İçeriğe atla

Fasıl

Fasıl, Klasik Türk müziğinde bir süittir. Arapça nevbe ve vesleye benzer.

Klasik bir fasıl genellikle taksim, peşrev, kâr, beste, ağır semai, yürük semaisi, gazel, şarkı ve saz semaisi gibi hareketler içerir, aranağme olmaksızın sürekli olarak çalınır ve aranağme aranjmanları ile birbirine bağlanır. Modern bir fasıl ise genellikle taksim, peşrev, şarkı (ağır aksak), yürük semâ'î, Türk aksağı, taksim, şarkı (birkaç temposu artan) ve saz semâ'î gibi hareketleri içerir.

Geleneksel fasıl (hem klasik hem de modern), meyhanelerde ve tavernalarda bulunan ve bazen aynı adla anılan "oryantal" veya "arabesk" pop ve türkülerin icrasından farklı bir müzik eylemidir.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Feldman, Walter (1996). Music of the Ottoman Court: Makam, Composition and the Early Ottoman Instrumental Repertoire. Intercultural Music Studies. Berlin: Verlag für Wissenschaft und Bildung. ISBN 3-86135-641-4. Diğer özetVerlag für Wissenschaft und Bildung (12 Kasım 2008). 
  • Bektaş, Tolga (Winter–Bahar 2005). "Relationships between Prosodic and Musical Meters in the Beste Form of Classical Turkish Music". Asian Music. 36 (1). Ithaca, NY, USA: Society for Asian Music. ss. 1-26. doi:10.1353/amu.2005.0003. hdl:11693/38309. ISSN 0044-9202.  Abstract: Project Muse 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Hamparsum Limonciyan</span>

Hamparsum Limonciyan veya Baba Hampartsum, Osmanlı Ermenisi bestekâr ve müzik hocası.

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

Mahur, Klasik Türk musikisinde bir makam. En sevilen makamlardan biridir. İran ve Hindistan'da Mahur isminde şehirler vardır. Mahur makamı ismini muhtemelen bu şehirlerden almıştır. Çeşitli kâr-ı nâtık güftelerinde de Mahur adının coğrafi isim olarak kullanılması bu görüşü doğrulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Yaşar</span> Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi (1930-2017)

Necdet Yaşar,. Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tatyos Efendi</span> Ermeni asıllı Osmanlı keman sanatçısı ve besteci (1855-1913)

Tateos Ekserciyan, , Osmanlı Ermenisi müzisyen ve bestekar.

Hüseyin Sadeddin Arel, Türk hukukçu, besteci ve musiki araştırmacısı.

Hâfız Post, Klasik Türk musikisi bestekârı olup, asıl adı Mehmet'tir. "Post" lâkabının kendisine, vücudunun çok kıllı olmasından dolayı verildiğine dair bir rivayet vardır. Sultan IV. Mehmed döneminin klâsik Türk büyük müzik ustalarındandır. Saray'da yapılan fasıllara sazı ve sesi ile katılmış, bütün çağdaşları gibi Selim Giray Han'dan yardım ve ilgi görmüş, bu sanatsever devlet adamının düzenlediği edebiyat ve müzik toplantılarına katılarak sanatçı kişiliğinin gelişmesini sağlamıştır. Gençliğinde resmî görev almamış, son zamanlarına Divan hocaları zümresine katılmış, daha sonra Bîrun Kâğıt Eminliği'ne getirilmiştir. Hafız Post 1694 yılında vefat ederek Karacaahmet Mezarlığı'nda, Divan şairi Nabi'nin mezarının yanı başında toprağa verildi. Ölümüne o dönem şairlerince anısına beyitler yazılmıştır.
Fenni, "Çergehte eyleyüb âhır karar/ Postu şîr-i ecel çâk eyledi", Itrî ise: "Dedi Itrî Hâfız'a mevâ ola ya Rab cinan" demiştir.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Baktagir</span> Türk kanun sanatçısı

Göksel Baktagir, kanun sanatçısı ve bestekârdır.

<span class="mw-page-title-main">Buhûrîzâde Mustafa Itrî</span>

Buhûrîzâde Mustafa Itrî, Türk bestekâr, şair ve hattat. Bestelediği 400 civarında eser arasından günümüze sadece yirmi kadarı gelebilmiş olsa da, Klasik Türk Musikisi’nin en büyük bestekârlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Saz semaisi, Türk müziğinde saz için bestelenmiş sözsüz formlardan biri. Genellikle dört hane ve bir teslim kısmından oluşur. Bu hanelerden bir tanesi teslim ile aynı makamda iken diğer üç hane farklı makamlarda bestelenir. Peşrevden farklı olarak daha küçük usullerde olur ve fasılların sonunda kapanış eseri olarak çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Rakım Elkutlu</span>

Rakım Elkutlu, Türk klâsik mûsikîsi bestekârlarındandır.

Tanburi İsak Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü tanburisi ve bestecisidir.

<i>Meyhaneci</i>

Meyhaneci, 4 Mart 1987'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Uzelli Müzik'den çıkan beşinci stüdyo albümü.

Salih Zeki Ataergin,, Türk musikişinas, bestekâr ve hukukçu. Kanun virtüözü Hacı Arif Bey'in oğludur. Asıl ismi Salih Zeki olmasına rağmen, babasına izâfetle Zeki Ârif adıyla tanınmıştır. Annesi Hatice Huriye Hanım’ dır.

<span class="mw-page-title-main">Italo Selvelli</span>

Italo Selvelli, Osmanlı İmparatorluğu'nun son on yıllarında Konstantinopolis'te (İstanbul) yaşayan ve çalışan İtalyan besteci, piyanist ve orkestra yönetmeniydi.

Dark wave veya darkwave, 1970'lerin sonundaki yeni dalga ve post-punk hareketinden ortaya çıkmış bir müzik türüdür. Dark wave kompozisyonları büyük ölçüde küçük anahtar tonaliteye ve içe dönük şarkı sözlerine dayanır ve karanlık, romantik ve kasvetli olarak algılanır, altta bir üzüntü içerir. Ortak özellikler arasında elektro ve akustik gitar, keman ve piyano gibi müzik aletlerinin yanı sıra synthesizer, örnekleyici (sampler) ve davul makinesi gibi elektronik enstrümanların kullanımı yer alır.

Yürük semaisi, Klasik Türk müziğinde bir makamdır. Bir fasıl hareketi olup genellikle 6/8 veya 6/4'lük bir usulde bestelenir.