İçeriğe atla

Farkhor Hava Üssü

Farkhor Hava Üssü, başkent Duşanbe'nin 130 kilometre (81 mil) güneydoğusunda, Tacikistan'daki Farkhor kasabası yakınlarında bulunan bir askeri hava üssüdür.[1][2] Tacik Hava Kuvvetleri ile işbirliği içinde Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından işletilmektedir.[3] Farkhor, Hindistan'ın kendi toprakları dışındaki ilk askeri üssü.

Tarih

1996-97'de Araştırma ve Çözümleme Kanadı (RAW), Farkhor Hava Üssü'nü Afgan Kuzey İttifakına yüksek irtifa askeri malzemeleri taşımak, helikopterlerine hizmet vermek ve istihbarat toplamak için Tacikistan ile müzakerelere başladı. O zamanlar Hindistan, Farkhor bölgesinde küçük bir askerî hastane işletiyordu. Farkhor'daki hastane, kendisine yönelik bir intihar saldırısının ardından oraya götürülen askeri lider Ahmed Şah Mesud da dahil olmak üzere, Taliban ile savaşta yaralanan Afgan Kuzey İttifakı üyelerini tedavi etmek için kullanıldı.[4] 2002 yılında Hindistan, Farkhor'da bir hava üssü kurduğunu kabul etti.[5][5][6] Rusya'nın yardımı ile güvence altına alındı.[7][7][8] 1980'lerden beri kullanılmayan hava üssü harap durumdaydı. Hindistan Hükûmeti 2003 yılında özel bir inşaatçıya hava üssünü 2005 yılına kadar restore etmesi için 10 milyon dolarlık bir ihale verdi. Müteahhit temerrüde düştükten sonra, Sınır Yolları Örgütü işi tamamlamak için devreye girdi. Hindistan, üste bir MiG 29 uçağı filosu bulundurmaktadır.[3]

Stratejik konum ve jeopolitik çıkarımlar

Farkhor Hava Üssü, Hint Yarımadası'nda daha büyük bir rol arayışında Hint ordusuna gerekli derinliği ve menzili verecek ve Hindistan'ın gücünü Orta Asya'ya yansıtma hareketinin somut bir tezahürü olacak.

Bu üssün potansiyel sonuçları, alt kıtadaki Hint-Pakistan rekabetinin çok ötesine geçiyor. Pakistan, Farkhor'daki üssün faaliyete geçmesiyle Hindistan tarafından kuşatılmaktan korkuyor.[9] 2003 yılında Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Tacik hükûmetine Hint uçaklarının hava üssünü kullanarak birkaç dakika içinde Pakistan'a ulaşabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.[10]

Kaynakça

  1. ^ https://web.archive.org/web/20080712223243/http://www.hindu.com/2008/07/09/stories/2008070955191000.htm
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  4. ^ http://timesofindia.indiatimes.com/india/India-to-open-military-hospital-in-Tajikistan/articleshow/10810702.cms%7Caccess-date=1 Şubat 2012
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  6. ^ https://web.archive.org/web/20020917091458/
  7. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  8. ^ https://web.archive.org/web/20091208010925/
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ziyâülhak</span> 6. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Ziyâülhak, Pakistanlı asker ve devlet adamı. Genelkurmay başkanlığı ve sıkıyönetim komutanlığı görevlerinin ardından 1978'de cumhurbaşkanı olarak 1988'e değin ülkeyi askeri rejimle yönetti.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya</span> Asya kıtasının güney bölgesi

Güney Asya, hem coğrafi hem de etno-kültürel terimlerle tanımlanan Asya'nın Güney bölgesidir. Bölge Hindistan, Bangladeş, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Maldivler ülkelerinden oluşmaktadır. Topografik olarak, Hint levhası hakimdir ve büyük ölçüde güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Himalayalar, Karakurum ve tarafından doğal sınırları vardır. kuzeyinde yükselen Ceyhun, kuzeybatı sınırının bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İslam Cumhuriyeti</span> Afganistanda hüküm sürmüş eski bir devlet

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Afganistan Savaşı sırasında 2004-2021 yılları arasında Afganistan'da var olan bir İslam cumhuriyetiydi. 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesinin ardından Taliban liderliğindeki Afganistan İslam Emirliği'nin ele geçirilmesi sonrası 2004 yılında kuruldu. 15 Ağustos 2021'de ülkenin büyük bölümünün kontrolü Afganistan İslam Emirliği'ne geçti. Afganistan'ın uluslararası olarak tanınan tek meşru devleti olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Hava Kuvvetleri</span>

Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Pakistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Savaşı (2001-2021)</span> ABDnin Afganistana girmesiyle başlayan süreç

Afganistan Savaşı, 2001 Ekim'inin 7. gününde başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 11 Eylül saldırıları gerekçesi ile yapılmıştır. ABD Başkanı George W. Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Harekât Usame bin Ladin'in yakalanmasına değin sürecekti. Aynı zamanda Taliban ve diğer Taliban yandaşı güçlerin ortadan kaldırılması ile harekât sona erecekti. Böylelikle Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Hava Kuvvetleri</span> Şu anda Afganistanda bulunan hava kuvvetleri personel sayısı tam olarak bilinmemektedir

Afganistan Hava Kuvvetleri, 2004'ten 2021'e kadar Afganistan İslam Cumhuriyeti'ne bağlı Afganistan Silahlı Kuvvetleri'nin hava harp gücüydü. 1. Kanat Kabil'de, 2. Kanat Kandahar'da, 3. Kanat Shindand'da ve 4. Kanat kuzey Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'te olmak üzere dört kanada bölünmüştü. Korgeneral Mohammad Dawran, Afgan Hava Kuvvetleri'nin son Genelkurmay Başkanı ve Kabil'in Düşüşünden önceki son Afgan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abdul Fahim Ramin'di. Afgan Hava Kuvvetleri'nin komuta merkezi, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyordu. Herat Eyaletindeki Shindand Hava Üssü ana eğitim tesisi olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">El Udeid Hava Üssü</span> Katarın batısındaki hava üssü

El Udeid Hava Üssü Katar'ın batısında yer alan hava üssü.

<span class="mw-page-title-main">Bagram Hava Üssü</span>

Bagram Hava Üssü, Afganistan'da yer alan ve geçmişte Amerika Birleşik Devletleri ile koalisyon güçlerinin 20 yıla yakın bir süre boyunca kullandığı hava üssüdür. Çarikar'ın 11 kilometre kadar güneydoğusunda, Kâbil'in 47 kilometre kadar kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar Uluslararası Havalimanı</span>

Kandehar Uluslararası Havalimanı, Afganistan'daki Kandehar'ın 16 kilometre güneydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Ülkenin ikinci ana uluslararası havaalanı ve en büyük askeri üslerden biri olarak, 250'ye kadar uçağı barındırabilecek kapasiteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat Hava Üssü</span> Suriyede bir askeri üs

Şayrat Hava Üssü, Suriye'nin Humus Vilayeti'nin Humus ilçesi'nin Şayrat kasabasında bulunan askerî bir hava üssü. Üs, Suriye'nin en büyük üçüncü şehri Humus'un 31 km güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minniğ Askerî Hava Üssü</span>

Minniğ Askeri Hava Üssü, Minniğ Askeri Havaalanı veya Minek Hava Üssü, Minek köyü yakınlarında Halep iline bağlı Azez'in 6 kilometre güneyinde kurulu bir hava üssü. Minniğ Hava Üssü, MBB 223 Flamingo eğitici uçak ve Mil Mi-8 helikopterleri ile donatılmış olan 4. Uçuş Eğitim Sahasına ev sahipliği yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">2021 Taliban saldırısı</span> Afganistandaki askeri saldırı

2021 Taliban saldırısı, Taliban ve müttefik militan grupların Afganistan İslam Cumhuriyeti ve müttefiklerine karşı 1 Mayıs 2021'de başlayan ve 15 Ağustos 2021'de Kabil'in Düşüşü ile biten büyük bir saldırıydı. Saldırı sonucunda Taliban ülkeyi ele geçirdi ve Afganistan İslam Emirliği'ni kurdu.

Aşkabat anlaşması, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Hindistan, Pakistan ve Umman hükûmetleri arasında Orta Asya ve Basra Körfezi arasında mal taşımacılığını kolaylaştıran uluslararası bir taşımacılık ve transit koridoru oluşturmak için yapılan çok modlu bir taşımacılık anlaşmasıdır. Anlaşma Nisan 2016'da yürürlüğe girdi. Türkmenistan, anlaşmanın emanetçi devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacik mutfağı</span>

Tacik mutfağı, Tacikistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Tacik mutfağının, Rus, Afgan, İran ve Özbek mutfaklarıyla çok ortak noktası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abu al-Duhur Askeri Hava Üssü</span> Suriye’nin İdlib kentinde bulunan askeri havaalanı

Abu al-Duhur Askeri Hava Üssü ya da Abu al-Duhur Askeri Havaalanı, Suriye'nin İdlib kentinde bulunan ve Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait askeri bir hava üssüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jirah Hava Üssü</span> Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait askeri hava üssü

Jirah Askeri Hava Üssü ya da Jirah Askeri Havaalanı, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait askeri hava üssü.