İçeriğe atla

Faruk Sümer

Faruk Sümer (5 Kasım 1924, Konya - 21 Ekim 1995), Türk Orta Çağ tarihçisi, ağırlıkla Selçuklu ve Türk beylikleri üzerine çalıştı.

Hayatı

Babası Türk Milli Mücadelesi'nde yer almış Mehmed Zeki Efendi'dir. Annesi Zeliha Hanım'dan eski yazı üzerine ilk derslerini aldı, aynı devirde Kur'an dersleri alıyor ve kendi çabasıyla Fransızca öğrenmeye çalışıyordu. 1943 yılında İstanbul Haydarpaşa Öğretmen Okulu'ndaki mezuniyetini takiben İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden 1948'de mezun oldu. Lisans derecesini 15 ve 16. Asır Türk boyları üzerineydi. Aynı yıl Millî Eğitim Bakanlığı bursuyla Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Orta Çağ tarihi Kürsüsü’nde doktora çalışmalarına başlayacaktı. İki yıl sonra lisans tezini genişleterek edebiyat doktorunu unvanını aldı. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde kısa süre çalıştı, akademik kariyerini 1950-63 arasında DTCF'de şekillendirdi. Selçuklu Tarih ve Medeniyeti Enstitüsü’nün kurucu üyesiydi (1966). Misafir öğretim üyesi sıfatıyla Londra Üniversitesi (1970) Frankfurt kentinde bulunan Goethe Enstitüsü (1974) Türk-İslâm tarihi ve medeniyeti, Türk dili dersleri verdi. Ülke içinde aldığı akademik idari görevler haricinde 1993 yılında Türkmenistan İlimler Akademisi'ne seçildi. Makaleleri ağırlıkla Folklor Postası, Belleten, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, İktisat Fakültesi Mecmuası, Resimli Tarih Mecmuası, Selçuklu Araştırmaları Mecmuası, Selçuklu Araştırmaları Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi ve Türk Edebiyatı ve Türk Kültürü gibi dergilerde yayımlandı. Bazı tercümelerde de bulundu. 1982'de emekliye ayrıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ Yüksel, Ayhan. "Sümer Faruk" (PDF). TDV İslam Ansiklopedisi. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

İhsan Fazlıoğlu, Türk felsefe ve bilim tarihçisi, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Fikret Türkmen akademisyen, Türk Dünyası Araştırmaları profesörüdür. 1992 yılında kurulan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün kurucu müdürüdür.

Osman Nedim Tuna, Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Erinç</span> Türk coğrafyacı

Sırrı Erinç, Türk coğrafyacı.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Mehmet Cihat Özönder, Türk milletvekili, sosyolog ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kafesoğlu</span>

İbrahim Kafesoğlu, Türk tarihçi, Türkolog ve akademisyen. Türk-İslam sentezinin ideologlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşenur İslam</span> Türk siyasetçi

Ayşenur İslam, Türk siyasetçi.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Akyol</span>

İbrahim Hakkı Akyol, Cumhuriyet döneminin ilk coğrafyacılarından biri.

Erol Tümertekin,, beşerî ve iktisadî coğrafya alanında yaptığı çalışmalarla Türk coğrafya bilimine önemli katkılarda bulunmuş coğrafyacı. Mimar Han Tümertekin'in babasıdır.

Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tüm idari ve akademik birimleriyle Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Yerleşkesi'nde bulunan fen-edebiyat fakültesidir.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.