İçeriğe atla

Farhad Fatkullin

Farhad Fatkullin
Tatarca: Фаткуллин Фәрһад Hаил улы
Rusça: Фархад Наилевич Фаткуллин
Doğum2 Kasım 1979 (44 yaşında)
Kazan, Tataristan
MilliyetTatar
MeslekSimültane tercüman, aktivist
ÖdüllerYılın Vikipedisti (2018)
Akıllı bölge projesinde Mintimer Şeymiyev ile toplantıda

Farhad Fatkullin (Tatarca: Фаткуллин Фәрһад Hаил улы, Rusça: Фархад Наилевич Фаткуллин; 2 Kasım 1979, Kazan, Tataristan), Rusya'nın Rusça konuşmayan halkları arasında Wikimedia hareketini teşvik etme faaliyetleriyle tanınan Tataristanlı bir Rus sosyal aktivistidir. Bunun için 2018 yılının Yılın Vikipedisti ilan edildi.[1][2][3] Genel olarak, daha önce Tataristan'ın eski Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev için hizmet veren profesyonel bir simültane tercümandır.

Hayatı

Fatkullin, 2 Kasım 1979'da Kazan'da doğdu. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]

Eğitimi

  • 1986-1993: Fransız dilinin derinlemesine çalışıldığı Kazan Lisesi №123
  • 1993-1997: Ertuğrul Gazi Tatar-Türk lisesi, Kazan, Tataristan
  • 1995-1997: Clayton Lisesi, Missouri, ABD
  • 1997-2002: Kazan Devlet Finans ve Ekonomi Enstitüsü, İşletme Ekonomisi-Finans yönetimi
  • 2004-2008: Sosyal ve İnsani Bilgi Enstitüsü, Kazan, tercüme fakültesi.[1]

Tatarca, Rusça, İngilizce, Fransızca, Türkçe, İtalyanca konuşabilmektedir.[1]

Profesyonel aktiviteler

  • Kazan Devlet Finans ve Ekonomi Enstitüsü'nde (Rusya) "Risk Yönetimi" (İngilizce) ve Canton'daki (ABD) New York Eyalet Üniversitesi'nde öğretmen.
  • Çeviri sektörü tercümanı, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Devlet Protokol Dairesi.
  • Çok sayıda siyasi, eğitimsel, kültürel ve ticari etkinlikte diğer birçok çeviri faaliyetinin uzun bir geçmişine sahiptir.[2][3][4]
  • 2020 yılında Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov tarafından 35 yüksek profilli dil ve kültür uzmanından oluşan Tatar dilini Koruma ve Geliştirme Komisyonu'na dahil edildi.[5]

Mevcut Wikimedia projeleri

Selet WikiSchool'da 2018 yılı özetleme oturumu

Farhad, küresel Wikimedia hareketi ve Rus dilinde Vikipediler'in geliştirilmesi ile ilgili çok sayıda gönüllülük girişiminde yer almaktadır. 2018'de, Yılın Vikipedisti ödülü Jimmy Wales tarafından Cape Town'daki Wikimania'da duyurulduğunda, Farhad evde eşzamanlı olarak Wikimania'dan canlı yayını Rus Vikipedicileri için çevirmekle meşguldü (ödüllendirileceğini bilmeden).[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "CV - Curriculum Vitae". frhd.narod.ru. 19 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  2. ^ a b "Simultaneous interpretation". frhd.narod.ru. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  3. ^ a b "SHY/MEL conferences interpretation". frhd.narod.ru. 13 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  4. ^ "Other experience". frhd.narod.ru. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  5. ^ "Список Ахметова: названы 35 человек, которые должны спасти татарский язык". БИЗНЕС Online (Rusça). 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  6. ^ "Викимедиа:Членство/en — Викимедиа". ru.wikimedia.org. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  7. ^ "Фархад Фаткуллин из Татарстана стал Википедистом 2018 года — Викиновости". ru.wikinews.org (Rusça). 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tatarca</span> Tatarlar tarafından konuşulan Türk dili

Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur. Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusça ile birlikte iki resmî dilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Çulpan Hamatova</span>

Çulpan Hamatova, Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Çirmişler</span>

Çirmişler - - esasen Rusyada yaşayan Fin-Ugor halklarından biridir. Sayıları 604.000 kişi (2002), bu cümleden Mari El Cumhuriyetinde 324.400, Başkurdistanda 105.829, Tataristan'da 19.500 kişi.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Uluslararası Havalimanı</span>

Kazan Uluslararası Havalimanı, Tatarca Qazan Xalıqara Aeroportı, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'dadır. Kazan'ın 25 km güneydoğusundadır. Orta büyüklükteki uçaklar tarafından kullanılmaktadır. 20 uçaklık park alanı vardır. Şimdiki beton pist, eski pist üzerine inşa edilmiştir. Havalimanına yeni bir modern terminal yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Anıt Camii</span>

Moskova Anıt Camii, Yapımı 1995-1997 de yapılan, 1941-1945 yılları arasında Rusların Nazi Almanya'sına karşı vatan topraklarını savunmak için yaptıkları Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan zaferle çıkmalarının ardından Müslümanların bu savaşa yaptığı katkılara ithaf edilmiş bir camii.

<span class="mw-page-title-main">İj Nehri</span> Nehir

İj Nehri, Rusya'da Kama Nehri'nin sağ kolu olan bir nehirdir. Nehir, 226 km uzunluğunda olup Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Tübenkama Baraj Gölü'ne dökülmektedir. İjevsk ve Egerce kıyısındaki önemli kentlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tübenkama Baraj Gölü</span>

Tübenkama Baraj Gölü, Rusya'da Tataristan, Başkurdistan, Perm Krayı ve Udmurtya arasında Kama Nehri üzerinde bulunan bir baraj gölüdür. 1981 yılında yapılmış olup Tübenkama Hidroelektrik Santrali'ne hizmet vermektedir. Göl, aynı zamanda sulama ve balıkçılık için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mişa Nehri</span>

Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.

<span class="mw-page-title-main">Şeşma Nehri</span> Rusyada bir nehir

Şeşma Nehri ya da Çişme Nehri Rusya'daki Kama Nehri'nin Tataristan'dan ve Samara Oblastı'ndan geçen ve Staroşeşminsk yakınlarında Kama'yla birleşen sol yönlü bir koludur. Nehir, 259 kilometre (161 mi) uzunluunda olup, bunun 227 kilometre (141 mi) uzunluğundaki kızmı Tataristan'dan geçer ve nehrin havzası 6.040 kilometrekare (2.330 sq mi) alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Bornay Camii</span>

Bornay Camii; Kazan, Tataristan, Rusya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Ansiklopedisi</span>

Tatar Ansiklopedik Sözlüğü Tatarca Tataristan ve Tatar halkının tarihi hakkında yayınlanan ilk ansiklopedik sözlüktür. Yayın Tataristan Bilimler Akademisi Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır.

Nail Nabiullin veya Nail Nabiula, Tatar milli hareketi aktivisti, Türkçü-Turancı, "Azatlık" Tatar Gençleri Birliği başkanı ve yazar. Tatar Türkçesinin devlet dili statüsüne gelmesi için mücadele vermektedir. Tataristan bayrağına büyük saygı duyan Nail Nabiula, Kazan'da ve Tataristan'ın diğer bölgelerinde her yıl Tatar dili, bayrağı ve devletini Hatırlama Günü düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Necibe İhsanova</span>

Necibe İhsanova, Tataristan kökenli Sovyet-Rus kadın tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Minnulin</span>

Robert Minnulin; Sovyet, Rus, Tatar şair, gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Erzia</span> Heykeltıraş (1876-1959)

Stepan Dmitrievich Erzia (Nefyodov) (Rusça: Степа́н Дми́триевич Э́рьзя (Нефёдов); 8 Kasım 1876 - 24 Kasım 1959), Rusya ve Arjantin'de yaşayan Mordvin heykeltıraşıydı. Erzia, takma adını yerli etnik grup olan Erzya Mordvinlerinden sonra seçti.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan kültürü</span> etnik yaşam kültürü

Tataristan kültürü, Volga Tatar halkının kültüründen, Rus ve Avrupa kültürü'nden izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Tatar Halk Merkezi</span>

Ayrıca Tatar Sosyal Merkezi olarak bilinen Tüm-Tatar Halk Merkezi, (TTHM, BTİÜ), milliyetçi bir gündemi olan bir Tatar sosyal örgütüdür. TTHM genel merkezi Kazan, Tataristan'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi</span>

Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi, Rusya Federasyonu Kazan şehrinde bulunan bir üniversite. 2005 yılında, bazıları Tatarcanın öğretim dili olarak kullanıldığı veya odak noktası Tatar dili üzerindeki çalışmaların olduğu birçok farklı enstitünün birleşimiyle kuruldu. Bu üniversite, Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi ile Sankt-Peterburg'da yer alan Hertzen Üniversitesi'nden sonra Rusya'daki en eski üçüncü pedagoji üniversitesi olan Kazan Devlet Pedagoji Üniversitesi'nin ardılı olarak görülür.