İçeriğe atla

Fatih Özatay

Fatih Özatay (d. 1955, Ankara), Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Yaşamı

1955'te Ankara'da doğdu. 1966 - 1973 dönemlerinde Konya'da, 1984 - 1986 arasında İstanbul'da yaşadı. Halen Ankara'da yaşamaktadır.

Öğrenimi

Orta öğrenimini Konya Maarif Koleji (Konya Meram Anadolu Lisesi)'nde, lisans öğrenimini ODTÜ Makine Mühendisliği ve doktora öğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nde tamamladı.

Akademik Unvan, Görev ve Araştırmaları

Fatih Özatay, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) İktisat Bölümü'nde Şubat 1995 - Nisan 2001 yıllarında Yardımcı Doçent Doktor ve Doçent Doktor olarak çalıştı. 2001 yılında aynı kurumda Profesör oldu. SBF dışında, Bilkent ve ODTÜ İktisat Bölümlerinde dersler verdi. Nisan 2006 - Aralık 2007 tarihleri arasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İİBF Dekanı olarak görev yaptı. Halen aynı üniversitenin öğretim üyesi olarak çalışan Özatay, aynı zamanda TEPAV'da Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörü'dür.

Akademik görevlerinin yanı sıra, Özatay, 1978-1979 arasında TCDD'de Mühendis, 1979-1985 döneminde DPT'de Uzman Yardımcısı ve Uzman olarak görev yaptı. İki yıl özel sektörde çalıştıktan sonra, 1987 Haziranında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Araştırma Genel Müdürlüğü'nde Uzman olarak göreve başladı. Daha sonra, Ekonomist ve Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu. 1995-1999 arasında T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nde danışmanlık yaptı. Mayıs 2001 tarihinde TCMB'ye Başkan Yardımcısı olarak atandı. Başkan Yardımcısı ve Para Politikası Kurulunun bir üyesi olarak para politikasının oluşturulması ile ilgili sorumluluğu paylaştı. Nisan 2006 tarihinde görevinden ayrılırken Türkiye'de enflasyon 1950'lerden beri ilk defa tek haneli rakamlara inmişti.

Ayrıca, 1996 yılından TCMB Başkan Yardımcılığı görevine atandığı tarihe kadar Radikal gazetesinde iktisat yazıları yazmıştır. 2006 tarihinden itibaren Radikal gazetesinde, Şubat 2007 tarihinden itibaren de Dünya gazetesinde iktisat yazıları yazmaktadır.

Prof. Özatay'ın para krizleri ve para politikaları, makro ekonometrik modeller ve istikrar programları üzerine Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış[1] çeşitli makale ve kitapları bulunmaktadır.

Kitapları

  • Parasal İktisat: Kuram ve Politika, Efil Yayınları, Ankara, 2011
  • Finansal Krizler ve Türkiye, Doğan Kitap, İstanbul, 2009

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

Korkut Boratav, Ankara Üniversitesi emekli hocalarından Türk Marksist iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Şener</span> Türk siyasetçi

Abdüllatif Şener, Türk siyasetçi, ekonomist, maliyeci, akademisyen, TBMM milletvekili, eski başbakan yardımcısı, eski maliye bakanı ve Türkiye Partisinin kurucusudur.

Aydın Yalçın Türk eğitimci, siyasetçi, milletvekili ve fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayalçın</span> Türk siyasetçi

Murat Karayalçın, Türk siyasetçi. 1993–1994 arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1994-1995 arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1995-1999 arasında CHP Samsun Milletvekili, 1997-1999 arasında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve 1989-1993 arasında SHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Güven Sak</span>

Güven Sak, ekonomi doktoru, akademisyen. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi eski rektörü ve TEPAV yöneticisi.

Arif Ersoy, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Işın Çelebi Türk ekonomist, siyasetçi ve akademisyen. Eski ANAP İzmir milletvekili ve Devlet Bakanı.

Ahmet Tan, Türk gazeteci, akademisyen ve siyasetçi.

Bedri Gürsoy Türk akademisyen ve Maliye Bakanı.

Baran Tuncer,, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hurşit Güneş</span>

Hurşit Güneş, Türk ekonomist ve siyasetçi. Eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Başçı</span> Türk ekonomist

Erdem Başçı, Türk mühendis, ekonomist, akademisyen, bürokrat.

Bülent Gedikli, Türk siyasetçi ve ekonomist.

Cüneyt Akalın, Türk siyaset bilimi doçenti.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Turhan (ekonomist)</span> Türk ekonomist

İbrahim Mustafa Turhan, Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Cumhur Ferman, Prof.Dr. ,-, Türk işletme muhasebesi uzmanı, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Geray</span>

Cevat Geray, kent bilimci, akademisyen, eski SBF dekanı.

Yaşar Fatih Karahan, Türk ekonomist, akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı. Hafize Gaye Erkan'ın istifa etmesinin ardından 3 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla bu göreve atandı.