İçeriğe atla

Faruk Balıkçı

Faruk Balıkçı
Doğum1961
Diyarbakır
MeslekGazeteci

Faruk Balıkçı (d. 1961, Diyarbakır), Kürt gazeteci.

1983 yılında Anadolu Ajansı'nda gazeteciliğe başladı kısa süre sonra Milliyet Gazetesi'ne geçti. 1987'den itibaren Hürriyet Gazetesi Diyarbakır bürosunda çalıştı. 2004 yılında "Ölümün İki Yakasında" ve 2015 yılında Yaralı Yonca adlı kitapları yazdı. 1981-1985 yılları arasında Diyarbakır sıkıyönetim askeri mahkemesinde PKK davalarını takip etti.

Hayatı

1989'de Doğan Haber Ajansı'nın ilk Güneydoğu Anadolu Temsilcisi oldu ve 2008'de emekli oluncaya kadar bu görevi sürdürdü.[1] Emekliliğinin ardından Hürriyet gazetesi için bölgeden haberler gönderdi.

1991 yılında Irak sınırını kaçak geçerek Körfez Savaşını izledi. 2004 yılında ise Irak savaşını 4 ay boyunca cephede takip etti. 1993 yılında Cizre'de Nevruzu izlerken fiili sokağa çıkma yasağının olduğu bir zamanda birlikte beyaz bayrak taşıdığı meslektaşı İzzet Kezer açılan ateş sonucu yanında öldürüldü.[2] 1996 yılında PKK'nın Zap kampında esir tutulan 7 asker ile görüştü. Bu görüşme üzerine heyet oluşarak serbest bırakılmaları sağlandı. Mesud Barzani, Celal Talabani ile sayısız röportajlar yaptı.

2015'te Hürriyet gazetesindeki işine son verilmesine "küçülme operasyonu" gerekçe gösterildi.[3] Balıkçı ise gazetedeki işinden çıkarılmasını Çözüm Süreci'nin sona ermesiyle ilişkilendirir.[1]

Halen Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yapan Balıkçı, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Kitapları

Ölümün İki Yakasında. Namık Durukan ile birlikte. Berfin Yayıncılık, 2009.[4] PKK kampında esir tutulan askerle görüşme de dahil olmak üzere, gazetecilerin kendi tanıklıklarını anlattıkları bir kitaptır.[1]

Yaralı Yonca. Ruhi Karadağ ile birlikte. Ozan Yayıncılık, 2015. Barış Süreci hakkında, dağdakilerin görüşlerini aktaran, bilgi açığını doldurmaya yönelik röportaj kitabıdır.[5]

Ödülleri

Faruk Balıkçı, üç kez Musa Anter, 3 kez Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve bir kez de Metin Göktepe yılın başarılı gazeteci ödülünü aldı. 2002 yılında aldığı Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü, "Yazılı Haber" dalında, Doğan Haber Ajansı'nca yayınlanan "Korucular Terör Estiriyor" başlıklı haber için verilmişti.[6] Balıkçı bu haberde, Silvan'da 12 yaşında bir kız çocuğunun, bir korucu aile tarafından kaçırılarak zorla evlendirilmeye çalışılmasını ve ellerinden kurtarılma sürecini anlatıyordu.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ a b c Erbay, Vecdi (18 Ocak 2018). "Gazetecilik bitmeyen bir serüven, Vecdi Erbay'ın Faruk Balıkçı ile Röportajı". Gazete Duvar. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  2. ^ "DİYARBAKIR'DA "90'LARDA GAZETECİ OLMAK" PANELİ DÜZENLENDİ". Milliyet. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  3. ^ "Yalçın Doğan'ın Hürriyet'teki yazılarına son verildi". T24. 6 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  4. ^ "Ölümün İki Yakasında". www.kitapyurdu.com. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  5. ^ "Yaralı Yonca". www.kitapyurdu.com. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  6. ^ "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri", Vikipedi, 9 Aralık 2020, erişim tarihi: 20 Aralık 2020 
  7. ^ "Korucular terör estiriyor". Radikal. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  8. ^ "12'lik Necla 35 günde kurtarıldı". Radikal. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki intihar saldırıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de 59 intihar saldırısı gerçekleşti. Bunların 36'sı PKK, 10'u Irak ve Şam İslam Devleti, 6'sı TAK, 5'i Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3'ü ise el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından düzenlenmişti. Toplamda eylemciler dâhil 626 kişinin öldüğü saldırılarda, 9 Mart 2003'teki saldırdaki hariç, saldırganların tamamı ölmüş ve 44 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu. Saldırılar 20 ile yayılırken en çok saldırı 16 kezle İstanbul'da gerçekleşmişti. Bu saldırıların yanı sıra, beşi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve saldırganlar öldü.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

Ortabağ katliamı, 22 Ocak 1987 tarihinde, Hakkari'in Uludere ilçesine bağlı Ortabağ köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 4'ü çocuk 2'si kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği ve 15 sivilin yaralandığı bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri</span> Metin Göktepenin anısına, doğum günü olan 10 Nisanda verilen gazetecilik ödülleri

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltında iken polisler tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Hendek operasyonları</span> TSK ve Türk Emniyetinin bölücü terör örgütü PKKya karşı Güneydoğu Anadoluda düzenlediği operasyonlar

Hendek operasyonları; Türk Güvenlik Güçlerince, PKK militanlarına karşı ortak olarak gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Nusaybin merkezli askerî operasyonlardır. Bu operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerin bazılarında sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve bazıları geçici süreyle askerî güvenlik bölgesi ilan edilmiş; PKK militanlarının etkisiz hâle getirildiği, hendeklerin kapatıldığı, barikatların kaldırıldığı ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Haber Ajansı</span> Türk Haber Ajansı

Dicle Haber Ajansı (DİHA), genellikle İran, Irak Suriye ve Türkiye'deki Kürtler hakkında yayın yapan haber ajansı. Mart 2012'de Sınır Tanımayan Gazeteciler 27 DİHA muhabirinin cezaevinde olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İliştirilmiş gazetecilik</span>

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Ocak 2016 Diyarbakır saldırısı</span> Diyarbakırda gerçekleşen bir terör saldırısı

2016 Diyarbakır saldırısı ya da Çınar saldırısı, 13 Ocak 2016 tarihinde Türkiye'nin Diyarbakır ilinin Çınar ilçesinde PKK tarafından Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırı. Emniyet Müdürlüğü binası içerisinde polis lojmanları da bulunuyordu. Binada ağır hasar oluştu. Diyarbakır Valiliği'nin yaptığı ilk açıklamaya göre 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı. BBC'nin geçtiği habere göre enkaza dönen hizmet binası içerisinde hayatını kaybedenler arasında bir çocuk ve bir kadınının da olduğu belirtildi. Olay sonrasında PKK ile Türk emniyet güçleri arasında çıkan çatışmada 8 PKK'lı öldürüldü. Daha sonradan bir kişinin daha cansız bedeni bulundu.

PKK saldırıları (2015-günümüz), Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri ardından PKK üyelerinin sık sık yol kesip araç yakma ve şantiye basarak kamu malına zarar vermesi, son olarak Şanlıurfa'da Ceylanpınar saldırısı olarak bilinen PKK üyelerince 2 polisin öldürülmesinin akabinde artan PKK'nın saldırıları sonrası çözüm süreci ve ateşkesin durdurulmasının hemen ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan çatışmaların PKK üyelerinin güvenlik güçlerine karşı düzenlediği Iğdır, Dağlıca ve Siirt saldırıları sonrası Türkiye'de yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinin ardından doğu ve güneydoğu gölgelerinde özyönetim ve halk ayaklanması başlatma teşebbüsünde bulunan PKK miitanlarına karşı başlatılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen özel harekat polisleri ve SAS komandolarının da destek verdiği kamuoyundan hendek operasyonları olarak bilinen operasyonların başlatılmasıyla devam eden silahlı çatışma süreci.

<span class="mw-page-title-main">Jin Haber Ajansı</span>

Jin Haber Ajansı, Diyarbakır merkezli haber ajansı. 8 Mart 2012'de kurulmuş olup, Türkiye'nin çalışanlarının tamamı kadın olan ilk haber ajansıdır. Tüm çalışanlarının kadınlardan oluştuğu ajans, 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 29 Ekim 2016'da kapatıldı. Kürtçede "kadın" anlamına gelen "jin" kelimesini kullanan ajansın kuruluşunda Kürt kadınlar da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Göksu</span> Türk gazeteci

Göksel Göksu, gazeteci, feminist.

Ümit Kozan, Türk gazeteci.

Mazlum Özdemir, Kürt gazeteci, savaş muhabiri.

Necdet Açan, Türk gazeteci, yazar. Hürriyet gazetesinde haber koordinatörlüğü ve yazı işleri müdürlüğü görevleri yaptı. Avustralya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burak Emek</span>

Burak Emek, Türk gazeteci ve yazar.

Canan Coşkun, Türk gazetecidir.

Namık Durukan, Türk gazeteci ve muhabir.

Çiftekavak Mezrası Katliamı, 22 Eylül 1987 tarihinde, Siirt'in Şırnak ilçesine bağlı Güneyce köyüne ait Çiftekavak mezrasına ARGK militanlarının saldırısı sonucu 4'ü çocuk 6'sı kadın 12 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

Açıkyol Katliamı, 7 Mart 1987 tarihinde, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Açıkyol köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 6'sı çocuk 1'i kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin öldüğü bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.