İçeriğe atla

Faruk Aksoy

Faruk Aksoy (d. 1964, Şanlıurfa) [1] Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu'dur.

Faruk Aksoy
DoğumFaruk Aksoy
(d. 1964) Şanlıurfa, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekYönetmen, Senarist, Yapımcı ve Oyuncu

Kariyeri

İstanbul Üniversitesi'ni bitirdi. Aynı Üniversitede Avrupa Topluluğu Hukuku alanında master yaptı. Sinemaya Onat Kutlar'ın yanında çalışarak başladı. Serbest çalıştığı dönemde Tony Gatlif, Bernard Faroux, Kostas Kutsomitris, Lucien Pintielie gibi önemli yönetmenlerle çalıştı.

1995 yılında kendi yapım şirketini kurdu ve ilk uzun metraj filminin yapımcılığını Canan Gerede'nin yönettiği Aşk Ölümden Soğuktur isimli film ile gerçekleştirdi. 1996 yılında başta Claude Miller ve Wim Wenders olmak üzere birçok Avrupalı ve Koreli yönetmenlerin gerçekleştirdiği reklam filmlerinin yapımcılığını üstlendi.

1997 yılında Claude Lelouch'un çektiği Hasard et Coinciedences adlı filmin Türkiye çekimlerinin yapımcılığını üstlendi ve Umur Turagay'ın yönettiği Karışık Pizza isimli filmin yapımcısı oldu. Zeki Ökten'in yönettiği Güle Güle isimli filminin yapımcılığını üstlendi. Yeşil Işık isimli film ilk yönetmenlik denemesidir. Ayrıca 17 milyon dolar bütçe ile çekilen Fetih 1453 filminin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenmiştir.

Filmografisi

Film

YılAdıGörevi
1998 Hasards ou coïncidencesYapımcı
Karışık Pizza
1999 Güle Güle
2001 Yeşil IşıkYönetmen, Senarist
2004 BüyüYapımcı
2007 Çılgın DersaneYönetmen, Yapımcı
2008 Çılgın Dersane KamptaYönetmen, Senarist, Yapımcı, Oyuncu
Recep İvedikYapımcı
Avanak Kuzenler
2009 Ayakta Kal
Recep İvedik 2
2010 Recep İvedik 3
2012 Fetih 1453Yönetmen, Yapımcı
2013 ErkeklerYönetmen, Senarist, Yapımcı
2015 Çılgın Dersane 4: AdaYapımcı
Ali Kundilli
2016 Ali Kundilli 2Yönetmen, Senarist
2019 Özgür DünyaYönetmen, Senarist, Yapımcı
Yakında Çılgın Dersane 5: Yeni NesilYönetmen, Yapımcı

Dizi

Yıl Adı Görevi
2003 Hürrem SultanYapımcı

Ödülleri

1998 - 35. Antalya Film Şenliği, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü (Karışık Pizza)

Adaylıklar[2]

2019 - Giovanni Scognamillo Ödülü, En İyi Fantastik Film (Özgür Dünya)

Kaynakça

  1. ^ "Doğum yeri kaynağı". 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20240101210328/https://www.imdb.com/name/nm1147588/awards/?ref_=nm_awd. 1 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hulki Saner,, Türk senarist, yönetmen, film yapımcısı, oyuncu, film dağıtımcısı, film müzikçisi, söz yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ezel Akay</span> Türk Yönetmen

Ezel Akay, Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osman F. Seden</span> Türk yönetmen, senarist ve oyuncu (1924–1998)

Osman Fahir Seden, Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Işıl Aksoy</span> Türk oyuncu

Saadet Işıl Aksoy, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Wes Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Wesley Wales Anderson Amerikalı yönetmen, yazar ve kısa film, sinema ve reklam yapımcısı. 2001 yılında En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülleri adayı oldu.

<i>Recep İvedik 3</i> 2010 yapımı Türk komedi filmi

Recep İvedik 3, 12 Şubat 2010'da vizyona giren Şahan Gökbakar'ın oynadığı Recep İvedik 2'nin devam filmidir. Yönetmenliğini Togan Gökbakar'ın yaptığı filmin yapımcılığını Faruk Aksoy üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Ünlü</span> Türk senarist, yönetmen, yapımcı, şair, müzisyen ve oyuncu

Onur Ünlü, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, şair ve müzisyendir.

Orhan Aksoy, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Eriş Akman, Türk senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncu.

Servet Aksoy, Türk senarist, yapımcı ve sanat yönetmeni. Aksoy Film'in kurucularından birisidir ve Faruk Aksoy ile kardeştir.

Ayşe Germen, Türk yapımcı ve sanat yönetmeni.

<i>Bir Yudum Mutluluk</i> (film) film

Bir Yudum Mutluluk, Orhan Aksoy'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1982 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Orhan Gencebay ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Selim Soydan üstlenmiştir.

Kurtlar Vadisi, Osman Sınav'ın yarattığı ve Raci Şaşmaz'ın kaleme aldığı Türkiye'nin politik konularını ele alan Türk kült serisidir. Serinin dizi ve filmlerinde birçok ünlü oyuncu oynamıştır. Müziklerinin çoğu Gökhan Kırdar tarafından yapılmıştır. Serinin ilk 55 bölümünde yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, 56-97 bölümler arasında yapımcı Raci Şaşmaz, yönetmen koltuğuna ise Serdar Akar oturmuştur. 97. bölümdeki finalden sonra Kurtlar Vadisi Terör adı ile 2 bölüm seyirci karşısına çıkmıştır. Bu dizinin yayından kaldırılması sonrası Kurtlar Vadisi Pusu adlı dizi ile 300 bölüm boyunca seyirci karşısına çıkmıştır. 2013'te Şaşmaz kardeşler'in anlaşamaması üzerine Raci Şaşmaz ve Bahadır Özdener, serinin senaristiliği ve yapımcılığından istifa etmiştir. Yerlerine daha deneyimsiz olan Cahit Kayaoğlu gibi isimler getirilmiş ve bunun sonucunda reytingler düşmeye başlamıştır. Kurtlar Vadisi Pusu'nun son bölümü olan 300. bölümde reytingler 4'lere kadar düşmüştür. Serinin sona ermesinden 1 yıl sonra TRT 1'de yayınlanan Kurtlar Vadisi Vatan filmi ise 5,43 reyting almıştır. En çok reyting alan dizi bölümleri 23 reyting puanı ile Kurtlar Vadisi'nin finali olan 97. bölüm ve 25,43 reyting ile Kurtlar Vadisi Pusu'nun 45. bölümüdür. Seri; Kurtlar Vadisi'nin ilk sezonu boyunca Çarşamba günleri, diğer tüm sezonlarda ve dizilerde ise Perşembe günleri yayınlanmıştır. Serinin toplam 399 bölümlü televizyon dizilerinin yanında seriye ait 4 sinema filmi, 1 amatör filmi çekilmiş; 1 kitabı yazılmıştır.

<i>Çakırcalı Mehmet Efe</i> (film, 1950) 1950 filmi

Çakırcalı Mehmet Efe, Murat Sertoğlu'nun romanından uyarlanarak Faruk Kenç'in senaryosunu yazıp yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İstanbul Film adına Faruk Kenç ile And Film adına Turgut Demirağ'dır. Filmin müziği Şadi Yaver Ataman tarafından yapılmıştır. Görüntü yönetmenliğini Enver Burçkin üstlenmiştir. Yönetmen yardımcılığını Nuri Akıncı yapmıştır. 1952 yılında devam filmi olarak Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi yine Faruk Kenç tarafından yönetilmiştir.

Birsen Kaya, Türk film yönetmeni ve senarist. Bilge Olgaç ve Cahide Sonku ile beraber Türkiye'nin ilk kadın yönetmenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Taranç</span> Türk yönetmen, senarist ve besteci

Gülten Taranç Türk yönetmen, senarist ve besteci.

Leyla Hanım, Leyla Atakan'ın hayatını konu alan belgesel film.