İçeriğe atla

Faruk Salgar

Faruk Salgar
Doğum7 Ocak 1962
Şanlıurfa, Türkiye
Ölüm28 Haziran 2023
Bodrum, Muğla, Türkiye
MeslekSes Sanatçısı, Koro Şefi

Faruk Salgar (7 Ocak 1962, Şanlıurfa - 28 Haziran 2023, Muğla), Klasik Türk müziği ses sanatçısı, koro şefi.

Hayatı

Küçük yaşlarda aile içindeki musiki icralarından etkilendi ve Türk Müziği'ne ilgi duymaya başladı. Lise öğrenimine devam ederken Süheyla Altmışdört yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Türk Müziği Korosu'nun çalışmalarına katıldı. 1980 yılında İstanbul Teknik Ünivesitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü'ne girdi.

1981 yılında TRT'nin açtığı Stajyer Sanatçı sınavında başarılı olarak kurum içindeki kurslara katılmaya hak kazandı.

Konservatuvar ve TRT'deki eğitimi sırasında başta Alâeddin Yavaşca, Bekir Sıdkı Sezgin, Tülûn Korman, Necdet Varol, Ercüment Berker, Abdi Coşkun, Yalçın Tura, Can Etili, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Demirhan Altuğ, Güher Güney ve Faruk Timurtaş gibi birçok hocadan ders aldı.

1983 yılında Profesör Doktor Nevzad Atlığ yönetimindeki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun konserlerinde misafir sanatçı olarak görev yaptı.

1984 yılında ses sanatçısı unvanıyla TRT İstanbul Radyosu'nda göreve başladı.

2005 yılında TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Müdürlüğü, TRT Repertuar Kurulu üyeliği ve İstanbul Radyosu İcra Denetleme Kurulu Başkanlığı görevlerine atandı. Aynı yıl İstanbul Teknik Ünivesitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi bölümünde repertuvar dersleri vermeye başladı.

TRT Müzik kanalında yayınlanan Radyo Günleri adlı programın sunuculuğunu ve solistliğini yaptı. 2011-2013 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Müdürlüğü ve TRT Çok Sesli Müzikler Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 2001 yılında Eyüp Musiki Vakfı Korosu'nu, 2001 yılından 2015 yılına kadar da Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı korolarını yönetti.

2018 yılında TRT İstanbul Radyosu'ndan emekli oldu. 2015 yılında Bakırköy Akademik Müzik Çalışmaları Derneği bünyesindeki İcra Heyeti, Fasıl, Bergüzar, Gülizar ve Nevbahar topluluklarında koro şefi ve derneğin yarı zamanlı konservatuvar bölümünde eğitmen olarak göreve başladığı kurumda çalışmalarını sürdürmekte olan Faruk Salgar, evli ve tanbur sanatçısı Merve Salgar'ın babasıdır.

28 Haziran 2023 Çarşamba günü, Kurban Bayramı'nın birinci günü Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Mithat Özyılmazel, Türk müzisyen.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 1976 yılında, dönemin Konya Milletvekili olan tarihçi yazar Yılmaz Öztuna'nın özel gayretleri sonucu Dr. Nevzat Atlığ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ilk Türk müziği icra organı olarak kabul edilmektedir. Klasik Türk müziğini en üst seviyede icra ve temsil etmek gibi bir misyonu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, tam otuz yıldır Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde periyodik pazar konserlerine devam etmektedir. Özellikle İstanbul'da "Devlet Korosu" olarak tanınan bu koronun, kendine özgü çok ciddi bir dinleyici topluluğu vardır. Koro, periyodik konserlerinden başka, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konserler vermekte, birçok televizyon ve radyo programı ile CD ve kaset çalışmaları da gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Süheyla Altmışdört Türk müziği eğitimcisi ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Türkan</span> Türk müzisyen ve dansçı

Dilek Türkan, Klasik Türk müziği ve Tango yorumcusu.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Yıldırım Bekçi, Türk sanat müziği solisti.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

Cüneyd Orhon, Türk kemençe müzisyeni ve eğitimci.

Meral Uğurlu, Türk Sanat Müziği yorumcusu.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Fahrettin Çimenli, tanbur ve yaylı tanbur sanatçısı.

Emin Ongan, keman üstadı klasik Türk müziği bestecisi, Üsküdar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarından.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Körükçü</span>

Çetin Körükçü, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı ve koro şefi.