İçeriğe atla

Farklılaştırılmış denetim

Farklılaştırılmış denetim (differentiated supervision) modeli Allan A. Glatthorn tarafından ilk olarak 1980'lerin başında öğretmenlik mesleğindeki değişimlerden dolayı ortaya atılmış,[1] öğretmene alacağı denetim ile değerlendirme hizmetleri konusunda yol gösteren ve seçenekler sunan bir çağdaş denetim yaklaşımıdır.[2] Bu yaklaşım öğretmenin mesleki gelişimini ön planda tutarak, potansiyeli doğrultusunda en iyi noktaya gelmesini amaçlamaktadır. Öğretmenler denetimde aktif katılım göstermekte bunun yanında müdür, denetmen, meslektaş ve öğrenci gibi birçok kaynaktan da dönüt alabilmektedir. Bu modelde denetim anlık değil gelişimsel bir süreçtir ve öğretmenlerin mesleğinin her anında sürekli öğrenme ve kendini geliştirme çabalarını destekleyerek onları güdüleyen bir araç olarak görülebilmektedir.[3]

Farklılaştırılmış denetim modeli öğretmenlere akademik başarı seviyelerine göre üç farklı gelişim seçeneği sunmaktadır. Bu seçenekler; meslekte yeni ve öğretimle ilgili sıkıntı yaşayan öğretmenlere yönelik yoğun mesleki gelişim yaklaşımı, orta gelişim seviyesindeki öğretmenlere yönelik işbirlikçi mesleki gelişim yaklaşımı ve tecrübeli öğretmenler için kendi mesleki gelişimlerini sağlayan öz-yönetimli mesleki gelişim yaklaşımıdır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Debeş (2021). Eğitim Yönetimi ve Denetimi. Nobel Yayınları. s. 65. 
  2. ^ Aydın (2012). Öğretimde Denetim: Durum Saptama Değerlendirme ve Geliştirme. Pegem Akademi Yayıncılık. s. 64. 
  3. ^ İlğan (2006). "Adana K. Maras ve Hatay ili ilkögretim müfettişleri ve ögretmenlerinin Farklılastırılmış Denetim Modelini benimseme ve kamu ilkögretim okullarında uygulanabilir bulma düzeyleri". Yüksek lisans tezi. 
  4. ^ İlğan (2012). Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi ve Denetimi: Öğrenen Öğretmenler, Başaran Öğrenciler. Pegem Akademi Yayıncılık. s. 152. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü, Eğitim fakültelerinin 1998 yılında yeniden yapılanması sonucunda birçok eğitim fakültesinde bu bölümler oluşturulmuştur. Bölüme sadece Türkiye'deki üniversitelerde rastlanmaktadır. Lisans mezunları Bilgisayar Öğretmeni ve Öğretim Teknoloğu unvanını taşımaya hak kazanır. Lisans programındaki bilgisayar eğitimi ile mezunlar bu iki meslek dışında Yazılım Tasarımcısı ve Yazılım Geliştirimi olarak da istihdam edilmektedir. Lisans programının iki ana amacı bulunmaktadır: Birinci amaç ilk ve orta öğretimde görev alacak olan, temel mesleki bilgi ve becerileri kazanmış bilgisayar öğretmenleri yetiştirmektir. İkinci ana amaç ise, öğrenci kitlesinin pedagojik düzeyine ve müfredata uygun öğretim materyali ve eğitim yazılımı tasarlama, geliştirme, uygulama ve değerlendirme alanlarında donanımlı BDÖ uzmanları yetiştirmektir. 1998 öncesi için daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

Teknoloji alanındaki gelişmeler insanların öğrenme yolarında da değişikliklere yol açtı. Geleneksel sınıf ortamı, uzaktan eğitimin gelişimine uyum sağladı ve okullar artan nüfus, masraf ve genişleyen coğrafi alanlar yüzünden çevrimiçi müfredatlar oluşturmaya başladı. Webe dayalı formatta, düşük masraflı, yüksek kaliteli eğitim oluşturmak için geleneksel sınıfa dayalı eğitim, materyal ve bilgi alma ihtiyacı öğrenme nesnesi kavramına giden yolu açtı. Öğrenme nesneleri; uzaktan eğitim maksadıyla hazırlanan ve Öğrenme Yönetim Sistemi'nde çalıştırılan e-öğrenme içeriklerine denir. Öğrenme nesnesi kavramındaki temel düşünce eğitimle ilgili içeriğin çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmesidir. Geleneksel olarak, eğitimle ilgili içerik birkaç saatlik süreden oluşur. Öğrenme nesneleri ise süreleri iki ilâ 15 dakika arasında değişen çok daha küçük birimlerdir.

Prof. Dr. Bahri ATA, (d. 10 Haziran 1969, İzmit)

Eğitmen ve öğrencinin aynı mekanda olma zorunluluğunu ortadan kaldıran öğrencinin kendi öğrenme sorumluluğunu kazandıran “Uzaktan eğitim”, geçmişi ilk yüzyıla kadar dayanan, günümüz örgün eğitim sistemine de alternatif bir sistem olarak bulunan ve gelişen teknoloji ile birlikte başarı oranı her geçen gün artan bir eğitim sistemidir.
Her ne kadar kesin bir başlangıç tarihi belirlenemese de, uzaktan eğitim uygulamalarının organizasyonel bir yapıda kullanımına 19. yüzyılda rastlanmaktadır. Özetle maddeler halinde inceleyecek olursak, uzaktan eğitim uygulamalarının tarihsel gelişimini aşağıdaki şekliyle sıralamak mümkündür;

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Öğretmen Akademisi</span> KKTCde kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Öğretmen Akademisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan ve öğretmen yetiştiren devlet kurumudur. Ülkedeki tek devlet üniversitesidir.

Mustafa Safran Türk akademisyen 1984 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de öğretmenlik</span>

"1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesine göre, öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir."

2012 okul öncesi eğitim programı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde tüm bağımsız ana okulları ve ana sınıflarında uygulamaya başlanan eğitim programı. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNICEF'in teknik destek sağladığı program Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Eğitim merkezleri, fakülteye destek hizmetleri sağlamak, öğretim elemanlarının öğretim ve mesleki gelişimlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için ve yüksekokul ve üniversitelerdeki bağımsız akademik öğrenme alanıdır. Eğitim merkezleri ayrıca, lisansüstü öğrencilere gelecekteki kariyerlerine rutin olarak mesleki gelişim sağlar. Bazı merkezler, bireysel kuruma bağlı olarak öğrenciler ve diğer hizmetler için öğrenme destek hizmetleri sağlayabilir. Eğitim merkezleri öğretim ve öğrenim merkezleri, fakülte geliştirme merkezleri, akademik destek merkezleri gibi farklı isimlerle de çalışabilir. Bazı merkezler, çalışma ve öğrenme becerileri olan öğrencilere ve hatta akran özel ders programlarına destek hizmetleri sunmaktadır. Bununla birlikte, birçok kurumda, öğrenci destek hizmetleri, öğrenme kaynak merkezi veya öğrenci danışma merkezleri alanına girebilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da eğitim</span> Kazakistandaki eğitimin incelemesi

Kazakistan 2000'lerden itibaren eğitimi öncelikli bir faktör olarak belirlemiştir. Kazakistan'ın eğitim alanına ayırdığı bütçe her yıl artmaktadır.

Müjdat Ataman, Türk eğitimci, yazar, drama lideri.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, 1987 yılında başlatılan Avrupa Birliği öğrenci değişim programıdır.

Öğrenme stilleri, bireylerin öğrenmelerindeki farklılıklarını göz önüne alarak, bu konudaki teorilere atıfta bulunmaktadır. Atıfta bulunduğu teorilerden birçoğu; insanların, öğrenme tarzlarına göre sınıflandırılabileceği görüşündedir. Ancak önerilen öğrenme biçimlerinin; nasıl tanımlanması, sınıflandırılması ve değerlendirilmesi gerektiği konusunda farklılık göstermektedirler. Ortak noktaları ise; bireylerin öğrenme tarzlarında, farklılıkları olduğu kanısıdır.

Müfredat geliştirme, müfredatı iyileştirme sürecidir. Program geliştirme olarak da adlandırılan müfredat geliştirmede çeşitli yaklaşımlar kullanılmıştır. Yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar; analiz, tasarım, seçme oluşturma ve gözden geçirme yaklaşımlarıdır.

  1. Analiz
  2. Tasarım
  3. Seçme
  4. Oluşturma
  5. Gözden geçirme