İçeriğe atla

Farid Farjad

Farid Farjad
Sanatçının Türkiye'deki dinletisinden bir kare.
Genel bilgiler
DoğumTahran, 1938
Başladığı yerİran
TarzlarKlasik müzik
ÇalgılarKeman, akordeon[1]
Etkin yıllar1966 – günümüz
Müzik şirketiTaraneh Enterprises
Türkiye Pera Müzik[2]
Önemli çalgılar

Farid Farjad (Farsçaفرید فرجادFerid Fercad), Fars asıllı[1][2] ABD vatandaşı[3] keman virtüözü. "Kemanı ağlatan adam" olarak bilinir[4][5] ve dünyanın en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak kabul edilir.[6][7]

8 yaşından beri keman çalan[8] İranlı[9] müzisyen, 1938 yılında Tahran’da doğmuştur. 1966 yılında, Tahran Müzik Konservatuvarı'nda klasik müzik üzerine master yapmış, bundan sonraki adımında Tahran Senfoni Orkestrası'nda önemli görevler üstlenmiştir.[10] Fars Halk Müziği birikimine sahip olan Farjad, keman ile Klasik Batı müziği üzerinde de çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmaları Fars müziğinin gelişmesinde önemli bir yer tutmuştur.[11]

Farjad, Pehlevi Hanedanı döneminde doğmuş fakat 1979 yılındaki İran İslam Devrimi öncesinde ülkesinden ayrılarak Kaliforniya'ya yerleşmiştir.[9] Bu yıldan itibaren ABD vatandaşlığına geçmiş ve yaşamını ABD'de sürdürmüştür. Fakat kendisini ABD'li değil, İranlı[9] ve Fars[1] olarak nitelendirmektedir. Devrimden sonra İran'da müziğin "haram" ilân edilmesi ve yasaklanmasından sonra Farjad'ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklanmıştır.[12] Sanatçı yıllardır Los Angeles'ta[13] yaşamaktadır.

Farjad'ın, yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu Anroozha (O Günler) isminde[14] beş albümden oluşan bir albüm serisi bulunmaktadır.[15][16] Ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif iki albüm de sanatçının eserleri arasındadır. Bu albümlerde Farjad, kendi deyimiyle doğadaki hüznü notalara dökmüştür.[2] Albümlerinin bu yönde oluşmasının sebeplerinden birisi olarak devrimden sonra ülkesinden uzaklaşması ve ülkesinden uzakta yaşamak zorunda kalmasını göstermiştir.[13]

Anroozha serisinin ilk dördünde Farjad'a Abdi Yamini, beşinci albümde ise eşi Mitra Tavakkoli Farjad piyano ile eşlik etmiştir.[11]

Albümleri

Kaynakça

  1. ^ a b c Tokay, Murat (20 Mart 2010). "Farid Farjad: Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar sahiplenilmedim". İstanbul: zaman.com.tr. ss. 3. sayfa. 29 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  2. ^ a b c Tokay, Murat (20 Mart 2010). "Farid Farjad: Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar sahiplenilmedim". İstanbul: zaman.com.tr. ss. 1. sayfa. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. []
  3. ^ "Farjad: Türk vatandaşı olmak istiyorum". Star. İstanbul: haber7.com. 23 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  4. ^ "Farid Farjad Adana'ya geliyor". timeturk.com. 24 Mart 2010. 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  5. ^ "Farid Farjad yine kemanı ağlattı". CHA. Antalya: haber7.com. 20 Mart 2010. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  6. ^ "Keman, Hüzün ve Farid Farjad". cemaat.com. 20 Eylül 2007. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  7. ^ "Dünyaca Ünlü Keman Virtüözü Farjad Türkiye'de". İzmir: aa.com.tr. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  8. ^ "Farid Farjad İzmir'de". İzmir: aa.com.tr. 4 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  9. ^ a b c Vural, Güliz. "Vatansız Bir İnsanım Ben". İstanbul: yeniaktuel.com.tr. ss. 2. sayfa. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  10. ^ Toker, Hülya. "Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi "D'Oku"" (PDF). Niğde 75. Yıl M. Göker Anadolu Tekstil Meslek Lisesi: okulweb.meb.gov.tr. ss. 8. sayfa. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. []
  11. ^ a b "Farid Farjad". lastfm.com.tr. 30 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  12. ^ Vural, Güliz. "Vatansız Bir İnsanım Ben". İstanbul: yeniaktuel.com.tr. ss. 1. sayfa. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  13. ^ a b Tokay, Murat (20 Mart 2010). "Farid Farjad: Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar sahiplenilmedim". İstanbul: zaman.com.tr. ss. 2. sayfa. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  14. ^ "Music, Farid Farjad" (İngilizce). iranian.com. 7 Mayıs 1999. 1 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  15. ^ "Farid Farjad - eWorld Records" (İngilizce). eworldrecords.com. 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. 
  16. ^ "Arama sonuçları: Farid Farjad". dr.com.tr. Erişim tarihi: 30 Ekim 2010. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1938 (MCMXXXVIII) cumartesi günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hadise</span> Türk şarkıcı

Hadise Açıkgöz veya sahne adıyla Hadise, Çerkes asıllı Türk şarkıcıdır. Belçika'nın Mol yerleşkesinde Sivaslı bir ailenin kızı olarak doğup büyüdü. 2003 yılında Idool 2003 yarışmasına katıldıktan sonra albüm teklifi alınca ilk albümünün hazırlıklarına başladı. 2005 yılında yayınlanan ilk stüdyo albümü Sweat'te yer alan "Stir Me Up" şarkısıyla Belçika'da ve Türkiye'de tanınmaya başladı. Türk basınının kendisiyle ilgilenmesinden sonra kariyerini Türkiye'ye taşıdı.

Suat Suna, Türk şarkıcı, besteci, şarkı sözü yazarı, aranjör, prodüktör, dizi ve film oyuncusu, roman yazarı ve keman virtüözüdür.

Sâdî Işılay, Türk keman virtüözü ve besteci.

Murat Kekilli, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Arash</span>

Arash Labaf, İsveçli-İranlı şarkıcıdır. 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Aysel ile birlikte "Always" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<i>Ruhun Duymaz</i>

Ruhun Duymaz, Emel Müftüoğlu'nun solo olarak çıkardığı beşinci albümüdür. Bundan önceki iki albümünün de olduğu gibi bu albümün de prodüktörlüğünü Sezen Aksu yaptı. Aynı zamanda, Onno Tunç'un son çalışmalarından biri olan albüm 1995 yılında çıkmıştır. Yapım aşamasında yüksek beklentiler sunan albüm aynı başarıyı satış sayısında yakalayamamıştır.

Türk pop müzik şarkıcısı Murat Dalkılıç'ın diskografisi; beş stüdyo albümü, bir extended play (EP), beş single ve yirmi dokuz video klipten oluşur. Piyano eğitimi alan Dalkılıç, müziğe yönelmeye karar verdikten sonra çeşitli yerlerde sahneye çıktı. 2008 yılına gelindiğinde Kasaba adlı bir EP yayımladı ve aynı adlı şarkıyla çıkış yaptı. Şarkı, Türkiye resmî listesinde bir numaraya yerleşmesinden sonra Avrupa'da da listelere girdi, ayrıca 16. Kral Müzik Ödülleri'nden Radyolarda En Çok Çalan Şarkı ödülünü aldı. Bir yıl sonra "Pardon" ve "La Fontaine" single olarak dijital ortamda satışa sunuldu, ikincisi, Türkiye'de iki numaraya kadar yükseldi.

<i>Şans</i> (albüm)

Şans, Türk şarkıcı Murat Boz'un ikinci stüdyo albümü. 25 Şubat 2009'da Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. On bir yeni şarkıdan ve Uçurum EP'sinde yer alan şarkılardan oluşur. Albüm, Boz'un ilk albümü Maximum'dan sonra yayınlanan ilk büyük çalışmasıdır. Sanatçı, albümde Soner Sarıkabadayı, Ersay Üner, Fettah Can ve Mustafa Ceceli ile çalıştı. Ayrıca kendi yazdığı bazı şarkıları da albümüne kattı.

<i>Aşklarım Büyük Benden</i> Murat Bozun 2011 Stüdyo Albümü

Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümü. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Boz videografisi</span>

Türk pop şarkıcısı Murat Boz'un videografisi; on dokuz müzik videosu, dört konukluk, üç televizyon programı ve üç reklam filminden oluşmaktadır. Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde doğan Murat Boz, ilköğrenimini burada tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1999'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Bölümü'nü kazandı, 2003 yılında buradan mezun olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı bölümüne başladı. 2001 yılından itibaren beş yıl boyunca Tarkan'ın vokalistliğini yaptı. 2004 yılında Nil Karaibrahimgil'in "Bronzlaşmak" klibinde oynayarak ilk kez televizyonlarda görüldü. 2006 yılında "Aşkı Bulamam Ben" şarkısı ile çıkış yaptı. Şarkının klibinde Süleyman Yüksel ile çalıştı. 2007 yılında ikinci stüdyo albümü Maximum'u yayımladı. Albümdeki "Maximum" ve "Püf" şarkılarına klip çekti; kliplerin ikisinde de Murad Küçük ile çalıştı. Aynı yıl, Hepsi 1 ve Avrupa Yakası dizilerinde konuk oyuncu olarak yer aldı. Bir sonraki yıl Uçurum adını verdiği EP çalışmasını yayımladı. EP'nin ilk ve tek klibini aynı adlı şarkıya çekti ve klipte Tülay İbak ile çalıştı. Aynı sıralarda Tarkan'ın "Start the Fire", Ajda Pekkan'ın "Amazon", Murat Dalkılıç'ın "Kasaba" kliplerinde yer aldı. 2009'un başında ikinci stüdyo albümünün çıkış şarkısı "Para Yok"'u yayımladı. Şarkının klibi için ilk kez Murat Onbul ile çalıştı. Şubat 2009'un sonunda ikinci stüdyo albümü Şans'ı yayımladı. Albümün ikinci klibini "Özledim" şarkısına, üçüncü klibini "Her Şeyi Yak" şarkısına, dördüncü klibini "Sallana Sallana" şarkısına, beşinci klibini "İki Medeni İnsan" şarkısına ve son klibini "Buralardan Giderim" şarkısına çekti. Bu kliplerde; Murad Küçük, Emir Khalilzadeh, Gürcan Keltek ve Burak Ertaş ile çalıştı. Mart 2010'da ikinci single'ı "Hayat Sana Güzel"'i yayımladı. Şarkının klibi için bir kez daha Murad Küçük ile çalıştı. Nisan 2011'de üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'in aynı adlı şarkısını çıkış şarkısı olarak yayımladı. Bir sonraki ayın sonunda, büyük bir aşkın trafik kazası nedeniyle bitmesinin konu alındığı "Hayat Öpücüğü" klibini yayımladı. Albümün üçüncü klibini "Geri Dönüş Olsa" şarkısına çekti ve bir kez daha Tülay İbak ile çalıştı. Albümün dördüncü klibini ise "Kalamam Arkadaş" şarkısına çekti. Klip için ilk kez Korhan Bozkurt ile çalıştı. Albümün son iki klibini "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına çekti; kliplerde Burak Ertaş ile çalıştı. Ekim 2011'de O Ses Türkiye yarışmasında jüri üyesi olarak yer almaya başladı, yarışmanın ilk sezonun kazanan jüri üyesi oldu. Ağustos 2012'de ilk remix albümü olan Dance Mix'i yayımladı. Albümün ilk klibini Nihat Odabaşı yönetmenliğinde "Özledim " şarkısına çekti.

O Kız, Ayşegül Aldinç'in 2010'da çıkardığı single çalışmasıdır. 1 Kasım 2010 tarihinde yayınlanmıştır.

Güliz Ayla, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. Kendi adını verdiği çıkış albümünü Eylül 2015'te yayımladı.

Suphi Vural Doğu, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Murat Ceylan (sunucu)</span> Türk sunucu ve şarkıcı

Murat Ceylan, Türk müzisyen, oyuncu, sunucu.

<i>Bana Özel</i>

Bana Özel, Emel Müftüoğlu'nun altıncı solo albümüdür. Albüme adını veren şarkı ilk olarak Nazan Öncel'in Sokak Kızı albümünde yer almıştır.

Hollanda; 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'na bir önceki sene de ülkeyi organizasyonda temsil etmiş olan Corry Brokken'ın seslendirdiği, sözlerini Guus Jansen ve Willy van Hemert'ın yazdığı Net als toen şarkısıyla katılmıştır. Brokken; ülke genelinde gerçekleştirilen ve Nationaal Songfestival olarak anılan ulusal seçmelerin sonucunda seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Tekyay</span> Türk-Ermeni kemancı ve besteci

Nubar Tekyay veya doğum adı ile Nubar Çömlekçiyan, Türkiye Ermenisi keman virtüözü ve besteci.