İçeriğe atla

Farasis

Farasis
EndüstriEnerji
Kuruluş2002 (ABD)
Genel merkezi
Web sitesihttps://www.farasis.com/

Farasis, 2002 yılında ABD'de kurulan ve 2009 yılında faaliyet merkezini Çin'e taşıyan, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarını sürdüren bir şirket. Farasis, elektrikli arabalar için Lityum İyon Pili üretmek üzerine çalışıyor. ABD, Çin ve Almanya'da Ar-Ge merkezleri; Çin'de ise üretim tesisi mevcuttur.[1]

Farasis ve TOGG, 2020 yılında Türkiye'de batarya modülü üretmek için ortaklık anlaşması yaptıklarını duyurdu.[2] Bu ortaklık sonucunda ise 2021 yılında elektrikli araçlar için batarya modülü üretmesi amacıyla Türkiye'de SIRO Silk Road Temiz Enerji Çözümleri kuruldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Farasis Resmi Site". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "NTV Farasis - TOGG Haberi". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "TOGG, SIRO Silk Road Temiz Enerji Çözümleri'ni kurdu". Anadolu Ajansı. 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Temsa, 1968 yılında kurulan ve otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapan, ayrıca Mitsubishi marka otomobillerin ithalat ve satışını gerçekleştiren Türkiye merkezli otomotiv şirketi.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

Silk Road, 2010'ların başlarında etkin olmuş ve yasadışı madde satışı ile tanınan online karaborsa ve darknet marketiydi.Darknet piyasasının ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Deep web'de yer alan market, Tor ağı üzerinde .onion uzantısı ile hizmet vermiş; bu sayede kullanıcıların siteye anonim ve güvenli bir biçimde ulaşımını sağlamıştır. 2011 Şubat ayında kurulmuş sitenin geliştirilmesine bundan 6 ay önce başlanmıştır. Etkin olduğu dönem boyunca 100.000'i aşkın müşteri sitede yer alan ürünleri satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Toshiba</span> çokuluslu bir Japon üretim şirketi

Toshiba Corporation Japonca: 株式会社東芝, çokuluslu bir Japon üretim şirketidir. Genel merkezi Tokyo, Japonya olan şirket tüketici ürünleri elektronik cihazlar ve parçaları konusunda Dünyanın sayılı markalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli otomobil</span> şarj edilebilir pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla hareket eden otomobil

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisi olmaktadır. Bu model arabalar yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini ve karbon emisyonunu azaltmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Enerji toplamaları için şarj istasyonu kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Huawei</span> Çin merkezli teknoloji şirketi

Huawei Technologies Co. Ltd. veya kısa adıyla Huawei, merkezi Çin'in Shenzen şehrinde bulunan, Çin menşeli ve çok uluslu bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da ulaşım</span>

Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

Fotovoltaik sistem veya PV sistem, güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistemdir. PV sistem, birçok bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve güneş panelleriyle güneş ışığını soğurup elektriğe çevirir. Güneş çeviricisi elektriksel akımı doğru akımdan alternatif akıma doğru değiştirmektedir. Bunun gibi birleştirme, kablolama ve diğer elektriksel aletlerin kurulumu çalışan bir sistem oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistem güneş takip sistemi ile kendisinin genel performansını artırabilir ve gömülü pil çözümünü de içinde barındırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tesla Model S</span> Tesla tarafından geliştirilen sedan elektrikli otomobil

Tesla Model S, Tesla, Inc. tarafından 2012 yılından beri üretilen beş kişilik bataryalı elektrikli (BEV) lüks sedan otomobil modelidir. Dünyanın en çok satan ikinci bataryalı elektrikli otomobili olan araç Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Çin, Hollanda, Kanada, Danimarka, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde 60, 60D, 70D, 85, 85D ve P85D olarak 6 farklı donanım seçeneği ile satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yüzyılı</span>

Amerikan Yüzyılı'nın 20. yüzyıla ve "Pax Britannica"'nın 19. yüzyıla değinmesine benzer şekilde "Çin Yüzyılı" terimi, 21. yüzyıl jeopolitiğin Çin tarafından hakim olacağını ileri süren bir ihtira. Bu terim, özellikle Çin ekonomisinin Amerika Birleşik Devletleri ekonomisini geçip dünyanın en büyük ulusal ekonomisini oluşturacağı iddiasına ilişkin kullanılır. BM Dünya Bankası'na göre Çin, son iki binyılın büyük kısmı boyunca bu statüyü zaten tutmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Togg</span> Türkiye merkezli otomobil üreticisi

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. Şirket, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobili 29 Ekim 2022 tarihinde seri üretime hazır hâle getirdi. Yapılan bir araştırmaya göre aracın maliyetinin Eylül 2022 itibarıyla 750 bin Türk lirası olduğu tahmin edilmektedir. 14 Mart 2023'te aracın başlangıç fiyatı 953 bin Türk lirası olarak açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Togg T10X</span> Togg tarafından geliştirilen elektrikli otomobil

Togg T10X, Togg tarafından Türkiye'de üretilen elektrikli otomobildir. 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olması planlanmıştır. Başlangıç fiyatı 953 bin Türk lirası olarak belirlenen aracın 16-27 Mart 2023'te ön siparişleri alınmaya başlanmış. İlk satış ve teslimatlar 2023 Mayıs ayında başlamıştır. 2023 yılında kura yöntemi ile satılmış olan 20 bin adet araç, markanın ilk üretmiş olduğu model Togg T10X'dir.

<span class="mw-page-title-main">Midea Group</span>

Midea Group, Beijiao, Shunde, Foshan, Guangdong merkezli ve Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenen Çinli bir elektrikli cihaz üreticisidir. 2018 yılı itibarıyla firma, 200 iştiraki ve 60'ın üzerinde yurt dışı şubesi ile Çin'de ve deniz aşırı ülkelerde yaklaşık 135.000 çalışan istihdam etmektedir. Midea Group, 2013 yılından bu yana Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmektedir. Temmuz 2016'dan bu yana Fortune Global 500 listesi'nde işlem görmektedir. Midea, çok çeşitli aydınlatma, su cihazları, zemin bakımı, küçük mutfak aletleri, çamaşırhane, büyük pişirme cihazları ve soğutma cihazları üretmektedir. Ayrıca klima ve ısıtmada (HVAC) ev ve ticari çözümler üretme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. 2016 yazında Midea, Alman robot şirketi KUKA'yı satın almak için oldukça halka açık bir hamle yaptı. Dünyanın en büyük robot ve beyaz eşya üreticisidir.

Ross William Ulbricht, darknet pazarı web sitesi Silk Road'u 2011'de kurup 2013'te tutuklanana kadar işleten Amerikalı. Site, anonimlik için Tor'u ve para birimi olarak bitcoin kullandı ve uyuşturucu maddeler gibi yasadışı ürünlerin ticaretine ev sahipliği yaptı. Ulbricht'in çevrimiçi takma ad olarak Prenses Gelin romanındaki ve film uyarlamasındaki "Dread Pirate Roberts" karakterinin adını kullanıyordu.

Elektrikli araç şarj istasyonu tüm tam elektrikli (BEV) ve plug-in hibrit (PHEV) araçları şarj etmek için elektrik enerjisini kullanan cihazlardır. Bu istasyonlar, araçlar için çeşitli elektrikli şarj konektörü standartlarına uyan özel konektörler sağlar. Günümüzde sürekli gelişen teknolojilerle birlikte alternatif yakıtlar ile enerji ihtiyacını sağlayan elektrikli araçların çeşidi ve üretimi arttı. Yenilenebilir enerjinin önem kazanması, karbon emisyonu düşük sistemlere ilginin artması ve elektrikli araçlardaki batarya teknolojilerinin gelişimi beraberinde elektrikli araca olan güveni ve ilgiyi artırdı. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile elektrikli araç şarj istasyonları da dünya geneline yayılmaya başladı. Şarj istasyonlarına olan talep arttıkça, daha yüksek voltaj ve akımlarda daha hızlı şarjı destekleyen ekipmana daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Küresel olarak, elektrikli araç şarjı için halka açık şarj istasyonları sistemi artmakta ve enerji sektöründe bu altyapıları sağlamak adına çalışmalar geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerjisiyle çalışan araç</span>

Güneş aracı veya elektrikli güneş aracı, tam veya büyük ölçüde doğrudan güneş enerjisi ile çalışan elektrikli araç'tır. Genellikle, güneş panelilerinde bulunan fotovoltaik (PV) hücreler, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür. "Güneş enerjili araç" terimi genellikle güneş enerjisinin aracın tahriğinin tümüne veya bir kısmına güç vermek için kullanıldığını ifade eder. Güneş enerjisi, iletişim veya kontroller veya diğer yardımcı işlevler için güç sağlamak için de kullanılabilir.

SIRO ya da SIRO Silk Road Temiz Enerji Çözümleri, 2021 yılında Türkiye'de, TOGG ve Farasis ortaklığında kurulan ve amacı elektrikli araçlar için batarya sistemleri üretmek olan bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">ASPİLSAN Enerji</span>

ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1981 yılında şarj edilebilir pil ve batarya üretmek için Kayseri'de kurulan bir şirkettir. ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, HAVELSAN ve İŞBİR Elektrik gibi ASPİLSAN Enerji de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) firmasıdır; hisselerinin %98,32'si TSKGV’ye aittir.

Contemporary Amperex Technology Co. Limited, CATL olarak kısaltılır, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemiler için lityum-iyon pillerin yanı sıra pil yönetim sistemilerin (BMS) üretiminde uzmanlaşmış, 2011 yılında kurulmuş Çinli bir pil üreticisi ve teknoloji şirketidir. 2021'de %32,6 pazar payına sahip olan CATL, bir önceki yıla göre %167,5 artışla küresel 296,8 GWh'in 96,7 GWh'ini üreterek elektrikli araçlar için dünyadaki en büyük lityum iyon pil üreticisidir. 2022 yılında daha da büyüyerek pazar payını %37'ye çıkardı. Şirket, 2025 yılına kadar 500 GWh'den fazla ve 2030 yılına kadar 800 GWh'den fazla üretim kapasitesine sahip olmayı planlıyor.