mescidi, Fatih'te bulunan bir mescid.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Ağa Camii</span> İstanbulda Osmanlı dönemi cami

Bayezid Ağa Camii ya da Arabacı Bayezid Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesi Topkapı Meydanı'nda camidir. Fetihten sonra 1453'te II. Mehmed'in Sekbanbaşısı Bayezid Ağa tarafından yaptırıldı. Zamanla harap olan ve kullanılamaz hale gelen cami cemaatin yardımları ile 1954–57'de yeniden inşa edildi.

Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Camii (Fatih)</span> İstanbulda bulunan bir cami

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Mescid Camii</span>

Burmalı Mescid Camii, İstanbul'un Vefa semtinde bulunan camidir. Osmanlı Devleti'nin Mısır kadısı olan Emin Nureddin Osman tarafından cami girişindeki kitabeye göre 1540 yılında yaptırıldı. Minaresinin yivli görüntüsü nedeniyle "Burmalı" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Camii</span> Tarihi bir camii

Karaköy Camii veya diğer adıyla Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, 1903'te Karaköy Meydanı'nda Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilen cami. 1956'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı'ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada'da yeniden inşa edilmesine karar verildi; bu yüzden günümüzde, camii Karaköy Meydanı'ndaki yerinde bulunmamaktadır.

Rum Mehmet Paşa Camii, İzmir'in Tire ilçesinde bulunan tarihi cami.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

Hacı Büzrük Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir.

Ödemiş Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde yer alan bir camidir. 1702 yılında Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. 1852 yılında geçirdiği bir yangında tahrip olmuş, 1856 yılında onarım görmüştür. Bazı kaynaklara göre, 1665 yılında, Tireli Kabasakal oğlu Mehmed Ağa tarafından küçük bir mescid olarak inşa edildiği, halk tarafından Bani Camii adıyla anıldığı, 1856'da onarıldığı belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akıncı, Konak</span>

Akıncı, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Konya)</span> Konya, Türkiyede bir cami

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katip Şemseddin Camii</span> İstanbulda tarihî yapı

Katip Şemseddin Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Demirtaş mahallesi Mehmetpaşa yokuşunda bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Süleymaniye semtindedir. Cankurtaran Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. II. Bayezid döneminde Kâtip Şemsüddin tarafından yaptırıldı. Bazı kaynaklara göre II.Bayezid'in sır katibi Kâtip Kasım tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Softa Hatip Camii</span> İstanbulda tarihî yapı

Softa Hatip Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Demirtaş mahallesi Hayriye Hanım Sokağında bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Küçükpazar semtindedir. Bodrum Mescidi ve Saatçi Yokuşu Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. II. Mehmed döneminde ulemadan Hoca Hayreddin, bazı kaynaklara göreyse Hatip Muslihuddin Efendi tarafından yaptırıldı.

Salih Paşa Camii, Cibali mahallesinde bulunan bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Helvacıbaşı Camii</span>

Helvacıbaşı Camii ya da İskender Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir camidir.