İran (Farsça:
Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.
İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır. İranlı olarak tanımlanan halklar genellikle İran dillerini konuşmaktadırlar.
Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
IKCO Samand, Iran Khodro tarafından 2003 yılından bu yana üretilen alt orta sınıf otomobil modelidir. Araç, Peugeot 405 platformunun temelinde geliştirilmiştir. Samand, 1967-2005 yılları arasında üretilen Paykan'ın yerini almıştır.
Şehram Nazıri, klasik İran ve Sufi müziği icra eden İranlı Kürt tenor. Sufi içerikli müziklerin yanı sıra özellikle tasavvuf temalı şiirleri bestelemesiyle bilinir. Firdevsî'nin Şehnâme'si ve Mevlana'nın şiirleri üzerinde çalışmış olan müzisyen, İran bülbülü olarak anılmakta ve İran'ın Pavarotti'si olarak kabul edilmektedir. 1873-1909 yılları arasında İran Milli Marşı kabul edilen Salâm-e Shâh 'i seslendirmiştir. 2012'de orkestra şefliğini Loris Tjeknavorian'un yaptığı Armenia Komitas Senfoni Orkestrası ile birlikte Kürt halk eserlerini seslendirmiştir. Konserde 'Varan, Abe Hayate Eshgh, Lay Lay, Sheyda Shodam, Shirin Shirin ' eserlerini seslendirmiştir.
İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.
İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.
İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı veya IRNA, İran'nin resmi haber ajansıdır. 1934 yılında Pars Haber Ajansı adıyla kurulmuş olup 1981 yılında günümüz adını almıştır. IRNA'nın İran'da 60 ve diğer ülkelerde toplam 30 ofisi bulunmaktadır.
Meşhed metrosu, İran'ın Meşhed kentinde bulunan bir metro ağıdır. Meşhed metrosu 12 Mart 2011 tarihinde açılmıştır. Sistem 24 km uzunlukta olup bir hat ve 24 istasyona sahiptir.
Seyyid Hasan Firuzabadi, İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.
Hawar Haber Ajansı veya ANHA, Ağustos 2012 tarihinde kurulan Haseke merkezli haber ajansı. Suriye Kürdistanı'nın de facto resmi haber ajansı olup Suriye Demokratik Güçleri ile yakın ilişki içerisindedir.
İran, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 15 farklı branşta 63 sporcu ile temsil edilmiştir.
Vahid Emiri BF Perspolis takımında forvet pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı, İran merkezli bir haber ajansıdır. Ajans, Aralık 1999 tarihinde İran üniversitelerinden haberler hakkında rapor vermek amacıyla kurulmuş olup günümüzde çeşitli ulusal ve uluslararası konuları da kapsamaktadır. Yazarlar ve muhabirlerin kendileri çeşitli konularda öğrencilerdir ve birçoğu gönüllüdür. Merkezi Tahran'da yer almaktadır.
Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.
İran'ın etnik çeşitliliği, İran'da konuşulan dilleri de etkiler. İran İslam Cumhuriyeti Anayasası, Farsçanın tek başına okul eğitimi ve tüm resmi hükûmet iletişimleri için kullanılması gerektiğini ileri sürmektedir. Anayasa ayrıca Arapçayı İslam'ın dili olarak tanır ve resmi statüsünü dinin dili olarak atar. Çok dillilik teşvik edilmese de, azınlık dili edebiyatı öğretimi sırasında azınlık dillerinin kullanımına izin verilmektedir. Farklı yayınlar İran dilleri için farklı istatistikler bildirmiştir, ancak konuşulan ilk üç dil sürekli olarak Farsça, Azerice ve Kürtçe olarak bildirilmektedir.
Ukrayna Haber Ajansı Kiev merkezli bir Ukrayna haber ajansıdır. Politik, ticari ve finansal bilgilerin yanı sıra popüler bir fotoğraf raporlama hizmeti üretir ve sağlar. Şubat 2008'den bu yana şirket, kendisi de Rusya merkezli GDF Media Ltd.'nin bir yan kuruluşu olan, eski adı UA Inter Media Group olan Inter Media Group Ltd.'nin bir parçasıdır. Inter Media Group Limited ayrıca Ukrayna TV kanalı Inter'in %61'ine sahiptir.
Muhammed İmami-Kaşani, İranlı din adamı ve siyasetçi.
Mehr Haber Ajansı, İran hükûmetinin yarı resmi haber ajansıdır. Merkezi Tahran'dadır ve İslami Kalkınma Örgütü'ne (IIDO) aittir.