İçeriğe atla

Faraya

Faraya
فاريا
Kasaba
Faraya kasabasının bir görünüşü.
Faraya kasabasının bir görünüşü.
Lübnan üzerinde Faraya
Faraya
Faraya
Koordinatlar: 34°0′44″K 35°49′26″D / 34.01222°K 35.82389°D / 34.01222; 35.82389
ÜlkeLübnan
İlKisrevan-Cübeyl
İlçeKisrevan
Yüzölçümü
 • Toplam5.58 km²
Rakım1200 m
Nüfus
 • Toplam2.700
 • Yoğunluk310/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Faraya[1] (فاريا - Faria) Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 1200 ila 2000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kasaba, Lübnan'daki kış turizminin en önemli yerlerinden biridir.[1] Faraya'da nüfus ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

Tarih

17. yüzyıl tarihçisi ve Maruni patriği İstifan el-Düveyhi'ye göre Faraya'ya 16. yüzyılda Baalbek'ten gelen Şii Müslümanlar yerleşmiştir.[2] Müslüman topluluklar arasında mezhep ayrımı yapmayan Osmanlı vergi kayıtlarına göre köyde 1523 yılında 45 Müslüman ve 17 Hristiyan hane ve bir imam, 1530 yılında 29 Müslüman ve 9 Hristiyan hane, 1543 yılında ise 43 Müslüman ve 16 Hristiyan hane bulunmaktaydı.[3]

Lübnan İç Savaşı sırasında Faraya, Lübnan Kuvvetleri'nin kalesiydi. 1989 yılında LK'nin Faraya'nın kuzeyindeki Vadi Şabruh'ta gizli bir üssü olduğu ve burada çok sayıda Rus yapımı FROG-7 füzesi muhafaza ettiği bildirilmişti.[4]

2017 yılında açılışı yapılan Lübnan'ın en büyük Aziz Şarbel heykeli, kasabayı ülkenin en çok ziyaret edilen dini mekânlarından biri haline getirdi.[5]

Coğrafya

Faraya ismi, toprağının verimliliğinden dolayı Fenikece'de "meyve ve sebze diyarı" anlamına gelmektedir. Lübnan'ın Kisrevan İlçesi'nde, Beyrut'a 43 km ve Cuniye'ye 30 km uzaklıkta bulunan Faraya, 1200 m ile 2000 m arasında değişen bir rakıma sahiptir. Dağlık yapısı nedeniyle kasabada 60'lı yıllardan itibaren kayak tesisleri kurulmasıyla birlikte Faraya ülkenin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline gelmiştir.[6]

2007 yılında açılışı yapılan Şabruh Barajı, Orta Doğu'daki en yüksek rezervuarlardan birini oluşturmuştur. Rezervuar nedeniyle bölgedeki meyve bahçelerinin dörtte üçünden fazlası sular altında kalmıştır.

Faraya, kışın 1,5 metreyi aşabilen kar kalınlığına ve soğuk bir iklime sahiptir. Sıcaklık kışın -6 °C veya altına düşer. Yaz aylarında ise sıcaklıklar 30 °C'nin üzerine çıkabilir.

Kaynakça

  1. ^ a b Bal, Hacer (30 Aralık 2012). "Lübnan'ın Uludağ'ı Faraya". aa.com.tr. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  2. ^ Bakhit, Muhammad Adnan Salama (Şubat 1972). The Ottoman Province of Damascus in the Sixteenth Century. Londra: School of Oriental and African Studies, University of London. ss. sayfa 75. 
  3. ^ Bakhit, Muhammad Adnan Salama (Şubat 1972). The Ottoman Province of Damascus in the Sixteenth Century. Londra: School of Oriental and African Studies, University of London. ss. sayfa 275. 
  4. ^ Middle East International No 351, 26 Mayıs 1989, Publishers Christopher Mayhew, Dennis Walters; Jim Muir sayfa.11,12
  5. ^ Abi Raad, Doreen (21 Eylül 2017). "Saintly Statue: Lebanon's Humble St. Charbel Now a Towering Presence". ncregister.com. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Faraya". libshop.fr. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

Maruniler veya Maronitler, Lübnan'daki en büyük nüfuslu Maruni Kilisesi'ne bağlı Hristiyan grup.

<span class="mw-page-title-main">Baabda İlçesi</span>

Baabda İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Baabda'dır. Baabda İlçesi, Lübnan'ın 25 ilçesi arasında nüfusu en fazla olan ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Selim Ali Selam</span> Lübnanlı siyasetçi

Selim Ali Selam Arap siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şuf İlçesi</span>

Şuf İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Beytüddin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan başbakanı</span> Lübnanın hükûmet başkanı

Resmi olarak Bakanlar Kurulu Başkanı adına sahip Lübnan başbakanı, hükümet başkanı ve Lübnan'ın Bakanlar Kurulu başkanıdır. Başbakan, Lübnan devlet başkanı tarafından atanır, Lübnan Parlamentosunun onayına gerek yoktur Sözleşmeye göre, makam sahibi her zaman bir Sünni Müslümandır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnanlı Maruni Hristiyanlar</span> Lübnanda Katolik Kilisesi ile ilişkili dini grup

Lübnanlı Maruni Hristiyanlar, Lübnan'daki en büyük Hristiyan mezhebi olan Maruni Kilisesi'nin taraftarlarıdır. Maruni Kilisesi, dünya çapındaki Katolik Kilisesi ile tam bir birlik içinde olan bir Doğu Katolik Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri</span>

Bişerri Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba ülkede kalan tek orijinal "Tanrı'nın Sedirleri"nin bulunduğu yer olup ayrıca ünlü şair, ressam ve heykeltıraş Halil Cibran'ın doğum yeridir. Kasabada Cibran için bir müze bulunmakta olup, şairin mezarı da bu müzededir.

<span class="mw-page-title-main">Aydamun</span>

Aydamun Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 140 kilometre, Trablusşam'ın ise 55 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Beyt Şebab</span>

Beyt Şebab Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn ilçesinde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Metn İlçesi</span>

Metn İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Cüdeyde'dir. Metn İlçesi, Beyrut'a olan yakınlığı nedeniyle yoğun bir nüfusa sahip olup Lübnan'ın 25 ilçesi arasında Baabda İlçesi'nden sonra nüfusu en fazla olan ikinci ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kisrevan İlçesi</span>

Kisrevan İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Kisrevan-Cübeyl ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'un 17 kilometre kuzeyinde yer alan Cuniye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jeita</span>

Jeita Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 380 metre yüksektedir. Kasaba nüfusu ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasrun</span>

Hasrun Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Kadişa Vadisi'nde ve bu vadinin güney kolu olan Kannubin Vadisi'ne bakan bir konumda yer almaktadır. Başkent Beyrut'a 100 km, Bişerri'ye ise 5 km'lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Kasabanın nüfusu 10 bin civarında olup nüfusun tamamına yakınını Maruni Hıristiyanlar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Dahiye</span> Lübnanın Beyrut kentinin güney banliyösü

Dahiye, Lübnan'ın Baabda İlçesi'nde, Beyrut'un güneyinde ağırlıklı olarak Şii Müslümanların yaşadığı bir banliyödür. Azınlık nüfus olarak Sünni Müslümanlar, Hristiyanlar ve 20.000 nüfuslu bir Filistinli mülteci kampı bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri, mağazalar ve çarşıların bulunduğu bir yerleşim ve ticaret bölgesidir ve birkaç kasaba ve belediyeden oluşmaktadır. Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın kuzeyindedir ve Beyrut'u havalimanına bağlayan M51 Otoyolu buradan geçmektedir.